Saturday, July 08, 2017

Presiden Indonesia Sekarang Sebenarnya Kristian.. Ini Buktinya?

Hasil carian imej untuk Presiden Indonesia Sekarang Sebenarnya Kristian.. Ini Buktinya?

CATATAN SANTAI IBNU HASYIM

BULAN-BULAN lepas semasa saya berada di Jakarta dan dalam beberapa pertemuan, terdengar desas desus berita...

Ketua DPP Partai Gerindra Abdullah Poyuono berkata, langkah Jokowi yang memperluaskan kuasa Pejabat Staf Presiden Indonesia itu dipimpin oleh Jenderal TNI (Purn) Luhut Binsar Pandjaitan. Dikatakan juga tugas beliau itu mirip dengan mandat khusus atau 'the power attorney' dengan kuasa yang sama, dengan tugas seorang the real presiden.

Ia juga menjelaskan, Luhut Panjaitan mempunyai kuasa kawalan dan penilaian prestasi para menteri sesuai dengan Perpres yang ditandatangani pada 26 Februari 2015. Luhut juga berkuasa melaksanakan tugas pengendalian program-program keutamaan nasional. Tidak sampai disitu, Luhut juga berkuasa menjalankan fungsi pengendalian dalam rangka memastikan program-program keutamaan nasional sesuai dengan visi dan misi kerajaan.


Begitu juga dalam penyelesaian masalah secara komprehensif terhadap program-program keutamaan nasional yang dalam pelaksanaannya mengalami hambatan. Luhut Panjaitan juga bertugas untuk percepatan pelaksanaan dan pemantauan kemajuan program yang sebenarnya merupakan tugas seorang presiden.


"Hampir tugas dan wewenang Luhut Panjaitan adalah yang melekat pada seorang presiden. Makin jelas secara politik bahawa real presiden hari ini adalah Luhut Panjaitan dan Kepala Negara adalah Jokowi," kata Abdullah Poyuono dalam rilisnya, Rabu 4 Mac 2015.

Sementara dalam sosiologi, tambah dia, Luhut sebagai real presiden ditandai dengan Luhut beribu di Istana Jakarta sebagai simbol pusat pemerintahan, sementara Jokowi 'berpindah' ​​beribu dan tinggal di Istana Bogor.

"Dengan kuasa penuh yang diberikan pada Luhut, ia juga mempunyai kuasa mengawal angkatan perang dan Polri (Polis RI), dengan peraturan presiden yang dibuat Jokowi dalam politik, dan pihak berkuasa hanya untuk meyatakan perang hanya atas perintah Jokowi," jelas Ketua Umum Persekutuan Syarikat Pekerja BUMN Bersatu ini.
sumber:
http://politik.rmol.co/read/2015/03/04/194101/Makin-Jelas-The-Real-President-Adalah-Luhut,-Jokowi-Cuma-Kepala-Negara-

Begitu juga berita-berita ini dibongkar kembali..

Gema Nusantara: Luhut Panjaitan Sama Plt Presiden
http://www.suara-islam.com/read/index/13884/Gema-Nusantara---Luhut-Panjaitan-Mirip-Plt-Presiden

Jakarta - Pertubuhan sukarelawan pemenangan Prabowo Subianto-Hatta Rajasa dalam Pilpres 2014, Gema Nusantara, menilai kedudukan Ketua Staf Presiden Luhut Binsar Pandjaitan dengan pelbagai pihak berkuasa saat ini, sudah mirip pelaksana tugas Presiden RI.

"Pak Luhut mempunyai sejumlah kuasa yang besar, setara bahkan melampaui kuasa Naib Presiden yang ditetapkan dalam perlembagaan. Pak Luhut lebih mirip sebagai Plt Presiden," kata Koordinator Nasional Relawan Gema Nusantara M Adnan Rarasina, melalui siaran pers di Jakarta, Selasa (14/4 ).

Adnan menilai kuasa Luhut yang begitu besar dapat mengganggu jalannya pemerintahan kerana pihak berkuasa bertindih dengan Naib Presiden RI, Menteri Koordinator, Setiausaha Negara dan Setiausaha Kabinet.

"Contoh kecilnya dapat dilihat besarnya peranan pak Luhut dalam persiapan Persidangan Asia Afrika yang melebihi Menteri Luar Negeri. Belum lagi soal penempatan jabatan di pemerintahan dan BUMN," kata dia.

Menurut dia, hal tersebut mencerminkan janji kabinet ramping dan birokrasi berkesan yang pernah dijanjikan Jokowi-JK pada masa kempen, faktanya kini 'jauh panggang dari api.'

Adnan memandang Luhut seolah memanfaatkan minimnya pengalaman kenegaraan Presiden Jokowi untuk mengambil alih pengurusan negara tab pelaksana tugas Presiden.

Dia meminta Presiden Jokowi untuk segera memotong penyusupan Luhut yang dinilainya membahayakan kelangsungan pemerintahan Kabinet Kerja.

"Jokowi jangan ragu-ragu untuk mencabut kuasa besar Luhut atau bersiap menghadapi pemakzulan kerana blunder-Kesilapan besar yang berulang kali dilakukan dengan pak Luhut sebagai orang di belakangnya," jelas dia. (Dm).
http://sumsel.tribunnews.com/2015/04/06/penduduk-indonesia-memilih-jokowi-jk-bukan-jenderal-luhut-panjaitan?page=2
sumber:
http://www.suara-islam.com/read/index/13884/Gema-Nusantara---Luhut-Panjaitan-Mirip-Plt-Presiden

Betulkah? Cuba-cubalah nilai kembali.. (IH)


Lihat artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.


E-Buku IH-59: C/Santai (Minda) IH Mulai Jun 2012


E-Buku IH-59: C/Santai (Minda) IH Mulai Jun 2012

Puteri &Menantu Dr Yusuf Qardhawi Ditangkap Dituduh Pengganas.

Mesir Tangkap Putri dan Menantu Syeikh Yusuf al-Qaradhawi Menantu Syeikh Al Qaradhawi, Hossam Khalaf dan isterinya. Gambar bawah Syeikh Al Qaradhawi.

Hasil carian imej untuk yusuf qardhawi
Puteri dan menantu ulama Ketua Persatuan Ulama Muslim Se Dunia Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi ditangkap oleh pasukan kemanan Mesir di Bandar Alexandria.

Pernyataan dari pejabat pendakwa mengatakan puteri al-Qaradhawi dan suaminya, Hossam Khalaf, ditangkap dengan tuduhan menjadi anggota Ikhwanul Muslimin, organisasi yang disebut kerajaan Mesir sebagai kumpulan "pengganas."

Peguam keluarga Ahmad Ebu Ala Madi berkata pasangan itu ditangkap pada 23 Jun berhampiran Sahel Al Shamali ketika cuti Aidilfitri. Kenyataan itu berkata mereka akan dibebaskan selepas ditahan selama 15 hari.

Mereka didakwa "tidak mengikut perlembagaan dan kedaulatan undang-undang", "membahayakan persatuan dan kedamaian nasional" dan "mengancam keselamatan masyarakat".

Kenyataan itu juga menambah bahawa Ola mempunyai kewarganegaraan ganda Mesir dan Qatar, dan bekerja untuk kedutaan Qatar di Kaherah.

Arab Saudi, Bahrain, Mesir dan Emiriah Arab dalam kenyataan bersama mereka bulan lalu menuduh 59 individu dan 12 badan amal di Qatar mempunyai "hubungan dengan keganasan," media tempatan melaporkan. Di dalamnya termasuk Yusuf al-Qaradhawi dan Abdullah bin Khalid, seorang bekas Menteri Dalam Negeri Qatar.

Qatar menafikan perkara itu dalam kenyataan mereka, menyebut tuduhan-tuduhan itu "tidak berasas" dan "fitnah". (IH/Hidayatullah)

Lihat juga artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.
Imej yang berkaitan
Pihak kami sanggup pergi ke Sabah &Sarawak memberi maklumat lengkap mengenainya.

Tun Dr. M Nafikan Sokong Datuk Seri Anwar Calon PM..


KUALA LUMPUR  – Tun Dr. Mahathir Mohamad sekali lagi menafikan beliau menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri sebagaimana dilaporkan oleh The Guardian.
Bekas Perdana Menteri itu sebaliknya menegaskan Anwar tidak boleh menjadi pemimpin negara kerana tidak boleh bertanding dalam pilihan raya.
“Siapa kata saya sokong, kita bincang struktur parti. Beliau tidak boleh jadi Perdana Menteri sehingga pakatan pembangkang melantik seorang Perdana Menteri sementara sekiranya menang untuk membebaskannya, sehingga itu berlaku, beliau tidak boleh jadi Perdana Menteri.
“Perlu ada Perdana Menteri sementara, kalau tidak, beliau tidak boleh jadi Perdana Menteri sebab tidak boleh bertanding,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyempurnakan pelancaran buku bertajuk ‘A Driver’s Son’ oleh Tan Sri Shamsuddin Abdul Kadir di sini hari ini.
Yang turut hadir Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin.
The Guardian dalam temu bual dengan Mahathir ketika lawatan beliau ke London baru-baru ini melaporkan Pengerusi PPBM itu menyatakan sokongan kepada Anwar sebagai Perdana Menteri sekiranya mendapat pengampunan diraja. – UTUSAN


Lihat juga artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.

Imej yang berkaitan
Pihak kami sanggup pergi ke Sabah &Sarawak memberi maklumat lengkap mengenainya.

Sistem Pemilihan CEC Bersumberkan Warisan Komunis..


Sistem pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP yang bersumberkan sistem pemilihan komunis merupakan punca parti itu sentiasa bermasalah dengan Pejabat Pendaftar Pertubuhan (Ros).
Kebanyakan parti-parti politik di Malaysia mempraktikkan sistem pemilihan berasaskan jawatan, namun DAP memilih 20 Anggota CEC dan anggota-anggota yang dipilih itu akan menentukan jawatan-jawatan yang bakal disandang oleh pemenang di kalangan 20 anggota tersebut.
AIDC dalam buku “DAP bahaya kepada Melayu-Islam di Malaysia” (2017) mendedahkan sistem pemilihan yang diamalkan DAP adalah warisan Marxsisme-Leninisme dari Parti Komunis Rusia.
Malah, kosa kata ‘CEC’ singkatan daripada ‘Central Executive Committee’ merupakan satu sistem pentadbiran yang diperkenalkan oleh Vladimir Lenin, komunis revolusioner, pengikut ajaran Marxis.
Lenin ketika merangka undang-undang Parti Komunis Rusia telah meletakkan kedudukan CEC sebagai kuasa paling tinggi mentadbir parti selepas Kongres Parti.
Sistem pemilihan CEC Lenin berkembang ke Timur melalui Mao Zedong (Mao Tse-tung) yang diubah suai mengikut budaya setempat membentuk Parti Komunis China.
Secara teorinya, struktur Parti Komunis China, CEC merupakan badan tertinggi parti selepas Kongres Kebangsaan yang bermesyuarat sekurang-kurangnya lima tahun sekali.
Di bawah bidang kuasa CEC pula mengandungi lima badan lain, iaitu Politburo, Sekretariat (mekanisme pentadbiran utama yang diketuai oleh Setiausaha Agung) , Suruhanjaya Ketenteraan Pusat dan Jawatankuasa Pusat Pemeriksaan Disiplin (bertanggungjawab membasmi rasuah dan ketakpatuhan di kalangan kader-kader parti)
Di bawah pengawal CEC juga terdapat lima jabatan lain iaitu Pejabat Am, Jabatan Pertubuhan Pusat, Jabatan Propaganda Jabatan Perhubungan Antarabangsa dan Jabatan Barisan Bersatu atau CUF (Communist United Front).
Ideologi Marxsisme-Leninisme dan Maoisme mula merebak ke Asia Tenggara, ke Indonesia (Parti Komunis Indonesia) pada tahun 1921, Indochina (Parti Komunis Indochina), Malaya (Parti Komunis Malaya) dan Filipina (Parti Komunis Filipina) pada tahun 1930 serta Burma (Parti Komunis Burma) dan Thailand (Parti Komunis Thailand) pada tahun 1939 dan 1942.
“PKM diketuai oleh CEC yang terdiri daripada dua belas hingga lima belas orang ahli. Kira-kira enam ahli CEC telah dilantik sebagai ahli Poliburo yang menggerakkan parti apabila CEC tidak bersidang. Setiap negeri mempunyai CEC Negeri dan seterusnya dibahagikan kepada beberapa daerah. Unit terkecil organisasi PKM adalah Sel Parti, yang biasanya terdiri daripada ahli-ahli dari satu kawasan tempat kerja atau kampung. Kongres Parti telah diadakan secara berkala.”
24 tahun selepas PKM ditubuhkan, pada 21 November 1954, Kuan Yew pula menubuhkan PAP di Singapura.
Wikipedia Central Executive Committee (PAP) menyebut “struktur organisasi PAP mempunyai akar dari Leninisme (Parti Komunis Rusia) di mana sekumpulan ahli elit PAP dikenali sebagai kader memilih 18 ahli CEC dari senarai calon”
CEC adalah jawatankuasa jawatankuasa tertinggi dalam PAP, di mana pemusatan kuasa dalam parti terletak pada jawatan Setiausaha Agung, suatu jawatan yang paling berkuasa dalam PAP.
CEC berfungsi untuk mengadakan mesyuarat bagi menentukan kedudukan jawatan-jawatan penting parti dan membentuk jawatankuasa kecil yang dilantik iaitu hubungan pilihan raya, pendidikan, maklumat, anugerah PAP, pendidikan politik, publisiti & penerbitan, hal ehwal sosial & rekreasi dan hal Ehwal Melayu.
“Pada tahun 1971, Mis Pang Cheng Lian dalam tesis sains politiknya, berkenaan PAP: Sejarah, Organisasi dan Kepimpinan (Oxford University Press), menerangkan sistem mengundi CEC parti itu sebagai ‘sistem tertutup’, di mana ‘kardinal melantik paus dan paus melantik kardinal’.”
Menurut sg-truth, walaupun Kuan Yew digambarkan sebagai ‘membenci komunis’ tetapi tidak menghalang pengaruh komunis berkembang dalam partinya itu.
“PAP tidak demokratik. Struktur dan operasi parti itu seperti sebuah parti komunis. Pertama, sistem kader. Ahli biasa mempunyai tanggungjawab (patuh kepada parti) tetapi tidak mempunyai hak untuk mengundi. Hanya mereka yang terpilih dan dinaikkan pangkat menjadi kader mempunyai hak untuk mengundi di peringkat CEC parti. Proses penamaan dibuat secara rahsia. Operasi CEC juga dibuat secara rahsia.”
12 tahun selepas penubuhan PAP di Singapura, pada 18 Mac 1966 tertubuh pula DAP di Malaysia, parti yang meletakkan CEC sebagai badan tertinggi selepas Kongres Parti.
Sistem pemilihan dalam DAP hampir sama dengan PAP kerana perlembagaan DAP disalin bulat-bulat daripada perlembagaan PAP dengan beberapa pengubahsuaian mengikut budaya setempat.
Memetik pendedahan blog DAP Insider sistem pemilihan seumpama itu menyebabkan pemilihan DAP mudah dimanipulasi khususnya oleh Keluarga Lim yang merujuk kepada Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng.
“Sejak 1968 DAP sentiasa dikawal oleh Lim Kit Siang yang memegang jawatan Setiausaha Agung atau Pengerusi Kebangsaan. Dalam organisasi DAP Setiausaha Agung paling berkuasa. Konsep ini sama seperti yang diamalkan oleh Parti Komunis Malaya yang mana jawatan Setiausaha Parti Komunis Malaya dipegang oleh Chin Peng.”
“Perlembagaan DAP… juga menetapkan bahawa ahli-ahli yang layak mengundi pada pemilihan parti tidak boleh memilih siapa yang mereka hendak letak sebagai Pengerusi Kebangsaan, Timbalan Pengerusi Kebangsaan, Naib Pengerusi Kebangsaan, Setiausaha Agung dan jawatan-jawatan yang lain.
“Mereka hanya boleh memilih 20 calon-calon yang bertanding untuk mengisi CEC.
“Apabila keputusan 20 yang terpilih sebagai anggota CEC diumumkan maka 20 orang yang terpilih itu akan bermesyuarat untuk menentukan siapa yang dipilih sebagai Pengerusi, Naib Pengerusi, Setiausaha Agung dan jawatan lain.
“Tidak ada undi sulit. Mereka diminta memilih secara terbuka di depan keluarga Lim. Apabila berhadapan dengan situasi begini semua anggota CEC akan menjadi seperti lembu dicucuk hidung dan mereka terpaksa memilih Lim Kit Siang atau Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Agung selaku orang yang paling berkuasa dalam DAP.
“Jika ada yang cuba melawan mereka tidak akan dipilih sebagai calon dalam pilihan raya dan akan menerima nasib malang sepertimana yang dialami oleh Lee Lam Thye, Wee Choo Keong dan lebih 100 orang lagi yang telah dipecat dari DAP.
“Hampir 50 tahun Lim Kit Siang bukan sahaja memanipulasi perlembagaan DAP malah turut memanipulasi kehadiran perwakilan ke Kongres Kebangsaan serta pengiraan undi pemilihan CEC untuk memastikan dia atau dinastinya akan terus menguasai DAP.” (AIDCNews)

Lihat juga artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.

Imej yang berkaitan
Pihak kami sanggup pergi ke Sabah &Sarawak memberi maklumat lengkap mengenainya.

Mesyuarat Tergempar DAP, Kerana Pelantikan 20 CEC Tidak Sah.


GEORGE TOWN – DAP akan mengadakan mesyuarat tergempar esok di Kuala Lumpur untuk membincangkan arahan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) supaya parti itu membuat pemilihan semula Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) baharu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata walaupun masih belum menerima surat, DAP melihat arahan terbaru RoS itu sebagai satu tindakan yang serius.
Menurutnya, pihaknya perlu meneliti isi kandungan surat rasmi daripada RoS kepada DAP terlebih dahulu, sebelum menentukan tindakan yang akan diambil parti.
Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan sambutan pengiktirafan George Town sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO di ‘The Majestic Theatre’ di sini hari ini, beliau berkata keputusan muktamad akan dibuat oleh CEC dalam mesyuarat esok namun ia tertakluk kepada kandungan surat rasmi daripada RoS.
Dalam kenyataannya hari ini, Ketua Pengarah RoS, Datuk Mohammad Razin Abdullah meminta DAP supaya mengadakan sekali lagi pemilihan semula CEC kerana RoS mendapati pelantikan 20 anggota CEC dan pemegang jawatan utama parti itu hasil pemilihan semula pada 29 September 2013, adalah tidak sah dari segi undang-undang.
Menurut Mohammad Razin, pemilihan semula itu sepatutnya berdasarkan kepada senarai nama perwakilan yang berhak hadir dan mengundi pada pemilihan CEC DAP bertarikh 15 Disember 2012, yang melibatkan seramai 2,576 perwakilan dari 865 cawangan.
Lim, yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, turut mengakui bahawa keputusan RoS itu akan menjejaskan persiapan dan persediaan DAP dalam menghadapi pilihan raya umum.
Katanya DAP berasa amat terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh RoS hari ini oleh kerana pemilihan CEC parti itu berlangsung hampir empat tahun lepas namun sekarang baru pihak RoS meminta supaya diadakan pemilihan baharu. – BERNAMA

Lihat juga artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.

Imej yang berkaitan

Pihak kami sanggup pergi ke Sabah &Sarawak memberi maklumat lengkap mengenainya.

Pesta Seks Di Apartemen Setiausaha Penasihat Paus Ditangkap.


Vatican City: Sebuah skandal mengejutkan menggegarkan Vatican baru-baru ini. Polis tempatan memecah masuk pangsapuri pemimpin tinggi gereja di bandar tersebut dan mendapati ubat-ubatan terlarang di dalamnya. Tak hanya itu, penghuninya juga ditangkap semasa sedang mengadakan pesta seks.

"Orang yang terlibat dalam pesta tersebut diyakini merupakan seorang paderi yang bertugas sebagai setiausaha utama Francesco Coccopalmerio, atau kepada Dewan Kepausan Perundangan dan penasihat peribadi Paus Francis," kata polis tempatan, seperti dilaporkan dari laman International Business Times, Rabu, 5 Julai.

Menurut laporan akhabar tempatan, polis pertama kali melakukan serbuan di tempat tersebut pada Jun lalu. Sebelum ini, sejumlah penduduk sekitar melaporkan bahawa terdapat orang-orang dengan perilaku luar biasa yang masuk ke pangsapuri tersebut.

Surat khabar tersebut juga memetik kata-kata polis yang membenarkan tentang penemuan ubat-ubatan terlarang dan sekumpulan lelaki sedang melakukan aktiviti seksual semasa digerebek.

Polis langsung menangkap pendeta tersebut dan membawanya untuk disoal siasat. Namun, kemungkinan besar pendeta tersebut akan dituntut dengan tuduhan penggunaan dadah, bukan tindak jenayah kerana melakukan seks dengan sesama jenis.

Sementara itu kini Paus Fransiskus sedang berapa lagi di bawah tekanan berat kerana semakin maraknya skandal penderaan seksual yang melibatkan pemimpin gereja Vatican dan pendeta.

Kes terbaru adalah penderaan seksual terhadap kanak-kanak yang dilakukan oleh petinggi gereja George Pell yang baru akan kembali ke Australia untuk diadili. (IH)Lihat juga artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.


Imej yang berkaitan

Pihak kami sanggup pergi ke Sabah &Sarawak memberi maklumat lengkap mengenainya.

Friday, July 07, 2017

Lagi Bukti Kristianisasi DAP – Dr Kamarul

Sudah agak lama saya tidak memberikan sebarang komentar mengenai isu Kristianisasi di dalam parti-parti politik, khususnya DAP. Ini kerana saya menunggu hasil siasatan pihak polis terhadap laporan saya ke atas Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Hannah Yeoh, selain hasil siasatan pihak polis terhadap laporan saya ke atas Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian, selesai.

Bagaimanapun, apabila dirujuk kepada pegawai penyiasat, saya dimaklumkan bahawa siasatan masih belum selesai dan akan mengambil sedikit masa.

Dalam pada itu, seorang pemimpin DAP Pulau Pinang bernama Joshua Woo Sze Zeng, seorang bekas pegawai khas Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong, yang merupakan Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai yang baru dilantik bagi sesi 1 Januari 2017-31 Disember 2017, kelihatan terus-terusan membela DAP dan menghentam saya, selain Ketua Eksekutif Pusat Penyelidikan dan Advokasi Hak Asasi Manusia (CENTHRA), Azril Mohd Amin, di dalam pelbagai media di atas tulisan kami dalam isu Kristianisasi.

Selain provokasi di dalam media sosial, tulisan Joshua Woo turut diterbitkan oleh beberapa buah portal berita seperti Malay Mail Online dan Free Malaysia Today, antaranya adalah yang bertajuk “Three Things About ‘Evangelicalism’ Malaysians Should Know” pada 17 Jun, “CENTHRA’s Fondness To Scapegoat Evangelicalism” pada 4 Julai dan “I Will Quit DAP If It Is A Christian Party” pada 6 Julai. Melalui tulisan beliau ini, Joshua Woo cuba menggambarkan kononnya saya, selain Azril, jahil mengenai Kristianisasi dan DAP kononnya tidak terbabit dengan aktiviti ini.

Di dalam tulisan beliau pada 17 Jun, Joshua Woo umpamanya menyifatkan saya, selain Azril, sebagai “religious illiterate” dengan menyebut: “The controversy surrounding the “Jubilee Jerusalem” events, “Christian Dominionism,” and “Evangelicalism” has once again proved the poor level of religious literacy in general and inter-faith understanding in particular in the country. Turut disebut ialah: “Evangelicalism” is not an ideology about domineering the world, or support present-day Israel, or convert Muslims, or all of these combined.”

Di dalam tulisan beliau pada 4 Julai pula, Joshua Woo cuba memisahkan “local Christians” dari insiden pemelukan agama Kristian di Malaysia dengan menyebut: “In the present information age, people have easy access to knowledge of all religions. We can read up on the Internet or books, or watch online videos or listen to podcast to learn about whichever religion that we are curious about.” Tambah beliau: “Fault(ing) the local Christians’ propagation work as the cause of Muslims’ conversion seems to be an attempt to scapegoat the local Christians.”

Seterusnya, di dalam tulisan beliau pada 6 Julai, Joshua Woo melabelkan saya, dan mungkin juga Azril, sebagai “ignorant” dengan menyebut: “The allegation that DAP is a Christian political party or has a “Christian agenda” is the product of dual ignorance: ignorance of the party’s vision and political framework, and ignorance of how Christians relate to political activism. It is all the more surprising when such ignorance is displayed by university lecturers and directors of institutes and organisations that specialise in political analysis.”

Tulisan terbaru Joshua Woo ini memaksa saya memeriksa tulisan yang pernah beliau hasilkan selama ini bagi mencari sebab mengapa beliau kelihatan bersungguh-sungguh menghentam saya, selain Azril. Hasil pemeriksaan saya ini agak mengejutkan kerana rupa-rupanya beliau pernah menghasilkan dua buah buku yang diterbitkan di Singapura pada tahun 2011 (bertajuk “The Bible and the Ballot: Reflections on Christian Political Engagement in Malaysia”) dan pada tahun 2014 (bertajuk “The Gospel, Sociopolity, and Malaysian Society”).

Tertera dalam nota editor buku “The Gospel, Sociopolity, and Malaysian Society” ini pengakuan bahawa evangelis di Malaysia menekankan penglibatan politik sejak Pilihan Raya Umum 2008: “Since the 2008 General Elections, Malaysian evangelicals have embraced political involvement as an integral part of their mission while still remaining committed to the more traditional concerns for prayers and evangelism. For the first time in Malaysian history all segments of the Malaysian church are now committed to political involvement.”

Gesaan supaya gereja melibatkan diri di dalam politik turut ada di dalam blog beliau pada 17 Julai 2009 (Theology, Pulpit, And Socio-Polity): “I think the pulpit can and should be the avenue to preach on socio-political issues. Pulpits that have nothing to do with socio-political issues is denying Christ as the authority above all powers and principalities. And an apathetic pulpit is Christ-less.” Ia juga ada di dalam blog beliau pada 16 Oktober 2011: “The Church should not float above politics… The Church does not and should not be above politics”.

Menariknya, Joshua Woo, di dalam buku ini, walaupun menyebut “whether a country is a ‘Christian nation’ or not is merely a matter of lebelling”, “it says nothing about the state of the country” dan “hence it is out of mere ignorance when certain anti-Christian groups accuse Christian citizens of wanting to turn Malaysia into a ‘Christian nation’”, juga mengaku bahawa mungkin ada kumpulan Kristian yang berhasrat begitu: “Perhaps there are indeed Christian groups that harbour such desire (to turn Malaysia into a ‘Christian nation’)”.

Lebih menarik lagi ialah Joshua Woo, di dalam buku ini, memperkenalkan diri beliau sebagai seorang paderi: “A Presbyterian preacher, council member of the Synod Youth Council of the Presbyterian Church in Singapore, and part of the editorial committee of the denominational newsletter The Presbyterian Express”. Bahawa beliau seorang paderi dan evangelis turut diakui di dalam blog beliau pada 19 Julai 2012 (How To Decide Which (Pastoral?) Job To Take?) pada 30 Mei 2013 (My Experience With A Localized Face To Faith Program).

Dedah beliau di dalam blog beliau pada 4 Mei 2015 (A Word On Church Growth Methods), matlamat Kristian adalah menjadikan setiap orang penganutnya: “Christianity is a missionary faith. It aims to make everyone into Christ’s disciples. Thus, numerical growth is a major characteristic of the faith since its beginning. All believers are to share the gospel to everyone they know in order to increase kingdom membership. It is not difficult to achieve numerical growth because there are time-proven methods that guarantee increased membership.”

Dedah beliau di dalam blog beliau pada 2 Mac 2015 (A Response To Islamic Information & Services Foundation’s Distribution Of Translated Quran) pula, Qur’an yang diedarkan secara percuma oleh Institut Kefahaman Islam (IKIM) perlu diambil oleh penganut Kristian bagi tujuan evangelical (for evangelical purpose). Tegas beliau: “Reading other religious texts help us to understand how best to communicate with the religious others when we share our perspective of Christianity. Besides facilitating mutual understanding, it also enables us to introduce our faith to them with illustrations and analogies that are relevant to them.”

Tambah beliau lagi, penganut Kristian tidak perlu menolak dari menggunakan dana yang dikeluarkan oleh kerajaan untuk menyebarkan Islam untuk kerja evangelisasi dan pembinaan keamanan Kristian: “Christians should not shy away from making use of the state’s designated funds for Islamic proselytisation for our own Christian evangelisation and peace-building work. If they distribute free Quran, we take and learn it. If they give out Islamic theological books, we include them in our seminaries’ library for research. If they have funds for further education in Islamic Studies, we take it and gain expertise in the field.”

Pendirian Joshua Woo terhadap sekularisme juga sangat menarik. Di dalam blog beliau pada 10 Januari 2010 (Secular & Non-Secular Polity Vis-A-Vis Inter-Religious Relation), beliau menyatakan Malaysia tidak pernah menjadi sebuah negara sekular (Malaysia has never been a secular state). Di dalam blog beliau pada 1 September 2010 (Secularists Are Often Clueless About The Real World) pula, beliau menghentam teruk golongan sekular dengan menyifatkan mereka “basically ignorant of the basic characteristic and nature of contemporary modern politics, including the one–secularism–which they are dedicated to propagate” dan dengan menggesa mereka “to come out from their coconut husk”.

Hakikat bahawa Joshua Woo melihat politik dari sudut keagamaan juga terlihat di dalam cara beliau mengaitkan Pilihan Raya Umum Ke-12 pada 8 Mac 2018 dengan ajaran agama Kristian. Tulis beliau di dalam blog beliau pada 7 Mac 2018 (Today’s Friday, Tomorrow’s Saturday, & SUNDAY Is Coming!), sehari sebelum hari pengundian: “I’ve just arrived home this morning for tomorrow. Not a mere ‘tomorrow’ as in a particular event which is taking place tomorrow, namely the national election. But for the ‘tomorrow’ which Jesus saw, which His disciples experienced, which Malaysia desperately need and deprived of.”

Apa pun, pendedahan beliau mengenai Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong, yang beliau sifatkan di dalam blog beliau pada 3 September 2009 (TTC’s Day Of Prayer 2009) sebagai “is always around”, pada 23 November 2009 (Friedrich Ebert Stifung Conference In Penang) sebagai “a Christian” dan pada 12 November 2014 (Faith, Reason, And Feminist Movement: Letter To Boo Su-Lyn) sebagai “my very good friend”, adalah jauh lebih menarik. Ini kerana beliau memperkenalkan Steven Sim di dalam blog beliau pada 31 Disember 2005 sebagai seorang pendakyah Kristian, atau lebih tepat, “a missionary (or missionary pastor to be) who just got back from a mission conference in Africa”.

Malah, Joshua Woo mendedahkan di dalam blog beliau pada 3 November 2009 (Here And There) mengenai betapa beliau menghabiskan satu minggu untuk mengarang bersama Steven Sim “a theological response towards Malaysia’s 2010 Budget”. Sesuai dengan namanya, tulisan yang disiarkan di dalam laman web The Micah Mandate pada 4 November 2009 ini mengulas kandungan Bajet Malaysia 2010 dari sudut keagamaan, iaitu agama Kristian.

Selain diselang-selikan dengan petikan dari Bible, tulisan ini mempersoalkan keistimewaan sosio-ekonomi dan politik Bumiputera: “We are still seeing racial categorization in our economy. Malaysians are still divided into Bumiputera and non-Bumiputera, with the former accorded certain socio-economic and political privileges such as quotas and special subsidies.”

Turut disebut di dalam ulasan ke atas kandungan Bajet Malaysia 2010 ini adalah keperluan untuk gereja bukan sahaja mencari rekrut, tetapi turut terlibat dalam politik secara praktikal: “Our reaching out has been restricted to “reaching out to bring ’em in”, our evangelism, proclaiming of the good news, has been restricted to holy club recruitment drives. With many Christians taking up the challenge of participation rather than isolation, especially in the arena of politics, it is crucial for the Church to be able to bless their endeavors not merely with words and prayers, but also by theological praxis (actions/practices).”

Joshua Woo juga mendedahkan di dalam blog beliau pada 12 November 2014 (Faith, Reason, And Feminist Movement: Letter To Boo Su-Lyn) mengenai betapa, sejak terlibat di dalam politik dan menjadi Ahli Parlimen, Steven Sim menjadikan kesaksamaan gender salah satu keutamaan beliau, termasuk di dalam Majlis Perbandaran Seberang Perai, dan betapa ini diasaskan kepada ajaran Kristian: “When I ask him what inspires his activism for gender equality, without hesitation he replies that it is the “Jewish prophetic tradition” mirrored through the life of Jesus Christ. In particular, the passage of Micah 6:8, “[W]hat does the Lord require of you? To act justly and to love mercy and to walk humbly with your God.” Here is someone whose advocacy for equality is based on the Christian tradition.”

Saya sebenarnya cukup pelik dengan cara Joshua Woo cuba berlagak sebagai pakar dalam bidang agama Kristian walhal sewaktu belajar selama tiga tahun di Trinity Theological College, Singapura, dahulu beliau mengaku beliau hanya mendapat gred rendah yang menyebabkan beliau tidak dapat memohon untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi. Ini terkandung di dalam blog beliau pada 20 Januari 2011 (Second Year, Second Semester): “And due to that my overall grade is affected. I got comments that my assignment had no theological reflection, empirical support, etc. Now I can’t even apply for postgraduate studies as my grade doesn’t meet the minimal requirement (which I was told is B+).”

Begitu juga dengan cara beliau mewarwarkan diri beliau sebagai “an alumni of Cambridge University’s Inter-Faith Programme” walhal program itu hanya mengambil masa selama tiga minggu sahaja berbanding pengajian selama tiga tahun dengan gred rendah beliau di Trinity Theological College, Singapura, yang tidak pula diwarwarkan. Kisah beliau di Cambridge University ini ada di dalam blog beliau pada 31 Disember 2013 (Gratitude For 2013): “I received scholarship from Cambridge University to attend their summer school on inter-faith issues. It was a great experience to study at one of the top universities in the world. I vividly remember the moment I first saw Cambridge on the bus. My heart was filled with so much joy that I couldn’t stop thanking God for the opportunity. David Ford, the Regius Professor of Divinity, gave me a ride to the Madingley Hall, where the program was held. Jews, Christians, and Muslims spent 3 weeks learning, engaging, eating, and living together.”

Turut tidak diwarwarkan adalah hakikat betapa Joshua Woo menghabiskan masa selama 12 tahun di Singapura, 5 tahun daripadanya bekerja di sebuah institusi Kristian (ORTV), 3 tahun daripadanya belajar di sebuah institusi pengajian tinggi Kristian (TTC) dan entah berapa tahun daripadanya menjadi paderi di sebuah gereja Kristian (TPC).

Turut tidak diwarwarkan adalah hakikat betapa Joshua Woo sering memuja pemimpin Singapura, terutamanya Lee Kuan Yew, malah menyambut jubli emas Singapura, dan mengeji pemimpin Malaysia (lihat antaranya di dalam blog beliau pada 10 Februari 2008 (Why Can’t Both?), pada 30 Oktober 2014 (SG50 And Christianity’s Jubilee), pada 9 April 2015 (Michael Barr Twisting Lee Kuan Yew’s Words?) dan pada 12 Ogos 2015 (Back To Singapore During SG50 Weekend).

Nota: Sebelum menjadi Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim adalah bekas Pegawai Khas Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Chong Eng, dan bekas Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai sebagaimana Joshua Woo adalah bekas Pegawai Khas Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim, dan sekarang adalah Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai.
Dr Kamarul Zaman Yusoff,
Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN),
Universiti Utara Malaysia (UUM).
DAP Sengaja Potretkan Zairil Untuk Pancing Undi Melayu-Islam – RPK
Lihat juga artikel ini...
Presiden PAS Wajar Jadi PM M'sia.

Imej yang berkaitan

Pihak kami sanggup pergi ke Sabah &Sarawak memberi maklumat lengkap mengenainya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails