Saturday, January 11, 2014

Video: Kalimah Allah tiada kaitan dengan Kristianisasi umat Islam

Video: Kalimah Allah tiada kaitan dengan Kristianisasi umat Islam


Hafiz Juara Mimbar Pencetus Ummah Musim Pertama.. Hebat!

Hafiz berjaya membawa pulang hadiah berupa sebuah kereta Prius C, wang tunai berjumlah RM50,000, pakej umrah untuk dua orang, pakej percutian halal ke China dan sebuah trofi.
HALAMAN HIBURAN
KAJANG: Peserta dari Selangor, Muhammad Hafiz Mohd Haneefa diumumkan sebagai juara program Mimbar Pencetus Ummah musim pertama selepas berentap selama tujuh minggu pada acara yang diadakan di Pusat Konvensyen, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis), di sini, malam Khamis.
Hafiz, 32, memilih tajuk Pendakwah: Untung Dunia, Untung Akhirat sebagai tazkirah untuk pusingan pertama, manakala tajuk Kehidupan Rasulullah Sehingga Kewafatannya, bagi pusingan kedua dengan tema cinta Rasulullah.

Hafiz berjaya menyampaikan tazkirah dan menjawab soalan yang diajukan dengan lancar dan mendapat pujian daripada juri tetap pada kedua-dua pusingan.
Barisan peserta Mimbar Akhir Pencetus Ummah, PU Rahmat, PU Hafiz, PU Shahul, PU Yeop.

Dia turut berjaya membawa pulang sebuah kereta Prius C, wang tunai berjumlah RM50,000, pakej umrah untuk dua orang, pakej percutian halal ke China dan sebuah trofi. Sementara itu, tempat kedua dimenangi oleh Shahrul Hamid dengan membawa pulang wang tunai RM30,000.

Manakala tempat ketiga dimenangi oleh Mohamed Zaini dan keempat Rahmat Ikhsan Mohd Sofyan, masing-masing membawa RM10,000.
Pengacara Redhuan Tee turut memberi tazkirah tentang seorang ibu yang mana telah menyentuh hati penonton.
Hadiah disampaikan oleh Pengerusi Bukan Eksekutif Bebas Astro, Tun Zaki Tun Azmi; Ketua Pegawai Kewangan Astro, Rozaini Mohd Sani dan Ketua Bahagian Perniagaan Melayu Astro, Khairul Anwar Salleh.
Tiga juri tetap yang mengadili para peserta terdiri daripada Datuk Ustaz Hassan Mahmud, Ustaz Kazim Elias, dan Habsah Omar (Abby Fana).

Datuk Aznil Hj Nawawi bertindak sebagai juri jemputan.
Rozita Che Wan (kiri), Ayu Raudhah (tengah) dan Raja Azura turut hadir menyaksikan program akhir yang berlangsung malam Khamis.

Mimbar Akhir Pencetus Ummah dimeriahkan oleh persembahan nyanyian daripada artis popular seperti Aris Ariwatan, Hijaz dan pengacara undangan Fahrin Ahmad.

Program itu dihoskan oleh Ustaz Dr Ridhuan Tee Abdullah dan disiarkan secara langsung di Astro Oasis.
Selain itu, beberapa selebriti turut hadir bagi menyaksikan program akhir ini antaranya Rozita Che Wan, Heliza Helmi, Ayu Raudhah, Datuk Ramli MS, Ashraf Muslim, Siti Nurdiana, Nubhan dan Yatt Hamzah.

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Banyakkan acara saperti ini bagi menggantikan program-program hiburan yang kebanyakannya 'lagha' lari jauh dari landasan Islam agama rasmi negara.. Mimbar Pencetus Ummah satu acara hebat!

Isu kalimah Allah, Siapa Keliru? Prof Dr Aziz Bari


KUALA LUMPUR: Pakar Perlembagaan, Prof Dr Aziz Bari mempersoalkan siapa sebenarnya keliru dalam isu kalimah Allah yang telah ditimbulkan sejak kebelakangan ini.

Beliau pada program wacana "Polemik Kalimah Allah dan Rampasan Bible, antara undang-undang dan sensitiviti agama" anjuran PAS Lembah Pantai semalam di KL Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) menjelaskan golongan yang keliru adalah mereka yang tidak mengetahui apa itu Islam secara mendalam.

"Saya tidak nampak siapa yang keliru dalam isu ini, penjelasan daripada penganut Kristian dan mereka yang hadir mendengar wacana tidak ada seorang pun yang keliru.
"Malah di luar sana kebanyakkan mereka boleh menerima kerana tidak ada satu pun ancaman yang timbul.
"Kalau tidak ada yang keliru, jadi mereka yang memperbesarkan isu ini sebenarnya keliru. Kalau golongan yang faham sebenarnya erti Islam tidak timbul perasaan keliru tetapi jika sebaliknya inilah yang terjadi," jelas beliau di hadapan kira-kira 200 yang hadir.

Beliau yang turut mempertikaikan pandangan sesetengah pihak mengatakan wujud ancaman kepada umat Islam di negara ini apabila kalimah Allah diguna oleh masyarakat Kristian. Katanya, masyarakat Islam merupakan golongan majoriti di negara ini dan berpegang kepada Perlembagaan Persekutuan, adalah suatu yang mustahil jika golongan Kristian yang minoriti mampu mengancam keamanan negara ini.

"Wujud ancaman, saya tidak nampak langsung ancaman kepada umat Islam di negara ini. Kita berada dalam kelompok majoriti dan bagaimana golongan minoriti dapat mengancam kita.
"Semua kenyataan tersebut tidak boleh diterima akal, negara mempunyai undang-undang dan kita berpegang kepada Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan Islam adalah agama rasmi, jadi bagaimana Kristian boleh timbulkan ancaman.
"Saya tegaskan Perlembagaan yang ada tidak pernah gagal dalam pelaksanaannya, tetapi yang gagal adalah kita yang tidak dapat memahami roh dalam Perlembagaan tersebut termasuk juga gagalnya kita memahami apa Islam sebenarnya," sambung beliau.

Menurut beliau, isu yang telah ditimbulkan ini telah memberikan publisiti negatif kepada negara di peringkat antarabangsa kerana gagal mewujudkan suasana hormat menghormati antara pelbagai kaum dan anutan agama. Malah jelasnya lagi, isu tersebut sengaja disebarkan bagi tujuan keuntungan kepada pihak tertentu sahaja.

"Negara ini telah mendapat publisiti negatif secara percuma kerana kita gagal mewujudkan suasana harmoni dan saling menghormati antara pelbagai kaum dan agama.

"Agenda ini hanya untuk keuntungan kepada pihak tertentu sahaja, yang bertujuan untuk kepentingan politik serta mengalihkan isu yang lebih penting seperti bebanan hidup yang dihadapi oleh rakyat.
"Sebelum ini isu 13 Mei dihangatkan bagi menakutkan orang Melayu terhadap kaum Cina, kemudiaan Syiah pula diperluaskan dengan menuju kepada pimpinan PAS sebagai menarik undi Melayu dan sekarang cuba menakutkan Melayu dengan Kristian, jadi agenda-agenda sedemikian kita perlu berhati-hati agar tidak termasuk dalam perangkap," jelasnya.

Beliau yang meminta agar semua pihak membuat tindakan susulan untuk merungkaikan kekeliruan dan salah faham yang sengaja disebarkan oleh pihak tertentu untuk mendapat keuntungan politik semata-mata.

"Isu seperti ini memang diberi perhatian oleh masyarakat Melayu dan saya berharap usaha yang bersungguh-sungguh perlu dibuatkan bagi memberi penjelasan kepada orang Melayu agar mereka lebih faham dan tidak termakan dengan komen atau pandangan sempit serta negatif yang tidak selaras dengan masyarakat majmuk negara ini.
"Sebagai umat Islam yang sepatutnya menegakkan yang makruf dan menegahkan yang mungkar, sepatutnya mereka perlu hayati konsep Islam itu yang dibawa oleh Rasulullah SAW sebelum ini untuk kesejahteraan seluruh masyarakat dunia dan bukan untuk golongan tertentu sahaja," sambung beliau.

Beliau yang pada masa yang sama turut memberitahu apa yang diperkatakan bukan bermaksud menentang keputusan istana tetapi bagi meredakan kekeliruan yang wujud dalam masyarakat negara ini terutamanya golongan Melayu.

Turut menjadi panel pada wacana semalam adalah Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa yang juga merupakan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat serta Setiausaha Agung National Evangelical Christian Fellowship Malaysia (MECF), Eugene Yapp. (HD)

Holy Water Tak Akan Tukar Muslim Jadi Kristian -Dr Mujahid


Tanggapan bahawa seorang Muslim akan menjadi Kristian jika terkena 'holy water' (air suci penganut Kristian) atau menjejakkan kaki ke dalam gereja adalah karut, kata Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa. (IH/MK)

ISA & 3 Kaedah - TG Nik AzizKUALA LUMPUR: Musyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan cadangan untuk memperkenalkan kembali Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ialah cadangan orang yang kehabisan modal untuk bercakap.

“Bayangkan sendiri jika anda ataupun anak-anak ditangkap di bawah ISA tanpa diberikan ruang untuk membela diri, apa perasaan pada masa itu?” tanya beliau menerusi tulisan di facebook.

Beliau menegaskan bahawa ISA ialah undang-undang kejam dan tidak bertamadun.  Justeru, kata beliau, untuk menyelesaikan konflik, boleh gunakan saluran undang-undang yang ada.

Jelasnya, Islam sendiri mengajar tiga kaedah perlu diambil apabila berlaku pertembungan;
 • menyeru dan menjelaskan dengan berhikmah, 
 • menggunakan peringatan yang baik 
 • dan berdebat dengan menggunakan hujah.

“Ini yang disyorkan oleh Islam. Jika segala ruang perbincangan telah digunakan, saluran undang-undang menjadi pilihan. Itupun melalui perbicaraan yang adil,” ujarnya.

Masalahnya, kata beliau ruang perbincangan tidak dibuka, perdebatan yang matang langsung tidak berlaku bahkan perbicaraan yang adil hanya tinggal mimpi sahaja, alih-alih ISA mahu digunakan. (HD)

Bimbang Anak Tergadai Akidah, Along Berkuasa Dari Kerajaan?

Foto 
NUR KHATIJAH menunjukkan kesan simbahan cat merah di pintu rumahnya yang dilakukan along.

Kajang:  “Macam-macam berlegar dalam fikiran saya sekarang. Saya takut anak-anak dijual kepada along sebab bekas suami banyak hutang dan setiap kali berhutang, dia gunakan alamat rumah ini.

“Malah, baru-baru ini rumah saya disimbah cat merah. Malah, sekumpulan lelaki juga pernah memasuki rumah dan mengambil barangan berharga termasuk telefon bimbit dan beberapa barangan lain milik saya. Saya juga takut anak dibawa lari ke negara asal bekas suami di Myanmar,” itu luah wanita mualaf, Nur Khatijah Jojos, 31.

Bagaimanapun, apa yang paling dibimbangkan Nur Khatijah, empat cahaya matanya berusia antara dua hingga lapan tahun itu tergadai akidah kerana bekas suaminya yang memegang kerakyatan Myanmar, Seinwin, 30-an, bukan beragama Islam.

Empat anaknya iaitu tiga perempuan dan seorang lelaki yang dilarikan bekas suaminya ialah Nur Husna Abdullah, 8, Najwa Abdullah, 6, Sumayyah Abdullah, 5, dan Haron Abdullah berusia dua tahun.

Beliau berkata, dia juga sudah membeli barangan keperluan sekolah untuk anaknya ketika kejadian bekas suami melarikan semua anaknya itu pada 1 Januari lalu. (myMetro)

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Mana pihak berwajib? Jabatan Agama atau Kerajaan BN? Kerajaan orang Islam sudah tidak mampu menjaga rakyat Islam? Apakah along lebih berkuasa dari kerajaan? Kerajaan lebih takut along dari perintah Allah SWT.? Kalau tak mampu juga berhentilah jadi kerajaan. Ramai lagi orang lain mampu perintah!

IKLAN    
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
100% SteviA, tanpa kelori, tanpa bahan kimia, tiada pewarna, tiada pengawet.  

Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes. 
HMH STEVIA HERBA. 
Wakil Penjual:

 
Selangor
Salina-01112804271 (Kajang)
Badli-0175464055 (Ampang),
Man -01 111281452 (Selayang),

W/Persekutuan
Norzaidah - 0123702437 (Putrajaya)
Bakhtiar- 0183968580 (Lembah Pantai) Mail - 0178807326 (KL Jln P.Ramlee)
Perlis, Kedah
0134384797 (Perlis)
Norriehan 0175278832 (Alor Star),
Pahang 
Roslan 0132132967 (Temerloh)


Pertempuran Baru Di Mesir, 1 Terbunuh Menurut AFD

KAHERAH 11 Jan. - Seorang terbunuh dalam pertempuran terbaharu di antara penyokong dan penentang bekas Presiden Mesir, Mohammed Mursi semalam, selain berpuluh-puluh penyokong Mursi turut ditahan di seluruh negara.
Pegawai polis berkata, seorang penjaja ditembak mati dalam pertempuran yang berlaku di bandar Mediterranean, Alexandria.
Penyokong pemimpin pergerakan Ihkwanul Muslimin itu turut mengadakan perhimpunan di beberapa buah bandar lain di seluruh negara menuntut supaya Mursi dibebaskan, selepas beliau digulingkan oleh pihak tentera dalam satu tunjuk perasaan besar-besaran pada Julai tahun lalu. - AFP

IKLAN    
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
100% SteviA, tanpa kelori, tanpa bahan kimia, tiada pewarna, tiada pengawet.  
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
HMH STEVIA HERBA. 
Wakil Penjual:
Selangor Salina-01112804271 (Kajang)
Badli-0175464055 (Ampang),
Man -01 111281452 (Selayang),

W/Persekutuan
Norzaidah - 0123702437 (Putrajaya)
Bakhtiar- 0183968580 (Lembah Pantai) Mail - 0178807326 (KL Jln P.Ramlee)
Perlis, Kedah

 0134384797 (Perlis)
Norriehan 0175278832 (Alor Star),
Pahang 
Roslan 0132132967 (Temerloh)
Lihat artikel


Putrajaya Rancak Kempen Hidupkan Semula ISA

Aktiviti bantahan untuk guling kerajaan menyebabkan Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan ISA diwujudkan semula. Gambar fail.


Putrajaya dipercayai sedang berkempen untuk menghidupkan semula Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) apabila ketua polis negara, timbalan menteri dalam negeri dan akhbar Umno Utusan Malaysia melahirkan hasrat agar ia dihidupkan semula secara serentak.

Ketika Tan Sri Khalid Abu Bakar berharap agar ISA dihidupkan semula, akhbar Umno pula menyokong agar ia dikembalikan manakala timbalan menteri KDN berkata, Sosma yang rangka untuk menggantikan ISA tidak bertaring.

Utusan Malaysia hari ini menyokong supaya ISA dikembalikan semula kerana pemansuhannya menyebabkan keharmonian kaum dan agama di negara tergugat. Penulis ruangan kolum Awang Selamat, berkata cadangan tersebut akan menimbulkan kemarahan di kalangan pejuang hak asasi manusia.

"Awang yakin kenyataan ini pasti akan menimbulkan kemarahan mereka yang kononnya memperjuangkan hak asasi manusia.
"Takut-takut kedua kenyataan ini akan mendorong kerajaan mengkaji semula pemansuhan ISA," kata Awang Selamat hari ini.

Awang Selamat berkata, pemansuhan undang-undang tahanan tanpa bicara tersebut sebagai punca keharmonian kaum dan agama di dalam negara tergugat oleh tangan-tangan yang tidak bertanggungjawab.

"Namun kita harus akui bahawa tanpa ISA, pelbagai insiden berlaku sehingga menggugat keharmonian kaum dan agama di negara ini," katanya.

Katanya, ketiadaan undang-undang ISA menyebabkan sesetengah pihak mengambil kesempatan untuk membangkitkan isu sensitif yang tidak pernah dibangkitkan ketika undang-undang tersebut masih berkuatkuasa.

"Pemansuhan ISA diambil kesempatan oleh golongan tertentu untuk membangkitkan isu yang satu ketika dahulu takut mereka sentuh.
"Ini termasuklah perkara yang sudah termaktub dalam Perlembagaan seperti kedudukan orang Melayu dan agama Islam," katanya.

Awang Selamat turut memberi amaran supaya mana-mana pihak tidak lagi memainkan isu sensitif yang menyentuh orang Melayu dan agama Islam sekirannya tidak mahu ISA dikembalikan semula.

"Kalau tidak mahu ISA diwujudkan semula, maka belajarlah menghormati apa yang termaktub dalam undang-undang dan Perlembagaan negara.
"Janganlah melakukan tindakan yang boleh mengundang petaka," katanya.

Akta tahanan tanpa bicara, ISA dimansuhkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pada 2011 bagi digantikan dengan undang-undang baru yang lebih bersesuaian dengan hak asasi manusia.
Ia digantikan dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) Sosma yang diwartakan pada 2012.
Sementara itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam mengulas isu sama mengakui Sosma tiada taring kerana tiada memiliki kuasa setanding dengan ISA.

"Tetapi malangnya, segelintir rakyat Malaysia yang diterajui oleh pihak tertentu tetap mahu melakukan perkara tidak matang termasuk membuat bantahan di jalanan sekali gus membelakangi aspirasi yang dibawa Sosma.
"Disebabkan tiada kuasa seperti ISA, Sosma tidak mempunyai taring," katanya yang dipetik dalam Utusan Malaysia mengulas tentang cadangan agar ISA dikembalikan semula.

Cadangan agar ISA dikembalikan semula disuarakan oleh bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini yang mahu pihak ekstrem untuk menjatuhkan kerajaan supaya diberikan kesedaran.

"Saya faham apa yang dikatakan oleh Tun Dr Mahathir tetapi perkara ini masih terpulang kepada kerajaan kepimpinan perdana menteri, Najib," kata Wan Junaidi.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar juga senada dengan menyokong cadangan untuk mengembalikan semula ISA.

"Ya, Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) mencukupi tetapi apa salahnya ISA?"
"Kedua-dua undang-undang itu sesuai dengan sebab tertentu. Apa sahaja undang-undang diperkenalkan yang membantu saya dalam keselamatan dalam negeri dan orang awam, saya alu-alukan," katanya.

Pada 5 Januari baru-baru ini, enam tahanan ISA terakhir di kem tersebut dibebaskan berikutan pemansuhan akta itu dan digantikan dengan penguatkuasaan Sosma. Ia sekaligus menyaksikan berakhirnya undang-undang tanpa bicara yang diperkenalkan pada 1969. Akta ISA menerima kritikan kerana digunakan secara konsisten terhadap mereka yang mengkritik kerajaan selain tidak berlandaskan kepada asasi manusia.

Pelbagai usaha dan cara digerakkan oleh rakyat dan kumpulan sivil untuk memansuhkan ISA dan menutup kem tahanan ini, antaranya penubuhan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) di samping mengadakan demonstrasi jalanan dan kempen lain bagi membantah akta tersebut. - 11 Januari 2014. (TMI)

IKLAN:
Daun Stevia Siap Kering & Potong
Daun Stevia Siap Kering & Potong
1 kg = rm 70 tidak termasuk kos penghantaran berminat sila hubungi/sms kami : 014 222 5865 / 011 2302 8768 resourceshmh@gmail.com

Pesepakbola Muslim Ini 3 Kali Berturut Raih Pemain Terbaik Afrika.

Yaya Toure, ketika menerima penghargaan sebagai pemain terbaik Afrika 2011. (Foto: sunnewsonline.com)

SUKAN
Nigeria: Pemain bolasepak Muslim Manchester City, Yaya Toure, terpilih untuk kali ketiga secara berturut-turut sebagai Pemain Terbaik Afrika. Pemain Team Nasional Pantai Gading itu di daulatkan sebagai Pemain Terbaik Afrika 2013 dalam acara yang diumumkan di Lagos, Nigeria, Khamis (9/1/2014).

Toure menyisihkan pemain Chelsea, John Obi Mikel dan penyerang Galatasaray, Didier Drogba yang juga untuk kali ketiga menjadi runner-up. Toure berhasil meraih gelar serupa pada tahun 2011 dan 2012. Pemain berusia 30 tahun itu menjadi pemain kedua yang berjaya mempertahankan gelar tersebut tiga kali berturut-turut di era modern.

Sebelumnya, prestasi itu pernah ditoreh penyerang Chelsea, Samuel Eto’o yang mendapat penghargaan rentang 2003-2005. Lalu, ada juga nama Legenda Ghana, Abedi Pele, yang pernah meraih gelar itu pada medio 1991-1993, saat penghargaan ini masih diberikan oleh majalah Prancis, France Football.

Penampilan Toure dalam beberapa musim terakhir terbilang stabil. Dalam asuhan Manuel Pellegrini, Toure saat ini menjadi ruh permainan The Citizens.

“Saya sangat bangga dan juga senang menerima penghargaan ini. Saya juga ingin mengucapkan selamat kepada saudara saya, John Obi Mikel, dan Didier Drogba,” kata Toure seperti dikutip Sky Sports. (IH/inilah/sbb/dakwatuna)

1.7J P/Kristian Tak Mampu Tukar Agama Rasmi. -Dr Mujahid.

Bilangan minoriti penganut Kristian tidak akan mampu menjadikan Malaysia negara Kristian, kata Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa. Gambar fail.


Bilangan penganut Kristian yang berjumlah kira-kira 1.7 juta di negara ini tidak akan mampu menjadikan Malaysia sebuah negara Kristian berbanding umat Islam yang merupakan majoriti penduduk negara ini iaitu sebanyak 55%, kata Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.

Ahli Parlimen PAS Parit Buntar itu berkata, belum pernah ada negara di dunia ini yang didirikan di atas konsep negara Kristian sebaliknya apa yang diterangkan dalam Bible adalah “Kingdom of Heaven” seperti yang diajarkan Nabi Isa.

“Bilangan penganut Kristian Katolik di Malaysia hanya 1.7 juta orang. Bagaimana jumlah itu boleh menjadikan negara ini sebagai negara Kristian ketika 55% lagi terdiri daripada orang Islam. Saya mesti belajar daripada penganut Kristian jika mereka melakukan ini.

“Cerita itu karut. Tiada bukti dan tiada fakta tetapi apa yang terpampang hanya di muka hadapan Utusan Malaysia. Ramai yang berbicara tentang hal tersebut. Selepas itu dikaitkan pula dengan Pakatan Rakyat (PR),” katanya dalam wacana “Polemik Kalimah Allah & Rampasan Bible” anjuran Pemuda PAS malam tadi.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) semalam menolak kenyataan Pengerusi Yayasan Pergerakan Kesederhanaan Global (GMM), Tan Sri Razali Ismail yang menyifatkan penentangan terhadap penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian hanya kumpulan kecil, sebaliknya ratusan badan bukan kerajaan (NGO) Islam membuat laporan kepada polis.

Setiausaha Agung Perkasa, Syed Hassan Syed Ali mengingatkan bahawa penganut Kristian adalah kumpulan paling minoriti negara ini, tetapi mereka kelihatan besar dan hebat kerana mendapat sokongan daripada parti politik tertentu.

“Adakah ratusan laporan polis dibuat oleh pelbagai pihak terutamanya NGO Melayu dan Islam dianggap minoriti? Siapa yang minoriti sebenarnya? Jangan main suka sahaja buat kenyataan tanpa periksa dahulu di balai polis,” katanya.

Mujahid berkata, kerajaan harus segera menghentikan perlakuan mempolitikkan kalimah Allah agar rakyat tidak terus melihat ia sebagai usaha membodohkan diri sendiri.
Katanya, Islam sendiri melarang umatnya menghina agama lain dan setiap perkara yang dilakukan pasti akan mendapat pembalasan.
“Jika benar ia isu politik, jangan sampai orang melihat kamu bodoh sebegitu rupa. Kalau hendak berpolitik pun cerdiklah sikit. Malangnya mereka masih menjadi pilihan. Islam melarang umatnya memaki hamun Tuhan agama lain. Setiap satu perkara pasti ada tindak balas. Kita kutuk orang, orang akan kutuk kita balik.
“Apa yang kita hendak cari ialah budaya keterbukaan bagi memahami erti kepelbagaian. Saya dengan mudah memahami tanpa perlu mengambil pengajian doktor falsafah berdasarkan apa yang Al-Quran ajarkan. Ia bukannya kerana saya seorang ahli politik tetapi agama mengajar saya. Saya tidak perlu takut kerana yang menganjurkan ini bukan daripada parti tetapi Al-Quran,” katanya.
 
Beliau memberikan contoh khalifah Islam pada suatu ketika dahulu menunjukkan contoh yang baik bagaimana agama lain perlu dihormati meskipun ketika peperangan.

“Pada zaman khalifah Umar Al-Khattab, beliau memasuki Baitulmuqaddis dan mengarahkan tiada mana-mana penganut Kristian boleh disakiti malah beliau mengisytiharkan deklarasi keamanan pertama di antara umat Islam, Yahudi dan Kristian.
“Begitu juga apa yang berlaku pada zaman Salahuddin Al-Ayubi ketika peperangan menentang Richard The Lionheart bersama tujuh negara Eropah menakluk Baitulmuqaddis, beliau memerintahkan gereja dibuat pemulihan setelah terkena serangan bagi menghormati agama Kristian dan Yahudi bersama Islam,” katanya.

Mujahid berkata, umat Islam tidak mempunyai hak mengarahkan bagaimana agama lain perlu menjalankan peribadatan mereka bagi mengelakkan penganut agama lain juga melakukan tindakan sama terhadap Islam.
Katanya, usaha melakukan perdamaian bersama gereja tidak menjadikan dirinya terkeluar daripada agama Islam malah menjadi umat yang lebih baik bagi memahami Islam.

“Apa hak kita mengarahkan penganut Kristian, apa yang boleh dan apa yang tidak? Bagaimana pula keadaan sedemikian berlaku kepada orang Islam? Kalau begitu caranya, huru-hara dunia ini. Saya pergi ke gereja dan saya masih Islam malah agama saya lebih baik. Pergi ke gereja tidak menjadikan kita Kristian.
“Kita tidak boleh menjadikan agama seperti mana yang kita mahu tetapi mematuhi agama sebagaimana yang dikehendaki Tuhan. Ini bukan kenyataan politik. Sebagai seorang Islam, saya berasakan rampasan Bible tidak mewakili hasrat Islam sebaliknya pihak tertentu,” katanya.

September tahun lalu, media melaporkan beberapa NGO Islam membantah tindakan Mujahid menganjurkan dialog bersama masyarakat Kristian di Butterworth yang menurut mereka ia harus dikendalikan oleh orang yang arif tentang Islam bukannya ahli politik.

Setiausaha Gabungan, Azmi Jaafar, berkata mereka bimbang jika akan ada pihak menggunakan dialog tersebut untuk agenda politik sehingga sanggup menggadaikan maruah Islam. Katanya, dialog itu tidak dihalang sebaliknya peranan berdialog perlu diberikan kepada orang yang lebih fasih tentang Islam seperti mufti.

Dalam wacana itu juga, Mujahid mengingatkan hadirin bahawa jangan sesekali terpengaruh dengan dakyah pihak tertentu yang mengatakan penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian sebagai satu usaha Kristianisasi. Katanya, pihak yang mendakwa umat Islam akan murtad apabila penganut Kristian menggunakan kalimah Allah adalah satu penghinaan kepada agama Islam itu sendiri.

“Isu kalimah Allah tiada kena-mengena dengan Kristianisasi sebaliknya ia tentang hak yang perlu diberikan. Jangan sesekali percaya kalimah Allah yang digunakan dalam Al-Kitab, orang Islam akan menjadi murtad. Itu menghina agama Islam.
“Tidak mungkin kalimah Allah yang disebut orang Kristian, orang Islam menjadi murtad. Di mana kekuatan agama kamu? Pengetahuan kita ditutup dengan orang yang bodoh membuat keputusan ini. Setiap perkara ada had tetapi kebodohan mereka tiada had,” katanya. – 11 Januari, 2014. (TMI)

Lihat Sebelum Ini..
E-Buku IH-18: 'PAS & Pemikiran Dr Mujahid'
E-Buku IH-18: 'PAS & Pemikiran Dr Mujahid'

Prinsip Mujahid Tergadai.. 3 Pandangan Untuk Beliau.

Blogger
 
INI komen seseorang atas tulisan dalam Weblog ini baru beberapa minit lalu.. 
"Dr Mujahid Jawab, Rampasan Injil Di Premis Persatuan Injil.."
 maae said...
Ingin saya lontar pandangan dari sudut keadaan biasa :-

1. Jika Mujahid bercerita pasal prinsip dari perpektif Islam, memang tiada cela nya kerana itu lah peraturan Allah SWT yang di beri Nur kepada Rasululah pembawa rahmat untuk sekian alam. Ia terpakai untuk pengembangan syariah Allah SWT untuk semua manusia, alam dan kejadian. Memang universal.

2. Dalam kontek kristian di sini, kenapa pula prinsip Mujahid tergadai ? Sepatut nya kristian itu tunduk kepada keagungan Islam kerana dakwah yang berkesan tetapi kes ini terbalik. Mujahid menjadi perisai melindungi musuh Islam yang nyata ( perlu di ingat, bukan musuh manusia. Musuh Allah SWT) yang siang dan malam akan cuba memurtadkan umat Islam. Kita tidak ragu dengan yang mukmin kerana keimanan mereka melayakkan di panggil orang-orang yang beriman. Sasaran yang di risaukan ialah kepada bangsa kita yang hanya pada nama Islam tetapi amalan harian tidak dengar dan tidak patuh kepada syariat Allah SWT. Mulut berkata tetapi hati tidak tunduk. Mereka ini bakal terjerumus kerana kristian memang bijak menjalankan dakwah dan propaganda mereka. Mereka rela berkorban demi matlamat tercapai. Lihat saja di Sabah dan Serawak bagaimana mereka begitu aktif dan berjaya mengkristiankan pribumi. Mujahid melayu di mana ? Kenapa semua di pupuk kepada Umno ? Kristian bergerak tanpa suar politik tetapi dengan kebijakan strategi. Cuba fokus kegiatan kristian di sana . Malu kita kepada Rasul dan Allah kerana betapa jumud nya cara kita berdakwah.

3. Kita beriktikad berkonsepkan Tauhid. Kristian berkonsepkan triniti. Mana yang di katakan agama Islam itu sama seperti laungan Marina? Islam yang sihat menolak konsep ini. Islam yang sakit akan segera tunduk kepada konon nya keinsanan. Kafirun tiada sifat keinsanan sehingga kita mengikut mereka. Itu kenapa Palestin sehingga kehari ini di simpai sehingga semua menjadi milik yahudi. Ada keinsanan ? Cara Dap menghambat melayu, ada keinsanan ? Perkara kecil-kecil di biarkan akan menjadi besar. Peniaga cina bebas berniaga, peniaga melayu di kawasan stratejik di hambat seada nya, depan mata melayu sendiri ! Saya timbulkan ini kerana LGE memang penggerak dan katalis untuk kristian tidak hormat kepada Pemerintah Melayu, undang-undang dan peradaban Islam. Siapa mereka sehingga memijak kepala ? Ini bukan lagi soal kemanusiaan. Ini soal "penguasaan" dan provokasi melampau melibatkan maruah Melayu dan Islam. Jadi Mujahid Islam di mana ? Mujahid Rawa dan Marina di mana ? Tidak kah ini membahayakan akidah umat Islam ?

Tidak berasa sakit hati ? Jika tiada, sesungguh nya kita sendiri sebagai Melayu Islam sudah mati sifat keinsanan kerana menganiaya bangsa sendiri ! Islam sejagat yang bebas di beri contoh oleh Rasul Allah. Kafir dan Munafik akan membakar hancur Sunnah dan Anutan Agama Rasul kita. Mereka tidak pernah mengiktiraf Muhammad ! Kenapa pula kita mesti menyokong mereka ?

January 11, 2014 at 9:56 AM

Kami persembahkan untuk hidangan dan komen tuan-tuan.

MB S'gor Singkir Azmin Dari L/Pengarah PKNS


Timbalan Presiden PKR Azmin Ali telah digugurkan sebagai ahli lembaga pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS ) berikutan keputusan yang dibuat oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Satu sumber memberitahu Malaysiakini bahawa surat yang  memaklumkan kepada Azmin mengenai penggugurannya itu dihantar pada jam 11 pagi semalam.

PKNS, sebuah konglomerat milik kerajaan negeri, adalah pemaju hartanah utama dan pelabur dalam perniagaan utama di Selangor.

Sumber itu berkata penyingkiran itu dibuat walaupun penasihat
undang-undang negeri dan PKNS menasihatkan supaya Azmin yang juga ADUN Bukit Antarabangsa, dikekalkan.

Alasan yang diberikan oleh menteri besar ialah Azmin telah memulangkan kenderaan rasmi dan keistimewaan lain kepada PKNS sebelum pilihan raya umum lepas, kata sumber itu yang mengetahui mengenai kertas exco mengenai perkara itu.

Sambil menyifatkan alasan yang diberikan itu sebagai "tidak masuk akal", sumber itu berkata, Azmin memulangkan keistimewaan itu selaras dengan garispanduan kerajaan sementara selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan.

Menurut sumber itu, Abdul Khalid yang juga pengerusi PKNS, telah mempengerusikan dua mesyuarat lembaga pengarah perbadanan itu selepas pilihan raya umum tetapi enggan menjelaskan kedudukan Azmin dan dua orang lagi penyandang yang dilantik oleh kerajaan.

Bagaimanapun, Abdul Khalid kemudian tiba-tiba meminta surat exco mengenai kedudukan mereka dalam lembaga pengarah PKNS - ADUN Cempaka Iskandar Abdul Samad, bekas ADUN Kinrara Teresa Kok dan Azmin - kata sumber itu.

'Seorang penyandang dikekalkan '

Kertas exco diminta adalah kerana wujud kekaburan berhubung peraturan mengenai tempoh tepat ahli lembaga PKNS yang dilantik dalam agensi kerajaan negeri itu dan juga pelantikan semula mereka.

Kertas exco itu disampaikan kepada Abdul Khalid pada 13 November
tahun lalu dan beliau membuat keputusan untuk menggugurkan Azmin pada 4 Disember, kata sumber itu.

Menurut sumber itu lagi, Iskandar, yang juga ADUN PAS di Selangor, dikekalkan dalam lembaga pengarah PKNS.

Pengguguran Kok, bekas exco kanan kerajaan negeri yang menyerah kerusi DUN beliau di Selangor untuk memberi tumpuan kepada kerusi Parlimen di Kuala Lumpur, memang telah dijangka.

Azmin merupakan pengkritik kuat Abdul Khalid, yang menggesa menteri besar itu supaya berbelanja untuk pembangunan dan bukannya terkumpul rizab negeri ini yang berjumlah hampir RM3 bilion tahun lepas.

Azmin pernah meletak jawatan dalam lembaga pengarah PKNS pada tahun 2010, tetapi menafikan ia disebabkan oleh perselisihan dengan Abdul Khalid.

Sebaliknya, beliau menegaskan ia untuk memberi laluan kepada calon-calon yang lebih muda yang "lebih disukai" oleh menteri besar.

Pengguguran terbaru Azmin itu berlaku hanya dua bulan sebelum pemilihan parti PKR, yang bakal menyaksikan perebutan jawatan tertinggi di kalangan pemimpin utamanya. (MK)

IKLAN    
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
100% SteviA, tanpa kelori, tanpa bahan kimia, tiada pewarna, tiada pengawet.  
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
HMH STEVIA HERBA. 
Wakil Penjual:
Selangor Salina-01112804271 (Kajang)
Badli-0175464055 (Ampang),
Man -01 111281452 (Selayang),

W/Persekutuan
Norzaidah - 0123702437 (Putrajaya)
Bakhtiar- 0183968580 (Lembah Pantai) Mail - 0178807326 (KL Jln P.Ramlee)
Perlis, Kedah

 0134384797 (Perlis)
Norriehan 0175278832 (Alor Star),
Pahang 
Roslan 0132132967 (Temerloh)
Lihat artikel

Ini, Lahir Bayi Palestin, Hasil Seludup Sperm Dari Penjara Israel.

Bayi Palestin yang baru dilahirkan melalui sperm seludup.. (gazaalan)

Gaza: Seorang tahanan Palestin, Tamir Za’anin, baru saja mendapat kurnia anak pertamanya hari ini, Jumaat (10/1/2014), padahal dirinya sedang menjalani vonis kurungan penjara 12 tahun di penjara Israel. Dia berhasil menyeludupkan spremnya ke luar penjara.

Abdu Qandil, jurucakap yayasan “Wa’id” yang menangani keluarga para tahanan menyatakan,
“Isteri Tamir telah melahirkan anak pertamanya di kota Gaza. Dia hamil setelah suaminya berhasil menyeludupkan spermnya dari penjara.”

Menurut Qandil, ini adalah pengalaman pertama seorang bayi dilahirkan dari sperm yang diseludupkan. Usaha seperti ini sudah dilakukan para tahanan Palestin bertahun-tahun yang lalu, tapi baru kali ini berhasil. Puluhan tahanan Palestin berusaha menyelundupkan sperma mereka, kebanyakan gagal, dan yang berhasil biasanya dirahasiakan.

Kerana kejayaan Tamir ini, diperkirakan ramai tahanan mencuba cara ini, agar tetap mempunyai keturunan walaupun dirinya berada di penjara. Perlu diketahui, Tamir Za’anin adalah warga Palestin kelahiran tahun 1985. Dia ditangkap militer Israel pada November 2006 saat Israel menyerang Bait Hanun. Kemudian pengadilan Israel menjatuhkan vonis penjara selama 12 tahun. (IH/msa/dakwatuna/gazaalan)

Dr Mujahid Jawab, Rampasan Injil Di Premis Persatuan Injil..

by  Dr Mujahid Yusof Rawa
 
Dr Mujahid Yusof Rawa

Rahmat Yang Hilang... 

KERAHMATAN adalah perkataan yang indah namun sukar dinikmati dan kerana hakikat ini, mengecapi kerahmatan adalah sesuatu yang merupakan kemuncak perasaan belas dan ihsan kepada ciptaan Allah.
Tidak mungkin kerahmatan ini dihargai jikalau tidak terasas dalam diri kita sebagai seorang muslim sifat insaniah yang dianjurkan oleh Islam. Mukadimah di atas membuka ruang untuk saya menyinggung perkembangan terkini rampasan beberapa ratus naskhah Injil dari premis PersatuanInjil Malaysia oleh pihak penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

MEMBETULKAN SALAH TANGGAP

Adalah jelas di sini pertikaian betul atau tidak tindakan Jais boleh dibahaskan dari sudut perundangan dan kebijaksanaan bertindak dan inilah yang berlaku kepada setiap penguatkuasaan yang dilaksanakan. Saya tidak berminat untuk membahas aspek itu kerana Jais pasti akan mempertahankan tindakannya dan terserahlah kepada pihak pengamal undang-undang untuk membuat penilaiannya.

Saya lebih cenderung untuk melihat dalam artikel ini dari sisi prinsip yang memantulkan sifat rahmatan Islam yang mencakupi keseluruhan alam ini termasuk kepada penganut agama lain. Apa yang saya nyatakan sebelum ini dalam kenyataan saya selepas peristiwa rampasan kitab Injil itu berpandukan kepada prinsip Islam dalam konteks hubungannya dengan penganut agama lain supaya kejelasan kita kepada isu ini tidak diheret dengan sentimen dan emosi buta yang boleh mencemarkan nama baik Islam.

Saya bimbang dengan sesetengah pihak dari kita yang memandang serong kepada saya sehingga mereka tidak dapat membezakan apa yang saya katakan dari kerangka prinsip dan kemarahan mereka yang tidak berasas.

Kita dididik untuk berpegang kepada prinsip, walaupun dalam keadaan marah sekalipun, kita memerlukan prinsip untuk memandukan kita dan Islam sarat dengan prinsip khususnya dalam memahami hubungan Islam dengan agama lain. Semoga prinsip yang saya akan jelaskan di bawah difahami oleh mereka yang kenyataan dan tindak-tanduk mereka telah mencemarkan nama baik Islam.

PRINSIP PERTAMA: RAHMATAN LIL ALAMIN

Prinsip Rahmatan diambil dari kenyataan Al Quran yang mengasaskan
 • “Tidak kami utuskan dikau wahai Muhammad melainkan untuk membawa rahmat ke alam ini” (Al Anbiya' 107).
Sebarang tindakan ataupun undang-undang mestilah tidak bercanggah dengan sifat Rahmatan yang diasaskan oleh Islam . Demikianlah kita menentang ISA dan lain-lain akta yang tidak bersandarkan prinsip utama Syariat.

Bagi sesebuah pihak yang berkuasa yang bertindak atas nama Islam, prinsip ini lebih-lebih lagi hendaklah diutamakan kerana walaupun bertindak atas nama Islam tetapi apabila tidak memantulkan makna Rahmatan maka ia bukanlah daripada Islam.

Makna Rahmatan bagi hubungan sesama manusia membawa maksud berlembut dan bersantun dalam memelihara hak Allah kepada manusia walaupun manusia tidak dapat menerimanya. Hak Allah ke atas hamba-hambanya tanpa mengira keturunan dan agama ialah menghormati kebebasan mengamalkan agama masing-masing termasuklah upacaranya dan kitab sucinya.

Islam hanya menentang dan tidak dapat menerima aspek teologinya (aqidah) dan caranya ialah dengan menjelaskan kepada mereka melalui dakwah dan berdebat dengan cara yang terbaik. Allah berfirman dalam An Nahl: 33, yang bermaksud:
 • “Dan apakah yang lebih baik dari seseorang yang menyeru kepada jalan Allah dan mengatakan bahawa aku adalah dari kalangan muslimin.”
Para musfasir berpendapat bahawa kerana ayat ini turun di Mekah maka ia adalah ayat tentang tugas Nabi yang besar dalam menerangkan kebenaran Tauhid melalui hujah dan keterangan dari Allah. Kecuali Aisyah (r.a.h) menyatakan ayat ini ialah pujian kepada para muazin yang menyeru untuk mendirikan solat (sedangkan azan hanya disyariatkan selepas hijrah).

Kerahmatan Islam juga terserlah dalam menegakkan keadilan tanpa mengira bulu atau agama dan salah satu keadilan yang dibela oleh Islam ialah hak untuk beragama malah segala keperluan ibadat mereka adalah hak yang tidak boleh dirampas dan hendaklah diperuntukkan kepadamereka.

PRINSIP KEDUA: LARANGAN MENGUTUK AGAMA LAIN

Nabi menunjukkan contoh kepada kita bahawa seorang muslim hanya bertanggungjawab menyampaikan kebenaran tetapi tidak boleh mengecam tuhan-tuhan golongan yang tidak beriman kerana balas membalas kecaman hanya akan mengheret pihak lain akan memaki hamun Allah pula sebagai tindak balas. Allah berfirman dalam Al An'am:108 yang bermaksud;
 • "Jangan kamu memaki hamun tuhan mereka yang menyeru selain daripada Allah, kelak mereka akan balas memaki Allah dengan permusuhan dan mereka tidak ada pengetahuan tentangNya (Allah), Demikianlah dihiaskan pada setiap umat (yang menganuti sesuatu agama,mereka amat menyukainya dan akan mempertahankan apa yang mereka ada) perbuatan mereka, dan kemudian kepada Tuhan mereka akan dikembalikan dan diberitakan kepada mereka (apa yang kesesatan yang mereka lakukan, dan kebenaran yang dibawa oleh Muhamaad s.a.w)”
Ayat sebelum 108, iaitu 107, dengan tegas menyebut bahawa Muhammad s.a.w bukan penjamin dan boleh memaksa mereka untuk beriman kerana hakikatnya Allah menyatakan bahawa Dia berkuasa untuk menjadikan mereka beriman tetapi Allah tidak berbuat demikian. Nabi dan orang Islam hanya dituntut dengan penuh hikmah menyeru mereka.
 • “Jikalau dikehendaki Allah pasti mereka tidak akan mensyirikkan diri dengan Allah, Kami tidak jadikan engkau wahai Muhammad sebagai penjaga mereka(untuk beriman) dan engkau bukanlah penjamin mereka (supaya beriman).”
PRINSIP KETIGA: TIADA PAKSAAN DALAM AGAMA

Islam tersebar ke seluruh dunia bukan dengan kekerasan dan pemaksaan. Telah terbukti bahawa penerimaan Islam berlaku secara pilihan dan pemerintahan Islam tidak pernah memaksa mana-mana bangsa yang dikuasainya untuk memeluk Islam.
Malah rumah ibadat dan kitab suci mereka dibiarkan untuk penganut masing-masing tanpa ada urusan campurtangan dalam urusan agama orang lain. Sebenarnya umat Islam dipandu dengan prinsip “tiada paksaan dalam memeluk Islam”.

Ia diasaskan oleh firman Allah dalam Al Baqarah:256 yang bermaksud;
 • “Tiada paksaan dalam agama, telah jelas petunjuk dari kesesatan, barang siapa yang kufur dengan Thagut (selain dari Allah) dan beriman dengan Allah maka dia telah berpegang dengan ikatan yang kuat, tiada tercerai daripadanya. Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”
Ayat ini turun di Madinah di kalangan ibu-ibu yang Islam bertanya kepada Rasulullah s.a.w apakah dizinkan mereka memaksa anak-anak mereka yang beragama Yahudi untuk peluk Islam?
Menjadi amalan kepada ibu-ibu yang susah mendapat anak untuk bernazar dengan berkata, “Jikalau aku dapat anak akan ku jadikan anak ini nanti memeluk agama Yahudi.”
Apabila mereka mendapat anak mereka memenuhi nazar ini lalu setelah mereka menerima Islam, mereka mahukan anak -anak mereka dipaksa supaya memeluk Islam.
Dalam riwayat yang lain apabila Bani Nadhir dihalau dari Madinah anak-anak mereka berada dalam itu lalu untuk menyelamatkan anak mereka, mereka mahu memaksa anak-anak mereka memeluk Islam, dan turunlah ayat menerangkan prinsip besar ini iaitu “tiada paksaan dalamagama”.

Prinsip ini konsisten hatta semasa Nabi di Mekah apabila Allah menegaskan bahawa jika dikehendaki semua orang akan beriman. Sifat Nabi yang ambil berat kepada kaumnya menyebabkan dia bimbang keengganan mereka untuk tidak beriman lalu Allah menegur Nabinya dalam Yunus:99, yang bermaksud;
 • "Jika Tuhan mu kehendaki maka akan berimanlah semua yang dibumi, apakah engkau mahu memaksa mereka sehingga mereka beriman?"
Kaedah tiada paksaan menerangkan kepada kita juga tentang perlunya umat Islam menghormati agama lain termasuk rumah ibadatnya dan segala apa yang mereka anggap suci termasuklah kitab mereka.
Hormat bukan bererti mengiktiraf mereka tetapi akur kepada realiti kepelbagaian dan bersikap terbuka lewat interaksi dakwah dan mendorong mereka ke arah menghayati keindahan Islam. Abu Bakar As-Siddiq menulis surat kepada Kristian Najran dengan berkata:
 • “Dengan nama Allah Maha Pengasih, Maha Penyang, ini adalah surat dari hamba Allah Abu Bakar, pengganti Muhammad sebagai pemimpin kamu untuk penduduk Kristian Najran bahawa aku melindungi mereka dengan perlindungan Allah dan jaminan Muhammad, Rasulallah ke atas diri mereka dan tanah mereka, agama mereka, harta mereka, binatang ternakan mereka, ibadat mereka dan semua yang ada serta uskop mereka, rahib mereka dan jual beli mereka dan apa yang ada dalam milikan merekasedikit pun tidak dikurangkan atau diambil dari mereka, tiada uskop yang ditukar dan rahib yang ditukar” (dalam Kitab Kharaj).
Abu Bakar selaku khalifah Islam pertama meletakkan asas hubungan atas prinsip “tiada paksaan” menjadi ikutan sepanjang sejarah Islam dalam hak orang bukan Islam khususnya Ahlul Kitab yang perlu dilindungi oleh pemimpin Islam.
Tidak pernah dalam sejarah Islam mana-mana kitab suci dirampas atas apa juga alasan kerana ia mencemari prinsip tiada paksaan.

“Tiada paksaan” juga bermakna bahawa setiap penganut mempunyai caranya tersendiri memahami keperluan agamanya tanpa ada hak untuk kita mencampuri urusan agama dan kitab suci mereka apatah lagi menentukan apa yang boleh dan apa yang tidak boleh untuk mereka kerana merekamempunyai undang-undang dan cara mereka tersendiri.

Dalam al-Maidah ayat 48 menegaskan (yang bermaksud);
 •  “...pada setiap umat Kami jadikan mereka undang undang dan cara masing-masing, jikalau dikehendaki Allah dijadikan kamu atas satu agama tetapi adalah untuk menguji kamu apa yang diberikan maka berlumbalah berbuat baik..”
Kitab suci Taurat dan Injil ada undang-undangnya dan caranya walaupun Islam merangkumi kitab sebelumnya tetapi hakikatnya Injil dan Taurat masih ada hari ini dan tiada hak untuk kita menentukan apa yang boleh dan tidak boleh dipakai dalam keperluan kitab mereka kerana itu jugaadalah satu bentuk paksaan.

PRINSIP KEEMPAT: BERDIALOG

Keindahan Islam dan Rahmatnya kepada agama lain terserlah dengan jambatan dakwah dan dialog sebagai interaksi Islam dengan bukan Islam.
Walaupun kebenaran Islam tidak diragui lagi, Allah tetap menyatakan prinsip berdialog dan berbincang dengan cara yang baik seperti firmanNya dalam An Nahl ayat 125 yang bermaksud:
 • “Serulah kamu ke jalan Tuhan mu dengan penuh bijaksana dan hikmah dan jika berdebat maka berdebatlah dengan cara yang terbaik(lembut) Maka Tuhamu mengetahui siapa yang sesat dan siapa yang mendapat petunjuk”
Prinsip dialog menuntut supaya dalam apa jua hal maka rundingan dan dialog adalah lebih baik dalam menentukan hubungan dengan agama lain, apatah lagi jika berlaku kekeliruan ataupun sesuatu yang sensitif yang boleh menjejaskan hubungan antara agama di negara ini.

RUMUSAN PRINSIP

Prinsip-prinsip di atas membentuk Rahmatan Islam kepada keseluruhan Alam dan khususnya dalam hubungan muslim dan bukan muslim. Kita diajar bahawa setiap apa yang kita lakukan tidak boleh bercanggah dengan prinsip di atas selagi tidak ada apa-apa keadaan dan situasi yang membolehkan orang Islam bertindak sebaliknya seperti mempertahankan diri ataupun apabila terbukti sesuatu ancaman itu berlaku.

Adalah sesuatu yang bertentangan dengan prinsip juga apabila Islam cuba mencampuri urusan agama orang lain dengan menentukan mana yang boleh dan mana yang tidak boleh lalu bertindak ke atas mereka. Premis hubungan muslim dengan bukan muslim diasaskan oleh kedamaian dan situasi sebaliknya seperti permusuhan adalah sesuatu yang mendatang atas sebab-sebab yang jelas dan bukti yang nyata.

Dakwaan kristianisasi jika benar hendaklah ditangani dengan bukti kerana itu bertentangan dengan semangat negara ini yang terbina atas Islam sebagai agama rasmi persekutuan. Apa yang berlaku hari ini ialah hubungan dengan bukan Islam seolah-olah berada di atas premis permusuhan manakala kedamaian adalah pengecualian.

Asas fahaman ini amat bahaya dalam konteks membina negara bangsa dan perpaduan nasional kerana ia rapuh dan boleh dirampas perpaduan yang dibina selama ini oleh pihak-pihak yang sempit gagasan negaranya pada bila-bila masa.

Saya menyeru kepada mereka yang tidak setuju dengan pandangan saya bahawa berhujahlah atas prinsip yang saya kemukakan dan jangan berhujah atas emosi dan amarah apatah lagi tuduhan pro Kristian dan malah ada yang mempersoalkan keIslaman saya.

Apakah sebahagian kita ini sudah hilang kewarasannya dengan menyebarkan kejahilan dan kebodohan dan menyerang prinsip dan menidakkannya atas nama Islam?

Penulis ialah Ahli Parlimen Malaysia merangkap Ahli Jawatankuasa PAS Pusat. Beliau juga merupakan Pengerusi Forum Dialog Antara Agama Untuk Kedamaian peringkat Asia Tenggara. (mStar)

Lihat Sebelum Ini..
E-Buku IH-18: 'PAS & Pemikiran Dr Mujahid'
E-Buku IH-18: 'PAS & Pemikiran Dr Mujahid'

Mengapa Irma Hasmie Ibrahim Kurang Muncul Di Tv?


HALAMAN HIBURAN
MENGAPA Irma Hasmie Ibrahim dikatakan sudah kurang muncul di kaca televisyen, apatah lagi di layar perak. Irma tidak kisah 'berkorban minat dengan keluarga tercinta'. Itu jawapan hebatnya, Syabas beliau!

Ketika bertemu pada majlis pelancaran dan perlantikan duta produk kecantikan dan kesihatan jenama Radiglow yang bertempat di Hotel Royale Chulan, Irma yang ditemui berkata..

"Apa yang penting bagi saya ialah mengasuh dan melihat sendiri Irfhan membesar di depan mata. Itu merupakan perkara yang diberi fokus buat masa ini. Walaupun setiap hari menjaga dan mengasuhnya, saya masih rasa tidak puas kerana setiap hari pasti benda baharu yang muncul yang akan dilakukannya.
"Kami memang tidak ada pengasuh atau biar sesiapa jaga. Oleh itu, saya dan suami akan bergilir-gilir untuk menjaga anak," jelas Irma yang sentiasa mengukir senyuman sepanjang menjawab soalan pihak media.

Mengenai Irfhan anaknya..

"Irfhan dilahirkan secara pembedahan. Oleh itu, doktor menasihati supaya tetapkan tempoh tiga tahun lagi untuk memiliki anak yang kedua.
"Namun, jika Allah ingin beri rezeki kepada kami sebelum tempoh tersebut, saya dan suami tidak kisah serta bersyukur dengan pemberianNya," kata Irma ringkas.

Irma kini masih mengemudi program Assalammualaikum di saluran TV AlHijrah. Oleh kerana mempunyai batas masa, Irma banyak menolak tawaran drama episod yang diberi kepadanya. Jelas Irma, banyak tawaran yang datang kepadanya memerlukan dia bertugas di luar Kuala Lumpur serta perlu komitmen masa yang lama.

"Mengenai watak pula, saya tidak kisah untuk berlakon sebarang watak asalkan ia bersesuai dengan imej berhijab, insya-Allah.
"Malah, saya tidak kisah jika tawaran itu mempunyai watak hitam asalkan jalan ceritanya dapat memberi pengajaran kepada masyarakat," bicaranya lanjut mengenai watak yang diinginkannya dalam lakonan.

Syabas artis berani berhijrah dari gelap kepada cahaya. (IH)

Friday, January 10, 2014

Sokong P/Suara P'gaan Baru Adalah Lawan Islam -Al-Qaradawi

 Yusuf al-Qaradawi

ULAMA yang dikaitkan dengan Ikhwanul Muslimin, Yusuf al-Qaradawi telah mengeluarkan dekrit agama melarang warga Mesir melakukan pemungutan suara dalam sebuah referendum diadakan minggu depan oleh pemerintahan sementara Mesir bentukan militer.

Para pendukung presiden terguling Muhammad Mursi telah menyeru memboikot pungutan suara untuk konstitusi baru pada 14-15 Januari mendatang disusun oleh pemerintahan sementara sejak Mursi digulingkan Julai tahun lalu. Demikian lapor situs asiaone.com, Rabu (8/1).

Tetapi Qaradawi, lelaki  kelahiran Mesir yang menggunakan pengaruh besarnya saat tampil melalui stasiun tv Aljazeera dari tempat tinggalnya di pengasingan di Qatar, mengatakan bahawa partisipasi dalam pemungutan suara bererti melawan Islam kerana itu sama saja berkolusi dengan 'dosa'.

"Partisipasi dalam referendum konstitusional dan berkontribusi dengan cara apapun untuk memperkuat otoritas kudeta ini, atau memberikan legitimasi, atau memperpanjang keberadaan dan memperkuat kehadirannya, bererti bekerjasama dalam sebuah dosa dan tindakan dilarang agama," kata Qaradawi dalam fatwanya yang dikeluarkan pada kemarin malam.

Qaradawi, yang menetap di Qatar sejak kewarganegaraannya dilucuti satu dekade lalu, telah mengeluarkan fatwa menyerukan Mesir untuk mengembalikan jabatan sah Mursi. Dia pernah pulang ke tanah airnya pada Februari 2011 lalu, beberapa hari setelah penggulingan mantan Presiden Husni Mubarak, dan menyampaikan khotbah di Dataran Tahrir di Ibu Kota Kairo, yang menjadi pusat pemberontakan.

Fatwa Qaradawi ini datang di saat Mursi memulai pengadilannya di Kairo pada hari ini untuk sidang terbaru dalam persidangan atas tuduhan menghasut pembunuhan pegiat oposisi dalam bentrokan di luar istana presiden pada Desember 2012. Qaradawi sendiri dicari-cari pemerintah sementara Mesir.(IH)

Lihat sebelum ini... 
E-Buku IH-78: I Support Dr Mohamed Mursi (2)
E-Buku IH-78: I Support Dr Mohamed Mursi (2) 

IKLAN    
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.

100% SteviA, tanpa kelori, tanpa bahan kimia, tiada pewarna, tiada pengawet.  

Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
HMH STEVIA HERBA. 
Wakil Penjual:

 
Selangor
Salina-01112804271 (Kajang)
Badli-0175464055 (Ampang),
Man -01 111281452 (Selayang),

W/Persekutuan
Norzaidah - 0123702437 (Putrajaya)
Bakhtiar- 0183968580 (Lembah Pantai) Mail - 0178807326 (KL Jln P.Ramlee)
Perlis, Kedah

 0134384797 (Perlis)
Norriehan 0175278832 (Alor Star),
Pahang 
Roslan 0132132967 (Temerloh)


IGP: Mana Ada Demo Aman? Ada! Yang BN Anjur..

 
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar percaya bahawa tiada demonstrasi yang boleh berlangsung dengan keadaan aman di negara ini.

"Banyak pihak mengatakan kita (polis) sepatutnya membenarkan demonstrasi... Mana ada (demonstrasi) yang aman. Setidak-tidaknya ada yang baling botol, ada yang kena tumbuk.
"Tidak pernah ada demonstrasi di negara kita yang benar-benar aman. Dan polis mengambil langkah-langkah yang patut untuk bersedia dengan segala kemungkinan yang berlaku," katanya dalam wawancaranya bersama media di Bukit Aman.

Menurutnya lagi, mengikut Akta Perhimpunan Aman, polis berperanan memberi ruang kepada orang ramai untuk menyuarakan hasrat mereka dengan cara teratur.  Malah, katanya, polis berperanan untuk memudah cara perhimpunan supaya ia berjalan dengan teratur seperti yang ditetapkan dalam akta itu.

"Malangnya, mereka tidak mahu ikut. Lepas tu salahkan kita (polis) kerana tidak membenarkan demonstrasi aman. 
"Dulu semasa Seksyen 27 Akta Polis, mereka tidak dibenarkan langsung berhimpun dan kita mengambil tindakan tidak membenarkannya.
"Tapi parlimen membuat undang-undang baru, Akta Perhimpunan Aman, kita akur dengan undang-undang baru dan kita mudah cara mereka berhimpun dan mereka perlu patuhi peruntukan undang-undang tersebut,"  katanya.

Khalid berkata demikian bagi mengulas perkembangan siasatan berhubung penemuan senjata tajam, bom petrol, kemeja-T dan bom sebelum perhimpunan BERSIH 2012 dan TURUN pada 31 Disember lalu.

Mengulas lanjut berhubung penemuan senjata tajam di bangunan Dayabumi sebelum perhimpunan membantah kenaikan kos barang sebelum sambutan ambang tahun baru, beliau berkata, pihaknya tidak mempunyai petunjuk untuk mengaitkan senjata tersebut dengan individu atau kumpulan tertentu.

"Tapi senjata-senjata itu telah ditemui sebelum demonstrasi itu berjalan," katanya sambil menyatakan jangkaan lebih banyak protes pada tahun ini susulan kenaikan harga barang dan menjelang pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada 2015.

Katanya, sebanyak 26 demonstrasi jalanan berlangsung sepanjang 2013 yang dianjurkan oleh NGO dan parti politik berkepentingan antaranya melibat isu Lynas, PTPTN, hak asasi kumpulan LGBT, kalimah Allah, kenaikan harga barang dan utiliti, dan kenaikan cukai taksiran DBKL.
 
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar percaya bahawa tiada demonstrasi yang boleh berlangsung dengan keadaan aman di negara ini?

Jawabnya, 'Ada!'  Iaitu semua demo anjuran BN. Kerana di situ lahirnya tukang-tukang angguk, penjilat-penjilat pemerintah, yang mengaku jentera kerajaan tetapi bekerja untuk pemimpin yang menindas rakyat tetapi bertopeng kerajaan.

IKLAN    
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
100% SteviA, tanpa kelori, tanpa bahan kimia, tiada pewarna, tiada pengawet.  
Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
HMH STEVIA HERBA. 
Wakil Penjual:
 
Selangor
Salina-01112804271 (Kajang)
Badli-0175464055 (Ampang),
Man -01 111281452 (Selayang),

W/Persekutuan
Norzaidah - 0123702437 (Putrajaya)
Bakhtiar- 0183968580 (Lembah Pantai) Mail - 0178807326 (KL Jln P.Ramlee)
Kedah, 
Norriehan 0175278832 (Alor Star),
Pahang 
Roslan 0132132967 (Temerloh)

Zul Ariffin-Gayatri Su-Lin: Kahwin/Peluk Islam, Mana Dulu?

Zul Ariffin (kiri) dan Gayatri

HALAMAN HIBURAN
PETALING JAYA: Pelakon Zul Ariffin memberitahu kekasihnya, Gayatri Su-Lin Pillai, 38, sudah bersedia untuk memeluk agama Islam sebelum kedua-dua mereka disatukan sebagai suami-isteri. Zul, 28, berkata, Gayatri bagaimanapun sedang menanti lampu hijau daripadanya bilakah tarikh sesuai perkahwinan mereka akan dilangsungkan.

“Gayatri meminta saya memaklumkan kepadanya lebih awal sekiranya saya sudah bersedia untuk mengambilnya sebagai isteri agar dia boleh buat persediaan awal untuk menjadi seorang mualaf,” katanya kepada mStar Online Zul ditemui pada majlis pelancaran drama Qadr dan Panik siaran Astro First di GSC The Gardens di sini pada petang Khamis.

Zul berkata, walaupun dia teruja membincangkan soal kahwin tetapi ada kalanya perasaan itu hilang. Zul, perasaan itu timbul bukan kerana dia tidak mencintai Gayatri tetapi dia masih risau berikutan keadaan kewangan yang belum kukuh untuk bergelar seorang suami.

"Jujur saya katakan, saya sudah bersedia untuk menggalas tanggungjawab sebagai suami dan pada masa sama membimbing Gayatri menjadi seorang wanita Muslimah. Tidak ada masalah untuk itu.
"Cuma apa yang saya bimbangkan, kerjaya sebagai pelakon, ada masanya naik dan turun. Risau dengan kedudukan kewangan sendiri selepas berumah tangga kelak. Mujurlah Gayatri faham dengan situasi saya ini," ujarnya yang masih belum mempunyai tarikh untuk pernikahan itu.

Zul mengakui bercinta dengan Gayatri yang juga Naib Presiden Astro Shaw, sejak Jun 2012 selepas mereka bekerjasama dalam penggambaran filem Penanggal. Sementara itu, Zul bakal muncul menerusi drama Panik bersama-sama pelakon Nadia Nissa, Naomi Ivana, Dony Alamsyah dan Mike Muliardo menerusi drama Panik yang bakal disiarkan pada 20 Mac ini. (mStar)

Kommn Weblog Ibnu Hasyim: Sekadar berbincang dan buka fikiran  mana perlu didulukan.. Kahwin, masuk Islam atau tunggu kewangan? Apa kata anda?

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-43: Kisah-kisah Saya Pilih Damai... Islam
E-Buku IH-43: Kisah-kisah Saya Pilih Damai... Islam 
 
IKLAN    

Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.

100% SteviA, tanpa kelori, tanpa bahan kimia, tiada pewarna, tiada pengawet.  

Stevia Ganti Gula Dalam Makanan Dan Minuman, Untuk Diabetes.
HMH STEVIA HERBA. 
Wakil Penjual:

 
Selangor
Salina-01112804271 (Kajang)
Badli-0175464055 (Ampang),
Man -01 111281452 (Selayang),

W/Persekutuan
Norzaidah - 0123702437 (Putrajaya)
Bakhtiar- 0183968580 (Lembah Pantai) Mail - 0178807326 (KL Jln P.Ramlee)
Perlis, Kedah

 0134384797 (Perlis)
Norriehan 0175278832 (Alor Star),
Pahang 
Roslan 0132132967 (Temerloh)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails