Saturday, July 18, 2015

Kanak-kanak 10 Tahun Hampir Lahir Anak Di Sekolah. Suasana Begini Perlukan Hudud?


Brazil: Seorang kanak-kanak berumur 10 tahun hampir melahirkan anak di sekolah selepas mengadu sakit perut. Guru kanak-kanak berkenaan kemudian membawanya ke hospital sebelum doktor mengesahkan dia sebenarnya berada di peringkat akhir melahirkan anak.

Kanak-kanak berkenaan bagaimanapun selamat melahirkan kandungan yang berusia tujuh bulan. Mereka kini dijaga di sebuah hospital di Brazil. Menurut laporan dari Metro.co.uk, kanak-kanak itu dipercayai hamil selepas dirogol oleh bapa tirinya yang berusia 40 tahun.

Menurut ibu kanak-kanak terbabit, dia tidak perasan yang anaknya mengandung memandangkan perutnya hanya kelihatan biasa. Bagaimanapun, dia memberitahu polis bahawa gadis itu menjadi pemdiam sejak Oktober tahun lepas.

Polis berkata: 'Ibu kanak-kanak itu mengatakan bahawa dia dan ahli-ahli keluarga yang lain, tidak perasan kanak-kanak itu mengadung memandangkan kerangkanya yang kecil.' Kanak-kanak itu memberitahu polis bapa tirinya mengugut untuk membunuh ibu dan abangnya jika mendedahkan perbuatan terkutuk itu. - Siakapkeli.my


Dalam suasana begini, perundangan 'hudud' sangat diperlukan untuk memdidik manusia, samada Islam atau bukan Islam.. (IH)

Thursday, July 16, 2015

Cocos Island, Pulau Islam Tetapi Milik Australia.

 Pulu Cocos

CATATAN SANTAI IBNU HASYIM 
Berkerja di Australia..
Salah satu masjid di Pulau Cocos.
Selengkar Kisah Melayu Cocos

ORANG Melayu Cocos merupakan komuniti masyarakat yang membentuk kumpulan etnik terbesar menetap di Kepulauan Cocos atau Keeling, kini menjadi sebahagian daripada wilayah milik Australia

Orang Melayu Cocos berasal dari keturunan peneroka Melayu dari bekas negeri tanah jajahan British seperti British Malaya  (kini Malaysia), Singapura,  Brunei dan Kepulauan Riau (dahulunya dibawah pemerintahan Hindia Timur Belanda). (Lihat , The World Factbook, CIA. Dicapai pada 14 April 2009.)

Pada asalnya Pulau Cocos tidak dihuni oleh manusia sehinggalah masyarakat Melayu membentuk komuniti utama di sana. Golongan Melayu perintis yang dipercayai pertama kali tiba dan menetap di Kepulauan Cocos adalah dari kalangan harem dan hamba abdi. Mereka dibawa masuk oleh Alexander Hare, petualang Inggeris pada tahun 1826. 

Pada tahun 1827 John Clunies-Ross menukar kehidupan para penduduk Melayu ketika beliau tinggal di Kepulauan Cocos bersama dengan keluarganya. Terdapat orang Melayu yang sejumlah besarnya berasal dari Tanah Melayu bekerja dengan Clunies-Ross untuk membantunya menanam pokok kelapa dan menuai hasil kelapa. 

Pada bulan September 1978, keluarga Clunies-Ross telah menjual Kepulauan Cocos kepada kerajaan Australia. Sejak itu, Ketua Negara ialah Ratu Elizabeth II, diwakili oleh Penyelia Gabenor Jeneral pada masa itu B.Cunningham. Ketua Dewan Kepulauan Haji Wahin Bynie.

Orang Melayu Cocos mempunyai kod pakaian mereka sendiri. Baju kurung untuk wanita dan Baju Melayu untuk lelaki. 'Baju Kurung' terdiri daripada tunik longgar (merujuk pada kerah baju panjang dengan kerah pendek yang ditempelkan bersama-sama dengan bros) dan dikenakan di atas skirt atau sarung. 'Baju Melayu' adalah baju longgar (kerah dengan tiga atau lebih kancing atau kerah dengan garis leher).

Orang Melayu Cocos mempunyai loghat mereka tersendiri, Bahasa Melayu Cocos atau Basa Pulu Kokos. Ia dianggap kasar dan tidak canggih kerana kegunaan slanga dalamnya dan tetap berubah pada maksud perkataan. Bahasa ini merupakan campuran Bahasa Indonesia dan Bahasa Melayu dengan sebutan tempatan dan bahasa Inggeris bercampur-aduk. Bahasa Inggeris pula merupakan bahasa pentadbiran dan de facto.

Secara teritorial, Kepulauan Cocos masuk wilayah Australia, tepatnya Australia bahagian utara. Lantas, apa istimewanya pulau ini? Salah satunya adalah penduduk yang mayoriti Muslim.  Pulau Islam, tetapi di bawah Australia.Pulau Islam Di Bawah Australia.

Sensus 2005 menunjukkan, penduduk kepulauan ini tak lebih dari 1,000 orang. Berbeda dengan kebanyakan penduduk Benua Australia, penduduk Cocos bukanlah orang kulit putih.  

Menurut Laman www.britanica.com menulis, suku bangsa Melayu datang ke Kepulauan Cocos pada 1827-1831. Mereka dibawa oleh seorang pengusaha kelapa sawit berkebangsaan Skotland bernama John Clunies Ross. Garis keturunan Melayu penduduk Cocos ini terlihat jelas dari bentuk fizik dan dialek mereka yang sangat khas Melayu.

Agama mereka pun seperti yang dipeluk mayoriti masyarakat Melayu, yakni Islam.  Selain mereka yang berdarah Melayu, ada pula beberapa yang merupakan keturunan Cina, India, dan Papua. Bahkan, beberapa sumber sejarah menyebut, para pendatang pertama Kepulauan Cocos ada yang berasal dari Bali, Bima, Madura, Sumbawa, Timor, Batavia (Jakarta dulu), juga Cirebon.

Masyarakat yang berasal dari berbagai latar belakang etnik ini sudah hidup bersama selama lapan generasi. Mereka tak pindah ke mana-mana kerana lokasi Kepulauan Cocos yang sangat terisolasi. Meski sederhana, secara ekonomi mereka berdiri sendiri. Mereka pun dikenal setia pada sanak saudara, setia pada Islam, juga setia pada budaya nenek moyang mereka.

Selain orang-orang keturunan Melayu, menurut laman www.world map.org, Kepulauan Cocos juga dihuni kaum pendatang meski jumlahnya tidak banyak. Mereka umumnya sudah mengikuti tradisi dan mempraktikkan budaya Kepulauan Cocos. Mereka setia menjalankan tradisi dari daerah asal. Mereka mendirikan masjid, melantik pemimpin, dan menentukan perayaan-perayaan adat. 
Hari perayaan Melayu Pulau Cocos.

Hingga saat ini pun, perayaan-perayaan ala Melayu masih rutin diselenggarakan. Sebut saja, misalnya pemberkatan rumah, perayaan selamat datang, perpisahan, pemberkatan kapal, dan berdoa untuk sanak saudara yang meninggal. Perayaan terbesar bagi masyarakat Muslim Kepulauan Cocos adalah perayaan Idul Fitri.

Pada perayaan selepas melaksanakan ibadah puasa sebulan penuh di bulan Ramadhan ini, dihidangkan berbagai makanan, tarian, juga muzik. Yang menjadi landasan kehidupan masyarakat Melayu Cocos adalah kepatuhan dan ketaatan pada Islam. Saat ini, sekitar 80 persen warga Kepulauan Cocos adalah Muslim Sunni.

Majoriti Muslim ini menetap di salah satu pulau dalam gugus Kepulauan Cocos, iaitu Pulau Salma. Pola hidup masyarakat Muslim Cocos sangat bernuansa pedesaan. Mereka hidup secara berkelompok dalam sebuah wilayah yang mereka sebut kampung. Saat ini sebahagian besar dari mereka adalah petani yang menanam kelapa, pepaya, sayuran dan pisang.

Selain berpegang teguh pada ajaran Islam, keturunan Melayu ini dikenal pula dengan sikap mereka yang ramah dan santun. Lantaran majoriti penduduk beragama Islam, hal ini berpengaruh pada kehidupan sehari-hari di Kepulauan Cocos. Kebersihan menjadi sesuatu yang sangat penting dan bernilai. Hampir semua rumah di sini juga sangat terpelihara.

Dalam hal pergaulan, jangan harap ada pergaulan ala Barat.  Pernikahan merupakan hal yang sangat penting. Pasangan suami isteri di kepulauan ini umumnya menikah melalui perjodohan meski “perasaan” cinta di antara keduanya juga menjadi syarat yang dipertimbangkan sebelum pernikahan. 

Sebagai kepulauan “Muslim”, ada beberapa hal yang harus dipatuhi oleh pendatang yang ingin mengunjungi Cocos. Mereka perlu mengenakan pakaian sopan, yakni menutup bahagian pundak hingga lutut. Pendatang juga harus melepas alas kaki saat akan memasuki rumah dan masjid. Menggunakan tangan kiri saat makan, memberi dan menerima sesuatu dianggap perbuatan yang tidak sopan. 

Disarankan menggunakan tangan kanan saat melakukan segala hal, terlebih saat berjabat tangan dengan orang lain. Aturan lain yang juga harus dipahami pendatang adalah tidak menyentuh bahagian kepala seseorang. Perbuatan seperti ini dianggap tidak menghargai orang lain. 

Ketika bertamu, jangan sekali pun mengetuk pintu depan rumah. Sebab, menurut adat istiadat setempat, hal itu juga tergolong perbuatan tidak sopan. Jadi, saat bertandang ke rumah orang lain, tamu diharuskan masuk melalui pintu belakang, kecuali pintu depan terbuka.

Persekolahan, Bagaimana?

Seperti diungkap laman www.australian.com.au, sekolah-sekolah di kepulauan ini dioperasikan oleh Jabatan Pendidikan Australia Barat. Di tiap-tiap sekolah, disediakan ruang sholat permanen bagi pelajar. Di antara 27 pulau di Kepulauan Cocos, hanya dua pulau yang dihuni, iaitu Pulau Salma (Home Island) dan Pulau Panjang (West Island).

Di Pulau Salma yang menjadi rumah bagi sekitar 450 Muslim, peredaran minuman beralkohol dilarang. Di pulau ini, sebuah tempat kumpul berfungsi juga sebagai tempat pertemuan warga. Lain lagi dengan Pulau Panjang yang menjadi rumah bagi 150 Muslim. Di sini, tempat kumpulnya adalah sebuah pub.

Selain tak ada distribusi minuman beralkohol, toko-toko di Pulau Salma juga dilarang menjual daging babi. Toko-toko ini biasanya dimiliki oleh warga keturunan Melayu. Dibanding masyarakat di wilayah Australia lainnya, penduduk Melayu di Kepulauan Cocos menjadi komuniti contoh. Ubat-ubat dilarang sangat jarang ditemukan. Tingkat kehadiran pelajar di sekolah dasar dan menengah mencapai 93 persen lebih.
Bahkan, sejumlah pengamat memuji komunitas Melayu Muslim di Cocos sebagai orang-orang yang religius, beretika dan bermoral tinggi, serta kuat memegang norma yang mereka yakini. 

Lambang Cocos Islands. Terdapat tulisan berbahasa Indonesia “Maju Pulau Kita”. 
Side view of house. At the far left is the original house front. The satellite dish and water tank are beside the kitchen and ablution block respectively. Silver car and two four-wheelersMelayu Cocos 30 Tahun Ditipu Australia?
Apabila masyarakat Pulau Kokos yang kecil mengundi pada tahun 1984 untuk menjadi sebahagian dari Australia, warga Melayu Kokos di janjikan bahawa mereka akan menentukan nasib mereka dan mengawal tanah mereka sendiri.

Tetapi hampir 30 tahun berlalu, bukannya menjadi masyarakat makmur dan bersatu, sebaliknya mereka dinafikan masa depan atas pulau mereka sendiri. Brian Thomson bertemu dengan Australia kulit putih yang mengawal Cocos, dan Melayu Kokos yang bergelut mendapatkan pekerjaan dan membentuk apa apa kareer.

Bersama beliau, adalah Dick Whittington, yang kali pertama melawat setelah menjadi penasihat terhadap penyatuan itu. Beliau terkejut dengan jurang budaya antara kulit putih di West Island (Pulau Barat) dan Melayu Kokos di Home Island (Pulau Utama/Rumah)

Jadi kenapa pulau-pulau ini menjauh sesama sendiri? Bagaimana kita boleh mengubah apa yang sepatutnya menjadi syurga di Laut India?

MHaffiezMNazri
04-11-2012, 11:59 PM)
Siapa diantara kita yang pernah mendengar Kepulauan Cocos atau Cocos (Keeling) Islands? Sebulan lalu mungkin sedikit sekali, namun kini mungkin sudah agak sedikit terkenal, terutama setelah ada kabar bahwa Amerika Serikat akan membangun pangkalan pesawat tanpa awak di Kepulauan Cocos (Keeling). Tapi tentu kita tidak membahas itu.

10 Responses To “Mengenal Lebih Dekat Kepulauan Cocos (Keeling) Sebagai 'Darah Daging Indonesia'”
 • Kalau benar Australia melarang bahasa melayu di kepulauan kokos, satu kata buat mereka “terlalu”. Bisa dikategorikan pelanggaran HAM. Kalau perlu kepulauan kokos kita masukkan sebagai wilayah Indonesia, karena masih ada hubungan histori dengan Indonesia dari pada dengan Srilangka yang konon pernah mengklaim sebagai bagian wilayahnya.yang kemudian direbut Inggris dan terakhir Austr
 • Penjelajah Google
 • alia. Dahulu kala pulau itu sebagai peristirahatan sementara para nelayan nusantara. Mau menetap di wilayah itu agak serem juga karena tingginya cuma 5 m dpl, kalau ada sunami bisa berabe urusan.
 • Sangat ingin sekali berkunjung kesana.
  Semoga nanti punya kesempatan untuk itu.

 • Wah, ini catatan terkomplit yang aku baca mengenai pulau Cocos. Terima kasih untuk penulis yang telah mempublikasikannya.

 • Saya sangat tertarik sekali dengan keberadaan Pulau Cocos (Keeling) ini. Sementara saya hanya bisa memperoleh informasi dari Wikipedia, namun masih belum bisa memenuhi rasa ingin tahu Saya akan pulau ini.
  Saya benar2 ingin mengunjungi pulau ini, saya sudah mencoba mencari tahu maskapai apa yg terbang ke sana. Virgin Australia terbang dari Perth – Christmast Island – Cocos (Keeling) Island. Dengan biaya +/- 6 jutaan sekali jalan (belum termasuk ongkos dr Jakarta). Saya juga sudah coba mencari tempat penginapan melalui situs Agoda.
  Seandainya saja ada maskapai Indonesia yg terbang ke sana pasti menyenangkan sekali. Bayangkan jarak dr Jakarta (Pulau Jawa) hanya 1000 km, sementara jarak dari Australia 2800 km.
  Satu lagi, Saya belum mengetahui apakah jika mengunjungi pulau ini kita menggunakan visa? apakah keadaan di sana aman bagi orang Indonesia? mengingat akan dibangunnya pangkalan udara AS untuk memantau Indonesia (katanya, hehehe…)
  Untuk rekan-rekan yang membaca artikel ini, siapa tau ada yg berminat mengunjungi pulau tersebut, ‘backpacker’ atau ‘koper’ tidak jd masalah. Saya bukannya tidak berani mengunjungi pulau tersebut sendiri, hanya saja jika ada teman/kelompok akan lebih menyenangkan (terlebih karena kemampuan bahasa Inggris Saya yang masih ‘alakadarnya’, hehehe…)
  siap-siap menabung…
  siap-siap cuti…
  Cocos (Keeling) Island, I’ll be there.
Islands: Negeri Selat yang Dilupakan... Posted by Imran Azwan bin Azizan at 7:00 AM  (Ke Cocoseling)

"Dalam buku sejarah yang budak-budak tingkatan 2 dok baca sekarang, hanya diberitahu 3 Negeri-negeri Selat. Dalam buku sejarah Malaysia silibus lama, terdapat 4 Negeri-negeri Selat. Sebagai orang yang mencintai Sejarah, saya berpendapat, Buku teks sejarah yang digunapakai untuk pendidikan di Malaysia sangat samar dan memberikan persepsi yang mengelirukan tentang sejarah. 

Buku sejarah tidak pernah secara tegas menyatakan ada 3 negeri Selat sahaja, tetapi, menyebabkan orang berfikir sedemikian rupa. Selama 2 tahun, saya mempercayai bahawa hanya terdapat 3 negeri Selat. Apabila saya memasuki Menengah Atas, saya mendapati bahawa Daerah Dinding di Perak juga pernah menjadi negeri Selat, walaupun ramai yang tidak menyedari hal tersebut. 5 tahun berikutnya, saya menjumpai fakta baru. 

Sebenarnya, jumlah negeri-negeri Selat adalah 7 buah. Saya tak tahu kalau sebenarnya ia lebih dari itu. Tetapi, setakat ini saya dapat memastikan ada 7 buah negeri Selat. Selain Singapura, Melaka, Pulau Pinang, dan Dinding, Labuan juga pernah menjadi negeri Selat. 2 yang berikutnya adalah Pulau Cocos (Keeling), dan Pulau Christmas."  Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Sekian.

Insya Allah! Akan bersambung pula ke Kampung Melayu Islam, disebuah pekan kecil Katanning terletak lebih kurang 270km dari Perth. 

Asalnya dahulu mereka terlibat dalam aktiviti halal meat (penyembelihan lembu & kambing untuk di eksport). Dan kerana ramainya komuniti Melayu Islam, maka sebuah masjid telah dibina di situ.

  

Ibnu Hasyim
Alamat: ibnuhasyim@gmail.com        
16 Julai 2015 KL 


Video

Awas Taktik Ugut Sebar Gambar Bogel Di Laman Sosial..

PENGGUNA
KL – Taktik menggunakan wanita seksi sebagai umpan untuk menggoda lelaki Malaysia berbogel sebelum mengugut menyiarkan gambar mangsa di laman sosial kini semakin serius.
Pengerusi Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Seri Michael Chong berkata, sindiket dipercayai didalangi warga Nigeria itu telah menyebabkan kerugian sehingga RM1.5 juta dalam tempoh lima bulan pertama tahun 2015.
Katanya, sindiket itu biasanya cuba mendekati mangsa melalui Facebook sebelum mereka saling berhubung menggunakan aplikasi Skype yang dilengkapi kamera perakam. Kebanyakan mangsa terpedaya dengan suspek yang kononnya mahu memuaskan nafsu dengan melihat mangsa berbogel.
Jelasnya, gadis-gadis gebu dan seksi itu akan merakam video atau gambar secara rahsia selepas berjaya memujuk mangsa mendedahkan tubuh atau mengajak mengadakan perbualan seks. Suspek kemudian mengugut untuk menghantar rakaman berkenaan kepada saudara dan kawan sekiranya mangsa enggan membayar wang. (Kosmo!)

Tahniah Biro Pengaduan Awam MCA. Kerja-kerja kebajikan membongkar kes-kes begitu begitu bagi membantu orang ramai berjaga-jaga, sebenarnya adalah disuruh oleh Islam. Kerja-kerja yang patut dibuat oleh kumpulan-kumpulan Islam. (IH)

Filem: Rambo V Lwn Pejuang IS, AS Tutup Kekalahan.

Sylvester Stallone, pahlawan khayalan AS.

HALAMAN HIBURAN
INDUSTRI hiburan terbesar AS di dunia "Hollywood" kembali akan menerbitkan filem propaganda Rambo V dengan latar belakang peperangan pakatan antarabangsa bersama kerajaan Syiah melawan pejuang Sunni di Timur Tengah.

Seperti yang dilaporkan oleh akhbar Daily Mail Inggeris dalam terbitannya hari Selasa (14/07) kelmarin menyatakan bahawa dalam filem terbarunya, artis Sylvester Stallone yang berperanan sebagai tokoh Rambo akan membantu kaum Syiah memerangi pejuang Negara Islam.

Menurut bocoran yang didapat dari Sylvester Stallone, filem Rambo terbaru akan menceritakan kerjasama pahlawan khayalan AS dalam filem ini dengan militia Syiah untuk mengalahkan pejuang Sunni yang kini sedang meraih kemenangan sebenarnya di Iraq.

Menurut catatan Daily Mail ini bukan pertama kalinya Rambo bertempur di kawasan Timur Tengah, setelah dalam Rambo III, Sylvester Stallone, bergabung bersama jajaran mujahidin Afghanistan melawan Soviet guna menyelamatkan bekas bosnya di Perang Vietnam.

Perlu di ingat bahawa filem Rambo digunakan Amerika Syarikat untuk membalikkan fakta kekalahan teruk pasukan AS dalam perang melawan Vietkong di Vietnam antara tahun 1954 hingga 1975. AS menjadikan hiburan sebagai alat propagandanya menentang Islam. (IH)

Wednesday, July 15, 2015

Wakil Rakyat Kumpulan Progresif Bukan Wakil DAP/GHR.. Letak Jawatan. -Dr Mahfodz


Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Dr Mahfodz Mohamad berharap pemimpin progresif parti itu yang berhasrat meninggalkan mereka tidak lupa pada sokongan anggota. Katanya, ini termasuk anggota PAS yang bekerja keras dan menyumbangkan wang ringgit bagi memenangkan mereka dalam pilihan raya.

Beliau mengingatkan bahawa kemenangan kumpulan progresif bukan dari hasil titik peluh mereka sendiri sebaliknya daripada sokongan semua pihak, termasuk Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang lapor Harakahdaily.

“Jangan tuan puan lupa dengan sokongan ahli-ahli PAS yang bekerja keras siang dan malam serta wang ringgit yang disumbangkan bagi memenangkan anda selaku wakil rakyat PAS, maka kerjaya kamu sebagai ahli parlimen dan ADUN bukan hasil titik peluh kamu sendiri.
“Tetapi hasil sokongan dan dukungan daripada semua pihak daripada Tuan Guru Presiden dan pimpinan tertinggi parti dan seluruh ahli-ahli PAS,” beliau dilaporkan sebagai berkata.

Mahfodz justeru menyeru mereka meletakkan jawatan jika mahu meninggalkan PAS bagi mengelakkan “pendapatan syubhah”, yang akhirnya memberikan kesan kepada ketenangan hidup dunia dan akhirat.

"Seruan ana kepada wakil rakyat di Parlimen dan ADUN secara jujur dan ikhlas supaya sahabat-sahabat meletak jawatan kerana tuan-puan adalah wakil rakyat bukan wakil DAP mahupun Gerakan Harapan Rakyat,” katanya. (IH)

Harapan Baru: Nak Tebuk Perut Kapal, Tidak Berani.. Terjun! -Roslan SMS.

Oleh Roslan SMS

Pelancaran inisiatif parti baru oleh gerombolan yang kecewa dalam PAS semalam telah digerhanai oleh peristiwa hitam di Low Yatt. Mereka menyangkakan “coup de tat” mereka boleh menguasai “headlines” rupanya insiden Low Yatt yang terpencil itu mengatasi mereka, demikianlah perancangan Allah.

Setelah lebih sebulan menanggung kekecewaan lantaran kecundang dalam pemilihan parti, ramai menyangkakan kepala-kepala gerombolan ini akan membakar terus jambatan dengan PAS dan mengisytiharkan sahaja penubuhan parti baru yang entah apa namanya itu.

Rupa-rupanya tidak. Mereka masih dalam keadaan tidak yakin pada diri sendiri. Masih separuh belut separuh ular juga. Majlis pelancaran semalam di sebuah hotel di KL sekadar mengisytiharkan akan mengambil inisiatif menubuhkan parti baru dalam waktu terdekat. 

Buat masa ini mereka akan bergerak atas nama Harapan namu sebagiaman tegas Pengerusinya, Muhammad Sabu, mereka semua masih ahli-ahli PAS. Maka dipaparkanlah wajah-wajah Salahuddin Ayub, Dr Dzulkifli Ahmad, Hanipa Maidin, Dr Hatta Ramli, Khalid Samad, Mujahid Yusof Rawa dan lain-lain.

Kata Mat Sabu Harapan Baru mereka nanti akan mengasaskan penubuhan parti politik baru yang berteraskan Islam. Islamnya kata Mat lagi adalah Islam yang sebenar-benarnya. Dalam erti kata lain Islam yang PAS bawa tidak tulen tetapi Islam yang bakal beliau bawalah yang tulen dan sebenar-benarnya, hebat Abang Mat.

Dalam akhbar The Star hari ini disebut “Ready to be sacked” bahawa kumpulan ini sedia dipecat dari PAS. Sesungguhnya tindak-tanduk mereka dan pengisytiharan semalam itu sudah cukup membuktikan pelanggaran dispilin parti. Ahli-ahli PAS dipelbagai peringkat perlu mengemukakan laporan ke Jawatankuasa Disiplin.

Kalau mereka masih terkial-kial, tidak berani menetapkan pendirian dan sekadar mahu bikin onar dalam parti, maka lebih baiklah parti sahaja yang menunjuk jalan keluar buat mereka.
Nak tebuk perut kapal , tidak berani, maka lebih baik disuruh terjun sahaja. PAS punya banyak lagi tugas dan tanggungjawab di hadapan. Kehilangan mereka insyallah tidak ditangisi ahli. (TKO)

Kerjasama UMNO/GHB, Datuk Saifuddin/Dr Mujahid?Pemimpin Gerakan Harapan Baru mengadakan perbincangan dengan kumpulan masyarakat sivil adik perdana menteri, Datuk Seri Nazir Razak, baru-baru ini. – Gambar fail The Malaysian Insider, 15 Julai, 2015.


Pemimpin Gerakan Harapan Baru mengadakan perbincangan dengan kumpulan masyarakat sivil adik perdana menteri, Datuk Seri Nazir Razak, baru-baru ini. - Gambar fail The Malaysian Insider, 15 Julai, 2015.

Pemimpin progresif PAS yang melancarkan penubuhan Gerakan Harapan Baru (GHB) pada Isnin lalu menunjukkan minat dan berbincang dengan kumpulan masyarakat sivil yang direka adik perdana menteri, Datuk Seri Nazir Razak, lapor akhbar The Straits Times Singapura (ST).
ST berkata bekas timbalan menteri daripada Umno Datuk Saifuddin Abdullah, yang bekerjasama dengan ahli perbankan terkemuka itu akan menggabungkan orang besar korporat dan aktivis dalam organisasi "bukan kepartian" baharu, mengadakan perbincangan dengan pemimpin GHB, dilihat sebagai bunga-bunga kepada pembentukan parti politik baharu menggantikan PAS.

"Kita sangat bersetuju untuk meneruskan kerjasama pada masa depan. Jika, contohnya salah satu daripada kita memulakan NGO dan satu lagi parti baharu, kita akan bekerjasama rapat dan berbincang antara satu sama lain, "kata Saifuddin dipetik akhbar itu.

Saifuddin berkata, beliau berbincang dengan Ahli Parlimen Parit Buntar daripada PAS, Datuk Mujahid Yusof Rawa mengenai "apa yang akan kita buat kerana mereka sering bekerja bersama walaupun berbeza pandangan politik sebelum ini".

Mengesahkan perbincangan itu, Mujahid yang juga sebahagian daripada GHB memberitahu ST beliau perlu berbincang dengan yang lain sebelum membuat keputusan untuk bekerjasama dengan organisasi Nazir.

Bulan lalu, portal berita Asia Sentinel melaporkan Nazir, yang menerajui Kumpulan CIMB dan adik kepada Datuk Seri Najib Razak bertemu pemimpin perniagaan di ibu pejabatnya di UK dan Kuala Lumpur untuk membincangkan mengenai penubuhan parti politik bukan kepartian yang baharu untuk menghentikan "politik perkauman".

Nazir kemudian menjelaskan rancangan itu bukan untuk sebuah parti politik, dan katanya beliau berbincang dengan beberapa rakan yang mempunyai idea sama seperti Saifuddin mengenai bagaimana rakyat boleh meluahkan kebimbangan mereka mengenai suasana sosiopolitik negara.

Pada Isnin, bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu, yang tewas bersama pemimpin progresif lain dalam pilihan raya bulan lalu, melancarkan GHB, satu gerakan berlandaskan Islam yang akan berpegang kepada prinsip inklusif, progresif dan kebajikan rakyat.

Sementara itu, ST berkata jalinan antara kumpulan Nazir dan GHB boleh menarik masyarakat Melayu luar bandar.

"Pengundi ini sering menghormati ahli perniagaan Melayu yang berjaya dan mereka kini semakin mengambil berat terhadap nilai Islam," kata akhbar itu memetik sumber. - 15 Julai, 2015. (TMI)

Parti Baharu Proksi DAP, Tidak Akan Kekal Lama, Kata Mustafa Ali.

Bekas setiausaha agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata Gerakan Harapan Baru hanya proksi kepada DAP, ketika ditemubual baru-baru ini. - Gambar The Malaysian Insider, 15 Julai, 2015.

Persepsi umum terhadap Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru) yang diumumkan pembentukan secara rasmi Isnin lepas disifatkan hanya proksi kepada DAP semata-mata dan tidak akan kekal lama, kata Datuk Mustafa Ali.
Bekas setiausaha agung PAS yang dilantik sebagai pengarah pilihan raya parti Islam itu berkata, beliau tidak kisah sangat dengan gerakan kepada pra sebuah parti baharu ini.

"Apa matlamat Harapan Baru? Ia hanya kesinambungan daripada pasma yang diharapkan DAP untuk ganti PAS," katanya dalam satu wawancara khas dengan The Malaysian Insider baru-baru ini.

Mustafa berkata demikian beberapa jam selepas Harapan Baru diumumkan secara rasmi pada satu sidang media di Kuala Lumpur Isnin lepas oleh pengerusinya yang juga bekas timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu.

Hampir semua pemimpin PAS yang disingkirkan dalam pemilihan muktamar ke-61 Jun lalu menyertai sidang media ini kecuali beberapa orang termasuk bekas naib presiden Datuk Husam Musa yang tidak sihat dan bekas ketua penerangan, Datuk Mahfuz Omar.

Turut menyertainya adalah 2 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor yang digantung keahliannya oleh PAS, Saari Sungib (Hulu Klang) dan Hasnul Baharudin (Morib).

Parti baharu tiada apa-apa kekuatan

Mustafa berkata, parti baharu yang akan dibentuk ini tidak ada apa-apa melainkan mendapat sokongan pihak lain khasnya DAP.

"Persepsi Harapan Baru hanya proksi kepada DAP sahaja, ia adalah sebuah parti yang disokong DAP dalam apa bentuk sokongan sekalipun. Parti ini tidak ada apa-apa melainkan mendapat sokongan DAP," katanya.

Beliau mendakwa, kepimpinan PKR masih belum lagi memberikan sokongan sepenuhnya kerana hanya sebahagian kecil yang menyokongnya.

"Majoriti PKR bersama PAS," kata Mustafa yang tidak dilantik semula sebagai setiausaha agung PAS.

Katanya, parti ini lahir selepas usul muktamar PAS dilaksanakan DAP walaupun ketika itu Majlis Syura masih belum membuat keputusan lagi.

"Dalam PAS, perkara yang melibatkan undang-undang bukan diputuskan muktamar tetapi Majlis Syura," katanya ketika menjelaskan pihak manakah yang memberikan kata putus dalam PAS.

Walaupun sebuah parti baharu bakal dibentuk hasil perpecahan dalam PAS, Mustafa menganggap krisis ini tidak besar dalam parti Islam itu dan hanya perkara biasa.

"Ia hanya kes beberapa pimpinan tidak puas hati masa pilihan raya. Bukan suatu yang spontan walaupun buat pertama kali jawatan presiden dipertandingkan," katanya.

Salahkan Asmuni Awi

Mustafa berkata, beliau melihat krisis yang lebih besar dalam PAS iaitu pada 1977 di mana rakyat nampak tidak puas hati dan menunjukkan protes sehingga parti Islam itu hilang kerajaan negeri Kelantan.

Katanya, beliau tidak bersetuju dengan "budaya cai" yang diamalkan dalam pilihan raya baru-baru ini sehingga satu blok kepimpinan PAS tersingkir.

Beliau mendakwa tidak tahu perkara ini sehinggalah selepas muktamar dan meletakkan kesalahan kepada pengerusi jawatankuasa pemilihan PAS Asmuni Awi yang membenarkan cara ini.

"Rupanya ada kenyataan daripada Asmuni, pengerusi SPR yang berkata ganti nama ok, bukan serang pihak lain. Ia dikaitkan dengan cai," katanya yang mengakui kumpulan konservatif membuat cai semasa pemilihan baru-baru ini.

"Kalau saya tahu, saya tegur dari awal. Saya tidak suka kempen dalam parti sebegini.

"Saya langsung tak sentuh pilihan raya kali ini. Saya serah 100% kepada jawatankuasa pemilihan yang dipengerusikan Asmuni," kata Mustafa. - 15 Julai, 2015. (TMI)

Skandal Cetak Wang Pulak.. Orang Najib, Pak Lah Dikaitkan. -Lapor Akhbar Australia (93)

Sydney Morning Herald melaporkan permintaan Canberra untuk maklumat dari Putrajaya membabitkan dua firma Bank Rezab Australia, tidak dipenuhi. - Gambar fail The Malaysian Insider, 14 Julai, 2015

LIHAT pendedahan ini, Perdana Menteri Najib perlu letak jawatan? 
E-Buku IH-102: Pendedahan Ini, PM Akan Letak Jawatan?

E-Buku IH-102: Pendedahan Ini, PM Akan Letak Jawatan?

Ketika sedang disiasat berkaitan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dikaitkan dengan satu lagi skandal rasuah, kali ini melibatkan kontrak mencetak wang kertas polimer, lapor akhbar Sydney Morning Herald (SMH).
SMH melaporkan permintaan Canberra untuk maklumat dari Putrajaya membabitkan dua firma Bank Rezab Australia, tidak dipenuhi.

Memetik sumber, harian itu mendakwa pegawai-pegawai kanan kerajaan Australia maklum akan maklumat risikan yang mengaitkan individu dalam pentadbiran Najib dan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam kes itu.

Malaysia, kata laporan itu, tidak mempedulikan permohonan bantuan rasmi dari Jabatan Peguam Negara Komanwel untuk memberikan maklumat yang disifatkan sensitif, berkenaan urus niaga kewangan sekumpulan orang tengah.
Kes ini mencetuskan pendakwaan terhadap beberapa ahli perniagaan Australia yang bekerja dengan Percetakan Wang dan Matawang Keselamatan Australia, laporan SMH dipetik.

Menurut laporan itu, pegawai Malaysia didakwa disogok dua syarikat itu bagi memperolehi kontrak menukar wang kertas kepada polimer di antara tahun 1999 sehingga 2009.

Sebahagian daripada orang tengah yang korup itu dikatakan rapat dengan pejabat Najib dan Abdullah, laporan itu menambah.

Menurut SMH, wakil perundangan Najib menolak dakwaan itu dan mengancam mereka dengan tindakan undang-undang.

Selain itu, Wikileaks juga dituduh menerbitkan satu perintah larangan Mahkamah Agung Victoria yang menamakan Najib.

Kumpulan anti-kerahsiaan itu dilaporkan disiasat kerana melanggar arahan itu.

Perintah itu menghalang sebarang penerbitan maklumat yang "mendedahkan, mengandaikan, mencadangkan atau menuduh" Najib pernah "menerima atau cuba menerima rasuah atau bayaran tidak sesuai" di samping menamakan Abdullah dan ahli politik lain dari Indonesia dan Vietnam.

Namun awal hari ini, Mahkamah Agung Australia menghapuskan perintah itu yang diperolehi Jabatan Perdagangan dan Hal Ehwal Luar Australia pada tahun lalu.

SMH melaporkan walaupun mahkamah maklum Najib dan Abdullah bukan yang menerima rasuah, namun pegawai kedua-dua mereka tersabit dalam urus niaga korup itu. - 14 Julai, 2015. (TMI)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails