Saturday, February 15, 2020

Kemelut Senyum: 138 MP Sokong Tun M Kekal PM Habis Penggal? -


138 MP Sokong Tun M Kekal PM Habis Penggal?  -Dr Kamaul Zaman.

ZAKIAH Koya melaporkan dalam akhbar The Star hari ini bahawa sumber-sumber beliau menyebut 138 daripada 222 Ahli Parlimen telah menandatangani Akuan Bersumpah (SD) menyokong Tun Dr Mahathir kekal sebagai PM hingga akhir penggal. Jika dilihat kepada carta 138 Ahli-Ahli Parlimen tersebut, maka akan didapati bahawa:

● 63 adalah daripada PH. Tolak 26 daripada BERSATU dan 26 daripada PKR, maka akan ada 11 lagi Ahli-Ahli Parlimen (daripada DAP dan/atau PAN) yang turut berbuat demikian.
● 39 adalah daripada Umno. Maknanya semua Ahli Parlimen Umno berbuat demikian.
● 18 adalah daripada PAS.
● 9 adalah daripada WARISAN.
● 1 adalah daripada UPKO.
Bila dihitung bilangan Ahli-Ahli Parlimen PH, Umno, PAS, WARISAN dan UPKO yang berbuat demikian baru ada 130. Maknanya ada lapan (8) lagi yang tidak dinyatakan, mungkinlah daripada parti-parti di Sarawak dan/atau Sabah. Lima (5) Ahli Parlimen PH yang berbuat demikian didakwa merahsiakan identiti mereka.
Mungkin intipati laporan ada kebenarannya, tetapi bilangannya adalah terlalu tinggi:
1.    Tak berapa logik semua Ahli Parlimen Umno telah menandatangani SD.
2.    Bilangan 26 Ahli Parlimen PKR juga adalah terlalu tinggi.
Susah juga untuk diberi komen lebih lanjut memandangkan kepada fakta-fakta berikut:
• Zakiah Koya adalah kakak kepada Latheefa Koya, Ketua Pesuruhjaya SPRM.
• Akhbar The Star adalah akhbar milik MCA.
DR KAMARUL ZAMAN HAJI YUSOFF – HARAKAHDAILY 14/2/2020
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kita setuju dengan pandangan Presiden PAS. 
  • PAS akan tetap membawa Usul Percaya kepada Perdana Menteri, sebagai salah satu proses demokrasi. 
  • "..Yang penting ialah kita mahu selamatkan negara. Bukan sahaja orang Melayu orang Islam, termasuk kaum lain."
  • “..Kita minta supaya (Tun) diberi kepercayaan menjadi Perdana Menteri sehingga habis penggal." 
Itu cadangan PAS. 
Lihat Sebelum Ini..
E Buku IH-121: Kemelut  Dalam Senyum, Anwar/Mahathir
E Buku IH-121: Kemelut Dalam Senyum, Anwar/Mahathir
E Buku IH-127: Kemelut Dalam Senyum, Tapi Rakyat T...
Hasil carian imej untuk catur politik

Nasib Umat Islam Nak Kenal Agama Di Negara Sendiri. Ini..


'Cikgu, tolong ajar saya mengaji' 

"CIKGU, tolong ajar saya mengaji. Saya nak bawa ibu pergi umrah dan haji satu hari nanti,” kata Khairul Yap, pelajar tingkatan satu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur.
Dia yang baru kematian ayah kira-kira dua minggu lalu, meluahkan hasrat itu kepada Pengarah Kids With Purpose Project Mohd Farez Atan beberapa hari lalu kerana minat yang terlalu mendalam dalam bidang agama.
Menurutnya, dia kini memikirkan bagaimana untuk mendapatkan wang bagi membiayai pengajian al-Quran dan membeli bahan bacaan bagi memenuhi hasratnya itu.
“Saya tengok kawan-kawan sudah baca al-Quran, saya baru baca Iqra’ 6. Saya nak belajar agama sungguh-sungguh.
“Saya harap ada yang sudi bantu. Saya nak bawa emak pergi umrah nanti. Semoga hasrat saya ini tercapai,” katanya ketika ditemui Harian Metro.
Khairul berkata, arwah ayahnya adalah seorang mualaf yang bekerja sebagai pemandu teksi, mahu melihat dia berjaya dalam pelajaran.
Menurutnya, perbelanjaan persekolahannya kini ditanggung abangnya yang bekerja sebagai jurujual di ibu negara, menyebabkan kemampuan untuk membelikan bahan bacaan agak terhad.
Sementara itu Mohd Farez berkata, dia dimaklumkan mengenai kisah hidup Khairul oleh pelajar sekolah yang simpati kerana dia tidak mempunyai wang saku.
Katanya, menerusi projek Kindness Corner yang baru dilancarkan, dia dapat membantu Khairul mendapatkan makanan pada waktu rehat.
“Saya juga meminta ustaz dan ustazah di sekolah membantu Khairul belajar agama.
“Permintaannya itu juga menjentik hati saya kerana tidak ramai pelajar yang mahu mendalami agama seperti dia,” katanya.
Ahli Parlimen Batu P Prabakaran berkata, pihaknya mengambil maklum mengenai keadaan keluarga Khairul dan akan meneliti bentuk bantuan yang sesuai.
“Saya akan aturkan pertemuan dalam minggu depan, kita akan bantu Khairul mengikut kesesuaian.
“Sebelum ini, menerusi Ziarah Cakna di peringkat parlimen, ramai juga yang sudah saya bantu. Menjadi tanggungjawab saya untuk meringankan beban mereka,” katanya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Beginilah nasib umat Islam yang nak kenal Agama Islam di negara sendiri. Sejak merdeka, sistem pelajaran dan pendidikan negara telah berjaya menghakis kikis ilmu-ilmu Islam di kalangan penganutnya. 

Atas alasan mengejar kemajuan 'sains dan teknologi' rakyat dibiarkan jadi murtad, tiada roh Islam, dayus dan tidak mengamalkan Islam sepenuhnya. Ini bentuk negara yang disasarkan kerajaan PH, yang wajib kita tolak sekarang. 

Kita tidak mahu dengar  lagi alasan pengecut 'kerana kerajaan dulu' diulang-ulang.. 

Silap Jatuh Cinta, 31 Tahun Dikurung Jadi Hamba Seks.Caracas: Silap jatuh cinta, menyebabkan seorang remaja di Venezuela dikurung oleh kekasihnya dan dijadikan hamba seks lelaki terbabit selama 31 tahun.
Daily Mail melaporkan wanita terbabit yang kini berusia 49 tahun berjaya melarikan diri dari tempat kurungan di sebuah apartmen di bandar Maracay, 24 Januari lalu, selepas dua kali percubaannya sebelum ini gagal.
Sebaik berjaya melarikan diri, wanita itu diselamatkan kumpulan advokasi wanita.
Susulan kejadian, suspek, Matias Salazar, 56, didakwa kerana mengurung wanita dikenali sebagai Morella di apartmen kecil berkenaan.

Menurut pegawai penyiasat, lokasi tempat kurungan Morella itu berdekatan kediaman Salazar yang dikongsi bersama teman wanitanya dan anak perempuannya.
Selama dalam tawanan lelaki itu, Morella hanya diberikan makanan seperti nasi, kekacang dan telur.
Malah, Morella sering dipukul Salazar selain didera secara psikologi apabila memaksanya meminta kebenaran untuk melakukan perkara kecil seperti duduk dan sebagainya.
Lelaki durjana itu dituduh melakukan penderaan seksual kepada Morella dan tidak memberi wanita itu makanan dan minuman, jika dia menolak permintaannya.
Peguam Salazar, Jose Briceno ketika sidang media Isnin lalu menegaskan anak guamnya itu tidak bersalah.
Lapor media tempatan, Morella mula bercinta dengan Salazar pada usianya 17 tahun, sebelum lelaki itu bertindak ganas dan mengurungnya. (Agensi)

Hasil carian imej untuk PASANGAN CINTA REMAJA
Gambar hiasan: Polis Pakistan sedang memburu kira-kira 30 anggota majlis kaum, termasuk ketuanya yang mengarahkan pasangan remaja dikenakan renjatan elektrik sebagai hukuman kerana menjalin cinta terlarang dalam kes dianggap pembunuhan demi maruah.


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sekilas kisah cinta remaja dalam Islam. 

Adakah Salah Bercinta?

Inilah yang selalu menjadi punca kepada kekeliruan pada setiap remaja yang mula belajar mengenal apa itu erti cinta. Mesti ramai yang tertanya-tanya adakah bercinta itu haram? Apakah hukumnya mengurat? Apakah perbezaan antara bercinta dan “couple”? 

Di sini hendaklah ditegaskan bahawa cinta dan “couple” itu adalah berbeza sama sekali dan tidak ada yang menyamakan sifat-sifat antara dua elemen ini. Dikatakan, adalah menjadi satu kewajipan kepada setiap remaja yang bercinta dengan melalui proses mengurat, sama ada lelaki mengurat perempuan atau perempuan mengurat lelaki. 

Proses ini telah menjadi sesuatu yang lazim dalam kehidupan remaja. Seakan-akan sudah sebati dengan amalan seharian. Jika kita lihat dari pelbagai sudut, ramai remaja yang menyalahertikan apa itu mengurat sehingga kita dapat lihat punca kepada rosaknya akhlak remaja bermula dari mengurat. 

Salah tanggapan dan salah fahaman terhadap persoalan ini boleh menyebabkan konflik dalam diri remaja muslim. Secara kasarnya ada sesetengah ulama menganggap mengurat dan cinta itu halal tetapi kebanyakan ulama yang lain pula menganggap haram. Bagaimanapun di kalangan ulama fekah terdapat beberapa orang ulama yang merupakan pencinta yang hebat seperti Daud az-Zahiri yang merupakan imam Mazhab az-Zahiri.

Sebenarnya mengurat adalah satu perkara yang penting dalam sesebuah institusi kekeluargaan. Ini kerana mengurat adalah mukadimah kepada percintaan, percintaan adalah mukadimah kepada perkahwinan, perkahwinan adalah mukadimah kepada penubuhan sesebuah keluarga, dan keluarga adalah mukadimah kepada terbinanya sebuah negara. Di sini jelas menunjukkan mengurat bukanlah sesuatu yang haram. 

Tidakkah dalam konteks ini mengurat dan bercinta tepat dengan ajaran Islam? Mengurat dan bercinta dianggap berguna jika ia membawa kepada kebaikan. Tetapi mengurat dan bercinta dianggap tidak berguna jika ia membawa kepada keburukan dan menjadi punca kepada suatu penzinaan. 

Mengurat dan bercinta seperti ini tidak menjadi mukadimah kepada sesebuah keluarga, bahkan menjadi mukadimah kepada lahirnya anak luar nikah atau mencampakkan anak dalam longkang dan tong sampah. Mengurat dan bercinta seperti ini dilarang dalam Islam.

Selain itu ingin diingatkan bahawa pada hari ini mengurat dan bercinta itu semua berpunca daripada perasaan emosi dan juga nafsu. Kebiasaannya, tindakan seseorang mengurat dan bercinta itu sebenarnya bertitik tolak dengan perasaan dan emosi, maka dengan itu mudah sekali untuk mereka melakukan perkara-perkara yang terlarang mahupun dengan kesanggupan kedua-dua belah pihak ataupun tidak. 

Oleh itu, kepada sesiapa yang telah terlibat dengan anjakan perasaan dan emosi ini harus pandai menggunakan kewarasan akal agar segala batasan dapat dikawal dan tidak melanggar hukum syarak.

Bagi mengelakkan daripada perkara terkutuk ini berlaku, panduan Rasulullah SAW mesti dipatuhi. Baginda melarang orang Islam supaya jangan berlebihan dalam mengurat dan bercinta. Malah Baginda menyuruh mereka supaya bercinta kerana Allah iaitu mencintai orang yang dikasihi kerana Allah.

Terdapat beberapa riwayat menceritakan Nabi Muhammad SAW membenarkan hamba menyanyikan lagu mengurat yang dipanggil sebagai ghazl. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah, Rasulullah SAW menyuruh Aisyah menghantar seorang yang pandai menyanyikan lagu ghazl kepada pengantin kaum Ansar yang menjadi kerabat Aisyah. Ini kerana menurut Nabi, kaum Ansar ada keramaian termasuk mendendangkan lagu-lagu ghazl.

Baginda berkata: “Sesungguhnya kaum Ansar adalah kaum yang ada pada mereka ghazl. (Ibnu Majah: Hadis No 1890) 

Ghazl bermaksud mengurat dan ada beberapa hadis nabi ghazl bermaksud mendendangkan lagu-lagu cinta yang sunyi daripada kata-kata baik dan sebagainya. Dalam bahasa Arab, ghazl bermaksud ‘lagu dan puisi kasih’. Perkataan arab, ‘Ghaz’ yang membawa maksud nyanyian yang ditujukan kepada wanita. 

Dari segi bahasa pula bermaksud mainan cinta, ungkapan-ungkapan cinta dan ucapan-ucapan yang diluahkan kepada wanita atau berkata-kata dengan wanita. Ghazl juga dikenali sebagai satu bentuk puisi nasyid iaitu puisi-puisi yang memaparkan kisah percintaan penyair dengan kekasihnya.

Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh al-Bukhari, muslim dan lain-lain, Rasulullah mengingatkan supaya seorang penyanyi kerabat baginda bernama Anjasyah supaya tidak berlebih-lebihan dalam mendendangkan lagu-lagu yang berkaitan dengan mengurat dan cinta.

Islam adalah agama yang membawa matlamat cinta. Cinta kepada Allah, cinta kepada Rasul, cinta kepada negara, cinta kepada kedua ibu-bapa, cinta kepada keluarga dan cinta kepada hambaNya. Sebab itulah Rasulullah SAW menekankan soal mendidik anak-anak daripada kecil lagi diterapkan soal cinta.


Dalam sebuah hadis, Nabi bersabda:
“Tanamkan dalam diri anak-anak kamu cintakan Allah, cintakan Rasul, cintakan ahli keluarga Rasulullah dan cintakan membaca al-Quran.”

Ini menunjukkan cinta itu suatu yang penting diterapkan dalam diri setiap muslim sehinggakan Nabi SAW bersabda tidak akan masuk syurga sehingga kamu belajar cinta-mencintai di antara satu sama lain.

Remaja bercinta jelas beliau tidak melanggar fitrah. Ia satu fitrah tetapi perlu diaturkan bagaimana mereka bercinta. Cinta tidak boleh berdasarkan emosi semata-mata, remaja mesti ada tanggungjawab. Remaja mestilah pandai membezakan antara bercinta dan ‘couple’. Seorang remaja yang bertanggungjawab haruslah mencari sesuatu yang diredhai Allah bukan dengan melakukan perkara yang dilarang dalam Islam.

.. Supaya anak-anak muda kita tidak terperngkap 'Silap Jatuh Cinta', yang boleh terjadi macam-macam. Sekian.


Lihat sebelum ini..Friday, February 14, 2020

Memahami Hierarki Cinta Dan kasih -Timbalan Mufti Perak


SEPERTI tahun-tahun sebelum ini, tidak berapa lama lagi pada tarikh 14 Februari seluruh dunia khususnya dunia remaja dan awal dewasa akan diwarnai dengan fenomena mengadakan sambutan ‘Hari Kekasih’ atau disebut sebagai Valentine’s Day. Sambutan lebih tertumpu kepada meraikan percintaan pasangan-pasangan walaupun ada di kalangan mereka yang tiada ikatan pernikahan yang sah.

Dalam Islam berkasih sayang itu ruang lingkupnya sangat luas dan mempunyai batas-batas tertentu. Islam sememangnya dari peringkat asas lagi adalah agama yang menyebarkan kasih sayang bukan sahaja sesama manusia bahkan kasih sayang dizahirkan dengan melarang daripada melakukan kezaliman kepada alam dan binatang.

Cinta yang paling agung adalah cinta kepada Allah S.W.T diikuti dengan cinta kepada Rasul-Nya, para Sahabat, ibu bapa, sesama orang-orang beriman dan sesama manusia. Untuk menjadi seorang beriman, ia perlu pandai menyusun hierarki cintanya. Ia mesti tahu cinta mana yang perlu didahulukan dan cinta yang mana perlu diputuskan. Pemahaman seseorang terhadap hierarki cinta ini sudah tentu akan membentuk jati diri seseorang dan sudah tentu akan mempengaruhi cara ia berfikir dan bertindak.

Al-Quran telah memberi panduan di dalam meletakkan hierarki cinta bahkan al-Quran telah menggambarkan akibat apabila kita gagal meletakkan hierarki cinta pada tempat sepatutnya iaitu bakal menerima azab Allah, digelar fasiq, terhindar dari petunjuk Allah. Firman Allah S.W.T:
“Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, – (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasiq (derhaka).”
(al-Taubah: 24)
Penelitian secara mudah dari ayat di atas, kita mendapati bahawa cinta Allah adalah paling utama, Rasul-Nya dan berusaha bersungguh-sungguh sehabis daya untuk memenangkan agama Allah S.W.T di atas muka bumi ini. Ayat di atas juga difahami bahawa kita tidak dihalang untuk mencintai perkara-perkara yang lazimnya dicintai oleh manusia seperti anggota keluarga, sanak saudara, perniagaan dan sebagainya asalkan kecintaan kepada perkara-perkara berkenaan tidak berlawanan dengan apa yang dibenarkan oleh Allah dan Rasul-Nya dan tidak membantut dan menghalang usaha jihad mendaulatkan agama Allah di atas muka bumi ini.

Jika disaring sambutan ‘Hari Kekasih’ seperti yang disambut oleh masyarakat muda-mudi hari ini, mengikut fahaman di atas maka kita dapati peluang untuk melanggar cinta Allah dan Rasul-Nya sangat terbuka luas. Mencintai kekasih yang berlainan jantina tanpa sebarang ikatan pernikahan yang sah sehingga membawa kepada pergaulan bebas adalah sesuatu yang dibenci oleh Allah dan Rasul-Nya.

Bulan Februari dipromosikan sebagai bulan cinta dan dijadikan tema bulanan yang seolah-olah wajib diraikan. Media memainkan peranan mempromosi sambutan ini dengan berbagai pendekatan sama ada secara langsung mahupun secara halus. Tidak boleh secara terang-terangan, dibuat secara lebih diplomasi seperti menu istimewa sempena hari kekasih, fesyen hari kekasih dan sebagainya.

Para pemuda-pemudi dikelirukan pula dengan pujukan “tidak mengapa menyambut hari kekasih dan menyambutnya berdua-duaan asalkan tahu menjaga diri”. Bahkan ada ibu bapa yang dikatakan ‘berfikiran terbuka’ mengizinkan sambutan berkenaan untuk hari istimewa itu. Allah S.W.T telah mengingatkan;
“Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat.”
(al-Isra’: 32)
Melihat kepada statistik kelahiran anak luar nikah yang direkodkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara untuk tempoh 3 tahun bermula 2013 sangat memeranjatkan iaitu seramai 159725 orang.

Janganlah pula ada pihak yang menggalakkan sambutan-sambutan sebegini atas nama hak asasi manusia kerana hak asasi manusia tidak boleh bertentangan dengan hak Tuhan yang menciptakan manusia.

Ada beberapa inisiatif baru yang telah dipelopori oleh beberapa buah badan bukan kerajaan dengan menggantikan sambutan hari kekasih tanggal 14 Februari dengan Hari Hijab atau Hari Kempen Menutup Aurat. Ia adalah satu inisiatif yang baik untuk mewujudkan masyarakat yang lebih sopan dan bertatasusila.

Setahun Peluk Islam. Setahun Tanpa Alkohol -Alex D Santiago

Saudara baru Alex D Santiago ketika majlis pernikahan tahun lalu. — Foto ihsan TwitterAlex D San
Saudara baru Alex D Santiago ketika majlis pernikahan tahun lalu. — Foto ihsan TwitterAlex D San


KUALA LUMPUR, 12 Feb — Seorang lelaki di Perak meluahkan rasa bersyukur selepas genap setahun memeluk agama Islam.
Memberitahu perkara itu di Twitter, Alex D Santiago berkata Islam berjaya membuatkan dirinya tidak lagi menyentuh arak.
“Assalamualaikum, sudah setahun saya masuk Islam, setahun tanpa alkohol. Setahun belajar sembahyang, saya berasa cukup bangga dengan diri sendiri. Selamat ulang tahun, Allahuakbar,” tulisnya baru-baru ini.
Menerusi hantaran yang dikongsi lebih 19,000 warga maya itu, Alex turut melampirkan kad perakuan Islam dari Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk).
Berdasarkan kad tersebut, pemuda itu memeluk Islam pada 9 Februari tahun lalu.
Rata-rata pengguna memuji dan mendoakan Alex semoga terus diberikan petunjuk serta hidayah oleh Tuhan.
Namun ada juga meninggalkan komen nakal, apabila mengingatkan mualaf itu supaya jangan lupa bersunat.
Tanpa sedikit pun rasa marah, Alex dengan bersahaja menjawab sudah dilakukan sejak dirinya berusia lima tahun lagi. (https://www.projekmm.com)

Sebelum ini..


Thursday, February 13, 2020

Akhirnya Diakui Perempuan, ‘teman lelakinya’ Pun Perempuan. Awas PH!


HALAMAN HIBURAN
'Lucinta Luna diakui perempuan'
Jakarta: Polis mendedahkan jantina selebriti Lucinta Luna yang ditahan kerana kes dadah, Selasa lalu, adalah seorang perempuan.
Ia berdasarkan keputusan Pengadilan Negeri Jakarta Selatan yang membenarkan permohonan penukaran jantina penari dan penyanyi itu, tahun lalu.
Kepala Bidang Hubungan Masyarakat Polis Daerah Metro Jaya, Komisaris Besar Polis, Yusri Yunus mengesahkan perkara itu di Balai Polis Metro Jakarta Barat, hari ini.
“Lucinta Luna sudah diakui sebagai seorang perempuan sejak Disember 2019,” katanya.

Semalam, media tempatan melaporkan Lucinta Luna ditahan selepas disyaki terbabit dengan penyalahgunaan dadah.
Individu dengan nama sebenarnya Muhammad Fatah itu ditahan di apartmennya di Thamrin City, Jakarta Pusat, 1.30 pagi Selasa.
Selebriti itu ditahan bersama-sama tiga lagi rakannya iaitu seorang wanita dan pasangan suami isteri.
Polis menemukan beberapa pil ekstasi di apartmennya.
Bagaimanapun, penahanan Lucinta Luna membuatkan polis bingung untuk menempatkannya di lokap lelaki atau wanita berikutan keraguan status jantinanya.
Turut ditahan, ‘teman lelakinya’ yang kemudian disahkan polis sebenarnya adalah perempuan.
Sebelum ini, dia pernah merakamkan lagu bersama jutawan kosmetik dari Malaysia, Datuk Seri Aliff Syukri dan Nur Sajat menerusi lagu ‘Bobo Di Mana
(Agensi)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sejarah Ringkas LGBT.
Hasil carian imej untuk trajedi nabi Lut
Gejala lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) membuktikan ada pihak tidak pernah mengambil iktibar daripada malapetaka hukuman Tuhan terhadap manusia songsang yang melampaui batas. Golongan manusia yang mengamalkan LGBT sebenarnya pernah wujud pada ribuan tahun lalu tetapi dimusnahkan Allah SWT lantaran kemaksiatan mereka. 
Kisah itu difirmankan Allah SWT dalam al-Quran:
(Demikian juga) kaum Nabi Lut telah mendustakan Rasul-rasul (yang diutus kepada mereka). Ketika saudara mereka - Nabi Lut, berkata kepada mereka: "Hendaknya kamu mematuhi perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya. Sesungguhnya aku ini Rasul yang amanah, (yang diutus oleh Allah) kepada kamu. Oleh itu, takutilah kamu akan (kemurkaan) Allah, dan taatlah kepadaku. Dan aku tidak meminta kepada kamu sebarang upah mengenai apa yang aku sampaikan (dari Tuhanku); balasanku hanyalah terserah kepada Allah Tuhan sekalian alam.
"Patutkah kamu melakukan hubungan jenis dengan lelaki dari kalangan manusia, dan kamu tinggalkan apa yang diciptakan oleh Tuhan kamu untuk kamu (melakukan hubungan yang halal) dari badan isteri-isteri kamu? (Kamu orang-orang yang bersalah) bahkan kamu adalah kaum yang melampaui batas (keinginan kebanyakan haiwan)!"
Mereka menjawab: "Sesungguhnya jika engkau tidak berhenti wahai Lut (daripada mencaci dan menyalahkan kami), nescaya engkau akan diusir keluar!"
Nabi Lut berkata: "Sesungguhnya aku dari orang-orang yang bencikan perbuatan kamu yang keji itu". (Nabi Lut berdoa): "Wahai Tuhanku, selamatkanlah daku dan keluarga serta pengikut-pengikutku dari apa yang dilakukan oleh golongan (yang jahat) itu."
Maka Kami selamatkan dia dan keluarganya serta pengikut-pengikutnya -semuanya kecuali seorang perempuan tua tertinggal dalam golongan yang kena azab itu. Kemudian Kami hancurkan yang lain (yang menentang Nabi Lut).
Dan Kami hujani mereka dengan hujan (azab yang membinasakan); maka amatlah buruknya hujan azab yang menimpa kaum yang telah diberi amaran," (ayat 160 hingga 173, surah As-Syuara).
Cerita kemusnahan kaum Nabi Lut bukan mitos atau dongeng lantaran tertera dalam kitab suci Islam, Kristian dan Yahudi.
Keyakinan bahawa golongan songsang yang dihancurkan itu benar-benar wujud menyebabkan penyelidik cuba mencari lokasi mereka dimusnahkan pada ribuan tahun lalu dengan harapan dapat menjumpai kesan tinggalan arkeologi natijah petaka dahsyat itu.
Antara petunjuk digunakan dalam usaha itu ialah jenis bala diutuskan Allah kepada kaum terbabit seperti firman Allah dalam ayat ke-82, surah Hud: "Maka apabila datang (masa pelaksanaan) perintah Kami, Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus segala yang ada di muka buminya) dan kami menghujaninya dengan batu-batu dari tanah yang dibakar, menimpanya bertalu-talu."
Menerusi ayat itu, penyelidik mengandaikan bala menimpa kaum Nabi Lut yang hidup di bandar Sodom dan Gomorrah berupa gempa dahsyat serentak letusan gunung berapi sehingga menghasilkan `hujan batu dari tanah yang dibakar'.
Penyelidik Barat menganggarkan Nabi Lut hidup sezaman dengan Nabi Ibrahim iaitu kira-kira 3,800 tahun lalu dan sekitar tempoh itulah bencana berlaku.
Seterusnya, lokasi yang pernah dilanda gempa dan letusan gunung berapi sekitar 3,800 tahun lalu dicari dan satu daripada lokasi itu diyakini terletak di Laut Mati, yang berada di sempadan Jordan dan Israel.
Dalam buku Kaum-kaum Yang Pupus hasil tulisan Harun Yahya, dinyatakan timbunan lava dan basalt di tepi Laut Mati menjadi bukti letusan gunung berapi dan gempa bumi pernah berlaku di situ.
Laut Mati terletak tepat di atas zon gempa bumi aktif, manakala bahagian atas Lembah Jordan pula terdapat kawah gunung berapi yang sudah pupus.
Kajian mendapati malapetaka yang menghancurkan kaum Nabi Lut berlaku akibat rekahan panjang pada garisan gelinciran bumi yang mencapai sejauh 190 kilometer.
Penyelidik Jerman, Werner Keller, pernah menulis: "Bersama asas rekahan yang besar ini yang betul-betul melingkari kawasan Lurah Siddim yang meliputi Sodom dan Gomorrah - pada suatu hari telah terbenam dengan dalamnya. Kemusnahannya disebabkan gempa bumi hebat dan kemungkinan besar dituruti letupan, petir, pelepasan gas asli dan kebakaran besar. Penenggelaman itu telah melepaskan kuasa gunung berapi yang selama itu tidak aktif di dalam bumi sepanjang rekahan berkenaan."
Keller percaya tinggalan kota purba kaum Nabi Lut terletak di dasar Laut Mati selepas struktur tanah lokasi itu mula dinaiki air tasik akibat bencana berkenaan.
Buku Kaum-kaum Yang Pupus juga menerangkan sebahagian kota itu berjaya ditemui di tepi Laut Mati dan kesan peninggalan berkenaan jelas menunjukkan kaum Nabi Lut sudah mencapai tahap kehidupan tinggi sebelum dimusnahkan.
Akan tetapi, usaha lanjutan mencari kesan malapetaka hukuman Tuhan terhadap penduduk kota itu berdepan kesukaran lantaran tasik itu meliputi kawasan luas sehingga 41,650 kilometer persegi dengan kedalaman sehingga 300 meter.
Malah, kandungan garam tinggi dalam Laut Mati menyebabkan aktiviti menyelam sukar dilakukan, malah manusia yang tidak tahu berenang juga akan terapung di tasik itu.
Bagaimanapun, hukuman Tuhan terhadap manusia yang mengamalkan hubungan songsang itu tidak dapat dinafikan. Malangnya, selepas ribuan tahun kaum Nabi Lut dihancurkan, ternyata masih ada pihak yang tidak mengambil pengajaran akibat tragedi itu.
Mahukah anda Malaysia pun jadi begitu? Atau seperti Wuhan di negara China yang diserang wabak sekarang? PH (Kerajaan Malaysia), Kalau tak mahu negara kita jadi begitu, awasilah LGBT!
Lihat sebelum ini..

Jejaka M'sia Dilamar Gadis Indo, Kerana Merdu Azannya Di Masjid Mesir..

Hasil carian imej untuk Niat nak ‘test’ saja, jejaka bersuara merdu ini menggigil diminta laung azan oleh bilal masjid di Mesir... Antara mesej lain yang turut diterima Sharul.
Niat nak ‘test’ saja, jejaka bersuara merdu ini menggigil diminta laung azan oleh bilal masjid di Mesir... terus dilamar gadis Indonesia


KEMERDUAN dan kelunakan suaranya ketika melaungkan azan di sebuah masjid di Mesir menyebabkan ramai gadis jatuh cinta dengan pemuda tersebut. 
Pemuda berkenaan, yang dikenali sebagai Sharul Kamal mendedahkan dia menerima banyak mesej daripada ramai gadis selepas videonya itu tular di media sosial.
Terbaharu, pemuda berusia 24 tahun itu berkongsi satu paparan mesej daripada seorang gadis dari Indonesia yang berniat mahu melamarnya.
Mesej itu berbunyi: "Mas (abang) aku lamar kamu jadi suamiku. Mau gak? Aku tunggu jawapannya. Ayah ku juga nyuruh calon menantunya ke rumah."
Shahrul berkata dia sendiri terkejut apabila menerima mesej tersebut dan beberapa mesej lain daripada individu tidak dikenalinya.
"Memang terkejut tapi pada saya itu sekadar gurauan. Kalau dia serius pun saya tolak cara elok.
 Mesej lamaran gadis tersebut turut dikongsi Sharul di Twitternya.
 Saat Sharul melaungkan azan di sebuah masjid di Mesir.
"Ramai yang DM saya sebenarnya. Bukan je dari Malaysia, Indonesia tapi Mesir pun ada. Sampaikan ada yang mesej nak jadikan saya menantu.
"Bila baca mesej tu memang kelakar. Terhibur jugalah saya," katanya kepada mStar.
Sharul berkata dia turut membalas mesej gadis dari Indonesia tersebut.
"Dalam mesej tu saya beritahu saya dah bertunang dan minta dia sampaikan salam saya kepada bapanya.
"Dia tak kecewa pun sebaliknya tidak menduga mesejnya itu dibalas," katanya yang baru saja putus cinta tahun lalu.
Mengenai video laungan azannya yang tular, Shahrul berkata dia tidak menduga perkongsiannya itu mendapat perhatian ramai.
"Saya tak expect langsung boleh viral. Saya saja share sebab tak ramai tahu kisah Sultan Al-Muayyad.
 "Jadi saya share je dekat Twitter dulu. Sekali banyak notification yang masuk. Terkejut juga dalam masa yang singkat dapat beribu retweet," katanya.
Jelas pemuda berasal dari Negeri Sembilan itu, dia pada awalnya diarahkan pengarah program Travelogue Backpackers (musim kedua) untuk cuba melaungkan azan di sebuah masjid yang menjadi lokasi penggambaran mereka di Mesir.
"Director suruh saya test azan dalam tu sebab kawasan tu memang tempat bilal-bilal dulu azan. Jadi saya pun trylah azan sikit (part awal).

Tapi saya bersyukur sebab ada orang non muslim komen dan DM saya beritahu mereka suka dengar suara saya azan. Saya rasa kecil je diri ni nak terima pujian itu.

SHARUL KAMAL.

"Sekali bilal masjid tu ada dekat situ dan terkejut dengar saya azan macam tu. Dia pun suruh saya azan semula dan habiskan.
"Menggigil saya sebab tak pernah azan cara tu sampai habis. Selama ni selalu azan part depan tu je. Ini kali pertama saya azan style bilal Madinah sampai habis," katanya.
Meskipun ramai memuji kelunakan suaranya itu, pemuda ini menganggap ia hanyalah 'pinjaman' semata-mata.
Komen netizen mengenai laungan azan Sharul.
"Allahuakhbar... semua nikmat ni hanyalah pinjaman daripada Allah. Bila-bila boleh kena ambil balik.
"Tapi saya bersyukur sebab ada orang non muslim komen dan DM saya beritahu mereka suka dengar suara saya azan. Saya rasa kecil je diri ni nak terima pujian itu," katanya yang pernah belajar di sekolah pondok dekat Rembau semasa tingkatan 1 dan 2.
Untuk rekod Sharul merupakan bekas peserta Akademi Fantasi 2015. Dia turut berlakon dalam drama berjudul Adam Chempaka.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails