Saturday, February 08, 2020

Ini Senarai Bukti DAP Dibiayai/Lindungi Kegiatan Haram?


DAP lindungi kegiatan haram di Pulau Pinang
PADA 10 September 2019, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman dalam Ops Eagle di Terminal Kargo Utara Butterworth, Pulau Pinang, telah merampas sebanyak 12 tan kokain yang disembunyikan bersama 60 tan arang batu.
Dadah itu, yang bernilai sekitar RM2.4 bilion, ditemui dalam tiga kontena, dengan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, mengesahkan bahawa ia adalah rampasan dadah terbesar negara setakat ini.
Menyusulinya, pada 16 Januari lalu, polis merampas syabu (methamphetamine) seberat 4.98 kilogram dan menyita pelbagai jenis barangan bernilai RM366 juta dalam serbuan Ops Eagle Diamond di sebuah gudang di Kawasan Perindustrian Prai, Pulau Pinang.
Seterusnya, pada 30 Januari lalu, Ooi Chieng Sim, 51, bersama tujuh lelaki lain, didakwa di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam kerana mengedar 4.98 kilogram syabu tersebut bersebelahan satu daripada gudang syarikatnya di ATTA Global Group Berhad, No. 2521 Tingkat Perusahaan 6, Kawasan Perindustrian Prai.
Semua tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 39 (B)(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori.
Apa yang ramai tidak tahu adalah Ooi Chieng Sim merupakan pemilik saham individu terbesar (5,327,600 saham) Perbadanan Bekalan Air Holdings Bhd (PBAHB) yang dimiliki oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dikuasai oleh DAP dan dipengerusikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang dari DAP, Chow Kon Yeow.
Bekas Ahli Parlimen Jelutong dari DAP, Jeff Ooi, sendiri segera mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang memberi penjelasan kepada rakyat Pulau Pinang dengan menulis “You owe us an explanation, CM Chow Kon Yeow” dan “CM Chow cannot make dunno or act dungu”.
Malangnya, Ketua Menteri Pulau Pinang bersikap lepas tangan dan hanya berkata “pasaran adalah terbuka kepada dagangan setiap hari bekerja dan setiap orang yang yakin dengan PBAHB boleh melabur di dalamnya”.
Semua ini menimbulkan persoalan apakah DAP bersekongkol atau melindungi kegiatan mereka yang terlibat di dalam kegiatan haram demi kepentingan parti dan kerajaannya di Pulau Pinang?
Mengapa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak menapis dahulu latar belakang pelabur di dalam GLC-GLC miliknya dan mengapa ia tidak mengambil tindakan tegas setelah mengetahui pelaburnya terlibat di dalam kegiatan haram?
Tidakkah ini memberi persepsi DAP dibiayai oleh mereka yang terlibat di dalam kegiatan haram dan DAP menyuburkan kegiatan haram di Pulau Pinang?
DAP kena segera menepis persepsi yang sedang melebar luas dalam masyarakat hari ini kerana DAP adalah sebahagian daripada kerajaan di peringkat Persekutuan.
Sekian.
“Islam Memimpin Perpaduan”
DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Ahli Parlimen Kuala Nerus – HARAKAHDAILY 6/2/2020
Lihat sebelum ini..

Wanita Bawa Anjing Dalam Masjid, Bersalah Tapi X Dihukum.

Wanita bawa anjing dalam masjid terlepas hukuman penjara
Rakaman tersebut memaparkan Suzethe memakai kasut dan membawa seekor anjing ke dalam sebuah masjid di Bogor pada Jun 2019. - Foto Agensi
Wanita Bawa Anjing Dalam Masjid Terlepas Hukuman Penjara.

JAKARTA: Seorang wanita di Indonesia yang didakwa menghina agama Islam kerana membawa seekor anjing ke dalam sebuah masjid terlepas hukuman penjara.

Semalam, sebuah mahkamah di Bogor mendapati Suzethe Margareth, 52, bersalah atas tuduhan itu, namun memutuskan untuk tidak mengenakan hukuman penjara ke atasnya kerana wanita tersebut menderita skizofrenia paranoid.

Sebelum ini, pendakwa raya menuntut hukuman penjara sembilan bulan dikenakan terhadapnya.

Suzethe mencetuskan kemarahan orang Islam selepas sebuah rakaman video memaparkan perbuatannya yang turut memakai kasut dan membiarkan anjing tersebut berkeliaran di dalam masjid itu ketika kejadian pada Jun tahun lalu.


Menerusi keterangannya, Suzethe mendakwa dia memasuki masjid terbabit kerana dikejar dan wanita itu turut mendengar suara yang menyatakan suaminya berkahwin di situ.

Wakil masjid tersebut yang terletak berhampiran Jakarta, Ruslan A Suhady bagaimanapun menolak alasan menggunakan masalah kesihatan mental yang dialaminya.

“Orang kurang siuman biasanya dalam keadaan tidak terurus. Tetapi, wanita itu memakai pakaian yang bersih,” tegasnya.

Difahamkan, anjing itu mati dilanggar kereta tidak lama selepas insiden tersebut. - Agensi

Bantah Pelan Damai US-Israel! Bakar Bendera Pencabul!!KUALA LUMPUR: Demonstrasi aman membantah pencabulan Israel terhadap bumi Palestin petang tadi menyaksikan bendera rejim Israel dibakar para tanda protes terhadap kewujudan negara haram itu.


Zionis Israel yang selamanya dikenali sebagai penjajah di Palestin, kemudian merampas kemerdekaan Palestin, hari ini cuba menguasai sepenuhnya negara itu menerusi ‘Deal of the Century‘ melibatkan rakan sekutunya, Amerika Syarikat.
Malah usaha Israel itu mendapat restu kuasa besar dunia, Amerika Syarikat untuk mengiktiraf Baitul Maqdis sebagai ibu negara Israel, serta pelbagai lagi perjanjian berat sebelah yang mengenepikan rakyat Palestin.
Atas solidariti kemanusiaan, rakyat Malaysia melalui NGO-NGO dan parti politik menyuarakan penolakan ‘Deal of the Century‘ atau Pelan Damai itu melalui cara diplomatik dan demonstrasi aman.
Minggu lalu, Dewan Pemuda PAS Malaysia telah pun menyerah satu memorandum menentang Pelan Damai yang diusahakan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Nentanyahu kepada Kedutaan Amerika Syarikat, di sini.
Susulan daripada penyerahan itu, hari ini telah berlangsung satu demonstrasi aman berhadapan Kedutaan Amerika Syarikat bagi menggesa Pelan Damai itu dirunding semula dengan melibatkan wakil dari Palestin.
Walaupun usaha berkemungkinan dilihat kecil oleh Amerika Syarikat, namun ia diharap dapat memberi kesedaran dan pengetahuan kepada rakyat Malaysia mengenai Pelan Damai yang jelas menzalimi Palestin dan berat sebelah.
Usaha itu malah selari dengan pendirian Wisma Putra yang menyatakan kebersamaan mereka dengan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang sangat vokal terhadap Israel dalam isu Palestin.
Demontrasi itu disertai oleh kira-kira 1,000 peserta dengan kehadiran lebih kurang 20 badan organisasi bukan kerajaan termasuk Muslim Care Malaysia, PASRelief, GAMIS, Geng Ustaz, Media Core, Yayasan Amal dan lain-lain lagi. – HARAKAHDAILY 7/2/2020
Lihat sebelum ini..

PH Melampau Sangat!! Tarian Singa Di Surau. Tak Rujuk JAIPk/MAIPk.

Hasil carian imej untuk tarian singa di surau
Hasil carian imej untuk tarian singa di surau
Tarian singa di surau: Ketegasan JAIPk dihargai

SAYA mewakili Badan Perhubungan PAS Perak mengucapkan jutaan terima kasih atas keputusan yang diambil oleh Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk). Keputusan yang diambil adalah sangat tepat dan semoga perkara seperti ini tidak berulang lagi pada masa-masa mendatang.


Suka saya menyatakan walaupun kita punyai kedudukan yang tinggi dalam kerajaan meskipun bertaraf Menteri, Exco Kerajaan Negeri, Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri dan apa sahaja jawatan dalam kerajaan, itu tidak bermakna segala tindakan yang kita lakukan tidak perlu merujuk kepada JAIPk dan Majlis Agama Islam Perak (MAIPk). Kita perlu menghormati instisusi kerajaan ini.
Merujuk kepada isi penting kenyataan media Pengarah JAIPk mendapati, ada berlakunya acara tarian singa, perbuatan membakar mercun, dan ucapan Ahli Parlimen Ipoh Timur semasa program diadakan.
Tarian singa dan membakar mercun dalam kawasan surau telah mencetuskan reaksi negatif dan kemarahan dalam kalangan masyarakat Melayu.
Tindakan menjemput Ahli Parlimen berucap dalam program sambutan tersebut mungkin boleh dilihat sebagai suatu perbuatan yang bercanggah dengan arahan pernah dikeluarkan oleh JAlPk.
Perkara ini sedang diteliti di bawah Peraturan 23, Peraturan-peraturan Jawatankuasa Kariah Negeri Perak 2015 yang memperuntukkan Pengerusi hendaklah menjalankan apa-apa tugas lain yang diarahkan oleh MAIPk atau JAIPk dari semasa ke semasa.
Berdasarkan acara-acara yang berlangsung di Surau Al-Qamar pada 1 Februari 2020, JAIPk berpendirian bahawa Jawatankuasa Surau telah membenarkan aktiviti yang bercanggah dengan garis panduan yang telah ditetapkan oleh JAIPk.
Pada jam 7.45 malam, 1 Februari 2020, JAIPk telah sekali lagi menemui Pengerusi Jawatankuasa Surau Al-Qamar, disusuli dengan siasatan untuk mengesahkan perkara-perkara yang didakwa berlaku menurut yang ditularkan di dalam media sosial.
Pengerusi Jawatankuasa Surau mengaku berlangsungnya tarian singa dan Ahli Parlimen lpoh Timur menyampaikan ucapan dalam kawasan surau. Pegawai JAIPk juga mengesan taburan sisa pembakaran mercun di luar pagar surau.
Sekian, terima kasih.
HAFEZ SABRI
Ketua Penerangan
PAS Negeri Perak
13 Jamadil Akhir 1441 | 7 Februari 2020 – HARAKAHDAILY 7/2/2020
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tarian singa, mercun, di surau dan ucapan Ahli Parlimen Ipoh Timur semasa program diadakan.. Mereka rempuh terus, tak perlu rujuk JAIPk/MAIPk lagi. Memang PH terlalu melampau sangat!!Lihat sebelum ini..

Friday, February 07, 2020

Landak 4: Landak Mini//Eropah, Bukan Landak?


Catatan Santai Ibnu Hasyim


SELEPAS dipersembahkan 3 tulisan ini..
..ramai pula yang bertanya dan ingin tahu mengenai perbezaan Landak (Porcupine) dan Landak Mini (Hedgehog). 

Rupanya hal ini juga perlu diambil tahu dalam mengenali haiwan peliharaan.

Landak Mini Atau Landak Eropah.
Hasil carian imej untuk landak mini
Nama Tempatan: Landak Mini
Nama Saintifik: Erinaceus europaeus
Diet: Serangga, katak, burung’ telur, cendawan
Jenis: Omnivor
Habitat: Padang terbuka, hutan terbuka dan taman
Jangka Hayat: 2-6 tahun
Gambaran: Landak Eropah mempunyai sehingga 5,000 duri tajam yang kekal selama setahun sebelum ia digugurkan.

Jinakkan Landak Mini -12 Cara.
Mempunyai haiwan kesayangan yang unik menjadi trend sekarang ini. Pilihan haiwan yang unik seperti hamster, glider gula dan juga hedgehogs mini tidak biasa dikekalkan.

Jenis-jenis haiwan bukan sahaja unik, tetapi juga lucu. Kerana mereka adalah sejenis haiwan bersaiz kecil sehingga menjaga mereka adalah sesuatu yang tidak ramai orang lakukan. Landak mini seperti landak yang hidup di alam liar adalah haiwan berduri. Maka untuk dapat memegang memerlukan kesabaran. 

Perkara-perkara berikut boleh dipertimbangkan untuk mengekalkan hedgehogs mini:

1. Sediakan Waktu Setiap Hari

Bagi yang sudah mempunyai haiwan kesayangan di rumah atau terlalu sibuk dengan aktiviti sendiri 
tidak perlu mengekalkan landak mini. Kerana landak mini ini bukan haiwan boleh bebas di rumah untuk mencari makanan dan kegiatan seperti kucing atau anjing. Tidak sama dengan cara menjaga kucing bayi atau anjing di rumah.

2. Memiliki Tempat Khas

Tempat istimewa atau sangkar haiwan lucu ini penting. Kerana haiwan ini juga perlu dilindungi dari barang-barang di rumah. Perkara yang perlu diingat ialah sangkar untuk landak mini ini perlu dibuat dengan selamat dan selesa supaya landak mini tidak mengalami tekanan. Seperti haiwan pada umumnya, hedgehogs mini juga boleh mengalami tekanan tetapi keadaannya tidak sama dengan ciri-ciri kucing yang ditekankan.

3. Memahami Hedgehogs Adakah Haiwan Nokturnal. 

Pada umumnya kita yang memiliki haiwan peliharaan tentu ingin bermain dengan peliharaan kita. Namun, landak mini ini memiliki pola hidup yang terbalik dengan manusia. Kita biasa beraktiviti siang hari dan berehat lama. Namun, hal ini terbalik dengan landak mini. 

Masa kita berehat, landak mini mulai beraktiviti dan begitupun sebaliknya. Maka dari itu, kita tidak dapat memaksa bermain dengan landak mini di waktu rehatnya kerana landak mini peliharaan kita boleh jadi letih. 

4. Bersedia Untuk Thorn Porcupine

Perlu diingat dan memahami bahawa hedgehogs adalah haiwan berduri. Oleh itu, adalah sesuai untuk mengekalkan kucing yang boleh menggaru dan menggigit pada masa rawatannya, maka tidak perlu terkejut jika satu hari ketika merawat hedgehog ini tiba-tiba ditusuk oleh durinya.

5. Menempatkan 1 Ekor Hedgehog Dalam 1 Sangkar

Landak mini merupakan makhluk soliter yang merupakan makhluk menyendiri. Maksudnya keberadaan banyak landak mini ini tidak boleh ditempatkan dalam satu kandang bersama landak mini lainnya mahupun haiwan peliharaan lainnya.

6. Temui Doktor Haiwan Yang Memahami Landak Mini.

Landak mini ini bukan jenis haiwan kesayangan yang sering dipelihara secara umum. Oleh itu, sebelum membuat keputusan untuk mengekalkan landak ini, kita perlu memeriksa doktor haiwan di sekeliling kita. Adakan doktor haiwan yang boleh mengendalikan landak mini ini. Kerana kita tidak boleh guna kaedah ubatan sendiri sebagaimana merawat kucing yang sakit tanpa melihat doktor.

7. Sediakan Belanjawan Khas

Memiliki haiwan kesayangan memang bukan perkara biasa. Sehingga setiap bulan pendapatan kita perlu diketepikan untuk keperluan landak mini comel di rumah.

8. Elakkan Bersentuhan Landak Mini Dengan Kanak-kanak

Kewujudan landak mini perlu terpelihara dari jangkauan kanak-kanak, kerana dikhuatiri akan dapat mencederakan kanak-kanak, yang tidak mampu mengawal diri dari memegangnya.

9. Semak Keadaan Hedgehogs Mini.

Perlu diberi perhatian kepada keadaan landak mini ini. Jika air matanya mengalir keluar, mungkin dia sakit. Satu lagi tanda adalah integrasi kulit pada bahagian tertentu seperti mata, hidung atau telinga. Oleh itu, kita perlu segera memeriksa dan membawa ke doktor haiwan dengan segera.

10. Menyedari Posisi Mini Hedgehog

Landasan mini comel ini boleh mempunyai pelbagai kedudukan yang boleh kita kenali. Seperti kedudukan apa yang menunjukkan bahawa dia berasa selesa atau terancam. Tingkah laku biasa secara umum adalah bulat dan mendesis. Sekiranya landak mini tiba-tiba menggigit, landak ini mungkin merasakan bahawa dia sedang terancam.

11. Meletakkan Kandang Dekat Dengan Kita

Landak mini mempunyai rasa bau yang baik. Oleh itu, kita perlu membuatnya biasa dengan kita yang mengekalkannya. Kita sering boleh memasuknya ke dalam bilik yang sering kita gunakan, meninggalkan tanda bau kita, seperti di bilik rehat dan lain-lain.

12. Membiarkan Hedgehog Di dalam Sangkar

Ada kalanya landak mini ini boleh bermain di luar sangkar. Kita juga perlu meletaknya di dalam sangkarnya sehingga dia merasa selesa pada masa lain. Landak mini kecil akan mempunyai masa sendiri untuk bermain di luar sangkar.

Terdapat beberapa perkara penting lain selain menyediakan makanan dan minuman di dalam sangkar. Iaitu asas kotoran, tempat bermain seperti roda berputar dan permainan lembut lain.


Selain maklumat di atas, di sini adalah video yang dapat membantu anda mengekalkan landak mini di rumah.Video:
Memandikan landak mini supaya jinak.

Aneka jenis landak mini.


Perbezaan Landak (Porcupine) dan Landak Mini (Hedgehog). 
Perbedaan Landak (Porcupine) dan Landak Mini (Hedgehog) yang Harus Anda Ketahui, Jika Anda Pecinta Hewan Peliharaaan

Kiri landak mini, kanan landak biasa.

Di antara rakyat Malaysia/Indonesia, ada yang pasti mengenali nama landak atau Porcupine. Pemangsa ini mempunyai duri yang tajam dan jika ia terancam, duri di belakang landak akan refleksif berdiri. 

Oleh itu untuk memelihara jenis haiwan ini pastinya ramai orang akan berfikir berkali-kali, kerana takut duri tajam itu.

Satu lagi kes, dengan spesies yang disebut Mini Hedgehog, haiwan insektivor, kebelakangan ini mula disayangi oleh pencinta haiwan kesayangan. Walaupun ianya dipanggil landak, mereka sangat berbeza dari landak yang disebutkan di atas. 

Jenis Mini Hedgehog, mempunyai beberapa jenis. Perbezaannya juga berdasarkan warna. Untuk mengetahui perbezaan antara hedgehog mini dan landak normal, mari kita perhatikan kajian berikut.

Watak Fizikal


 • Landak Hedgehogs mempunyai rambut tebal dan duri tajam, manakala landak mini, mempunyai duri di seluruh punggungnya tetapi tidak tajam, dan jika dipegang ia tidak berbahaya.
 • Landak Mini Porcupine mempunyai mulut muncung yang sempit, yang berfungsi untuk mencari makanan kerana landak ini adalah tikus. Walaupun landak mini, mulutnya tidak terlalu moncong.
 • Landak Hedgehogs boleh menimbang hingga 13-20 kg. Walaupun landak mini beratnya hanya sehingga 900 gram.
 • Usia landak boleh mencapai 20 tahun. Sedangkan heggogog mini hanya berumur 5-6 tahun.
 • Saiz landak mempunyai 37 - 47 cm. Walaupun landak mini 15-20 cm.
Kelakuan
Porcupine
 • Landak Hedgehogs lebih suka menyembunyikan jika pada siang hari, kerana haiwan ini, termasuk Noctural (aktif pada waktu malam) dan pada siang hari lebih suka menyembunyikan di tempat yang gelap. 
 • Jika dalam keadaan terancam atau ditekan oleh pemangsa, ia akan mendirikan duri tajam untuk melindunginya dari serangan pemangsa. Apabila mencari makanan, landak akan menggunakan kaki depannya untuk menggali tanah.
 • Landak mini juga termasuk haiwan Noctural. Landak mini jika mereka tinggal di habitat baru biasanya suka menjilat dan seperti perkara menggigit di sekitar. 
 • Jika merasa terancam, landak mini akan membentuk bola duri untuk melindungi diri dari serangan pemangsa. Jika tinggal di tempat yang sejuk, landak mini akan hibernate.

Makanan
Perbedaan hedgehog dan porcupine
 • Kerana ia termasuk tikus, landak biasanya memakan bahagian tumbuhan seperti akar, umbi, kulit dan buah-buahan dari pelbagai jenis.
 • Landak mini, makan serangga (insektivora). Walau bagaimanapun, jika pembaca ingin mengekalnya, boleh diberikan makanan anjing atau kucing dan juga menambahkan jenis serangga, seperti ulat hongkong, jangkrik dan sebagainya.
 • Oleh itu, semakan semula perbezaan di landak dan landak mini. Setelah mengetahui perbezaan antara hedgehog mini dan landak mini, pembaca tidak perlu teragak-agak lagi untuk mengekalkan landak mini kerana ia dijamin selamat. Mudah-mudahan artikel ini dapat berguna.
Landak mini Eropah.

Sesetengah masyarakat yang keliru terhadap kedua-dua haiwan ini mungkin akan beranggapan bahawa landak ialah landak mini.

Bahagian belakang dan sisi badan landak mini penuh dengan duri; manakala bahagian kepala, ekor dan perut pula penuh dengan bulu keras.

Mulutnya tajam dan panjang, ekor pula pendek. Kesemua kakinya mempunyai lima jari, bergerak menggunakan kaki depan. Terdapat juga sesetengah landak mini yang mana kaki depannya hanya mempunyai empat jari.

Gigi landak mini biasanya merangkumi 36-44 batang gigi. Kesemua giginya tajam untuk melicinkan proses pemakanan serangga. Kesemua duri di seluruh badan landak mini akan berdiri umpama bola berduri apabila terkejut.

Kepala dan keempat-empat kakinya juga tidak dapat dilihat apabila landak mini terkejut. Landak mini merupakan Erinaceidae dalam mamalia. Landak mini biasa yang dijumpa ialah Landak mini Eropah.

Landak mini Eropah ini bertaburan luas di bahagian Eropah, bahagian Utara Asia, di bahagian Utara China dan Sungai Yangtze. Landak mini Eropah mengalami hibernasi semasa musim sejuk dan digelar juga sebagai "badger pencuri tembikai" di kalangan masyarakat Sunan.

Landak mini ialah sejenis tikus yang mempunyai duri. Duri berperanan untuk melindungi dirinya daripada serangan musuh. Landak terdapat dalam warna coklat, kelabu, dan putih. Landak yang berlainan jenis mempunyai duri yang berlainan bentuk.

Kesemua landak mempunyai bulu keras di mana permukaanya mempunyai selapis keratin dan memasuki bahagian otot. Landak di China mempunyai duri dalam sekelompok manakala landak di Amerika pula mempunyai luaran terdiri daripada campuran bulu keras dan duri.

Duri landak sangat tajam dan senang gugur. Duri ini akan menyerang musuh landak. Duri landak boleh tergantung pada kulit dan susah diasingkan. Nama bahasa Inggeris Landak ialah Porcupine.

Ibnu Hasyim
Alamat: ibnuhasyim@gmail.com        
5/2/2020 KL.


Bersambung..

PH Abai Kebajikan Pekerja. Perketat Dialisis..

Perketat kelayakan dialisis: PERKESO abai kebajikan

TINDAKAN PERKESO memperketatkan syarat kelayakan untuk menerima rawatan percuma bagi pesakit buah pinggang tahap akhir adalah suatu pengabaian terhadap kebajikan dan kesihatan sejumlah besar pekerja di negara ini.

Berdasarkan statistik, pada 2016 sahaja terdapat seramai 14,023 penerima kemudahan rawatan dialisis yang disediakan oleh PERKESO iaitu mewakili 35 peratus daripada 39,711 orang yang mengalami kegagalan buah pinggang dan menerima rawatan dialisis di seluruh negara.

Jika syarat ini diperketatkan, pasti akan mengurangkan jumlah penerima sedangkan pada tahun ini dijangkakan jumlah pesakit buah pinggang ini adalah melebihi 50,000 orang dan mencecah 106,000 orang pada 2040 yang sebahagian besarnya sudah pastilah adalah pekerja-pekerja yang berkhidmat untuk produktiviti isi rumah masing-masing dan negara.

Ditambah pula, 64 peratus penerima rawatan dialisis ini juga menghidapi penyakit kencing manis atau diabetis. Sekiranya golongan pekerja ini tidak diberikan bantuan rawatan, mereka pasti terjejas dengan beban kewangan yang lebih besar.

Justeru, saya menggesa supaya Menteri Sumber Manusia memberikan maklum balas segera dan memainkan peranan sewajarnya supaya PERKESO menarik semula keputusan tersebut. Sikap Menteri yang masih berdiam diri mengenai perkara ini adalah sangat mengecewakan.
Sekian.

“Islam Memimpin Perpaduan”
DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Ahli Parlimen Kuala Nerus – HARAKAHDAILY 5/2/2020

Urus Pekerja, Pengguna Ikut Acuan Islam. -PAS


KOTA BHARU: PAS selaku Harakah Islamiyah telah menggerakkan kepedulian sosial yang tinggi terhadap masyarakat dalam menyampaikan mesej bahawa Islam adalah cara hidup syumul, kata Naib Presiden PAS, Dato’ Mohd Amar Abdullah.
Menurutnya, walaupun didaftarkan sebagai parti politik, tetapi PAS tidak menjadikan agama berada dalam konteks yang sempit, malah sejak penubuhannya telah memperjuangkan Islam tanpa dipisahkan dari hal ehwal kehidupan masyarakat.
Kerana itu ujarnya, di dalam PAS diwujudkan pelbagai lajnah untuk melaksanakan tuntutan zaman, namun usaha tersebut perlu terus diperluaskan dalam membantu memberi imej positif parti terhadap seluruh masyarakat hingga diyakini sekalian rakyat.
Jelasnya, lajnah-lajnah yang digerakkan dengan pelbagai peranan akan memperlihatkan kemampuan PAS untuk memimpin dan memerintah sebagai kerajaan dan menjadi inklusif untuk semua, bukan semata-mata ahli sendiri.

Beliau memberi suntikan semangat dan memandu fokus para peserta ketika merasmikan Permukiman Lajnah Pekerja dan Kepenggunaan PAS Pusat yang diadakan di ‘Bandaraya Membangun Bersama Islam’, di sini kelmarin.

Katanya, isu pekerja dan kepenggunaan adalah sangat penting serta dekat dengan masyarakat sebagaimana di Barat ianya sangat besar hingga menjadi gerakan kuat seperti di United Kingdom yang membawa kepada penubuhan Parti Buruh.
Pun begitu ujarnya, usaha PAS sama sekali tidak menyerupai perjuangan Parti Buruh atau seperti kesatuan sekerja di Barat yang lebih membawa ideologi Liberalisme atau Sosialisme termasuk juga mengangkat agenda Negara Bangsa.
PAS tegas beliau yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan, tidak akan terperangkap dengan cara perjuangan sedemikian, sebaliknya mahu menggembleng kekuatan membentuk gelombang rakyat mengikut asas Islam.
Terdahulu, para peserta permukiman diketuai sendiri Pengerusi Lajnah Pekerja dan Kepenggunaan PAS Pusat, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff ini menerima aluan daripada Ahli Parlimen Kota Bharu, Dato’ Takiyuddin Hassan.
Para peserta telah mengikuti pembentangan berkaitan pekerja dan penggunaan disampaikan Pegawai Penguatkuasa PERKESO Kelantan, Mohd Fauzi Mohammed dan Pegawai Penyelidik Persatuan Pengguna Pulau Pinang, Azizan Osman.
Turut membentang adalah EXCO Kerajaan Negeri Kelantan, Dato’ Mumtaz Md Nawi, manakala sesi merangka pelan strategik lajnah telah dikendalikan oleh wakil Lajnah Pemerkasaan Parti PAS Pusat, Dr Mohd Hanif Yaacob.
Turut serta adalah Ahli Parlimen Sik dan Kuala Krai, Ustaz Ahmad Tarmizi Sulaiman dan, Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman serta Ahli Dewan Negara, Senator Ustazah Asmak Husin dan ADUN Beserah, Andansura Rabu serta ADUN Guchil, Hilmi Abdullah dan mantan ADUN Kijang, Wan Ubaidillah Wan Omar. – HARAKAHDAILY 31/1/2020

Thursday, February 06, 2020

Jawab Twitter Dengan 'hantar gambar alat sulit'..

Seorang gadis mendakwa ‘dihujani’ pelbagai komen jelik selepas memuat naik dua keping gambar berserta kapsyen 'second round.' — Foto ihsan Twitter
Seorang gadis mendakwa ‘dihujani’ pelbagai komen jelik selepas memuat naik dua keping gambar berserta kapsyen 'second round.' — Foto ihsan Twitter
Gadis dakwa kapsyen 'second round' undang komen jelik warga maya


KUALA LUMPUR, 5 Feb — Gara-gara memuat naik foto comel dengan kapsyen “second round” di laman sosial Twitter, seorang gadis dihujani komen jelik segelintir pengguna media sosial.
Menjelaskan perkara itu, gadis berkenaan mendakwa tidak langsung berniat lucah walaupun ada segelintir individu beranggapan sedemikian.
“Maafkan saya jika hantaran saya berbunyi lucah. Saya tak maksudkan apa-apa. Saya cuma nak cakap pasukan saya layak ke pusingan kedua untuk perlawanan berikutnya.
“Jadi tolonglah berhenti hantar gambar alat sulit anda kepada saya. Saya tak minta pun,” tulisnya di Twitter.Tidak pasti jenis sukan disertai gadis berkenaan namun, semakan ProjekMM mendapati terdapat sekeping foto menunjukkan beliau memegang kayu hoki.
Penjelasan beliau dikongsi lebih 2,000 pengguna yang rata-rata hairan bagaimana terdapat individu menganggap hantaran pendek itu lucah.
Selain itu, ada juga pengguna media sosial menyarankan gadis berkenaan untuk tidak memohon maaf memandangkan tiada sebarang kesalahan dilakukannya.
Sebaliknya, individu memberi komen jelik adalah sebenarnya yang mempunyai ‘otak kuning.’ (ProjekMM)

Fikir-fikirlah, apa manfaatnya peranan twitter begini?

Bongkar! Bekas SU AS Lakar Peta Baru Dunia. Pecahkan Sunni-Syiah Dan...


Peta baharu dunia juga mahu pecahkan Malaysia

KUALA LUMPUR: Umat perlu menyedari bahawa pemetaan baharu dunia masih wujud selepas dahulunya berlaku dari Perjanjian Sykes-Picot, tetapi peta baharu sekarang dilakar oleh bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Condoleezza Rice.

Menurut Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, rancangan itu mahu membahagikan Utara Afrika antara bangsa Arab dengan Barbar di mana sudah dibuat di Sudan, Mesir dan juga Iraq melibatkan bangsa Kurdisy, Arab dan Turkmen.

Hal tersebut terangnya, termasuk dipecahkan kepada mazhab Sunni dan Syiah, selain dalam sejarah tindakan sama dilakukan kepada kesatuan Islam di India dengan dipecahkannya kepada Pakistan, kemudian Bangladesh.

Bahkan kata Ahli Parlimen Marang itu, rancangan sama cuba memecahkan negara ini kepada Malaysia Timur dan Malaysia Barat supaya berkelahi dan agenda mereka akan masuk apabila rakyat negara ini alpa disebabkan pergaduhan.

“Sabah Sarawak buat negara suku (sebahagian). Kelantan dengan Terengganu buat negara suku. Ini agenda yang kita kena sedar. Kita umat Islam perlu bersatu,” peringatnya semasa Syarahan Perdana ‘Pemetaan Baharu Dunia’.

Majlis sempena Sambutan 3 Dekad Pentadbiran Membangun Bersama Islam Negeri Kelantan itu telah berlangsung di Dewan Besar Kompleks Islam Darulnaim, Lundang, Kota Bharu, semalam.

Ceritanya juga, beliau pernah terlibat mendamaikan Acheh yang tidak mahu berdamai dengan pemerintahan Indonesia berpusat di Jakarta dan mendakwa Jawa sebagai kafir kerana mempunyai fikiran lama dan silap.

Lalu katanya, Acheh dipujuk supaya Islam tidak hanya di wilayah itu tetapi dilihat bahawa majoriti di Indonesia itu adalah orang Islam hingga akhirnya Acheh berjaya didamaikan dengan Jakarta tidak berpecah.

Ketika sama ujar Tuan Guru, rancangan lakaran peta tersebut kini ke Irian Jaya membawa agenda Barat yang menghuru-harakan bumi tersebut yang kaya dengan emas dan hasil lainnya.

Begitu terangnya terjadi di Afghanistan apabila puak Pashtun, Tajik dan Uzbek berkelahi sesama Mujahidin merebut setelah mereka menghalau Soviet Union dari negara menyebabkan kemudiannya Taliban dibekali senjata.

Malah lanjutnya, usaha Perdana Menteri Turki, Najmuddin Erbakan menggagaskan lapan negara Islam yang disatukan kepada pelbagai kerjasama juga dikacau hingga digulingkan, selain kelemahan pemimpin dan ulamak.

“Sebarang usaha nak satukan orang Islam, dia (Barat) akan kacau. Akan kacau. Ini kita kena sedar. Sebab itu orang Islam kena faham,” jelasnya memberitahu agenda melemahkan politik Islam menerusi pertembungan sesama umat itu. – HARAKAHDAILY 6/2/2020)


Lihat sebelum ini..
Buku IH-128: Antara Iran-AS, “Saya tetap kembali kepada al-Qura...
Buku IH-128: Antara Iran-AS, “Saya tetap kembali kepada al-Qura...

Terlepas Dirogol, Selamat, Bila Mengaku Dijangkiti Koronavirus.

Wanita Pura-Pura Batuk, 'Mengaku' Hidap Koronavirus Untuk Elak Diperkosa

SEORANG wanita di China menakutkan pencuri yang cuba mencabulnya dengan berpura-pura batuk dan memberitahu dia dijangkiti koronavirus.

Mangsa sedang tidur ketika penceroboh dilaporkan menyelinap ke dalam rumah dan masuk ke bilik tidurnya.

Apabila dia bangun dan menjerit, penceroboh itu cuba merangkul lehernya, menutup mulutnya dan cuba memperkosanya, lapor media tempatan.

Tanpa berfikir panjang, mangsa terus batuk dan memberitahu dia tidak sihat.

"Saya baru pulang dari Wuhan dan mempunyai gejala jangkitan jadi saya duduk di rumah untuk mengasingkan diri," itu yang dikatakan mangsa.

Penceroboh yang ketakutan itu merampas telefon pintar mangsa dari meja katilnya dan wang tunai £9 (RM48) sebelum berlari keluar.

Polis Jingshan mengesahkan insiden tersebut dalam satu entri di media sosial dan memaklumkan yang suspek telah ditahan.  (AA)

Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk landak

Tun M Antara 10 Pemimpin Negara Terkaya Di Dunia. Mana Lebih Kaya Berbanding Najib?

Hasil carian imej untuk tun m"

Tun M Antara 10 Pemimpin Negara Terkaya Di Dunia.

SELAIN memegang kuasa politik negara, banyak pemimpin dunia juga sangat kaya. Senarai pemimpin terkaya ini tidak hanya menampilkan presiden dan Perdana Menteri dari negara terkaya dunia, tetapi juga termasuk ketua negara termiskin di dunia. Dari Narendra Modi India ke Rusia Vladimir Putin. 

Apa yang mengejutkan PM7 Malaysia juga termasuk dalam senarai pemimpin negara terkaya di dunia, ranking ke berapa agaknya.... 

Berikut 10 pemimpin terkaya di dunia yang disenaraikan berdasarkan jumlah aset harta kekayaan mereka yang mencecah lebih US $ 1 billion ke atas.

10. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Equitorial Guinea) - $ 600 juta
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo telah menjadi presiden negara Equatorial Guinea yang kaya minyak sejak tahun 1979, setelah berjaya menggulingkan pakciknya Francisco Macías Nguema dalam kejadian rampasan kuasa tentera. Forbes telah menganggarkan kekayaannya kira-kira $ 600 juta  Beliau dikatakan mempunyai beberapa buah rumah mewah di Afrika Selatan, dan sebuah estet di Malibu, California. 

Cita rasa mewah seolah-olah begitu lekat di dalam keluarganya, pada tahun 2016 anaknya Teodoro 'Teodorin' Nguema Obiang (naib presiden negara) memperlihatkan deretan 26 buah kereta mewah termasuk tujuh Ferrari, lima Bentley, tiga Lamorghini, sebuah Maserati McLaren dan Bugatti Veyron yang disita oleh pihak berkuasa Switzerland sebagai sebahagian daripada siasatan rasuah. 

9. Ali Bongo Ondimba (Gabon) - $ 1 bilion

Presiden Gabon Ali Bongo Ondimba dikatakan hartanya bernilai $ 1 bilion, walaupun dilaporkan pendapatannya hanya $ 65,000 setahun. Kumpulan hak asasi di negara ini telah lama menuduh Ondimba merampas sumber minyak negara untuk mencipta kekayaannya. 

Pada tahun 2009 Transparency International memfailkan kes terhadap keluarganya dan siasatan rasuah menemui aset termasuk 39 hartanah di Perancis dan sembilan kereta mewah, namun kes itu dijatuhkan pada 2017. Setahun kemudian, dilaporkan bahawa dia telah membelanjakan $ 111 juta di rumah 14 bilik tidur di Paris.

8. Bashar al-Assad (Syria) - $ 1.2 bilion

Pada tahun 2012 pemimpin Syria Bashar al-Assad telah mengumpulkan kekayaan sehingga $ 1.2 bilion untuk saudara-mara dan rakan sekutunya, walaupun sebahagian aset hartanya dibekukan di U.K., A.S. dan Switzerland. Sebelum meletusnya Perang Saudara Syria pada tahun 2011, Assads dan rakan-rakannya dikatakan memiliki 60% hingga 70% aset negara, termasuk tanah, loji tenaga dan kilang.


7. Xi Jinping (China) - $ 1.5 bilion
Ji Xinping memegang gelaran setiausaha umum Parti Komunis China, presiden Republik Rakyat China dan pengerusi Suruhanjaya Ketenteraan Pusat, tetapi mempunyai gaji yang sangat sederhana pada hanya $ 22,000 setahun. 

Walau bagaimanapun, ia diturunkan pada tahun 2012 oleh The Telegraph bahawa Xinping dan keluarganya mempunyai pelaburan tersembunyi di beberapa syarikat induk, termasuk saham bernilai $ 244 juta di firma pelaburan hartanah Shenzen Yuanwei. Xinping dikatakan mempunyai nilai bersih sebanyak $ 1.5 bilion menurut Spear.

6. Sebastian Pinera (Chile) - $ 2.8 bilion
Sebastian Pinera berkhidmat sebagai presiden Chile antara 2010 dan 2014 dan kemudian memulakan tempoh empat tahun lagi pada 2018. Forbes telah menganggarkan kekayaan bersih keluarganya sekitar $ 2.8 bilion, yang telah mendapat banyak keuntungan daripada syarikat kad kredit Bancard, yang ditubuhkan pada tahun 1976. 

Selepas pilihan raya 2010, beliau juga mengetepikan 26% pegangannya dalam LAN syarikat penerbangan Chile dan menjual saluran TV Chilevision ke Time Warner untuk dilaporkan $ 150 juta.

5. Donald Trump (AS) - $ 3.1 bilion
Presiden Amerika Syarikat dan hartawan hartanah Donald Trump dianggarkan mempunyai kekayaan $ 3.1 bilion oleh Forbes pada September 2019. Ini termasuk hartanah New York City bernilai $ 1.5 bilion, padang golf dan kelab bernilai $ 590 juta, serta wang tunai dan aset peribadi $ 310 juta.

4. Andrej Babiš (Republik Ceko) - $ 3.7 bilion
Presiden Czech Andrej Babiš adalah seorang pegawai pertanian sebelum memenangi jawatan pada 2017 dan mempunyai anggaran nilai hartanya $ 3.7 bilion, menurut Forbes. Selalunya dikenali sebagai "Czech Donald Trump," Babiš telah menanggap dirinya sebagai seorang usahawan sendiri yang bosan dengan rasuah dalam politik. 

Tetapi pada tahun lalu beribu-ribu orang ceko berhimpun di jalan-jalan raya menuntut  peletakan jawatannya kerana konflik kepentingan yang melibatkan perniagaan dan siasatan jenayah ke atas penipuan yang berkaitan dengan subsidi EU.

3. Kim Jong-un (Korea Utara) - $ 5 bilion
Diktator Korea Utara Kim Jong-un memiliki harta nilai bersih $ 5 bilion sejak 2013.  Pegawai AS dan Korea Selatan menemui aset dan akaun bank yang dikuasai oleh pemimpin tertinggi dan keluarganya, mendapati banyak kekayaannya disekat di lebih 200 akaun bank di China dan negara-negara lain termasuk, Austria, Luxembourg, Rusia dan Switzerland.

2. Mahathir Mohamad (Malaysia) - $ 45 bilion
Berumur 94 tahun, Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad adalah ketua kerajaan tertua. Beliau sebelum ini berkhidmat sebagai PM negara antara 1981 dan 2003 dan telah dipilih semula untuk tugas utama pada tahun 2018. Mahathir  dikatakan memiliki harta sebanyak $ 45 bilion yang tersembunyi melalui proksi beliau Tun Daim Zainuddin. 

Juga dikatakan mempunyai kepentingan dalam 50 bank di seluruh dunia. Anak lelakinya, Mokhazani Mahathir adalah seorang bekas usahawan petroleum yang berpengalaman mempunyai nilai bersih $ 325 juta.

1. Vladimir Putin (Rusia) - $ 200 bilion
Banyak misteri mengelilingi kewangan Presiden Rusia Vladimir Putin, tetapi anggaran oleh bekas CEO Hermitage Capital Management Bill Browder, yang diberikan di bawah sumpah kepada Jawatankuasa Kehakiman Senat pada 2017, meletakkan aset bekas pegawai KGB itu pada $ 200 bilion.  

Walau bagaimanapun, pada 2018, Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Persekutuan Rusia berkata bahawa Putin secara rasminya hanya memperoleh $ 673,000 antara 2011 dan 2016. [msn]
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tun M adalah antara 10 pemimpin negara terkaya di dunia. Mana yang lebih kaya berbanding Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia sebelumnya? Kalau kekayaan Najib tidak dapat menandinginya, bererti Tun M mungkin PM pertama Malaysia yang dinobatkan menjadi antara 10 pemimpin negara terkaya di dunia.

Bagaimana kalau dilihat kehidupan pemimpin-pemimpin begini dari sudut Islam? Bandingkan kehidupan mereka dengan cara hidup pemimpin Agung Islam Muhammad SAW? Terutama dari sudut kemewahan dan pembaziran?

Mana lebih dekat cara hidup pemimpin-pemimpin begini dengan gaya hidup Rasulullah SAW berbanding kepimpinan seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz (Kelantan), Hj Abdul Hadi (Terengganu), Ustaz Azizan Razak (Kedah)?

Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk landak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails