Thursday, February 06, 2020

Tun M Antara 10 Pemimpin Negara Terkaya Di Dunia. Mana Lebih Kaya Berbanding Najib?

Hasil carian imej untuk tun m"

Tun M Antara 10 Pemimpin Negara Terkaya Di Dunia.

SELAIN memegang kuasa politik negara, banyak pemimpin dunia juga sangat kaya. Senarai pemimpin terkaya ini tidak hanya menampilkan presiden dan Perdana Menteri dari negara terkaya dunia, tetapi juga termasuk ketua negara termiskin di dunia. Dari Narendra Modi India ke Rusia Vladimir Putin. 

Apa yang mengejutkan PM7 Malaysia juga termasuk dalam senarai pemimpin negara terkaya di dunia, ranking ke berapa agaknya.... 

Berikut 10 pemimpin terkaya di dunia yang disenaraikan berdasarkan jumlah aset harta kekayaan mereka yang mencecah lebih US $ 1 billion ke atas.

10. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (Equitorial Guinea) - $ 600 juta
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo telah menjadi presiden negara Equatorial Guinea yang kaya minyak sejak tahun 1979, setelah berjaya menggulingkan pakciknya Francisco Macías Nguema dalam kejadian rampasan kuasa tentera. Forbes telah menganggarkan kekayaannya kira-kira $ 600 juta  Beliau dikatakan mempunyai beberapa buah rumah mewah di Afrika Selatan, dan sebuah estet di Malibu, California. 

Cita rasa mewah seolah-olah begitu lekat di dalam keluarganya, pada tahun 2016 anaknya Teodoro 'Teodorin' Nguema Obiang (naib presiden negara) memperlihatkan deretan 26 buah kereta mewah termasuk tujuh Ferrari, lima Bentley, tiga Lamorghini, sebuah Maserati McLaren dan Bugatti Veyron yang disita oleh pihak berkuasa Switzerland sebagai sebahagian daripada siasatan rasuah. 

9. Ali Bongo Ondimba (Gabon) - $ 1 bilion

Presiden Gabon Ali Bongo Ondimba dikatakan hartanya bernilai $ 1 bilion, walaupun dilaporkan pendapatannya hanya $ 65,000 setahun. Kumpulan hak asasi di negara ini telah lama menuduh Ondimba merampas sumber minyak negara untuk mencipta kekayaannya. 

Pada tahun 2009 Transparency International memfailkan kes terhadap keluarganya dan siasatan rasuah menemui aset termasuk 39 hartanah di Perancis dan sembilan kereta mewah, namun kes itu dijatuhkan pada 2017. Setahun kemudian, dilaporkan bahawa dia telah membelanjakan $ 111 juta di rumah 14 bilik tidur di Paris.

8. Bashar al-Assad (Syria) - $ 1.2 bilion

Pada tahun 2012 pemimpin Syria Bashar al-Assad telah mengumpulkan kekayaan sehingga $ 1.2 bilion untuk saudara-mara dan rakan sekutunya, walaupun sebahagian aset hartanya dibekukan di U.K., A.S. dan Switzerland. Sebelum meletusnya Perang Saudara Syria pada tahun 2011, Assads dan rakan-rakannya dikatakan memiliki 60% hingga 70% aset negara, termasuk tanah, loji tenaga dan kilang.


7. Xi Jinping (China) - $ 1.5 bilion
Ji Xinping memegang gelaran setiausaha umum Parti Komunis China, presiden Republik Rakyat China dan pengerusi Suruhanjaya Ketenteraan Pusat, tetapi mempunyai gaji yang sangat sederhana pada hanya $ 22,000 setahun. 

Walau bagaimanapun, ia diturunkan pada tahun 2012 oleh The Telegraph bahawa Xinping dan keluarganya mempunyai pelaburan tersembunyi di beberapa syarikat induk, termasuk saham bernilai $ 244 juta di firma pelaburan hartanah Shenzen Yuanwei. Xinping dikatakan mempunyai nilai bersih sebanyak $ 1.5 bilion menurut Spear.

6. Sebastian Pinera (Chile) - $ 2.8 bilion
Sebastian Pinera berkhidmat sebagai presiden Chile antara 2010 dan 2014 dan kemudian memulakan tempoh empat tahun lagi pada 2018. Forbes telah menganggarkan kekayaan bersih keluarganya sekitar $ 2.8 bilion, yang telah mendapat banyak keuntungan daripada syarikat kad kredit Bancard, yang ditubuhkan pada tahun 1976. 

Selepas pilihan raya 2010, beliau juga mengetepikan 26% pegangannya dalam LAN syarikat penerbangan Chile dan menjual saluran TV Chilevision ke Time Warner untuk dilaporkan $ 150 juta.

5. Donald Trump (AS) - $ 3.1 bilion
Presiden Amerika Syarikat dan hartawan hartanah Donald Trump dianggarkan mempunyai kekayaan $ 3.1 bilion oleh Forbes pada September 2019. Ini termasuk hartanah New York City bernilai $ 1.5 bilion, padang golf dan kelab bernilai $ 590 juta, serta wang tunai dan aset peribadi $ 310 juta.

4. Andrej Babiš (Republik Ceko) - $ 3.7 bilion
Presiden Czech Andrej Babiš adalah seorang pegawai pertanian sebelum memenangi jawatan pada 2017 dan mempunyai anggaran nilai hartanya $ 3.7 bilion, menurut Forbes. Selalunya dikenali sebagai "Czech Donald Trump," Babiš telah menanggap dirinya sebagai seorang usahawan sendiri yang bosan dengan rasuah dalam politik. 

Tetapi pada tahun lalu beribu-ribu orang ceko berhimpun di jalan-jalan raya menuntut  peletakan jawatannya kerana konflik kepentingan yang melibatkan perniagaan dan siasatan jenayah ke atas penipuan yang berkaitan dengan subsidi EU.

3. Kim Jong-un (Korea Utara) - $ 5 bilion
Diktator Korea Utara Kim Jong-un memiliki harta nilai bersih $ 5 bilion sejak 2013.  Pegawai AS dan Korea Selatan menemui aset dan akaun bank yang dikuasai oleh pemimpin tertinggi dan keluarganya, mendapati banyak kekayaannya disekat di lebih 200 akaun bank di China dan negara-negara lain termasuk, Austria, Luxembourg, Rusia dan Switzerland.

2. Mahathir Mohamad (Malaysia) - $ 45 bilion
Berumur 94 tahun, Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad adalah ketua kerajaan tertua. Beliau sebelum ini berkhidmat sebagai PM negara antara 1981 dan 2003 dan telah dipilih semula untuk tugas utama pada tahun 2018. Mahathir  dikatakan memiliki harta sebanyak $ 45 bilion yang tersembunyi melalui proksi beliau Tun Daim Zainuddin. 

Juga dikatakan mempunyai kepentingan dalam 50 bank di seluruh dunia. Anak lelakinya, Mokhazani Mahathir adalah seorang bekas usahawan petroleum yang berpengalaman mempunyai nilai bersih $ 325 juta.

1. Vladimir Putin (Rusia) - $ 200 bilion
Banyak misteri mengelilingi kewangan Presiden Rusia Vladimir Putin, tetapi anggaran oleh bekas CEO Hermitage Capital Management Bill Browder, yang diberikan di bawah sumpah kepada Jawatankuasa Kehakiman Senat pada 2017, meletakkan aset bekas pegawai KGB itu pada $ 200 bilion.  

Walau bagaimanapun, pada 2018, Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Persekutuan Rusia berkata bahawa Putin secara rasminya hanya memperoleh $ 673,000 antara 2011 dan 2016. [msn]
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Tun M adalah antara 10 pemimpin negara terkaya di dunia. Mana yang lebih kaya berbanding Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia sebelumnya? Kalau kekayaan Najib tidak dapat menandinginya, bererti Tun M mungkin PM pertama Malaysia yang dinobatkan menjadi antara 10 pemimpin negara terkaya di dunia.

Bagaimana kalau dilihat kehidupan pemimpin-pemimpin begini dari sudut Islam? Bandingkan kehidupan mereka dengan cara hidup pemimpin Agung Islam Muhammad SAW? Terutama dari sudut kemewahan dan pembaziran?

Mana lebih dekat cara hidup pemimpin-pemimpin begini dengan gaya hidup Rasulullah SAW berbanding kepimpinan seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz (Kelantan), Hj Abdul Hadi (Terengganu), Ustaz Azizan Razak (Kedah)?

Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk landak

1 comment:

Anonymous said...

Madey kaya tiba tiba masa dasar penswastaan. Banyak agensi kerajaan yg menguntungkan, diswastakan. Tapi waktu tu rakyat percaya. Dulu untung balik kepada rakyat. Tapi bila diswastakan, untung dapat kepada owner baru. Siapa owner tu, boleh lah fikir fikirkan. Dulu dikembalikan dalam bentuk biasiswa, subsidi, banyak kemudahan awam percuma. Bila swasta, semua kena bayar. Kencing berak pun kena bayar. Banyak negara lain bayaran kencing berak kerajaan tanggung.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails