Saturday, April 11, 2009

Nyanyian Rock, Mengalir Air Mata Saya.. MB Kelantan

Datuk Nik Abdul Aziz (tengah) bersama Amy Search (kanan) dan Renggo (kiri).


BY AsyokKumar

KOTA BHARU, April 11, 2009. MB Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui begitu tersentuh hati apabila mendengar nyanyian ikon rock negara Amy Saerch, terutama mendendangkan lagu-lagu berentak ketuhanan. "Sampai mengalir air mata saya mendengar Amy menyanyikan lagu-lagu begini dan apabila artis rock menyampaikan lagu-lagu ketuhanan ia telah menolak tanggapan negatif terhadap mereka," katanya. Demikian menurut BERNAMA hari ini.

Beliau berkata untuk menyampaikan mesej keIslaman tidak semestinya hanya para ulama dan tok guru tetapi penyanyi rock juga berupaya menyampaikan mesej yang sama. "Apa pun kepada penyanyi saya nasihat jangan salah gunakan suara ke jalan yang tidak baik," katanya.

Sementara itu, Amy Search menafikan telah menyertai parti PAS berikutan sering hadir pada majlis yang dianjurkan parti pembangkang itu termasuk pada Perhimpunan Belia Sempena Jubli Emas Pemuda PAS Kelantan yang diadakan di sini, hari ini. Desas desus penyanyi rock terkenal itu telah menyertai PAS timbul apabila rakan artisnya Renggo, penyanyi utama kumpulan Arrow, mengumumkan secara rasmi menyertai parti itu dan turut menyerahkan borang keanggotaan PAS kepada Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan pada majlis itu.

"Tidak...saya belum menyertai PAS dan kehadiran saya pada majlis politik ini adalah atas jemputan untuk membuat persembahan sama seperti Renggo... Apa yang saya buat perlu difikirkan dengan lebih teliti kerana ia akan menjadi ikutan kepada peminat setia saya.. Saya memang peminat Tok Guru (Nik Abdul Aziz) tapi belum terfikir untuk menyertai PAS," katanya kepada pemberita selepas majlis itu.

Amy atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman berkata beliau telah beberapa kali bertemu dengan Menteri Besar Kelantan itu pada beberapa majlis formal dan tidak formal dan bakal mengadakan konsertnya di sini pada Jun depan. Beliau berkata atas dasar profesional, kehadirannya pada majlis politik seperti itu tidak perlu dipolitikkan dan sebagai artis ia merupakan satu penghargaan apabila diminta membuat persembahan di hadapan Nik Abdul Aziz. Pada majlis itu Amy dan Renggo atau nama sebenarnya Mohd Zin Ramli turut menyampaikan beberapa lagu popular mereka.

Syabas kepada Renggo dan Amy. Semoga akan diiringi oleh artis-artis lain lagi.(AK)

Ekonomi Merudum: Dunia, Masih Tak Mahu Belajar.Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan Thailand 1.

HARI itu, dalam perjalanan dari Bangkok ke utara Udonthani kira-kira 6 jam dengan bas arah ke Vian Chan.. Sekumpulan anak-anak muda Thai berasal dari kawasan tersebut baru pulang berkerja di Malaysia sedang bercerita, riuh rendah.

"Aku kerja kilang.." Antara kata beberapa pekerja wanita.

"Aku kerja di Balakong.." kata antaranya yang lelaki. "Dulu aku jadi askar Thai 2 tahun, kerahan tenaga. Aku dihantar ke selatan di kawasan orang Islam, Pattani,Yala, Naratiwat. Huu.. tak dapat nak bayangkan betapa takutnya. Yang aku ingat hanya isteri aku saja. Aku, macam mati hidup semula." Katanya.

Namun bas yang sama-sama kami tumpangi itu terus membelah merentasi sawah-sawah padi yang luas terbentang di negara pertanian itu.

Mereka mengharapkan kerajaan mereka berjaya membangunkan ekonomi negara. Hari-hari rakyat mereka melihat Thaksin bekas Perdana Menteri Thai berkempen di tv dengan parti dan penyokongnya berbaju seragam warna merah, berlawan dengan kumpulan parti lawan berwarna kuning. Begitu hebatnya di Thai membenarkan parti-parti politik berkempen di tv, walaupun pembangkang. Tv mereka sudah lama menyiarkan siaran penuh terus menerus dari parlimen.

Satu pekara yang dunia seolah-olah lupa, antara penyebab kemiskinan dan kemelaratan ekonomi adalah kerana peruntukan besar yang dibazirkan untuk memerangi umat Islam yang mereka lebelkam sebagai pengganas. Lihat sahaja Beruang Merah kominis Rusia salah langkah di Afghanistan satu masa dulu, sehingga negaranya pecah. Sekarang AS pula di Iraq dan Afghanistan. Apakah Thai dan sejenis dengannya tidak mahu belajar? Rakyatnya sudah letih berperang di selatan, seperti juga rakyat AS diIraq. Ekonomi dunia terus merudum.

Ibnu Hasyim
Udonthani,
Thai.

Wednesday, April 08, 2009

Sama Pak Lah-Najib, Keputusan P'Raya Kekal Macam Biasa, Tetapi....


BY ASYOK KUMAR

RABU April 8, 2009. Ketiga-tiga parti yang menang dalam pilihan raya kecil yang berlangsung serentak mengekalkan status quo keputusan pilihan raya umum ke-12, 8 Mac 2008. Bahkan bekas Menteri Perak, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin memenangi kerusi Parlimen Bukit Gantang dengan memperoleh sebanyak 21,860 undi. Beliau mencatatkan majoriti 2,789 undi-berbanding 1,566 undi yang direkodkan oleh calon PAS pada Mac 2008.


Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Panjang ini menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Ismail Saffian yang mendapat 19,071 undi manakala calon Bebas, Kamarul Ramizu mendapat 62 undi.
Kamarul hilang wang deposit. Undi rosak adalah sebanyak 456. Muka baru dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) S. Manikumar berjaya mempertahankan kerusi parti itu setelah menang dengan majoriti 2,403 undi. Kerusi itu pernah dimenangi oleh calon Bebas V. Arumugam setelah mengalahkan calon Barisan Nasional (BN) S. Krishnan dengan majoriti 2,362 pada pilihan raya lepas, sebelum beliau menyertai PKR.


Manikumar, 35, memperoleh 12,632 undi manakala calon BN S.Ganesan mendapat 10,229 undi.
Pilihan raya kecil itu mencatatkan sejarah tersendiri apabila ia menyaksikan pertandingan yang membabitkan 15 calon, termasuk 13 calon Bebas. Calon Bebas Mej (B) Anuar Abd Hamid mendahului undi calon-calon bebas yang lain dengan hanya memperoleh 528 undi dan hilang wang pertaruhan. Keputusan diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Datuk Abdullah Mat Akhir di pusat penjumlahan undi di Dewan Sekolah Menengah Teknik 2 pada pukul 10.45 malam ini.


Kawasan DUN Bukit Selambau mempunyai 35,140 pengundi berdaftar termasuk 15 pengundi pos dan 70 peratus daripada jumlah itu mengundi hari ini. Pilihan raya kecil itu diadakan setelah Arumugam melepaskan jawatannya pada 8 Februari lepas. BN pula mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Ai apabila calonnya, Malcolm Mussen Lamoh memenangi pilihan raya kecil itu dengan majoriti 1,854 undi. Mussen, muka baru yang juga bekas jurutera Jabatan Pertanian Sarawak, memperoleh 3,907 undi untuk menewaskan ahli politik veteran Jawah Gerang, bekas Ahli Parlimen Lubok Antu selama lima penggal, yang meraih 2,053 undi dalam pertandingan satu lawan satu.


Pegawai pengurus pilihan raya Nelson Mujah Girie membuat pengumuman itu di Kompleks Sukan Lubok Antu pada 7.45 malam. Batang Ai, sebuah daripada kerusi DUN dalam Parlimen Lubok Antu, mempunyai 8,006 pengundi berdaftar, termasuk 43 pengundi pos. Pada pilihan raya negeri Mei 2006, penyandang kerusi berkenaan daripada BN, Datuk Dublin Unting Ingkot memenangi kerusi majoriti kaum Iban itu setelah menewaskan Nicholas Bawin Anggat daripada Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) dengan majoriti 860 undi. (AK)

Sunday, April 05, 2009

Oh.. Jihad Dalam Pilhan Raya?


Renungan 10 Minit Sebelum Tidur 1:

SEBELUM tidur, bolehkah beri masa 10 minit untuk hisab diri? Kalau pekedai-pekedai, inilah masa hujung hari itu untuk kira untung-rugi, lepas itu baru tutup kedai. Kalau untung al-hamdulillah terus majukan, kalau rugi, mengapa jadi rugi? 

Itulah tujuan ruang ini diadakan untuk kita sama-sama kongsi pengalaman.

Ramai kawan-kawan pelayar web ini mencadangkan supaya sediakan ruang untuk kumpulkan dana bagi kegunaan perjuangan jihad di bidang media web ini. Dah lama, sekarang baru saya jawab ya! Maka dia tolong siapkan. Sila lihat di sebelah kanan, tertera ‘Berat Sama Dipikul… Donate’ Cuma klik ‘Donate’ di situ disediakan borang untuk derma, jika berminat!

Baiklah. Di ruangan ini (R10Mst1), saya rungkai peranan jihad. Kerana ilmu jihad hampir di seluruh universiti di dunia termasuk dari negara orang Islam, tidak dibenarkan mempelajari pelajaran jihad sepenuhnya. Sedangkan telah sepakat pengkaji-pengkaji Al-Quran mengatakan ‘tiada ‘ibadah’ lain yang diutarakan sedetail pelajaran Jihad’ dalam Al-Quran.. Allah SWT telah menurunkan banyak sekali surah-surah di dalam al-Qur’an yang membimbing umat Islam ke arah Jihad.

Persoalan Jihad diutarakan dalam pelbagai cara, di dalam banyak ayat-ayat al-Qur’an. Ayat-ayat ini menerangkan dengan jelas matlamat dan manfaat daripada Jihad. Seorang Mujahid ditinggikan martabatnya dan banyak lagi ayat-ayat yang mengancam bala yang menimpa sekiranya Jihad ditinggalkan. Istilah Jihad-fi-sabilillah yang membawa maksud Jihad (berperang) pada Jalan Allah, digunakan sebanyak 26 kali di dalam Al-Qur’an. Perkataan Qital pula yang bermaksud ‘Perang’ secara jelas, digunakan dalam konteks Perang Pada Jalan Allah sebanyak 79 kali.

Terdapat surah-surah yang diturunkan sepenuhnya menerangkan hukum-hukum dan keistimewaan-keistimewaan Jihad dan mengecam mereka yang meninggalkan Jihad. Contohnya surah Anfaal (juga dikenali sebagai surah Badr) dan surah Bara’ah (Taubah). Surah Baqarah, Nisa dan Maidah pula mempunyai bahagian-bahagian yang besar menyentuh persoalan Jihad. Surah Hadid pula memberitahu tentang senjata-senjata dalam berjihad. Terdapat pula surah-surah yang dinamakan sempena nama-nama berkenaan peperangan seperti surah Ahzaab (perang Khandaq), Qitaal, Fath dan Saff.

Nama-nama surah-surah ini jelas mengutarakan persoalan Jihad. Dalam surah ‘Adiyat, sumpah diangkat dengan menyebut kuda-kuda para Mujahideen manakala di dalam surah Nasr, kemenangan sedunia dan pengembagan Islam telah dinyatakan melalui Jihad. Sebenarnya, umat Islam yang membaca Al-Qur’an dengan penuh penghayatan akan berkeinginan ke medan perang bagi mencapai realiti Jihad. Atas sebab yang satu inilah, pihak kuffar telah berusaha keras untuk menjauhkan umat Islam daripada memahami dan menghayati Al-Qur’an. 

Mereka tahu, seseorang Islam yang memahami dan menghayati Al-Qur’an tidak mungkin menjauhkan dirinya dari Jihad. Melalui Hadith-hadith pula kita lihat bagaimana Allah SWT memerintahkan RasulNya yang dikasihi SAW untuk berperang dan mengobarkan orang-orang beriman agar berperang. 

Rasulullah SAW telah memenuhi kedua-dua tanggung-jawab ini dengan sempurna. Hasilnya, beribu-ribu Hadith Rasulullah SAW berkenaan dengan Jihad. Ulama-ulama’ Hadith telah mengumpulkan dan menyusun kata-kata dan perbuatan Rasulullah SAW berkenaan Jihad. Untuk membina pemahaman yang baik tentang Jihad, kitab-kitab Hadith ini perlu dipelajari.

Lihatlah senarai di bawah semoga anda mudah mempelajarinya.
*Sahih Bukhari mempunyai 241 bab di bawah tajuk Jihad.
*Sahih Muslim mempunyai 100 bab di bawah tajuk Jihad.
*Sharif Tirmizi mempunyai 115 bab di bawah tajuk Jihad.
*Sharif Abu Dawood mempunyai 172 bab di bawah tajuk Jihad.
*Sharif Nasai mempunyai 48 bab di bawah tajuk Jihad.
*Sharif Ibne Majah mempunyai 46 bab di bawah tajuk Jihad.
*Dll

Selain dari kitab-kitab am yang kebanyakan akan menyebut tentang Jihad kerana kepentingan dan ketinggiannya, terdapat juga kitab-kitab yang ditulis oleh para ulama’ sepenuhnya tentang jihad. Antaranya;

*Abu Sulaiman Dawood bin Ali Dawood Al-Asfahani At-Tahiri. Meninggal dunia 270 Hijrah.
*Ahmad bin Amar bin Sahaq As-Shaybani Abu Bakr juga dikenali sebagai Ibne Asim. Meninggal dunia 287 Hijrah.
*Abu Sulaiman bin Nazeer Al-Qurtubi Al-Maliki. Meninggal dunia 318 Hijrah.
*Ibrahim bin Hammal bin Ishaq Al-Azdi Al-Maliki. Meninggal dunia 323 Hijrah.
*Abu Sulaiman Ham bin Muhammad Al-Katabi. Meninggal dunia 388 Hijrah.
*Abu Bakr Muhammad bin At-Tayyab Al-Baqilani. Meninggal dunia 403 Hijrah.
*Takiyudeen Abdul Gani Bin Abdul Wahid Bin Ali Al-Jamaily Al-Maqdasi. Meninggal dunia 600 Hijrah.
*Abu Muhammad Kasim Bin Ali Bin Hasan Bin Hibatullah, dikenali sebagai Ibne Asakir. Meninggal dunia 600 Hijrah.
*Izzudeen Ali Bin Muhammad Al-Jazari, dikenali sebagai Ibne Ashir. Meninggal dunia 630 Hijrah.
*Bahaudeen Abul Mahasin Yusuf Bin Rafe, dikenali sebagai Ibne Shadad Al-Marsau Al-Habali. Meninggal dunia 632 Hijrah.
*Abu Muhammad Izzudeen Abdul Aziz Bim Sallam Assolamy. Meninggal dunia 660 Hijrah.
*Ammadudeen Ismael Bin Umar, dikenali sebagai of Ibne Kathir Al-hafiz Ad-Dimashqi. Meninggal dunia 774 Hijrah.
*Ali Bin Mustafa Alaudeen Al-Bosnawy Ar-Romy Al-Hanafi, famous by the name of Ali Dada. Died 1007 Hijrah.
*Hishamudeen Khalil Al-Barsawy Ar-Romy. Meninggal dunia 1072 Hijrah.
Salah satu daripada kitab yang paling penting tentang Jihad ditulis oleh Imam Abu Abdur Rahman Abdullah Bin Mubarak Al-Mirwazi Alhansal yang diberi nama Kitabul Jihad.

Kitab-kitab berikut pula agak terkini penulisannya.
*Ayatul Jihad Fil Quranil Karim. Dr. Kamil Silaka Addakas.
*Kitabul Atharil Harb Fil Fiqhil Islami. Dr. Dahba Zahely.

Dalam era kita pula, bahan-bahan rujukan yang sangat baik untuk persoalan Jihad telah ditulis oleh Asy-Syahid Abdullah Azzam. Syukur kepada Allah SWT kerana hasil kerja Dr. Abdullah Azzam yang sungguh bermutu dan menyentuh setiap pembacanya. Seolah-oleh beliau dipilih untuk menegakkan semula kewajipan yang telah dilupakan ini. Ratusan tulisan dan ucapan Dr. Abdullah Azzam telah membentuk roh yang baru untuk umat ini. Hasil karya beliau merupakan satu babak baru dalam lipatan sejarah.

Penulisan-penulisan beliau digarap dari ilmu yang baik dan keimanan yang jelas membawa kepada kecintaan kepada Syahid. Setiap umat ini tentu dapat memperolehi sesuatu dari kitab-kitab ulama’ dan penulis ini, Asy-Syahid Dr. Abdullah Azzam. Selain Dr. Abdullah Azzam, ramai lagi yang telah menulis risalah-risalah dan mengumpulkan 40 hadith-hadith tentang persoalan Jihad.

“Oh. Bagaimana jihad dalam pilihan raya?” Ada yang bertanya. Kita sambung akan datang… Tapi sudah tentu bukan macam baru-baru ini seorang menteri jaga agama, yang ternganga mulut melangut atau menunduk depan pentas tarian separuh bogel anjuran dengan kerjasama partinya di Bukit Gantang… Itu bukan jihad, tetapi langkah-langkah jahat.. (Sumber Abu Aqeeda, dan lain-lain.)
.
Wassalam dari Ibnu Hasyim.
-sebelum 11 malam.

Gagasan Merdeka Selesai -Muzakir Manaf. Mana Islamnya?


By Asyok Kumar April5,2009

MANTAN Panglima Gerakan Aceh Merdeka, Muzakir Manaf, menegaskan gagasan memerdekakan Aceh telah selesai seiring dengan penandatangan perdamaian tahun 2005. Muzakir Manaf, yang kini menjadi Ketua Umum Partai Aceh, juga mengatakan dia tidak lagi memimpikan referendum untuk kemerdekaan bagi Aceh.
"Kita sudah komitmen sesuai dengan pemimpin kita yang di Helsinki waktu penandatanganan. Buat apa itu lagi? Dengan Indonesia pun kita sudah komitmen di bawah NKRI semua," kata Muzakir di Banda Aceh.
Bagaimanapun, ketika ditanya apakah dia akan mengangkat senjata lagi apabila upaya perdamaian gagal dilanjutkan, Muzakir mengatakan belum bisa menentukan. "Saya tidak bisa menjawab sekarang, tapi yang jelas kami ingin hidup damai dan masalah perang untuk masa sekarang, kami tidak memikirkan," kata Muzakir.

Simak wawancara dengan mantan Panglima GAM yang kini menjabat sebagai Ketua Umum Partai Aceh, Muzakir Manaf, dalam acara Tokoh, Hari Minggu, 29 Maret 2009, siaran pukul 05.30 WIB. Versi panjang wawancara itu juga akan disiarkan khusus oleh puluhan mitra BBC, Hari Senin, 30 Maret 2009, pukul 06.00 WIB.
Politisi

Muzakir Manaf naik ke puncak pimpinan militer GAM tahun 2002 untuk menggantikan Panglima GAM sebelumnya, Abdullah Syafie yang mati tertimbak dalam pertempuran dengan militer.Tentara GAM yang dikenal dengan Teuntara Neugara Aceh, resmi dibubarkan sesuai dengan nota kesepahaman antara pemerintah Indonesia dan Gerakan Aceh Merdeka. Nota tersebut ditandatangani di ibukota Finlandia, Helsinki, Agustus 2005.
 
Kesepakatan damai yang dimediasi oleh mantan Presiden Finlandia, Martti Ahtisaari, ini diharapkan dapat mengatasi konflik separatis di wilayah Aceh yang sudah berlangsung puluhan tahun. Sesuai dengan kesepakatan damai, di Aceh boleh dibentuk partai-partai lokal untuk mengikuti pemilihan umum.Semula para mantan gerilyawan membentuk partai yang diberi nama GAM dengan lambang bendera gerakan itu, tetapi nama itu menimbulkan polemik sehingga akhirnya diubah menjadi Partai Aceh. Partai tersebut diketuai oleh Muzakkir Manaf yang mematok partainya harus menang pemilihan legislatif di Aceh.

"Kami targetkan 95% akan menang dan mungkin akan dapat. Kami sesuai dengan pergerakan kami, GAM bekerja sama termasuk di kampung dan di pelosok untuk memenangkan PA," tutur Muzakir. 

Lulusan Libya dalam bidang latihan kemiliteran itu mengaku masih merasa kaku terjun di bidang politik praktis sekarang ini. "Sekarang ini menjurus ke politik, mungkin kita agak kaku dalam menghadapi arena politik ini," tuturnya.  

Namun dia mengaku persoalan itu tidak menjadi kendala berkat bantuan kawan-kawannya.

Keamanan

Muzakir Manaf menyatakan khawatir akan situasi keamanan di Aceh menjelang pemilu menyusul terjadinya serangkaian tindakan teror yang diarahkan kepada Partai Aceh dan orang-orangnya, mulai dari penggranatan hingga pembunuhan.

"Ya itulah yang selalu membuat kita was-was. Sebenarnya tidak ada yang perlu dikhawatirkan atau ditakutkan dengan PA karena inilah orang-orang yang tidak senang dengan perdamaian, dengan hasil penandatangan MoU Helsinki," kata Muzakir.  

Menurutnya, ada segelintir oknum yang tidak sependapat dengan garis yang ditempuh pemerintahan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dan yang menginginkan Aceh porak poranda.

"Bagi kami bangsa Aceh, cukup komitmen dengan perdamaian dan semuanya harus komitmen menjaga perdamaian di Aceh. Karena orang Aceh selama satu kurun ini cukup menderita dan kami ingin menikmati perdamaian," tegasnya.  

Muzakir Manaf juga dikenal sebagai pengusaha di bidang kontraktor, meski menurut sosok yang berusia 44 tahun ini, bisnis tersebut kini telah ditinggalkan untuk memusatkan diri pada dunia politik. (Heyder Affan Produser, BBC Siaran Indonesia)
Demikian selesainya Gagasan Merdeka, setelah termeterainya Mou Helsenki, Kita lihat pula kemana hala perjuangan PA.

Partai Aceh adalah salah satu partai politik lokal di Aceh, Partai ini ikut dalam Pemilihan Umum Legislatif Indonesia 2009 untuk pemilihan anggota parlemen Aceh. PARTAI ACEH (PA) partai pemilik perjuangan di Aceh untuk perubahan nasib masyarakat Aceh. Partai yang masih punya tanggung jawab menjalankan amanah MoU Helsinki dan menyempurnakan Undang-Undang Pemerintah Aceh yang telah disahkan oleh DPR RI pada 11 Juli 2006.

Kini saatnya para pejuang Aceh (GAM) mengabdi diri sebagai fungsionaris partai dan seluruh rakyat Aceh yang dengan berbesar hati telah bisa meninggalkan perjuangan bersenjata dan menukar dengan Demokrasi, sehingga hari ini bukan diam menunggu hasil, rakyat Aceh harus bangkit bersatu-padu berpartisispasi untuk perjuangan masa depan Aceh dan perdamaian. ingat "Sesungguhya Allah tidak akan merubah suatu kaum/masyarakat/bangsa sehingga mereka mau merubah keadaan diri (nasib) mereka sendiri(Al Qur-an).

Parti Aceh: Tanggal berdiri : 7 Juli 2007 Inisiator :

Tokoh pendiri : Malik Mahmud, Muzakkir Manaf.
Azas : Islam Lambang Partai
Kata Aceh dengan latar bendera merah dan hitam eks bendera GAM.
Ketua Umum : Muzakkir Manaf
Sekretaris Jenderal : Muhammad Yahya,
Alamat : Kantor DPP Partai Aceh, Jl Tgk Imam Al-Asyi Luengbata, No 48 Banda Aceh

Sejarah: Partai Aceh didirikan oleh mantan anggota Gerakan Aceh Merdeka (GAM). Mulanya, begitu tiba masa perdemaian, para mantan gerilyawan itu membentuk partai yang diberi nama GAM, namun kemudian diubah menjadi Partai Aceh.Ketum Partai Aceh adalah Muzakkir Manaf yang dahulu mejadi Panglima Angkatan GAM. Partai Aceh sempat menimbulkan kontroversi manakala menjadikan bendera GAM sebagai lambang partainya. Lambang itu tetap dipakai meski muncul imbauan pemerintah untuk menggantinya.
VISI dan; MISI
1. Membangun citra positif berkehidupan politik serta melaksanakan mekanisme partai sesuai aturan Negara Kesatuan Republik Indonesia, dengan menjunjung tinggi nota kesepahaman Helsinki yang telah ditandatangani pada tanggal 15 Agustus 2005 antara Pemerintah RI dan GAM.
2. Mentransformasi dan atau membangun wawasan berpikir masyarakat Aceh dari citra revolusi party menjadi citra development party dalam tatanan transparansi untuk kemakmuran hidup rakyat Aceh khususnya dan bangsa Indonesia.
Komen Blog Ibnu Hasyim: Lihat asasnya adalah Islam, itu penting. Apakah Islam yang dimaksudkan itu seperti yang difahamkan oleh UMNO? Seperti yang termaktub dalam perlembagaan UMNO atau dalam perlembagaan Malaysia yang sekular ciptaan Lord Ried penjajah? Atau seperti yang tercatat dalam perlembagaan PAS di mana Al-Quran, Hadis, Ijmak Ulama dan qias menjadi dasar perundangannya? (AK)

Lihat..
E-Buku IH-15: Aceh, Sebelum & Selepas Hasan Tiro'
E-Buku IH-15: Aceh, Sebelum & Selepas Hasan Tiro'

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails