Saturday, July 21, 2012

Gambar Ini, Bukan Islam Sumbang Ihya' Ramadhan


(Orang bukan Islam turut sumbang untuk Ihya' Ramadhan di Kelantan)

Masjid Bukan Tempat Ibadat Sahaja.
KOTA BHARU: PAS setuju bersetuju supaya tidak ada pihak menggunakan masjid untuk menabur fitnah, mengadu-domba, bahkan bercakap dusta dalam masjid tetapi kebenaran Al-Quran dan As-Sunnah mestilah disebarkan di masjid.

“Ini kerana masjid juga tempat untuk memberi kefahaman tentang ilmu kepada masyarakat terutama pada bulan Ramadhan ramai orang (ahli jemaah) berhimpun.

“Maka sesuailah kita mengambil peluang untuk menyebarkan kebenaran Islam kepada masyarakat," kata Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Nik Mohamad Amar Abdullah.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan itu berkata, dalam Islam masjid bukan tempat sembahyang saja, tetapi adalah juga pusat ilmu. Sehubungan itu Nik Amar mendakwa, selama ini Kerajaan Barisan Nasional menjadikan masjid tidak lebih hanya untuk tempat sembahyang, untuk beribadat dalam pengertian sempit.

“Sedangkan fungsi masjid yang sebenar pada zaman Nabi saw ialah sebagai pusat pentadbiran, pusat ilmu, pusat sosial.

“Semuanya berada di masjid, bahkan Nabi Muhammad saw bermesyuarat untuk berperang pun adalah di dalam masjid.  Menerima deligasi-deligasi asing dan memutuskan sesuatu serta mesyuarat untuk pergi berperang pun di dalam masjid," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mendakwa kesucian masjid tidak seharusnya dicemarkan semata-mata kerana ingin mencari pengaruh atau mengaut keuntungan politik. Media melaporkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak  mengingatkan umat Islam agar tidak menjadikan masjid sebagai gelanggang memfitnah pemerintah. Beliau bersetuju kalau fungsi masjid itu diperluaskan, dikembalikan seperti zaman Rasulullah saw.

Ramadhan

Dalam pada itu, Nik Amar berkata, orang yang berfikiran sekular dan hidup secara sekular sering merasa gerun dengan kedatangan Ramadhan Al-Mubarak terutama pada program pengisian dan pengimarahan masjid dan tempat beribadat.


(Orang ramai menyumbang untuk Ihya' Ramadhan)

Ini kerana pengimarahan masjid biasanya tidak lepas daripada tazkirah dan ceramah yang disampaikan ilmuan Islam. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah Negeri Kelantan itu mendakwa golongan itu sering menganggap masjid hanya untuk tempat beribadat semata-mata.

“Boleh jadi ada orang bimbang sebab kita memanfaatkan bulan Ramadhan untuk mempertingkatkan kefahaman Islam di kalangan masyarakat dan ahli jemaah tentang kebenaran  Al-Quran dan As-Sunnah.

"Mungkin ada orang yang tidak senang dengan keadaan ini terutama mereka mempertahankan pemikiran sekular dan hidup (secara) sekular, dan orang menganggap masjid ini hanya untuk tempat beribadat semata-mata," katanya.

Justeru Nik Amar mendakwa pihak Kerajaan Negeri cuba memecahkan kefahaman yang salah itu sekaligus membetulkan tanggapan masyarakat terhadap fungsi masjid dan peranan masjid yang sebenar. Beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan bercakap kepada pemberita pada Majlis Pelancaran Tabung Ihya’ Ramadhan 1433 bersamaan 2012 di Medan Ilmu di sini pagi semalam.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Datuk Takiyuddin Hassan. Hadir sama Timbalan Setiausaha Kerajaan Kelantan Dato’ Ismail Samah dan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) Fauzi Mat.

Majlis tersebut dilancarkan Nik Amar yang mewakili Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. (Sumber Hrkh)

K'tan: RM 1J Produk Pelancongan 'Ihya'Ramadhan'


(Takiyuddin menyampaikan amanat kepada anggota Aamilin dan Aamilat sempena Ihya Ramadhan)

KOTA BHARU: Program Ihya’ Ramadhan 1433 Hijriah bersamaan 2012 dijangka berlangsung lebih meriah berbanding tahun lepas di Kelantan. Ini kerana pada program yang memakan perbelanjaan dianggarkan RM1 juta itu akan diisi dengan program  ‘mantap’ termasuk Ijtimak Ulama Nusantara yang menghimpunkan ulama Pondok dari Pondok-Pondok di Nusantara.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Datuk Takiyuddin Hassan berkata sambutan Ihya’ Ramadhan tahun ini juga dikemaskinikan sempena Tahun Melawat Kelantan 2012. Bahkan pengisianya dimeriahkan dengan pakej ‘Qiam With Me’ yang dijangka pada ‘upacara hadapan’ turut berangkat Sultan Muhammad V,  Tengku Mahkota Kelantan, Kerabat D’Raja dan kakitangan kerajaan.

Program bermula 10.00 malam hingga waktu Subuh itu diadakan pada 20 Ramadhan bersamaan 9 Ogos di Istana Kubang Kerian dekat sini.  Dijangka disertai 5,000 orang. Selain itu, program Akademi Tarannum Al-Quran yang ‘berkonsepkan’ Akademi Fantasia diadakan, disertai pelajar tahfiz Al-Quran yang sudah pun mengikuti program Al-Quran.

“Pada 26 Ramadhan akan diadakan ‘Sejuta Selawat Zikir Munajat Lailatul Qadar diketuai tokoh ulama dari dalam dan luar negara.

“Tidak ketingalan program Imam Muda, program Bersama Selebriti disertai selebriti termasuk Bob Lokman dan Abby Abadi (untuk peserta muslimat)," katanya.

Dalam satu kenyataan medianya di sini hari ini, Takiyuddin berkata bagi menjayakan program Solat Terawih sepanjang Ramadhan tahun ini,  diimamkan syeikh tersohor dari tanah Arab.  Mereka ialah Sheikh Ramadhan, Ayub Musa dan Sheikh Hisham Abdul Bari.

Sementara program Ustaz Azhar Bersama Remaja akan diadakan pada 14 Ramadhan, mulai 5.00 petang. Terdahulu pada hari sama (mulai 3.00 petang) diadakan program Jejak Kasih Remaja Ramadhan di mana menerusi program itu remaja bermotorsikal akan membawa bahan-bahan makanan dan akan mengagihkannya kepada golongan miskin sepanjang penjelahannya ke kawasan tertentu di Kota Bharu.

“Alhamdulillah, pada tahun ini Tahun Melawat Kelantan, dan keadaan ini menambah rezeki baru kepada pengusaha hotel di Kota Bharu khasnya dan di negeri ini amnya.

“Biasanya pada bulan Ramadhan, hotel kurang pelanggan, namun pada tahun ini lebih meriah, bahkan ada antara hotel berkenaan memberi diskaun khas istimewa sempena Ramadhan kepada pengunjungnya," katanya.

Program Ihya’ Ramadhan yang diadakan setiap tahun itu merupakan produk pelancongan Kelantan, bahkan prodak pelancongan agama dengan menarik ramai pelancong dalam bulan Ramdhan sama ada dari dalam dan luar negara.

Takiyuddin berkata tahun ini seperti juga tahun lepas, pelancong luar negara itu  menghubungi penganjur Ihya Ramadhan memaklumkan mereka akan memabawa rakan-rakan mereka ke negeri ini bagi menyaksikan persembahan program Ihya Ramadhan, ini kerana bagi mereka unik dan tidak ada di tempat lain.

Arak: Serambi Mekah Atau Jalan Bukit Bintang. 

Serambi Mekah' jadi sarang arak

SEBAHAGIAN arak dan tuak masam yang dirampas di Kota Bharu semalam.
KOTA BHARU – Arak yang menjadi antara barangan larangan keras dijual kepada orang Islam di Kelantan kini begitu mudah diperolehi di sini.

Hanya dengan beberapa kod rahsia, bekalan arak dikesan boleh dibeli secara mudah di deretan rumah di Kampung Cina di sini pada harga serendah RM3 sebungkus dan difahamkan majoriti pelanggan terdiri daripada kalangan orang Islam.

Senario yang mencemarkan imej negeri ini yang digelar Serambi Mekah terbongkar selepas lima premis di kawasan tersebut diserbu dalam operasi bersepadu melibatkan Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam (MPKB-BRI), Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), Kastam dan Polis Diraja Malaysia petang kelmarin.

Dalam serbuan kira-kira pukul 4 petang itu, premis terbabit didapati bukan sahaja menjual arak jenis bir di dalam botol dan tin tetapi turut memproses tuak masam iaitu air nira yang diperam. Setiausaha MPKB-BRI, Mohd. Anis Hussin memberitahu, pada hujung tahun lepas, pihaknya telah membuat serbuan terhadap lima premis tersebut dan mengenakan denda kerana beroperasi tanpa lesen.

Demikian Laor Kosmo Online hari ini.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Untuk dapatkan arak di Kelantan, pakai 'kod rahsia', itu buktinya  bukan mudah nak dapatkan. Lagi pun orang bukan Islam diberi kebebasan boleh minum arak di Kelantan, tapi bukan di tempat umum. Bukan macam di Kuala Lumpur atau negeri-negeri di bawah BN, orang Islam boleh beli dan minum se wenang-wenang. Tak percaya? Pergi lihat sendiri di Jalan Bukit Bintang.. Takkanlah menteri tak tahu...

Abby Abady, PAS Seumur Hidup.Al-hamdulillah! HALAMAN HIBURAN
ABBY Abadi atau nama sebenarnya Arbaeiyah Abdul Manan baru sahaja mengisytihar kemasukan ke dalam PAS dan telah menyerahkan borang keahlian seumur hidup sebentar tadi di dalam satu majlis ceramah bersama YAB Tuan Guru dan Exco kanan kerajaan negeri, YB Dato Husam di Padang YIK Nilam Puri.

Abby yang terkenal dengan watak Inspektor Aliza dalam siri rancangan televisyen Gerak Khas kini bergiat aktif dalam aktiviti yang dianjurkan PAS kebelakangan ini termasuk menyertai himpunan Bebaskan Tahanan ISA di Kamunting, Taiping, Perak, minggu lalu.

Tidak ketinggalan bekas rakan sepasukannya dalam filem tersebut juga menempelak Abby konon mewakili anak-anak polis mencabarnya supaya berdebat dengannya. Tetapi sehingga ke hari ini AC Mizal masih tidak memberi kata putus berkenaan isu debat yang dimulakannya sendiri.

Abby Abadi sebelum ini pernah menyatakan hasratnya kini ingin lebih dekat dengan agama selain menjadi insan lebih baik setelah melalui pelbagai pengalaman yang banyak mengajarnya erti sabar termasuk diberi jalan untuk berhijrah.

“Bukan sebab saya pilih pentas (majlis Pas) untuk berkongsi pengalaman, saya juga mendapat jemputan daripada majlis agama, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) terutama persatuan wanita.

“Saya seronok berkongsi cerita supaya apabila ada wanita lain melalui peristiwa seperti saya (berhijrah) mereka akan sama-sama mendapat kekuatan melalui perkongsian pengalaman ini,” katanya.

Beliau berkata, perjuangan sebenar ialah apabila seseorang itu semakin dekat pada agama dan sayang kepada ALLAH. Apa-apa pun kita rakamkan syabas kepada Abby Abadi dan kita alu-alukan beliau di dalam saf perjuangan Parti Islam SeMalaysia ini.

 Alhamdulillah Abby Abady jadi ahli PAS seumur hidup.
  

Masjid Baru: Penduduk AS Gembira Menang Kes.

GAMBAR 21 Jun lalu menunjukkan masjid di Murfreesboro, Tennessee. 
MURFREESBORO, Tennessee - Penduduk Islam di negeri Tennessee, Amerika Syarikat (AS) yang menenangi kes mahkamah untuk menduduki sebuah masjid baharu kelmarin mendapati mereka tidak dapat beribadat di masjid berkenaan pada permulaan bulan Ramadan.

Ia berikutan masjid tersebut memerlukan masa dua minggu lagi untuk disiapkan. Namun, penduduk Islam meraikan kemenangan mereka selepas dua tahun berdepan satu saman bagi menghalang pembinaannya.

"Bagi saya, keputusan kelmarin amat baik dan saya bersyukur kepada Tuhan," kata pengerusi jawatankuasa masjid berkenaan, Essam Fathy. "Kami semua terkejut. Ia satu berita gembira tanpa disangka," tambahnya.

Penduduk yang menentang pembinaan masjid tersebut menyaman daerah Rutherford pada September 2010 untuk menghalang pembinaan tempat ibadat itu. Kumpulan itu memberi alasan bahawa Islam bukan agama sebenar dan penduduk Islam AS mahu menumbangkan Perlembagaan AS dan menegakkan undang-undang Islam.

Namun, dalam satu perbicaraan baru-baru ini, Hakim Daerah AS, Todd Campbell mendapati tindakan menghalang pembinaan dan penggunaan masjid itu bercanggah dengan hak penduduk untuk mengamalkan ajaran agama mereka. Beliau kemudian mengarahkan pihak pentadbiran daerah supaya melakukan pemeriksaan dan membenarkan masjid tersebut dibuka kepada orang ramai. - Agensi

Boleh Jatuhkan K/Kebangsaan -N/Aziz Sokong M/Fatwa

  Tuan Guru Nik Aziz sedang tekun, meneliti Nota , Di Ipadnya
KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kerajaan yang mengamalkan dasar kebangsaan boleh ditumbangkan setelah diberikan peluang dan nasihat oleh rakyat. Sehubungan dengan itu, Menteri Besar Kelantan itu menyokong kenyataan yang dibuat oleh Ahli Majlis Fatwa Masjidil Haram, Syeikh Dr Sulaiman, yang menegaskan adalah haram untuk menjatuhkan kerajaan Islam.

“Apa yang dikatakan Syeikh itu betul, Kerajaan Islam tak boleh jatuh, tetapi kerajaan kebangsaan boleh jatuh,” katanya selepas majlis sambutan Ihya Ramadan peringkat negeri, di sini semalam.

Sebuah akhbar semalam melaporkan kenyataan Dr Sulaiman yang menegaskan tindakan menjatuhkan kerajaan Islam tidak dibenarkan, apatah lagi kerajaan yang diganti boleh mendatangkan bahaya yang lebih besar. Terdahulu, Nik Aziz dalam majlis itu menyerahkan replika banglo sumbangan Kerajaan Negeri kepada juara tilawah al-Quran peringkat Antarabangsa dari Kelantan, Muhammad Anuar Ghazali bernilai RM250,000.

Berucap di majlis itu, Nik Aziz mengucapkan syukur ekoran pihak yang menentang syariat Islam selama ini akhirnya menerima hukuman hudud yang diperjuangkan Kelantan sebelum ini. (Hrkh)

Seluruh Dunia Marah Lihat Gambar Ini...

:peluk:GAMBAR dibawah ini, banyak beredar di Blog atau Forum-forum Pecinta Haiwan. Kita dapat lihat betapa biadabnya seorang manusia terhadap binatang, iaitu seekor anjing, termasuk makhluk yang lemah.

Orang ini mengikat rantai dari motosikalnya ke kalung seekor anjing, lalu menyeretnya. Ini adalah perbuatan kelompok anti haiwan di kota Guangzhou, Cina. Kelompok ini disebut 'tidak manusiawi'. Dikatakan juga foto ini diambil di Fuzhou.

Sebuah forum dari kelompok fotografi, mengenakan seragam mengendarai motosikal, mengikatkan rantai pada belakang motornya. Besi ujung rantai itu dikalungkan pada leher anjing, dan menyeretnya dalam kecepatan 50km/jam.

Anjing itu dilihat meringis kesakitan. Beberapa orang mengatakan ketika diseret anjing itu berteriak, melolong, dan menangis. tapi itu tidak membuat pengendara biadab itu melambatkan perjalanan. Malah dia mempercepat laju motor. Foto-foto di sini membuktikannya, akhirnya jadi seperti gambar di bawah.


Sepatutnya, hargailah semua makhluk di sekitar kita. Kita dan mereka juga diciptakan oleh Pencipta yang sama. Nabi orang Islam, Muhammad SAW pernah memberitahu, bagaimana seorang perempuan pelacur dimasukkan ke dalam syurga oleh Allah SWT kerana membantu memberi minum seekor anjing yang dijumpai kehausan. Bahkan masuk neraka seorang perempuan kerana mengurung seekor kucing sampai mati tanpa diberi makan minumnya.

Tetapi......

Lihat pula mayat-mayat kanak-kanak Palestin di bawah ini yang bergelimpangan akibat buatan tangan manusia. Itu ratusan kali ganda kejamnya dari pengheret anjing tadi. Mengapa dunia seakan-akan tidak marah bahkan menyokongnya?

Antara kezaliman Israel tehadap rakyat Palestin...


(IH/Pelbagai Sumber)

Friday, July 20, 2012

Foto Bersejarah Merubah Dunia. (11-20)

11. Biafra (1969)
KETIKA Igbos di Nigeria Timur mendeklarasikan kemerdekaannya pada 1967, Nigeria memblokade negara yang berpengalaman, iaitu Biafra  Pada tiga tahun perang, lebih dari satu juta orang terkrban, terutama kerana kelaparan.

Pada masa kelaparan ini, kanak-kanak yang kurang protein banyak yang menderita penyakit kwarsiorkor ,yang menyebabkan ototnya lemah dan perutnya melilit. Kejadian tersebut menarik perhatian fotografer perang Don McCullin.

"Saya tercurahkan oleh pandangan mata saya terhadap 900 anak-anak yang tinggal di satu kamp pusat titik kematian" katanya. "Saya hilang seluruh minat untuk ambil gambar para perajurit waktu beraksi".

Komuniti dunia memberi intervensi bagi membantu Biafra, dan belajar.pelajaran utama berkaitan kelaparan diakibatkan perang, yang masih menghadapi persoalan sederhana.

12. Kebakaran Perusahaan Triangle Shirtwaist (1911)
PERUSAHAAN triangle shirtwaist selalu memelihara pintunya tetap terkunci bagi menjamin suaya perempuan imigran muda tetap tinggal bersama mesin mereka dan tidak mencuri segala sesuatu.

Ketika berlaku kebakaran pada hari Sabtu, 25 Mac 1911, di lantai lapan Pabrik New York City, rupanya kunci jadi penentu nasib pekerja-pekerjanya itu. Hanya dalam 30 menit,146 orang terkorban. Saksi berfikir pemilik bertaruh dengan cara keluar jendela menyelamatnya, kemudian membantu pekerja melompat.

Namun hal itu tidak terjadi. Bencana triangle ini membawa perang nasional terhadap keselamatan di tempat kerja.

13. Nagasaki (1945)
INI bukan gambar awan jamur yang pernah terlihat. Namun ini sebenarnya gambar atas kekuasaan yang tidak terbatas.

Pada 6 Ogos bom atom pertama mengorbankan kira-kira 80,000 orang dikota Hiroshima, Jepun. Tidak ada orang yang menyerah dengan cepat, dan tiga hari kemudian bom kedua meledak 500 meter diatas tanah di Nagasaki.

Angin bertiup,sinar yang panas mencapai beberapa ribu darjah dan radiasi menghancurkan segalanya, bahkan di tempat yang jauh. Menewaskan dan melukai sebanyak 150,000 orang pada masa itu dan lebih banyak lagi berikutnya.

14. South of the DMZ (1966)
KORESPONDEN dan fotografer di Vietnam seperti Walter Cronkite yang menulis di LIFE,selalu mengikuti pasukan kemanapun mereka pergi. Ia melaporkan berita tanpa sensor, masalah-masalah perajurit Amerika serta latar belakang kepahlawanannya diinformasikan dengan baik pada publik.

Reaching out merupakan salah satu contoh penting penceritaan yang kuat, muncul dari Vietnam. Foto berwarna, penduduk desa Vietnam yang diseksa, luka orang Amerika, di mana Larry Burrows mengambilnya.  LIFE menerbitnya bermula pada tahun 1962, secara pasti membentengi tangisan terhadap keberadaan Amerika di Vietnam..

Susan Sontag menulis di essai nya 'Menatap Perang' pada 9 Desember 2002. New Yorker. Burrows menjadi fotografer penting pertama yang melakukannya sepanjang perang secara berwarna. Kemudian Burrows terkorban semasa helikopter yang ditumpangnya ditembak jatuh di Laos pada tahun 1971.

15. Kematian Di Pantai (1943)
KETIKA LIFE memunculkan foto mengerikan dan kejam sekali di sebuah pantai di Papua Nugini pada 20 september 1943, majalah ini langsung menimbulkan banyak pertanyaan, "Mengapa mencetak gambar ini, bagaimanapun tiga anak lelaki Amerika mati di sebuah pantai yang asing"?

Di antara alasannya, "Kata-kata tak pernah cukup, kata-kata takkan dapat membuat kita melihat atau mengetahui dan merasakan seperti apa-apa yang sebenarnya terjadi"..

LIFE sebenarnya menerbitkan atas kebijaksanan pemerintah. Presiden Franklik D. Roosevelt, diyakinkan bahawa orang Amerika tumbuh dan berkembang terlalu puas dengan perang, hingga dia mengangkat  larangan gambar yang mendedahkan kes-kes Amerika Syarikat.

Gambar strock dan lain-lainnya ada di LIFE dan dimanapun ada pengaruh.publik dikejutkan atas realiti serangan, dimasukkan dengan resolusi untuk memenangkan perang yang lebih besar.

16. Birmingham (1963)
SELAMA bertahun-tahun,Birmingham di Alabama dipertimbangkan menjadi 'kota paling kuat kukuh dibahagian selatan'. Iaitu tempat populasi kulit hitam yang besar dan kelas kulit putih dominan yang sering bertemu dan membuka kerentanan.

Birmingham pada 1963 sudah menjadi Celebre asal usul gerakan hak-hak sivil kulit hitam. Iaitu semasa demonstran tanpa kekerasan yang dipimpin oleh Rev. Martin Luther King Jr mengulangi masuk penjara, dengan tanpa letihlelah meminta segregasi. Gambar orang-orang ini didorong oleh aliran tumpah ruah perjalanan dan menyokong perjuangan kaum kulit hitam.

17. Perang Crimean (1855)
PENYUMBANG dana dengan gaya artistik, Roger Fenton mengambil kuasa cat dan kemudian, mengambil foto pada display di pameran besar di Hyde Park pada 1851, dengan kameranya.Fenton menunjukkan lanskap dan potret serta foto anak Ratu Victoria di Kastl Windsor pada 1854.tahun berikutnya.

Dia ditugaskan oleh dealer cetak untuk membuat liputan perang Crimean,digaji oleh Inggris dan Perancis melawan Rusia. Jadi perang menjadi konflik pertama dengan semua rakaman foto yang substansial. Pertarungan kolera dan rusuk yang patah, menyelimuti laboratorium.dengan kereta kudanya Fenton menghasilkan 350 gambar.

Fenton pun dinobatkan sebagai fotografer perang, kerana bukan saja sponsor Fenton yang menginginkan melihat pembantaian atas semua bukti perang yang sedang berlangsung, tetapi juga Ratu.

18. Breaker boys (1910)
APA yang Charles Dickens kerjakan dengan kata-kata untuk menggambarkan London, Lewis Hine mengerjakan dengan foto atas laboran muda di Amerika Syarikat pada 1908. Komite buruh anak Nasional sudah berkempen menempatkan dua juta pekerja muda kembali ke sekolah ketika kelompok mengangkat Hine.

Orang asli Wisconsin berkelana separuh negara, mengambil gambar anak-anak yang sedang bekerja di lombong, perkebunan dan di jalan-jalan. Di sini dia memotret 'breaker boys' yang pekerjaannya memisahkan arang batu dari Slate,di South Pittson, Panderosa.

Suatu ketika gambar terarah ke publik dengan cara yang dingin dan negara memperlakukak hukum melarang buruh kanak-kanak.

19. Penerbangan (1903)
Pada 17 Desember 1903, dua mekanik basikal dari Ohio menunjukkan salah satu dari impian paling liar dari manusia.selama 12 detik mereka dapat terbang bebas.

Sebelum siang berakhir,Orville dan Willbur Wright dapat menjaga pesawat dari kain kabel dan kayu selama 59 detik. Warga yang ingin tahu melihat bagaikan sayap burung untuk terbang ke udara, dekat Kitty Hawk NC. Beberapa orang dapat percayai kisah Wright ini.

Meski menggunakan zaman manusia untuk boleh terbang, suatu ketika dua bersaudara ini membuat lompatan, pembelajaran mencapai syurga. Dalam 15 tahun momen penting ini, hampir seluruh elemen pesawat moden sudah dibayangkan meski belum dikembangkan waktu itu.

20. Oromontory Point (1869)
UPACAR ini dimulai pada 10 Mei 1869 sebagai Lokomotif Central Pacific di timur dan Lokomotif Union Pacific di sebelah barat, bertemu di Promontory Point, Utah, menandai selesainya jalur keretapi tran kontinental yang pertama.

Orang-orang yang menunggang kuda siap mengucapkan selamat pada kendaraan di zaman keemasan ini. Hasil karya ini menjadi brutal, pada suatu tahapan, di mana usaha guna terowong melalui tulangan marmer di pegunungan Sierra Nevada memerlukan waktu sepanjang tahun, hanya lapan inchi sehari kemajuan yang dicapai.

Pekerjaan ini amat menakjubkan. Tetapi ini juga merupakan contoh awal sebuah foto, pemanfaatan sebuah gambar sebagai alat hingga akhir. Folks Back East dapat melihat dataran pada siang hari, dimana sebuah kereta dapat membawanya di sepanjang jalur ke California. Dan para businesman cemas menunggu perdagangannya.
(IH)


 Lihat sebelum ini..
Bersambung..

Puasa: Qadha. & Fidyah (Fiqh Mazhab Syafei)

 Kuliah URA (Universiti Ramadhan Al-Mubarak) siri 5 

TIBA bulan puasa ni, ramai yang bertanya berkenaan dengan qadha' dan fidyah. Aku sediakanlah serba sedikit berkenaan hal-hal demikian. Aku rujuk Fiqh Manhaji (Fiqh Mazhab Syafei) jer.

1. Musafir dan Sakit
 • Meninggalkan puasa kerana dua sebab ini wajib qadha' sebelum datang Ramadhan akan datang.
 • Kalau dia lengah-lengah (malas) sehingga masuk Ramadhan berikutnya dia BERDOSA wajib qadha' dan fidyah.
 • Kalau sakit bertahun-tahun dia hanya perlu qadha' tak perlu fidyah.
 • Sekiranya dia mati dan tak sempat qadha', jadi dia tak berdosa dan tak perlu minta orang lain qadha'kan kerana dia tidak melalaikannya (qadha' puasanya).
 • Sekiranya dia mati dalam keadaan dia mampu qadha' sebelum tu, maka wali dia DISUNATKAN qadha'kan har-hari yang ditinggal oleh si mati.
Dari Aisyah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda
"Barangsiapa yang mati dan dia masih ada puasa yang tidak diqadha', maka walinyalah yang berpuasa bagi pihaknya" - (Riwayat Bukhari dan Muslim)
 • Sekiranya tiada seorang pun nak ganti puasa dia, wajib keluarkan satu cupak makanan dari harta pusaka dia. Kalau harta pun tiada, orang lain boleh keluarkan bagi pihaknya dan terlepaslah dosanya.
Abu Dawud telah meriwayatkan daripada Ibnu Abbas r.a katanya:
"Apabila seseorang itu sakit pada bulan Ramadhan, kemudian dia meninggal dunia dan dia tidak berpuasa, hendaklah diberi makan bagi pihaknya"

2. Orang yang terlalu tua dan pesakit yang tiada harapan untuk sembuh
 • Wajib bersedekah satu cupak makanan asasi bagi setiap hari yang ditinggalkan
Firman Allah bermaksud:
"Dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah (dengan) memberi makan orang-orang miskin".
- Al Baqarah, ayat 184
 • Orang sakit tiada harapan sembuh dan orang tua yang tak mampu puasa hukumnya sama.
3. Perempuan hamil (kalau ada jantan kata dia hamil, ketuk kepala dia!) dan menyusukan anak.
 • Wujud mudharat kalau berpuasa, samada pada diri sendiri atau kandungan atau anak yang disusukan maka boleh berbuka dan qadha' sebelum datang Ramadhan akan datang dan secupak makanan asasi bagi setiap hari yang ditinggalkan.
Dari Anas bin Al Ka'bi r.a, daripada Rasulullah s.a.w sabdanya yang bermaksud:
"Sesungguhnya Allah s.w.t telah mengangkat puasa orang yang musafir (boleh berbuka) dan telah mengurangkan solatnya (boleh diqasarkan solatnya) dan diangkat puasa daripada perempuan yang hamil dan sedang menyusukan anak".
- (Riwayat Titmizi dan Abu Dawud)
Fidyah: Memberi makan kepada orang-orang fakir dengan secupak makanan asasi. Perkara ini bertambah dengan bertambahnya tahun. Secupak = 600 gram.

Wali: Kaum kerabat

(Diangkat dari Blog  http://kalam-ummah)

Tentang Kita, Dakwah 6itxh Sense

6IXTH SENSE buat pertama kali muncul dengan sebuah album kerohanian dan kemanusiaan yang diberi judul Tentang Kita. 

 HALAMN HIBURAN
 TERKENAL menerusi untaian lagu cinta, grup 6ixth Sense kini kembali dengan album terkini. Menariknya, album kali ini dibikin khusus sempena kedatangan Ramadan kerana ia merupakan sebuah album berunsur kerohanian.

Sengaja memilih judul Tentang Kita, ia dianggap sebagai simbolik kisah hidup manusia yang mencari keredaan Tuhan, tidak mengira sama ada manusia itu berada dalam kesusahan atau dalam lambakan nikmat Tuhan.

Himpunan lagu yang dipilih juga berkait rapat dengan perkara yang berlaku dalam kehidupan harian manusia, khususnya yang masih mencari kedamaian (peristiwa di Syria dan masalah rumah tangga), pencarian kasih sayang (daripada Allah, para Rasul serta ayah dan ibu), penemuan keredaan dan bantuan Tuhan serta khusus untuk para Muslimin yang menagih syafaat Rasul (ikon terbaik).

"Ini merupakan kali pertama Sixth Sense lahir dengan sebuah album penuh yang kesemua lagu berkonsepkan kerohanian.

"Ia juga merupakan kelainan yang cuba kami tampilkan kepada para peminat. Sebelum ini kami ada menghasilkan lagu-lagu sebegini, (kerohanian) tetapi lirik yang berunsur kerohanian tidaklah terlalu mendalam seperti Khatimah Cinta," ujar vokalis 6ixth Sense, Adi.

Sambutan yang baik daripada peminat kerana berpendapat ia mempunyai keistimewaan tersendiri.
Ujarnya: "Selain itu kami anggap kelahiran album ini juga mempunyai keistimewaan tersendiri kerana lirik-lirik lagu dalam album ini yang banyak mengandungi unsur-unsur nasihat serta mampu memberikan mesej yang positif kepada pendengar."

Tentang Kita mengandungi lagu-lagu seperti Ayah Dan Ibu, Damai Yang Hilang, Rasulullah dan Cintaku Padamu Seluas Angkasa (Selawat) yang mendapat sentuhan susunan muzik yang direncana 6ixth Sense sendiri turut dimantapkan dengan bunyi strings oleh Dimawan Krisnowo Adji Sa'unine Strings.

Album tersebut turut dimuatkan dengan beberapa buah lagu yang pernah dipopularkan oleh kumpulan nasyid tempatan iaitu Nowseeheart dan Hijjaz, tetapi diberi nafas baharu oleh grup ini. Mereka juga merakamkan album tersebut di tiga buah studio berbeza iaitu Hijjaz Studio, King's Studio dan Studio 18.

Bercakap mengenai proses menyudahkan Tentang Kita, Adi mengaku mereka terpaksa berhadapan dengan beberapa cabaran.

"Tidak dinafikan kami turut berhadapan dengan cabaran untuk menghasilkan album ini, terutamanya susunan muzik yang tidak boleh terlalu keras dan perlu memilih lagu yang sesuai agar dapat diterima ramai. Bagaimanapun semuanya berjalan lancar sehingga pembikinan album ini selesai," ujarnya.

Harapan mereka juga, agar album tersebut dapat memberi manfaat kepada semua pendengar melalui dakwah secara seni. Sementara itu, lagu baharu berjudul Altar Cinta ciptaan penuh Adi, bakal menemui peminat yang menantikan sentuhan baharu mereka yang semakin popular selepas muncul dengan album mereka yang berjudul, +-x÷.

Malah, lagu berkenaan telah diperdengarkan secara serentak menerusi radio utama tempatan pada 18 Julai lalu. Sebelum ini, mereka tampil dengan single pertama menerusi album ini dengan lagu menampilkan kumpulan nasyid Saujana berjudul Penerang Hati ciptaan Faiz Azizi Arlis atau Gjie dan semakin mendapat tempat di carta radio tempatan, malah mula menjadi pilihan di pusat karaoke seperti Red Box. - RONI HIDAYAT RIDWAN (Kosmo)

Yg Tak Betul... Pembunuhan U/Islam Myanmar


DI TENGAH-TENGAH kesedihan khabar saudara-saudara kita dibantai di Myanmar, ternyata ada saja personal-personal tidak bertanggung jawab merekacipta beberapa foto yang sebenarnya bukan foto pembantaian kaum Muslim di sana, namun di klaim, itu adalah foto kaum Muslim yang dibantai. Dan parahnya beberapa aktivis dakwah melalui akaun-akaun facebooknya pun langsung percaya dan disebarkan.

Sumber foto aslinya :
Aktivis di tibet berdemo sambil membakar diri.
Tibetan Activist Sets Himself On Fire To Protest Chinese President's Visit To India [PHOTOS] - International Business Times

Gempa di Tibet Menelan Banyak Korban.
ཆུ་ཐིགས་སྔོན་མོà½*འ²à¼‹à½Ÿà½²à½“་བྲིས། - བོད་ཀྱི་དུས་བབ།

Sungguh ini adalah perkara yang tidak ahsan, tidak cerdas, dan mengundang fitnah. Padahal Allah SWT dalam berfirman demikian :
 • يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُونُوا۟ قَوَّٰمِينَ لِلَّهِ شُهَدَآءَ بِٱلْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَـَٔانُ قَوْمٍ عَلَىٰٓ أَلَّا تَعْدِلُوا۟ ۚ ٱعْدِلُوا۟ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرٌۢ بِمَا تَعْمَلُونَ  Hai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, kerana adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. ~Qs.Al-Maaidah~Ayat:8

Wahai ikhwan wa akhwat, ketahuilah sejahat apapun hal-hal dikatakan oleh kaum kufar, kita tetaplah perlu menunjukkan dan menceritakan berita sesuai keadaan faktanya.. Dan janganlah mengada-adakan cerita yang membuat kaum lain meragukan kejujuran kita.

Berkait dizalimi & dibantainya saudara-saudara kita di Myanmar.Semoga Allah segera memberi pertolongan kepada kaum Muslim di Myanmar, di Palestin, di Suriah (Syria), dan di seluruh dunia.

SUMBER : ZILZAAL: FOTO DUSTA TENTANG PEMBANTAIAN BURMA

Ini, Sejadah Seks Pula..


Di mana adengan 'seks'nya? Lihat seterusnya...


:getokk: AWAS! Ada pesan tersembunyi dari sejadah ini. 
Bermula dari adengan seks sampai kepada masej freemason.  Weblog Ibnu Hasyim cuma nikilkan.. Saudara nilailah sendiri! Begini....


'Subliminal message' atau pesan bawah sedar, merupakan signal atau pesan terdapat dalam media, dirancang melalui atas normal fikiran / presepsi manusia. Pesan itu sebenarnya tidak mudah disedari atau diketahui. Namun dalam keadaan tertentu dapat mempengaruhi fikiran, perilaku, tindakan, sikap, sistem kepercayaan dan sistemnilai secara positif mahupun negatif.

 Istilah 'bawah sedar' bererti 'beneath a limen' (ambang indrawi). 'Subliminal' berasal dari bahasa Latin. Kata 'sub' bererti di bawah, dan 'limen', bererti 'ambang' (This is from the Latin words sub, meaning under, and limen, meaning theshold).

1.1  Lambang Kelamin(seks) di sejadah

1.2 Adegan seks di sajadah ini..

2.1 Lambang Masonic (freemason) di sejadah.

Sejadah, kita gunakan tiap hari untuk alas tempat kita solat. Di bawah ini, gambar sejadah yang mempunyai 'unsur-unsur Masonic'.
Berdasarkan dari gambar 'Master Carpet Freemason' di atas, dapat dilihat ciri-cirinya iaitu..
 1. Lantai petak (Checkered Floor)
 2. Bintang dan Bulan
 3. 2 tiang yang juga dikenali sebagai Joachim dan Boaz.
2.2 Perhatikan sajadah di atas, ia juga mempunyai 3 ciri seperti dinyatakan, iaitu.. 
 • bintang dan bulan, 
 • lantai berpetak (checkered floor) dan 
 • 2 tiang.GAOTU (Great Architect Of The Universe), All Seeing Eye dan tiang Joachim Boaz.

2.3 Jika kita perhatikan sejadah di atas secara teliti, kita juga akan melihat 2 tiang iaitu..
 • tiang Joachim dan Boaz, 
 • All Seeing Eye dan GAOTU yang tergantung di antara 2 tiang. 
 • All Seeing eye dapat dilihat di tengah antara 2 tiang. 
Cuba bandingkan sejadah di atas dengan gambar di lodge Freemason di bawah..
Perhatikan..
 • GAOTU yang tergantung di logde Freemason di atas. 
 • Ada persamaan dengan gambar yang tergantung di sajadah di atas. 
 • Jika saudara  zoom gambar di logde Freemason tersebut, saudara akan melihat lambang bulan dan bintang di sdut jangka lukis itu.
Ini membuktikan, Masons menggunakan lambang ini sebagai salah satu lambang mereka dan lambang ini bukanlah lambang agama Islam yang suci ini.

2.4 Di sini di'zoom'kan gambar-gambar tersebut. Perhatikan..
 • Lambang Bulan dan Bintang yang jelas kelihatan di sisi jangka lukis dan 
 • Bandingkan GAOTU yang tergantung di sejadah dan di lodge.

Kesimpulan: Inilah rancangan jahat freemason yang banyak beredar di antara kita tanpa kita sedari. Walaupun dengan perkara sekecil ini, mereka tetap menjalankan rencana jahat mereka. Diharap kita semua lebih berhati-hati dan peka setelah ini dalam kehidupan sehari-hari...

Allahu 'aklam.

Thursday, July 19, 2012

Ramadhan 'Satu Latihan': N/Aziz & Husam Musa

 Kuliah URA (Universiti Ramadhan Al-Mubarak) siri 4
 1. kuliah ramadhan oleh yb dato haji husam musa

  kuliah ramadhan oleh yb dato haji husam musa
  by kelatetoday 11 months ago 230 views

Ramadhan Satu Latihan - Kuliah Tok Guru Nik Aziz (1/8) - Malaysia ...

www.youtube.com/watch?v=w0SnQZauRmo25 Jan 2010 - 9 min - Uploaded by YangAkuSegala
Malaysia News (((KEMPEN))) http://royaltirakyat.blogspot.com/2010/01/ceramah- royalti-petroleum-ku ...

Menang Tuntutan Walaupun Kudung

ROWE yang duduk di atas kerusi roda meninggalkan Mahkamah Tinggi di Melbourne semalam.


Wanita Kudung Menang Berjuta Dolar
 SYDNEY - Seorang wanita yang dilahirkan tanpa tangan dan kaki selepas ibunya mengambil ubat thalidomide semasa hamil berjaya memenangi satu penyelesaian di Mahkamah Tinggi di sini melibatkan ganti rugi berjumlah berjuta-juta dolar daripada pengedar ubat itu dari Britain.

Wanita itu, Lynette Rowe, 50, dari Melbourne mendakwa keadaan yang menimpa dirinya disebabkan ibunya mengambil ubat thalidomide. Thalidomide diberikan kepada wanita hamil pada tahun 1950-an dan 1960-an sebagai rawatan untuk sakit pada waktu pagi. Namun, ubat tersebut kemudian ditarik balik daripada pasaran pada tahun 1961 kerana ia didapati menyebabkan kecacatan pada bayi.

Ubat tersebut menyebabkan ribuan bayi di seluruh dunia mengalami kecacatan. Rowe membuat tuntutan undang-undang itu terhadap tiga pihak iaitu pembuat ubat dari Jerman, Grunenthal, syarikat Distillers Ltd., dari Britain yang menjual ubat tersebut di Australia dan Diageo Scotland Ltd. Diageo Scotland Ltd. mempunyai aset dalam syarikat Distillers.

Peguam Rowe, Peter Gordon menyatakan anak guamnya itu telah mencapai penyelesaian dengan Diageo dan Distillers. Syarikat Grunenthal enggan mencapai penyelesaian dalam kes tersebut. "Jumlah penyelesaian masih rahsia tetapi saya boleh menyatakan ia mencukupi buat Rowe untuk seumur hidupnya," kata Gordon. - Agensi

Foto Bersejarah Merubah Dunia. (1-10)

1. Gambar Ini Ubah Fikir AS Terhadap Vietnam (1968) 
SEMASA Jenderal Nguyen Ngoc Loan, ketua Pois Vietnam Selatan mulai menarik pelatuk pistol kearah seorang komandan gerila Vietkong, fotografer Associated Press Eddie Adams mulai menekan tombol shutter kameranya.

Eddie Adams memperoleh penghargaan jurnalisme tertinggi, Pulitzer, melalui foto yang diambilnya ini. Namun lebih dari itu, foto ini mengubah pemikiran masyarakat Amerika Syarikat (AS) terhadap Perang Vietnam, yang memicu gerakan anti perang dan menginspirasi lahirnya 'generasi bunga' di AS waktu itu.(1968)

Bagi jenderal itu, foto ini membuatnya menjadi ikon kekejaman dan ejekan disertai penolakan yang selalu menghambatnya ke manapun dia pergi sampai akhir hayatnya.

2. Jenderal Soedirman Dalam Usungan (1948)
 
MENURUT pencatat, "Foto diatas [Jenderal Soedirman Dalam Tandu (1948)], saya dapatkan tahun 2001, dan saya kesulitan mengingat sumbernya.."

Pak Dirman (Soedirman)adalah Jenderal pertama dan termuda yang dimiliki Indonesia. Salah satu teladan dan tokoh terbesar yang dilahirkan bangsa. Tokoh yang dikenal sangat teguh berpegang pada prinsip ini juga sangat tangguh. Dalam keadaan sangat lemah kerana paru-parunya tinggal sebelah, dia memimpin perjuangan gerila selama 7 bulan menghadapi agresi militer ke-2, berpindah dari hutan ke hutan dengan ditandu (usung) dan tanpa ubat sama sekali.

Hanya semangat pasukan dan kepasrahan dirinyalah yang menjaganya tetap tegar. Semangat dan keteguhan Pak Dirman terus menjadi penggerak perjuangan kala itu. Dan foto ini terus menjadi pengingat dan pembangkit 'dunia Indonesia', begitu banyak nilai baik, prinsip dan keteguhan yang kini mulai luntur dimana-mana. Semangat perjuangannya dirakamkan dan menjadi impian masa kini.


3.Wanting A Meal (1993)
KEVIN Carter berangkat ke Sudan dengan niat untuk mengambil foto pemberontakan yang terjadi. Namun sesampainya disana, justeru korban kelaparanlah yang menarik minatnya. D jalan dia menjumpai seorang kanak-kanak perempuan kelaparan merangkak lemah, susah payah menuju pusat pembagian makanan, berhenti di tengah jalan dan mengumpulkan tenaga.

Di tengah kejadian itu, seekor burung bangkai datang dan menunggu kanak-kanak tersebut. Carterpun mengabadikan kejadian tersebut. Foto ini pertama dimuat di akhbar New York Times, dan reaksi keras bermunculan mengkritik Carter yang tidak menolong gadis kecil ini. Carter beralasan dia sudah mengusir burung bangkai tersebut sesudah mengambil foto, namun tidak menolongnya kerana konvensi fotografer yang tidak boleh ikut campur dalam konflik (?).

Kontroversi terus menghujani Carter, meskipun hadiah Pulitzer diterimanya atas karyanya ini. Tahun 1994, Carter ditemui bunuh diri dengan sengaja, mengalirkan gas CO dari knalpot kereta ke dalam ruangannya. Dia meninggalkan catatan yang isinya berupa penyesalan dan kesedihan kerana tidak menolong kanak-kanak kecil itu, juga frust akibat terjerat hutang serta sedih kerana sahabat karibnya tertembak.

Foto ini selalu mengingatkan tragedi kemanusiaan di Afrika dan tragedi dalam dunia fotografi itu sendiri, keduanya memang tidak boleh dipisahkan.

4. Pendaratan Normandy (1944)
ROBERT Capa memiliki pakej pembelanjaran aktif, kreatif, efektif, dan menyenangkan yang sangat terkenal, “Jika hasil fotomu tidak bagus, bererti kamu kurang dekat.” Begitulah kira-kira.

Sebelum era Capa, jurnalisme foto masih belum begitu dihargai. Robert Capa seperti menjadi penanda pentingnya jurnalisme fotografi yang kemudian menjadi sangat berpengaruh di banyak peristiwa besar dunia. Karya Capa paling dikenal adalah serangkaian foto pendaratan Normandy dimana dia ikut dalam rombongan airborne yang mendarat di pantai OmahaPerancis selama perang dunia ke 2.

Terjebak dalam hujan peluru dan granat antara Sekutu-Jerman, dan selama beberapa jam awal berhasil mengambil 106 foto dari kamera Comtax berlensa pendek 50mm dan 6 roll filem untuk mengabadikan invansi yang menjadi awal tumbangnya Adolf Hitler ini. Kesalahan yang dilakukan staf pencucian filem membuat semua fotonya terlihat kabur, namun pakej Capa kemudian diikuti seluruh jurnalis foto sampai detik ini: mengabadikan peristiwa dari jarak sedekat mungkin. Karya Capa lainnya boleh didapati.

5. Lynching (1930)
SERAMAI10,000 warga kulit putih nekad mengamuk dan menggelandang dua pemuda kulit hitam dari penjara, serta menghukum mereka dengan hukuman gantung tanpa keputusan hakim.

Kedua pemuda ini dituduh memperkosa seorang gadis kulit putih. Peristiwa terjadi di Marion-Indiana, dimana pengadilan massal sering sekali terjadi jika pelaku yang menjadi tertuduh adalah warga kulit hitam.

Foto pengadilan masal seperti ini dulu sering dibuat menjadi postcard untuk menunjukkan supremasi kulit putih. Wajah mayat yang digantung berbanding kontras dengan kepuasan yang diperlihatkan warga, sebuah monumen kekejaman dan sikap barbarian…

6. Earthrise (1968)
FOTO ini adalah foto planet bumi yang diambil pertama kali dari luar angkasa. Banyak orang menyebutnya sebagai foto lingkungan hidup paling berpengaruh yang pernah diambil. Diambil pada malam natal tahun 1968, oleh kru Apollo 8, William Anders. Foto ini mengingatkan banyak orang akan ringkihnya eksistensi manusia dan kecilnya planet dibandingkan alam raya.

7. Tragedi Tiananmen (1989)
DEMONTRASI sekitar 3,000 mahasiswa di Beijing berubah menjadi demosntrasi masal jutaan rakyat Cina, meminta reformasi pemerintahan yang tidak adil. Selama 7 minggu, rakyat dan tentara berhadap-hadapan dan saling mengejek. Saat partai komunis mulai mengerahkan tank untuk membubarkan masa, seorang mahasiswa nekad menghadang laju sebarisan tank, berdiri tegap didepannya sambil memegang tas.

Seorang pahlawan lahir. Pahlawan kedua lahir, saat pengemudi tank menolak perintah komandannya untuk melindas mahasiswa tersebut dan memilih berjalan memutarinya. Kejadian ini memang tidak berakhir indah kerana pembantaian akhirnya terjadi di lapangan Tiananmen. Namun sejak itu masyarakat Cina mulai sedar, selalu ada harapan akan kesatuan antara tentera dan rakyat.

8. Foto Manusia Dengan Sinar Rontgen Pertama (1896)
SEMASAa bereksperiman dengan tabung sinar katoda yang ditambahi barium platinosianida, Rontgen terkejut ketika mendapati bahwa hasil foto ternyata menghasilkan efek pendaran yang berbeda.

Menyedari kekuatan sinar yang dihasilkan tabung itu, Rontgen memotret tangan isterinya (perhatikan cincin kimpoi yang melingkar) dan membuat foto sinar X yang pertama. Sebelum itu, dokter tak pernah dapat melihat bahagian dalam tubuh manusia kecuali membedahnya. Rontgen sendiri memperoleh hadiah Nobel fizik tahun 1901.

9. Loch Ness (1934)
LEGENDA monster Lochness di Skotland sebenarnya sudah berhembus sejak abad ke 1. Namun tidak, sebelum foto diatas dicetak dan tersebar. Cerita palsu ini menjalar keseluruh penjuru dunia.

Foto ini bertanggungjawab atas puluhan tahun spekulasi, million dolar wang dari poket pelancong yang datang dari seluruh penjuru dunia dengan eksplorasi bawah air yang mahal dan menghabiskan tenaga. Semua gara-gara foto palsu ini. Christian Spurling, Marmaduke dan Ian Wetherell merakit monster palsu dari mainan kapal selam dan kayu. Dengan mengambangnya diatas danau, kemudian merakam dengan kamera.

Pengakuan mereka 60 tahun kemudian (1994) terbukti gambar itu palsu dan hanya direka. Gambar ini hanyalah permainan kapal selam yang dilengkapi oleh kepala ular laut. Ianya mengakhiri spekulasi tentang kebenaran cerita monster Loch Ness. Foto ini mungkin sekali adalah foto rekaan pertama kali didunia.

Selain itu menandaskan kembali kenyataan 'Kamera tidak pernah berbohong…manusialah yang berbohong!'

10.Kent State (1970)
KETIKA presiden Richard Nixon mengatakan dia sedang mengirimkan pasukan ke Kemboja, mahasiswa di negara itu melancarkan protes. Di Kent State beberapa orang melempar batu.pasukan nasional Ohio dan masuk ke pergumulan. Tiba-tiba berlaku tembakan kepada para pemrotes,dan mengorbankan 4 orang. Dua diantaranya ketika sedang berjalan menuju ke kelasnya.

Foto ini menangkap momen penting dimana perajurit Amerika sudah menewaskan anak amerika. Fotografer mahasiswa John Filo memenangkan Pulitzer. Peristiwa itu juga diingat pada lagu Neil Young dan filem TV. Gadis yang bernama Mary Ann Vecchio kemudian berbalik tidak mahu menjadi mahasiswa Kent State dan dikirimkan kembali ke keluarganya di Florida.
(IH)

Bersambung..

Lihat sebelum ini..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails