Saturday, September 05, 2020

Masih Ada Pesta Liar: 15 Terbabit ingkar PKPP

 Foto hiasan

Kuala Lumpur: Seramai 15 individu terbabit dalam penganjuran pesta liar antara 46 yang ditahan Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana ingkar Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) semalam.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, selain terbabit penganjuran pesta liar, antara kesalahan lain yang dikesan adalah gagal menyediakan peralatan/catitan keluar masuk (lapan), tidak memakai pelitup muka (11), premis beroperasi lebih masa (10), premis beroperasi tanpa lesen perniagaan (1) dan aktiviti dengan membabitkan kehadiran orang ramai yang menyukarkan penjarakan fizikal (1).

Menurutnya, seramai 45 individu yang ditahan itu dikenakan kompaun dan seorang individu lagi dijamin.

"Task Force Operasi Pematuhan yang diketuai PDRM juga membuat 55,838 pemeriksaan semalam bagi memantau dan penguatkuasaan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) PKPP.

"Sebanyak 3,185 pasukan pematuhan membabitkan 13,314 anggota membuat pemantauan di 3,498 pasar raya, 4,527 restoran serta 1,334 penjaja, 898 kilang, 3,275 bank dan 764 pejabat kerajaan.

"Juga dipantau adalah 1,016 terminal pengangkutan darat, 168 terminal pengangkutan air serta 101 terminal pengangkutan udara," katanya pada kenyataan di sini, hari ini.

Berkaitan kuarantin wajib, katanya, sejak 24 Julai sehingga semalam, 22,906 individu pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa dan ditempatkan di 70 hotel dan empat Institut Latihan Awam (ILA) di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Johor, Sarawak, Kelantan, Perak, Kedah, Perlis, Terengganu, Sabah serta Labuan.

"Daripada jumlah itu, 9,028 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib manakala 66 individu dihantar ke hospital untuk rawatan.

"Seramai 13,812 individu sudah didiscaj dan dibenarkan pulang ke rumah masing-masing," katanya. (MyMetro)

Hibur Hibur Sikit
Baik didengar oleh perasuah-perasuah!!

Terbaru, Semalam Taif Dilanda Banjir.. Video.

  Sambungan dari..


taif, #rain, #flood, #hujan, #heavyrain, #thunder, #arab, #saudiarabia, ARAB SAUDI SEKARANG TIDAK LAGI GERSANG Sudah ...
New
rain, #mecca, #taif, #saudiarabia, #flood, #hujan, #banjir, #gurun, #subur, #badai, #suaraalam, الفيضانات في العرب ARAB ...
New

Pencemaran Sungai Gong: 4 ditahan. Al-hamdulillah!

 EMPAT beradik pemilik kilang yang disyaki terbabit dalam kejadian pencemaran bau di kawasan perindustrian Sungai Gong, Rawang ditahan reman. - Foto BERNAMA EMPAT beradik pemilik kilang yang disyaki terbabit dalam kejadian pencemaran bau di kawasan perindustrian Sungai Gong, Rawang ditahan reman. - Foto BERNAMA

Pencemaran Sungai Gong: 4 beradik pemilik kilang ditahan

KUALA LUMPUR: Polis menahan empat lelaki pemilik kilang yang disyaki terbabit dalam kejadian pencemaran bau di kawasan perindustrian Sungai Gong, Rawang.

Ketua Polis Selangor Datuk Noor Azam Jamaludin, berkata semua suspek berusia lingkungan 50 hingga 60 tahun ditahan dalam operasi bermula kira-kira 11 malam sehingga 12.30 tengah malam tadi.

"Tangkapan dibuat di kediaman mereka dan ada yang ditahan selepas tampil di Balai Polis Daerah Gombak.

"Kita akan buat permohonan reman pagi ini di Mahkamah Selayang untuk siasatan lanjut," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati kilang berkenaan diusahakan oleh empat suspek yang juga adik-beradik selepas bapa mereka meninggal dunia.

Kes disiasat mengikut Seksyen 430 Kanun Keseksaan.

Semalam, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari dilaporkan berkata sebuah kilang yang disyaki menjadi punca pencemaran bau sehingga menyebabkan empat Loji Rawatan Air (LRA) di Sungai Selangor dihenti tugas sejak Khamis lalu, sudah disita dan dikompaun serta-merta selain akan dikenakan tindakan lebih tegas.

Jelasnya, kilang berkenaan disyaki melepaskan bahan pelarut ke dalam Sungai Gong yang mengalir ke Sungai Sembah iaitu antara sungai utama bagi Sungai Selangor.

Sebanyak 1,292 kawasan di tujuh wilayah di sekitar Lembah Klang membabitkan hampir 1.2 juta akaun pengguna mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual bermula Khamis selepas empat LRA dihenti tugas susulan insiden pencemaran bau berkenaan. – BERNAMA

Komen weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdlillah, bila dapat pemimpin atau menteri terbabit yang bertanggung jawab, operasi pun berjalan lancar.

Hibur Hibur Sikit
Baik didengar oleh perasuah-perasuah!!

Turki: Kami Siap Sedia, Perang Hanya Tunggu Masa!

 

1. Sekutu Erdogan: Kami Siap Sedia, Perang Hanya Tunggu Masa!

Ahli politik Turki yang merupakan sekutu Presiden Recep Tayyip Erdogan memberi amaran bahawa perang antara negaranya dan Yunani kini "hanya tinggal masa". Devlet Bahceli, pemimpin Parti Gerakan Nasionalis Turki, mengatakan rancangan Yunani untuk memperluas wilayah perairannya sejauh 12 batu akan mencetuskan konflik berdarah.

Ketakutan akan pertembungan skala penuh antara Turki dan Yunani meningkat setelah tentera laut kedua negara menunjukkan kekuatan di perairan yang dipertandingkan antara Cyprus dan Crete. Dan Bahceli sekarang telah menyatakan bahawa dia yakin rancangan "pencerobohan" Yunani "akan berakhir dengan sangat buruk."

"Tidak dapat dibayangkan untuk meninggalkan kepentingan sejarah kita di Mediterranean dan Laut Aegea. Nampaknya selera dan keinginan Yunani untuk dilemparkan ke laut membengkak lagi, ”katanya seperti dikutip oleh The Sun.

Ahli politik itu menegaskan bahawa konflik di Laut Tengah dan Laut Aegea kini menjadi masalah. Matlamat Yunani adalah untuk datang lagi dan menduduki tanah kita (Turki) dari tempat kita membuangnya 98 tahun yang lalu. Kami menghadapi rancangan pencerobohan baru, "katanya.

"Mulai sekarang, sikap dan tingkah laku Yunani akan menentukan apakah ketegangan yang meningkat akan menyebabkan pendarahan atau konfrontasi yang keji," tambahnya.

Komen Dan muncul di tengah perbalahan diplomatik setelah Turki mengirim kapal penyelidikan mereka Oruc Reis ke perairan yang dipertikaikan untuk meninjau dasar laut untuk gas dan minyak pada 10 Ogos. Oruc Reis dikawal oleh kapal perang Turki.

Langkah itu membuat marah Athena, yang bertindak balas dengan mengirim kapal tentera laut dan mengumumkan latihan ketenteraan di selatan Turki dan di pulau Yunani Kastellerizo, hanya satu batu di selatan pantai Turki.

Athens mendakwa bahawa kapal itu beroperasi di atas landasan benua Yunani di kawasan di mana ia mempunyai hak eksklusif untuk potensi cadangan minyak dan minyak bawah laut - mendorong negara itu untuk menghantar kapal perang untuk mengesan armada Turki.

Ketegangan semakin meningkat ketika Turki mengesahkan kapal perang angkatan lautnya melakukan "latihan maritim" dengan kapal AS di Mediterania Timur.

Sebagai tindak balas terhadap krisis yang semakin meningkat, Yunani juga mengumumkan akan memperluas perairan wilayahnya di sepanjang garis pantai barat dari enam batu nautika menjadi 12 batu nautika.

Pemanjangan yang dirancang tidak akan mempengaruhi wilayah di tengah perselisihan Yunani-Turki. Namun, Turki sebelumnya telah memperingatkan bahawa sebarang pengembangan perairan Yunani di Laut Aegea akan dilihat sebagai penyebab perang. Erdogan menegaskan bahawa Ankara tidak akan menerima konsesi sebelum meneruskan dialog dengan Yunani, seperti menangguhkan program eksplorasi gasnya.

"Turki akan mengambil apa yang perlu dilakukan di Mediterania, di Laut Aegea dan di Laut Hitam," kata Erdogan.

“Sama seperti kita tidak menguasai wilayah, kedaulatan dan kepentingan siapa pun, kita tidak akan berkompromi dengan apa yang menjadi milik kita. Kami bertekad untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan dalam politik, ekonomi dan ketenteraan ”.

Dia mengecam Yunani: "Kami mengajak pembicara kami untuk bertindak bersama dan untuk mengelakkan kesilapan yang akan membawa kepada kehancuran mereka".

Kata-katanya datang ketika Turki mengatakan akan mengadakan latihan tembakan di Mediterranean timur di luar Pantai Iskenderun, timur laut Cyprus.

Sekutu-sekutu NATO yang lain juga telah terlibat dalam perselisihan itu, dengan Perancis mengumumkan akan bergabung dengan Yunani, Itali dan Cyprus untuk latihan tentera laut bersama di wilayah tersebut. 

Mencari Keseimbangan dalam Dasar Luar Turki (Program)

2. Analisis Mencari Keseimbangan dalam Dasar Luar Turki


'Tatanan dunia liberal' runtuh dengan penurunan relatif AS dan dunia Barat. Kita berada di zaman kacukan di mana tidak ada sistem lain yang dapat disatukan. Banyak garis kesalahan geopolitik telah dilukis. 

Dalam tempoh ini, terutama di sekitar Turki, terdapat kawasan konflik panas di banyak kawasan seperti Iraq, Syria, Libya dan Timur-Mediterranean, ini secara langsung mempengaruhi kepentingan nasional Turki. Bagi Turki, dalam jangka waktu seperti itu, ia berusaha untuk memaksimumkan kepentingan nasionalnya. Iaitu dengan merevisi keterlibatan dasar luarnya, menjalin kemitraan baru tidak hanya dengan para pelaku Barat, tetapi dengan kekuatan baru seperti Rusia dan China.

Beberapa perkara penting dalam beberapa tahun terakhir telah membentuk pengalaman asas di luar Turki. Kita mungkin mengatakan bahawa perkara utama adalah rampasan kuasa 15 Julai, isu Syria dan Mediterranean Timur. Turki diserang oleh harta rampasan kuasa pada tahun 2016, manifestasi keganasan Feto yang dikongsi oleh kekecewaan besar yang dialami di negara-negara Barat. 

Turki mengatakan ini akan sejalan dengan hubungan yang dipersetujui, terutama dengan negara-negara yang bersangkutan mengalami hak serius dengan negara-negara seperti AS dan Jerman. Selanjutnya, sementara dia ditinggalkan sendirian oleh kekuatan Barat di Syria, dia juga memperhatikan usaha AS untuk menubuhkan pasukan pengorganisir PKK di Syria, dan akhirnya, dia segera campur tangan dalam situasi ini dengan Operasi Peace Spring. 

Walaupun semua proses ini sedang berlangsung, mereka mulai memasuki hubungan politik dan ketenteraan dengan Rusia untuk membuat kebijakan yang seimbang. Membeli sistem pertahanan udara S400, bermitra dengan proses Astana di Syria dengan cara yang akan melumpuhkan AS, dan berusaha untuk memperbaiki hubungan eko-politik dengan China adalah tanda penting. Turki jelas tidak setuju dengan Rusia dalam segala hal, banyak isu geo-politik juga timbul. 

Kami melihat bahawa kedua-dua pihak menyimpang dalam isu-isu penting. Contohnya, seperti sokongan Rusia terhadap rejim Assad, perkongsian ketenteraannya dengan Jenderal Haftar di Libya, dan isu Crimea. Tetapi di Turki negara-negara barat, terutama Amerika Syarikat, dari segi Turki secara pasif melihat pendekatan yang mulia dan akhirnya organisasi pengganas Feto, Syria dan Mediterania Timur menghadap Turki yang tepat diposisikan begitu murni.. 

Serta ketegangan dengan Rusia, Turki dan Rusia juga semakin siklik kerana juga, setidaknya digalakkan untuk menjalin kerjasama dalam beberapa bidang. Sistem dunia liberal telah runtuh, tetapi dalam tempoh hibrid ini jika yang baru tidak diasuh Turki akan menjadi pusat minat mereka untuk mengejar dasar yang seimbang.

Dalam konteks ini, kemungkinan mereka akan terus memperbaiki hubungan mereka dengan Rusia dan China, walaupun belum pada tahap strategis.
(IH)

7 PRK Kalah, Anda Ditolak Termasuk DAP, Tak sedar Lagi Ke?

 Tujuh PRK Kalah, Cuba Fahami Mengapa Anda Ditolak – Pengerusi DAP Kelantan

Tujuh PRK Kalah, Cuba Fahami Mengapa Anda Ditolak – Pengerusi DAP Kelantan

KUALA LUMPUR – Pihak yang mengalami kekalahan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim, Perak pada Sabtu lalu dinasihati supaya akur dengan keputusan itu.

Pengerusi DAP Kelantan, Datuk Zaid Ibrahim berkata, parti yang kalah tidak perlu menyebarkan tohmahan berlaku undi rasuah pada pilihan raya itu,

Sebaliknya parti kalah disarankan supaya menerima keputusan kalah itu secara terbuka dan ikhlas di samping mencari punca kekalahan itu dan memperbaki kelemahannya.

“Those who lost in Slim and 6 other places need to be humble. Don’t be so haughty to declare it was a vote for corruption. (Mereka yang kalah di Slim dan enam kawasan (PRK) lain perlu merendah diri. Jangan bersifat angkuh dan isytihar ia adalah undi rasuah) katanya dalam akaun Twitter hari ini.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) itu menambah, pihak yang mengambil bahagian dalam pemilihan itu tidak perlu mengejek Apa Malu Bossku dan sebagainya.

Sebaliknya mereka dinasihati supaya menghormati pilihan yang telah diterjemahkan oleh pengundi Slim dalam menentukan wakil rakyat mereka.

“Cuba memahami mendalam mengapa anda ditolak oleh pengundi Slim,” ujarnya. – MalaysiaGazette

Hibur Hibur Sikit
Baik didengar oleh perasuah-perasuah!!

Keprihatinan terhadap karyawan& pejuang budaya Sabah/Sarawak.

 Penyanyi dan pelakon Sabah, Abu Bakar Ellah menerima kunjungan Pengerusi FINAS, Zakaria Abdul Hamid di kediamannya. - Foto FINAS Penyanyi dan pelakon Sabah, Abu Bakar Ellah menerima kunjungan Pengerusi FINAS, Zakaria Abdul Hamid di kediamannya. - Foto FINAS

HALAMAN HIBURAN

Tidak lagi terpinggir

KUALA LUMPUR: Bukan sekadar memperjuangkan nasib penggiat seni di Semenanjung Malaysia, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) menunjukkan keprihatinan terhadap karyawan dan pejuang budaya di Sabah dan Sarawak.

Kesediaan FINAS menjenguk penggiat seni di kedua-dua negeri itu membuka mata banyak pihak, apatah lagi, selama ini, ramai menganggap karyawan di dua negeri itu bagai terpinggir dan tidak diendahkan.

Hasilnya, beberapa pendekatan diambil FINAS bagi mengubah nasib penggiat seni sepanjang lawatan program Ziarah Kasih FINAS Prihatin di Kuching pada 11 Julai lalu, diikuti di Kota Kinabalu pada 7 Ogos dan 29 Ogos lalu.

Pengerusi FINAS, Zakaria Abdul Hamid, berkata program Ziarah Kasih FINAS Prihatin di Sabah dan Sarawak mahu membuka ruang kepada pelakon veteran dari dua negeri terbabit terus aktif dalam dunia lakonan.

"FINAS sempat menziarahi penyanyi dan pelakon, Safar Ghafar di Sarawak, pada kunjungan, Julai lalu. Selepas lawatan itu, kami dimaklumkan Safar sudah mula menerima tawaran berlakon.

"Menjadi harapan saya agar lebih ramai pelakon veteran diberi ruang seperti pelakon muda. Jangan pinggir mereka. Bagi saya, tiada yang lama, tiadalah yang baharu.

"Kita tahu bakat dan kelebihan pelakon lama tidak boleh dipertikaikan. Menerusi usaha ini, FINAS mahu menggalakkan syarikat produksi tempatan membantu lebih ramai pelakon veteran di Sabah dan Sarawak," katanya kepada BH Online.

Pelakon dan pemilik syarikat perfileman, Sabah Film Productions, Datuk Deddy M Borhan yang pernah menghasilkan 18 filem sepanjang pembabitan dalam dunia seni menerima sumbangan FINAS. - Foto FINAS Pelakon dan pemilik syarikat perfileman, Sabah Film Productions, Datuk Deddy M Borhan yang pernah menghasilkan 18 filem sepanjang pembabitan dalam dunia seni menerima sumbangan FINAS. - Foto FINAS

Zakaria berkata, pelakon veteran tidak mengharapkan bayaran besar, cuma sedikit ruang untuk melepaskan rindu beraksi di hadapan kamera.

"Berdasarkan pemerhatian saya, pelakon veteran bukan mengutamakan bayaran. Sebaliknya, mereka mahukan kepuasan lakonan.

"Sebelum ini, saya selalu dengar rungutan, pelakon muda disolek untuk tampak tua. Saya tidak faham kenapa tidak menggunakan pelakon veteran.

"Langkah ini secara tidak langsung membantu pelakon veteran mencari sesuap rezeki. Jika semua watak diberikan kepada pelakon muda, bagaimana nasib pelakon veteran apabila hak mereka turut diambil.

"Mengapa tidak memberikan peluang dan ruang yang adil kepada mereka," katanya.

Pengarah, Tony Francis Gitom yang pernah meledak menerusi drama Cinta Antara Benua dan Syurga Di Pintu Neraka masih aktif berkarya di Negeri Di Bawah Bayu tidak dipinggirkan FINAS. - Foto FINAS Pengarah, Tony Francis Gitom yang pernah meledak menerusi drama Cinta Antara Benua dan Syurga Di Pintu Neraka masih aktif berkarya di Negeri Di Bawah Bayu tidak dipinggirkan FINAS. - Foto FINAS

Sempena lawatan kerja FINAS ke Sabah, program Ziarah Kasih FINAS Prihatin menjejaki pelakon veteran, Datuk Deddy M Borhan, Dayang Asnah Ibrahim dan Mohamed Salleh atau lebih dikenali sebagai Mat Congo.

Menerusi usaha itu, Zakaria turut berterima kasih atas pembabitan Global Ikhwan Sdn Bhd Holdings (GISBH), Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dan Yayasan Felda.

Zakaria berkata, beliau sudah menziarahi 50 artis veteran sepanjang bertugas sebagai Pengerusi FINAS.

"Dalam setiap lawatan kerja, saya akan cuba meluangkan masa menziarahi artis veteran, tidak kira di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

"Saya sudah turun padang menziarahi artis veteran di Negeri Sembilan, Johor, Pahang dan banyak lagi lokasi lain. Pada setiap lawatan, saya akan ziarah dua hingga tiga artis veteran," katanya.

Selain itu, program pratonton filem komedi berjudul Craze Below the Wind turut diadakan pada lawatan Zakaria yang ditemani Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Ahmad Idham Ahmad Nadzri ke Sabah, baru-baru ini. Sesi tayangan itu dikendalikan pengarah muda, Katak Chua.

Zakaria berkata, FINAS juga terbabit dengan beberapa program perkongsian bersama penduduk Sabah membabitkan penerangan mengenai visi, misi dan peluang yang boleh dimanfaatkan melalui agensi itu.

"Seperti diketahui, FINAS memiliki studio di Kuching. Jadi, kita dalam perancangan membuka studio di Sabah.

"Dengan pembangunan studio, orang ramai boleh menyewa peralatan dan keperluan penggambaran seperti di Kuching dan Kuala Lumpur.

"Usaha ini secara tak langsung memberi kemudahan kepada anak seni untuk terus berkarya," katanya.

Hibur Hibur Sikit

Mahkamah putus jawatan Shafie, kerajaan Sabah Haram

 

Mahkamah Persekutuan mengesahkan tindakan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah untuk melucut jawatan Musa Aman pada bulan Mei 2018 telah melangkaui kuasanya dan melanggar perlembagaan.

Masa itu Musa Aman mempunyai sokongan 31 daripada 60 ADUN Sabah dan telah sah mengangkat sumpah di Istana Sabah.

Namun dua hari kemudian, TYT telah menggugurkan jawatan Musa Aman tanpa sebab dan tidak mengikuti perlembagaan Sabah.

Pada hari yang sama, TYT membenarkan Shafie Apdal untuk mengangkat sumpah mnjadi Ketua Menteri.

Beberapa bulan kemudian, kerajaan Sabah Shafie Apdal pula meminda perlembagaan Sabah untuk membenarkan TYT menjawat lebih daripada dua penggal yang dibenarkan sebab penggal kedua TYT akan berakhir 2 minggu lagi.

"13 Dec 2018: TYT Sabah kini boleh berkhidmat lebih daripada dua penggal". Rujuk di sini.

Ini adalah satu langkah amat janggal sedangkan PH selalu ratib mahu hadkan tempoh jawatan utama kerajaan dengan alasan mahu sekat penyalah gunaan kuasa.

“Dalam pada itu, Mohd Shafie menafikan wujudnya rundingan antara ketua menteri dan TYT mengenai pindaan Perlembagaan itu sambil melafazkan sumpah.”

Tapi PH buat juga.

Kali ini mereka bukan mahu hadkan tempoh tetapi terang-terang membatalkan had sedia ada.

(Jika suruh orang PH jawab kenapa, mereka akan diam kerana tiada jawapannya sedangkan Yang di-Pertuan Agong pun ada had penggal)

Keputusan Mahkamah Persekutuan ini juga bermakna Shafie Apdal telah menjawat secara haram sebagai ketua menteri dan kerajaan Warisan Sabah sejak bulan Mei 2018 adalah sebuah kerajaan haram.

Tapi mana pula PH Plus peduli tentang hal "Rule of Law" atau perlembagaan?

"4 Sept 2020: TYT exceeded powers in sacking Musa; case not academic". Rujuk di sini.
– Najib Razak

Hibur Hibur Sikit,  Sila dengar lagu-lagu ini..

Anak Kampung - Jimmy Palikat (HQ Audio With Lirik)

Macam Di KK - MCM D KK (PROMO ORIGINAL) - Janrywine J Lusin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails