Friday, February 05, 2010

Bukti Nik Aziz Mampu Urus Sendiri Wang Royalti..


MENTERI Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi jaminan sebarang wang pemberian daripada Kerajaan Pusat, sama ada wang royalti atau ihsan tidak akan disalahgunakan dan sampai kepada rakyat jika disalurkan terus kepada kerajaan negeri.

Beliau berkata pengalaman mentadbir Kelantan kira-kira 20 tahun membuktikan kerajaan negeri pimpinan PAS tidak menyeleweng atau menyalahgunakan wang yang diperuntukkan bagi kepentingan rakyat.

"Kami boleh mengurus dan mentadbir sendiri wang daripada Kerajaan Pusat itu, walaupun tanpa melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP)," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu di Kota Baharu.

Nik Aziz berkata demikian mengulas mengenai cadangan Kerajaan Pusat untuk menyalurkan wang ihsan melalui JPP dan tidak disalurkan terus kepada kerajaan negeri itu kerana dikhuatiri tidak sampai ke matlamat asal untuk kepentingan
rakyat.

"Sepanjang 20 tahun mentadbir negeri ini, pegawai kami amanah, tidak rasuah dan inilah yang ditarbiahkan supaya menjadi manusia yang beriman dan bertakwa," kata Nik Aziz.

Ditanya mengenai kenyataannya semalam yang mengajak Umno duduk semeja untuk membincangkan isu agama, Nik Aziz berkata beliau bersedia bila-bila masa untuk mengadakan perbincangan dengan Umno mengenai agama Islam.

Menurutnya persoalan yang beliau ingin tekankan ialah mengapa Umno menolak perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS.

Beliau berkata jika Umno berjaya menjelaskan kepada PAS bahawa prinsip perjuangan yang dibawa parti menyalahi Islam, beliau bersedia menerima Umno. - Bernama

Isu Disiplin PAS: Air Tenang, Siapa Buayanya?


PEMUDA PAS akan mendapatkan penjelasan seorang exconya kerana mempertikai kewibawaan jawatankuasa disiplin parti yang dipengerusikan naib presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, secara keras dan terbuka.

Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata, exco berkenaan, Abdullah Abdul Karim akan diminta menjelaskan sebab dan rasional kritikannya yang diutarakan melalui satu kenyataan pada hujung minggu lalu. Abdullah dilaporkan berpendapat, keputusan jawatankuasa disiplin PAS yang bersidang pada 29 Januari lalu tidak boleh diterima dan menghantar isyarat yang salah terhadap rakyat Malaysia.

Keputusan tersebut digambarkan sebagai berat sebelah apabila Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali yang dilihat tidak sealiran dengan Khalid, hanya diberikan amalan bertulis, walaupun kedua-kedua mereka didapati bersalah. Abdullah bagaimanapun dijadual berlepas ke United Kingdom beberaha hari lagi dan akan menginap di sana selama setahun.

Sebelum itu, apa yang disifatkan ketegangan dalam PAS akibat kritikan keras seorang exco Pemudanya terhadap kewibawaan jawatankuasa disiplin dianggap telah ditutup kerana pemimpin berkenaan telah memohon maaf, kata setiausaha agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

Menurutnya, exco tersebut, Andullah Abdul Karim dan Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang juga pengerusi jawatankuasa tersebut, masing-masing telah berhubung bagi menyelesaikan ketegangan tersebut.

Keputusan kontroversi pada 29 Januari lalu dikritik hebat di blog-blog yang mengamati politik PAS dan dianggap berat sebelah apabila seorang lagi tertuduh, Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali hanya diberikan surat amaran sahaja.

Kemuncak ketidakpuasan hati itu, Abdullah - yang juga timbalan ketua Pemuda Pahang dan ahli jawatankuasa PAS negeri di bawah pimpinan Tuan Ibrahim - sendiri secara terbuka mengeluarkan kenyataan menghentam keputusan tersebut.

Abdullah ketika dihubungi Malaysiakini mengakui telah berhubung dengan Tuan Ibrahim berhubung ketegangannya itu dengan Tuan Ibrahim. Bagaimanapun Abdullah berkata beliau tetap berpegang kepada tegurannya dan tidak mahu menariknya kembali walaupun sepatah.

"Saya minta beliau baca kembali kenyataannya (di blog) kerana faktanya yang berkaitan dengan saya tidak betul.

"Buat masa ini saya tidak mahu keluarkan kenyataan, Saya tidak mahu keruhkan suasana," katanya ketika dihubungi semalam.

"Saya juga telah hantar emel kepada pimpinan (PAS) pusat, dan buat salinan kepada naib-naib presiden, termasuk setiausaha agung, minta beliau (Tuan Ibrahim) perbetulkan kerana ia amat tidak tepat."

Abdullah enggan mendedahkan "perkara yang tidak tepat itu" kepada media buat masa ini. Dalam perkembangan berkaitan, Khalid yang sebelum ini akur dan diam kelihatan memulakan pencaknya dengan 'menyiku' keputusan tersebut.

"Saya sedih kerana hasil keputusan jawatankuasa disiplin, imej PAS tercemar. Selama ini PAS dilihat sebagai 'weak link' di Selangor.

"Apabila disebut kerajaan PR akan jatuh kerana ada yang akan melompat, semua melihat pada PAS," katanya.

Menulis di blognya lewat petang semalam, pemimpin PAS yang terkenal dengan ketegasan dan kelantangannya itu turut membela Abdullah yang bermati-matian mempertahankannya.

"Saudara Abdullah, seorang AJK Pemuda (PAS) Pusat yang tidak langsung berkepentingan dalam isu ini menjadi marah. Apa sebabnya? Kita harus tanya diri kita sendiri.

"Jangan pula kita menempelaknya dengan ugutan tindakan atau tuduhan tidak bertanggung jawab dengan mengatakan 'kritik kemudiannya tinggal'," tulis Khalid.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Air tenang jangan disangka tiada buaya. Perlu disiasat, siapa buayanya? (Sumber Malaysiakini.com/AK)

Perancis Gantung Kerja, Polis Wanita Bertudung

GAMBAR bertarikh 19 Jun lalu menunjukkan seorang wanita berpurdah berjalan di bandar Marseille, selatan Perancis - AP Bukan Polis wanita...

PARIS 4 Feb. - Seorang pegawai pengawasan wanita polis Paris yang digantung kerja kerana memakai tudung semasa bertugas, akan dihadapkan ke jawatankuasa disiplin, menurut sumber terdekat siasatan kes tersebut kepada AFP semalam.

Pada November tahun lalu, pejabat polis Paris menggantung Nora B. yang akan dihadapkan ke jawatankuasa tersebut hari ini, kerana melanggar kewajipan berkecuali semasa sedang bertugas.

Nora, pegawai pengawasan beruniform yang bertanggungjawab ke atas rondaan di bandar raya itu, enggan menandatangani arahan penggantungan dan sengaja 'membangkitkan ketegangan' dengan terus memakai tudung semasa bertugas.

Kementerian Dalam Negeri Perancis memberitahu AFP, 'keputusan' tersebut diambil pejabat polis Paris dengan 'menggunakan kuasanya sebagai polis perbandaran' di bandar raya tersebut.

Nora, berdepan prosedur yang sama seperti pada 2004, namun bersetuju menanggalkan tudungnya selepas bertemu pesuruh jaya polis ketika itu, Jean-Paul Proust.

Piagam sekular Perancis daripada 2007, meminta penjawat awam supaya tidak memperlihatkan kepercayaan agama mereka semasa sedang bertugas.

Kes tersebut timbul di tengah-tengah perdebatan negara berhubung hasrat Perancis untuk menggubal satu undang-undang yang mengharamkan pemakaian burqa di negara itu yang dianggap bertentangan dengan nilai-nilai Perancis.

Satu tinjauan baru-baru ini mendapati, 57 peratus rakyat Perancis, menyokong undang-undang mengharamkan pemakaian burqa dan satu laporan Parlimen mencadangkan supaya ia diharamkan di sekolah, hospital, pejabat kerajaan dan pengangkutan awam. - AFP

Dari Hal Bankrap: 23 artis, 81 Atlit, Dll -Jab Insolvensi

HALAMAN HIBURAN

23 artis culas langsai hutang

PUTRAJAYA: Kedegilan 23 artis terkenal melangsaikan hutang bukan saja mengakibatkan mereka diisytihar bankrap, malah berdepan masalah lebih serius apabila enggan berunding dan mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI) untuk menyelesaikan kes itu.

Ada antara artis terbabit berstatus bankrap sejak 20 tahun lalu dan diperintah membayar balik hutang secara ansuran, manakala sebahagian lagi bakal menghadapi tindakan tegas apabila hanya membayar RM50 untuk beberapa bulan seperti diarahkan mahkamah sebelum melesapkan diri.

Artis terbabit antara 275 individu daripada sektor hiburan yang diisytiharkan muflis. Kebanyakan mereka dikenal pasti sebagai artis terkenal dan diisytihar bankrap kerana gagal menjelaskan hutang selepas membuat pinjaman untuk perniagaan atau membeli kenderaan.

Mendedahkan perkara itu, Ketua Pengarah Insolvensi, Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, berkata 10 daripada artis terbabit diisytihar bankrap selepas gagal membayar pinjaman sewa beli kenderaan, pinjaman perniagaan (enam), menjadi penjamin korporat (tiga), kad kredit (dua) dan masing-masing seorang gagal melunaskan hutang pinjaman rumah serta tidak membayar cukai pendapatan.

Beliau berkata, daripada 23 selebriti tersohor itu, 12 memberi kerjasama baik, tujuh lagi ‘tenggelam timbul’ manakala empat langsung tidak nampak batang hidung, menyebabkan tindakan tegas terpaksa diambil sama seperti individu bankrap lain.

Sehubungan itu, katanya, MdI bercadang ‘melawat’ artis terbabit pada bila-bila masa selepas mereka dilihat terlalu culas, malah tidak pernah hadir berbincang dengan jabatan itu untuk merancang pembayaran semula hutang sebelum ini sehingga diisytiharkan bankrap oleh mahkamah.

“Di sektor sukan pula, ada 81 atlit yang kami perlu tadbir manakala sektor hiburan seramai 275 orang diisytiharkan muflis,” katanya ketika ditemui di pejabatnya, di sini.

Abdul Karim berkata, selain sektor hiburan, pihaknya mengenal pasti beberapa golongan yang diisytiharkan bankrap terdiri daripada kakitangan awam, swasta, profesional, bekerja sendiri, perniagaan, pelajar, pesara dan ahli sukan.

“Kami akan kesan untuk ‘bertanya khabar’ jika mereka masih enggan hadir berbincang. Jabatan bukan mahu menganiayai atau menyusahkan orang, sebaliknya ambil pendekatan memudahkan keadaan serta berharap sepenuh kerjasama supaya status bankrap itu boleh ditamatkan.

“Beri kerjasama dan berbincang dengan jabatan, kami akan cuba buat peraturan setakat mana dan selama bila mereka boleh melangsaikan pembayaran. Ini penting sebab kami hendak menjaga kepentingan awam, pihak pemberi hutang, mendidik mengenai kewangan dan moraliti perniagaan, sekali gus membantu kerajaan membangunkan sektor ekonomi,” katanya.

Menjelas lanjut mengenai peranan MdI, Abdul Karim berkata, jabatan berperanan memberi nasihat dan membantu individu muflis keluar daripada kebankrapan menyebabkan kerjasama mereka amat diperlukan.

“Seseorang hanya akan diisytihar bankrap dengan perintah mahkamah dan selepas itu secara automatik semua harta mereka kecuali perkakasan kerja dan pakaian keluarga yang bernilai tidak lebih RM5,000 diletak hak kepada Ketua Pengarah Insolvnesi (KPI) untuk dijual dan hasilnya diagih kepada pemiutang kerana diandaikan seseorang itu tidak dapat mengurus kewangan dengan baik.

“KPI berperanan mentadbir dan memantau perilaku si bankrap dan di sini penguatkuasaan dilakukan jika gagal membayar mengikut perjanjian atau melakukan jenayah seperti meminjam lebih RM1,000 tanpa memberitahu status muflis, menyorok atau memindahkan harta dan mempunyai niat tidak mengisytiharkan harta kepada Ketua Pengarah Insolvnesi,” katanya.

Bagaimanapun, terdapat situasi kelonggaran diberikan seperti individu bankrap hilang upaya, menghidap penyakit kronik dan tidak bekerja kerana KPI ada budi bicara melepaskan mereka daripada kebankrapan, tetapi tertakluk kepada kriteria tertentu.

Abdul Karim berkata, individu yang diisytiharkan bankrap perlu hadir ke Jabatan Insolvensi yang mentadbir kes kebankrapan mereka kerana kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan tindakan undang-undang boleh diambil. Seseorang bankrap atau muflis tertakluk kepada beberapa sekatan, umpamanya tidak boleh membuat pinjaman lebih RM1,000 tanpa memaklumkan kepada pemberi pinjam bahawa dia seorang bankrap, tidak boleh membuka akaun bank kecuali penerimaan gaji, harta termasuk simpanan di bank, simpanan Tabung Haji manakala pelaburan mana-mana skim akan ditahan serta diambil bagi tujuan pembayaran hutang kepada pemiutang serta tidak boleh menjadi presiden apa-apa persatuan.

Selain itu, individu terbabit tidak boleh bekerja dengan syarikat dipunyai sanak-saudara, hanya boleh bekerja dalam bidang tertentu, tidak boleh dilantik menjadi pengarah syarikat kecuali dengan kebenaran KPI dan disekat ke luar negara terutama melancong kecuali dengan kebenaran KPI.

“Kami bagaimanapun memberi kelonggaran untuk menunaikan ibadat haji dan umrah sekali saja sepanjang tempoh kebankrapan. Ramai salah faham mengenai tanggungjawab MdI menyebabkan mereka marah, tetapi kami melindungi mereka daripada diganggu pemiutang berikutan segala pentadbiran harta diambil alih MdI.

“Kami juga melindungi masyarakat daripada individu bankrap yang menipu dan membantu golongan jujur yang mahu melangsai hutang, tetapi tidak mempunyai kemampuan membayar. “Sehubungan itu, saya menasihatkan individu muflis supaya bekerjasama dengan kami menyelesaikan masalah mereka kerana kita bukan mahu menyusahkan, sebaliknya membantu mereka membina hidup baru,” katanya. (Mymetro/AK)

PAS-UMNO Perlu Duduk Se Meja, Bincang Isu Agama.. -Nik Aziz


KOTA BAHARU Feb 4, 2010: Bernama melaporkan, selepas menolak perbincangan kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu Umno dan PAS duduk semeja untuk membincangkan isu-isu berkaitan agama Islam daripada berterusan menghabiskan masa bertelagah mengenai politik.

Menteri Besar Kelantan itu berkata pemimpin Umno perlu memikirkan mengenai pentingnya kedua-dua parti itu membincangkan isu-isu yang menyentuh agama kerana tiada faedahnya sekiranya kedua-dua parti mengamalkan pendekatan permusuhan politik.

Nik Abdul Aziz juga berkata tidak ada sebab langsung untuk kedua-dua parti itu bertengkar mengenai isu pembangunan.

"Saya mahu majlis perbincangan mengenai agama Islam (seperti ini) antara Umno dan PAS sudah lama. 5O tahun Umno bertengkar dengan PAS apa hasilnya, banyak masa habis. Parti itu banyak menggunakan masa, kepakaran dan kewangan untuk melawan gerakan Islam seperti PAS, apa hasilnya melainkan bertengkar," katanya kepada pemberita selepas menghadiri seminar kalimah Allah di sini, hari ini.

Seminar sehari yang diadakan di Pusat Tarbiah Islam (Putik) di sini dihadiri oleh Editor majalah Herald-The Catholic Weekly , Lawrence Adrewe dan wakil Buddha, Loo Choo Siang.

Isu kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno pernah dicetuskan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada muktamar parti tahun lalu bagi membincangkan kepentingan umat Islam di negara ini dan pembangunan orang Melayu termasuk menjaga hak kaum lain, namun ia ditentang Nik Aziz.

Walaupun Umno menerima dengan tangan terbuka tentang kesediaan mereka untuk berbincang ia juga ditentang Nik Aziz dan beliau mendesak PAS mengadakan Muktamar Agung Khas (EGM) bagi menyingkirkan beberapa pemimpin parti itu yang dikategorikan prokerajaan perpaduan.

Mereka ialah Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung Pas Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Ali.

Namun, akhirnya Abdul Hadi dan beberapa pemimpin PAS lain terpaksa akur untuk membatalkan perbincangan itu. - BERNAMA

Komen Blog Ibnu Hasyim: Tutup buku sementara mengenai Kerajaan Perpaduan, tumpukan ke arah isu-isu agama demi kebangkitan Islam dan melahirkan insan yang sempurna, selamat dunia akhirat.

Thursday, February 04, 2010

Kota Medan Kini Aman, Raja Mafianya Tinggal Sejarah

CATATAN PERJALANAN, MEDAN 1

HARI ini, saya menulis dari kota Medan Sumatra Utara, Indonesia. Entah bagaimana saya malam tadi saya tinggal di penginapan Jalan Bintang.

"Jalan Bintang? Masya Allah.. kou tahu tempat apa itu?" Tanya kawan saya orang Medan, setelah bertemu dan mengajak saya ke rumahnya.

Ya. Memang di situ suatu tempat penginapan kelas rendah yang dianggap jijik dipenuhi pelacur murahan. Kalau di KL macam di Belakang Mati Chow Kit Road. Di situ saya sedang minum ringan bersama-sama orang-orang yang baru saya kenali. Ini, lebih kurang perbualannya..

"Sekarang Medan sudah aman.." Kata seorang perempuan berumur kira-kira 40 tahun tukang goreng mi di tingkat bawah rumah penginapan itu."

"Dulunya kenapa?" Saya tanya.

"Dulunya kota Medan ini, separuh dikuasai pemerintah, separuh lagi dikuasai kepala mafia Batak Karo.. Kiranya kita sedang mahu dirampok, sebut saja 'horas' (ertinya kira-kira 'salam sejahtera' dalam bahasa Batak), kita seolah-olah dapat rokemen tidak diapa-apakan oleh preman (penjenayah) itu. Bahkan dikatakan waktu itu kutipan parking kereta di banyak tempat di Medan pun terpaksa di bagi dua antara pemerintah dan preman itu!" Jelas perempuan tersebut.

"Kok, sampai begitu? Siapa nama raja preman itu??"

Seorang lain menambah, "Tanya saja sesiapa pun di kota Medan ini, semua kenal.. Olo Panggabean preman besar. Saya tahu betul sejarahnya. Nama sebenarnya Sahara Oloan Panggabean. Lahir di Tarutung 24 Mei 1941. Meninggal pada 30 April 2009 semasa berumur 67 tahun. Olo adalah anak ketujuh dari delapan bersaudara dari pasangan Friedolin Panggabean dan Esther Hutabarat, keluarga Kristen. Sampai akhir hayatnya tidak pernah menikah.."

Apa kegiatannya, hingga pemerintah pun tidak mahu ambil tindakan tegas? Saya lihat Wikipedia, Olo Panggabean..

"..adalah seorang tokoh yang terkenal karena kegiatannya di bidang perjudian dan juga karena sifat filantropinya... diperhitungkan setelah keluar dari organisasi Pemuda Pancasila, saat itu di bawah naunganEffendi Nasution alias Pendi Keling, salah seorang tokoh Eksponen ‘66’. Tanggal 28 Agustus 1969, Olo Panggabean bersama sahabat dekatnya, Syamsul Samah mendirikan IPK. Masa mudanya itu, dia dikenal sebagai preman besar.

Wilayah kekuasannya di kawasan bisnis di Petisah. Dia juga sering dipergunakan oleh pihak tertentu sebagai debt collector. Sementara organisasi yang didirikan terus berkembang, sebagai bagian dari lanjutan Sentral Organisasi Buruh Pancasila (SOB Pancasila), di bawah naungan dari Koordinasi Ikatan – Ikatan Pancasila (KODI), dan pendukung Penegak Amanat Rakyat Indonesia (Gakari). Olo Panggabean sering disebut sebagai seorang "raja perjudian" yang berpengaruh di kawasan tersebut, meskipun tuduhan terhadapnya belum dapat dibuktikan pihak berwajib.

Olo Panggabean pernah dituding sebagai pengelola sebuah perjudian besar di Medan. Semasa Brigjen Pol Sutiono menjabat sebagai Kapolda Sumut (1999), IPK pernah diminta untuk menghentikan praktik kegiatan judi. Tudingan itu membuat Moses Tambunan marah besar. Sebagai anak buah Olo Panggabean, Moses menantang Sutiono untuk dapat membuktikan ucapannya tersebut.

Persoalan ini diduga sebagai penyulut insiden di kawasan Petisah. Anggota brigade mobile (Brimob) terluka akibat penganiayaan sekelompok orang. Merasa tidak senang, korban yang terluka itu melaporkan kepada rekan–rekannya. Insiden ini menjadi penyebab persoalan, sekelompok oknum itu memberondong “Gedung Putih” dengan senjata api."

Ia pernah menerima perintah panggilan dari Sutanto sebagai Ketua polis Sumatra Utara, mengenai judi itu. Tapi ditolak Olo. Susanto memegang kuasa mulai tahun 2005, menyebabkan kegiatan perjudian Olo mulai terjejas. Olo dikhabarkan akhirnya memfokus pula pada bisnis legal, seperti POM Bensin , Perusahaan Otobus (PO) dan sebagainya.

Pada suatu masa, pernah muncul di media massa Indonesia. Ada keluarga yang anaknya ditahan di hospital kerana tak mampu bayar biaya bersalin. Tiba-tiba pihak hospital melayani keluarga itu sebaiknya. Rupanya baru diketahui Olo Panggabean telah melunasi sepenuhnya. Ada juga diceritakan peniaga yang dihancurkan warungnya oleh pihak penguasa, tapi diganti semula oleh Olo Panggabean.

Begitu juga kisah sedih bayi kembar siam Angi-Anjeli anak dari pasangan Subari dan Neng Harmaini yang tidak mampu membiayai operasi pemisahan itu di Singapura, tahun 2004. Dia yang menanggungnya. Begitu juga kisah ibu bayi, Neng Harmaini, melahirkan anai kembar siamnya di hospital Vita Insani, Pematang Siantar, 11 Februari 2004, melalui operasi penyelamat bernama 'operasi caesar'.

Olo Panggabean bertindak cepat menanggung semua biaya yang diperlukan. Bahkan sewaktu bayi bernasib malang itu tiba di Bandara Polonia Medan pada Julai 2004, Olo Panggabean menyempatkan diri menyambut dan menggendongnya.

"Ada juga berita menyebutkan, sebelum Brigjen Pol Sutiono menjabat sebagai Kapolda Sumut (1999), ramai yang sebelum itu ditukarkan ke tempat lain gara-gara tindakan tugas mereka bertentangan dengan kehendak Olo Panggabean'raja mafia' itu." Sampuk seseorang lain yang mengaku dari keturunan Batak. "Itu sebabnya Danau Toba (tempat orang Batak Kristian puak Olo Panggabean) sejak dulu lagi membangun melebihi tempat-tempat lain di Sumut (Sumatra Utara), Karena kekuatan kuasaannya."

"Oh ada seorang lagi, sepertinya di Jakarta..." Sambut perempuan yang memulakan perbualan tadi.

"Ha. Siapa pula?" saya tak sabar ingin tahu.

"Dia seorang perempuan. Kehadiran Bambang Presiden sekarang telah menumpaskan banyak kumpulan-kumpulan mafia dan preman termasuk orang-orang pemerintah yang korupsi. Semuanya dipenjarakan, termasuk si perempuan ini. Hebatnya perempuan ini, kamar penjaranya dibiayai sendiri menjadi kamar mewah, ada tempat saloon dan sebagainya.. Sehingga berlaku demontrasi seminggu dua lalu, menuntut pemerintah supaya menghalang penjara itu dijadikan hotel mewah melebihi taraf 5 bintang!"

Ya. Saya pun ada mendengar berita demontrasi itu melalui BBC London bahagian Indonesia, beberapa hari lepas. Terfikir saya, bagaimana penjara di negara miskin boleh jadi hotel mewah melebihi hotel 5 bintang? Saya tanya-tanya lagi, akhirnya saya dapat jawapan..

"Apa tidakmya? Perempuan itu adalah rakan baik isterinya Bambang, Bapak Presiden!!" Jawab perempuan di depan saya ini. Oh. Itu sebabnya. Tetapi sebelum pergi, perempuan ini tanya saya lagi, "Mau nggak?"

"Apaan?"

"Cewek. Nona.. Kupu-kupu malam? Hibur, hibur!"

Baru saya tersedar, rupanya saya sedang berada di kawasan pelacuran di kota Medan, Jalan Bintang. Tempat yang kebanyakannya manusia kesasar, otaknya hanya berpusing berbintang-bintang, belum nampak nikmat cahaya bulan.

Esok sambung lagi.. insya Allah.

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan.
alamat e-mail: ibnuhasyim@gmail.com
Jalan Bintang Medan
Feb 04, 2010.

Lihat sebelum ini..

K'tan Contoh Bukan Agama Ganas -P/jaya Tinggi Ghana


KOTA BHARU, 4 Feb: Pesuruhjaya Tinggi Ghana ke Malaysia, Daniel Kwasi Abodakpi melahirkan minat untuk mengenali lebih dekat seorang pemimpin negeri yang mempunyai integriti seperti Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau berkata kunjungan ke sini untuk melihat hasil pemerintahan berintegriti yang diamalkan di Kelantan. Katanya, hasil ketelusan yang diamalkan itu membolehkan pelbagai program pembangunan berjalan dengan baik.

“Pentadbiran kerajaan negeri di bawah kepimpinan Menteri Besar sekarang menjadi contoh nyata bahawa Islam bukan agama yang menganjurkan keganasan.

“Tidak ada satu agama pun di dunia ini sama ada Kristian, Buddha, Hindu mahupun Islam boleh dilabel sebagai agama pengganas, tetapi ramai sering menyebut Islam terrorist.

“Namun saya tidak pernah percaya, Islam sejak dahulu adalah agama yang membawa tamadun dan membawa manusia mengenal sains. Malah hari ini Kelantan adalah contoh Islam bukan agama keganasan,” katanya ketika mengunjungi hormat Tuan Guru Nik Abdul Aziz di Kota Darulnaim semalam.

Rombongan itu turut disertai Menteri Penasihat Kedutaan, Muhammed Fuseini Inusah dan Setiausaha Pertama, F.M. Brown. Hadir sama Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, Setiausaha kerajaan negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias dan pegawai kerajaan negeri. Daniel Kwasi berkata, kunjungannya ke Kelantan amat bermakna kerana dapat mengenali dengan lebih rapat Menteri Besar Kelantan.

“Saya memilih Kelantan untuk peringkat awal lawatan kerana ia begitu unik apabila mempunyai seorang Menteri Besar yang penuh integriti,” ujar beliau. Katanya integriti yang ada pada Nik Abdul Aziz sudah lama diketahui ramai.

“Saya kagum dan teruja dengan apa yang sudah dicapai Menteri Besar di negeri ini. Beliau amat dikenali sebagai pemimpin yang baik dan berintegriti, tidak selalu kita jumpa pemimpin yang hebat dalam sejarah.

“Tuhan hanya memberi amanah kepada ‘true man’ dan saya berharap Tuhan akan terus memberi kesihatan yang baik kepada beliau untuk meneruskan segala kerja,” katanya.

Beliau memberitahu rombongannya kini dalam rangka lawatan ke seluruh Malaysia dan Kelantan dipilih negeri kedua selepas Sarawak. Beliau juga mengakui pembangunan Kelantan tetap rancak dan berharap hubungan dapat diperluas termasuk dalam sektor ekonomi dan sosial dengan Ghana.

Menurutnya juga pencapaian Menteri Besar Kelantan dalam menyatukan rakyat dan membawa pembangunan menjadi inspirasi kepadanya. Sementara itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, Kelantan mengalu-alukan mana-mana kedutaan asing datang bagi mendengar dan melihat sendiri pembangunan sosio ekonomi negeri ini.(Sumber: Harakah)

Disiplin Melalui SU.. Perlu Pinda Perlembagaan -Tuan Ibrahim


Jawatankuasa disiplin PAS kecewa diserang ahli sendiri protes hukuman

KUALA LUMPUR, Feb 4 — Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kecewa kerana beliau diserang oleh sebahagian pemimpin parti itu sendiri ekoran tanggapan bahawa jawatankuasa disiplin mengenakan hukuman ringan ke atas Datuk Dr Hasan Ali berbanding Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad.

Dalam tulisan blognya, kira-kira seminggu selepas mengumumkan keputusan ke atas Hasan, Pesuruhjaya PAS Selangor dan Khalid bekas timbalannya, Tuan Ibrahim berkata beliau sebenarnya telah menolak daripada menjadi pengerusi jawatankuasa disiplin tahun lalu. Justeru kata Tuan Ibrahim, selepas keputusan diumumkan beliau menjangkakan yang Umno akan memainkan isu ini bagi melemahkan pengaruh PAS, khususnya di Selangor.

“Ternyata andaian saya meleset. Umno tidak menyerang sebaliknya saya diserang oleh ahli PAS dan rakan-rakan sendiri, yang hadir dalam mesyuarat bersama dan sering berjumpa sama.

“Kenapa mereka tidak datang jumpa dan bincang terus, kenapa perlu menggunakan media untuk menyerang jawatankuasa disiplin yang ditubuh oleh parti dan mempunyai hak dan kelayakan dalam perlembagaan parti? Apa untung bagi parti dengan tindakan tersebut?” katanya.

Sabtu lalu Exco Pemuda PAS Abdullah Abdul Karim mempertikaikan keputusan jawatankuasa disiplin parti itu menggantung Khalid selama enam bulan sedangkan Hasan hanya diberi amaran.

“Keputusan jawatankuasa tatatertib PAS Pusat menggantung Khalid Samad selama enam bulan dan hanya memberi amaran bertulis kepada Datuk Hasan amat mengejutkan dan tidak boleh diterima sama sekali,” kata beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Pahang.

Tuan Ibrahim menambah, beliau sebenarnya cuba untuk menjawab tohmahan-tohmahan itu tetapi sebarang jawapan hanya akan menimbulkan polemik yang lebih besar dan berpanjangan.

Katanya, tambahan pula ada beberapa fakta yang ditemui tidak sesuai jadi tatapan umum.

“Cuma saya bertanya sendirian, kenapa Umno tidak mengambil kesempatan menyerang sedangkan mereka telah membentuk pemikiran massa ke arah itu.

“Bahkan yang hebat menyerang adalah ahli PAS atau penyokong PAS. Mungkin kerana simpati terhadap Khalid Samad, atau geram dengan Hassan Ali,” katanya.

Sehubungan itu kata Tuan Ibrahim, beliau menganggap komentar Abdullah melampau dan “saya difahamkan Dewan Pemuda Pusat akan melakukan sesuatu.”

“Pejabat setiausaha agung juga akan bertindak. Beliau sebenarnya telah menghantar surat memaklumkan akan mengikuti isteri ke luar negara dalam tempoh yang panjang, dan sehubungan itu beliau melepaskan semua jawatan dalaman parti dan jawatan di peringkat negeri Pahang.

“Mesyuarat telah pun menerima permohonan beliau. Sayangnya saat-saat akhir sebelum beliau ke luar negara, kesempatan diambil untuk menyerang jawatankuasa disiplin parti. Kritik kemudiannya tinggal,” kata Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Tuan Ibrahim berkata beliau juga dukacita dengan pendirian Abdullahm yang merupakan seorang peguam dan memahami prosedur hukuman dan siasatan.

“Kita tidak boleh menghukum berdasarkan andaian dan kehendak massa. Hukuman mestilah berdasarkan fakta yang kita temui dalam siasatan.

“Seandainya ada fakta yang terselindung atau yang tidak dikemukan sebagai bahan kes, maka kita tidak boleh mengambilnya sebagai alasan penghakiman,” katanya.

Tuan Ibrahim mengakui beliau ada menghantar satu laporan kepada jawatankuasa disiplin, tetapi telah maklumkan prosedur bahawa dia kena hantar kepada setiausaha agung untuk dibuat penelitian.

“Jawatankuasa disiplin adalah hakim, bukan badan untuk menyiasat. Takkan beliau tak faham, semua parti politik mempunyai mekanisme yang sama.

“Bahkan dalam prosedur perundangan biasa pun, mana ada seorang yang dituduh terus diheret di hadapan hakim untuk bicara.

“Pihak polislah perlu menyiasat, mencari bukti dan menentukan apakah ada kes sebagaimana yang dituduh atau tiada kes. Aduan yang dia buat hanya berupa ‘hearsay’, dan dia juga faham dan sudah diberi tahu bahawa aduan beliau tidak boleh diambil tindakan, hanya dengar cakap, tiada bukti. Untuk memanggil orang yang berkenaan dalam pertuduhan beliau, penama tersebut bukan ahli PAS,” katanya.

Jawatankuasa disiplin menurut Tuan Ibrahim, tiada kuasa memanggil bukan ahli dan apa jaminan ia tidak bertindak merosakkan nama baik parti sekiranya dipanggil.

“Ini jawatankuasa disiplin parti, untuk menjaga ahli agar tidak melakukan tindakan merosakkan nama baik parti, dan bertindak di luar perlembagaan parti,” katanya.

Tuan Ibrahim juga menambah berada di kerusi pengerusi jawatankuasa disiplin parti bukanlah sesuatu tempat yang mudah dan selesa.

“Ia adalah tempat yang akan menerima pelbagai kecaman dan kritikan, dan di waktu yang sama saya tidak boleh membela diri kerana sebarang jawapan kepada kritikan berhubung keputusan jawatankuasa disiplin akan mendedahkan beberapa maklumat sulit parti, yang tidak perlu diketahui oleh umum,” kata beliau.

“Sewaktu saya ditawarkan jawatan ini, saya merayu beberapa kali agar melantik orang lain, bukan untuk lari dari amanah, tetapi ia tidak sesuai dengan jiwa saya.

“Saya tidak suka menghukum orang, apa lagi untuk menjatuhkan hukuman ke atas sahabat satu jamaah,” kata beliau yang menyifatkan Hasan dan Khalid adalah kawannya.

Oleh itu katanya beliau sangat bersetuju suatu pindaan perlembagaan parti perlu dibuat agar pengerusi jawatankuasa disiplin tidak diambil daripada kalangan ahli jawatankuasa pusat kerana ia akan dilihat “tidak adil” terutama bila mana terpaksa membicarakan anggota sendiri atau pemegang jawatan parti.

“Undang-undang bukan sahaja perlu adil, tetapi juga perlu dilihat adil. Mungkin satu masa yang terdekat perkara itu akan dipinda, dan itulah harapan saya. Bukan untuk lari dari amanah, tetapi untuk kebaikan parti yang terus berkembang dan akan pasti berhadapan dengan lebih banyak karenah dalaman,” katanya. (The Malaysian Insider)

Kit Siang: Jamil and Jakim must also be punished


KUALA LUMPUR, Feb 3: Even as embattled Prime Minister Najib Razak announces the resignation of a special aide for allegedly making racist remarks, calls have come in for similar action to be taken against Jamil Baharom, the minister in charge of religion in his department.

“Senator Jamil Khir Baharom, the Minister in the Prime Minister’s Department in direct charge of Jakim, should be suspended or even removed as Minister if he cannot give a full and satisfactory explanation to Cabinet and the nation for Jakim’s open insubordination and insurrection against Najib’s 1Malaysia slogan and vision,” Kit Siang said in a statement on Wednesday.

Religious extremism

Last week, Jakim or the Islamic Development Department had organized a forum for 800 civil servants to discuss the controversy sparked by a High Court decision to allow non-Muslims to use the word Allah.

The court ruling had outraged Muslim activists and led to a spate of violence against places of worship in the country. Najib and his Umno party have been widely blamed for inciting the row after they gave the go-ahead to mass protests and also organized a huge 'Allah for Muslims Only' campaign on Facebook.

At the Jakim forum on Thursday - the same day that Najib had launched his much trumpeted 1Malaysia Government Transformation Programme aimed at re-instilling public confidence - Muslim participants openly blamed Christians for degrading Islam when they challenged the Allah ban at the courts.

One participant even warned of a repeat of the May 13, 1969 racial riots if Christian groups did not agree to drop the use of Allah. “Who knows, there might be a Feb 13?” thundered Zamihan Mat Zin from the Institut Latihan Islam Malaysia.

“If the Cabinet is not prepared to discuss and take strong action against Jakim and the civil servants involved in the open insubordination and insurrection against Najib’s 1Malaysia concept, then the Cabinet Ministers are not fit or qualified to continue in office,” Kit Siang said.

“If the Cabinet does not take any action, police reports may be lodged against Jakim for organizing the anti-national, inflammatory and seditious forum for 800 civil servants last Thursday.

Rising racial polarisation

Indeed, the indecisive Najib has been besieged by calls to buck up and chart a clear direction for the country amid rising racial polarization that has been due in no small part to the communal politicking pushed by his ruling coalition.

Having lost the trust of the Chinese electorate after orchestrating an unpopular coup d’etat in Perak last year, Najib has gone on an all-out fight for the Malay votes at the expense of the other ethnic groups.

On Tuesday, his special aide Nasir Safar tendered his resignation for allegedly saying that “Indians came to Malaysia as beggars and Chinese especially the women came to sell their bodies” at a 1 Malaysia seminar in Malacca.

Wednesday, February 03, 2010

Berjaya Basmi Miskin Tegar, Umar Abdul Aziz Idola Guan Eng.

PETALING JAYA, 3 Feb: Kerajaan negeri Pulau Pinang berjaya membasmi kemiskinan tegar di negeri itu selepas satu tahun ia ditadbir oleh Pakatan Rakyat.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam wawancara eksklusif dengan Harakahdaily di ibu pejabat DAP dekat sini berkata, tindakan itu berjaya dibuat selepas semua penduduk Pulau Pinang melepasi pendapatan RM500 sebulan mulai tahun lalu.

Miskin tegar, katanya, ditakrifkan sebagai keluarga yang mempunyai pendapatan kurang daripada RM400 sebulan.

"Jadi saya cakap, ini tak boleh. Kita harus hapuskannya dan kita berusaha dan menyatakan usaha kita untuk membasmi miskin tegar dalam masa setahun dengan memastikan setiap keluarga boleh mendapat pendapatan sebulan sekurang-kurangnya RM500 sebulan iaitu lebih tinggi daripada tahap miskin tegar iaitu RM400.

"Sesudah setahun, kita bersyukur kerana kita berjaya menghapuskan miskin tegar dengan mereka mendapat sekuarang-kurangnya RM500 sebulan. Kalau pendapatan RM300 kita akan tambah RM200 sampai cukup RM500.

"Saya rasa itu adalah satu kejayaan kerana 90 peratus daripada golongan miskin tegar datang dari satu kaum iaitu Melayu," kata Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP kepada Harakahdaily.

Selain itu, Lim berkata, pihaknya telah memberikan perhatian yang terbaik untuk menjaga kepentingan Islam di Pulau Pinang.

Selain menjadikan Khalifah Islam, Umar Abdul Aziz sebagai idola dan contoh ikutan, Lim juga telah menaikkan perutukan untuk Jawatankuasa Hal Ehwal Islam dari RM12.5 juta pada tahun 2008 (dibawah BN) kepada RM20.5 juta tahun 2009 dan RM24.3 juta untuk tahun 2010.

Kerajaan negeri juga, katanya, memberikan sumbangan khas kepada para penghafal al Quran di negeri sebagai tanda pengiktirafan kerajaan negeri atas kelebihan mereka.

Beliau juga yakin orang Melayu di Pulau Pinang berdaya maju jika diberikan galakan dan kebolehan untuk bertanding pada papan yang sama rata.

"Sekarang kita gunakan sistem tender terbuka melalui komputer untuk kerja-kerja kerajaan. Kalau dahulu mereka perlukan kabel politik, sekarang ini mereka perlukan kabel komputer sahaja," kata beliau.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Kita harap kerajaan PR Pulau Pinang mampu menjadikan Khalifah Islam, Umar Abdul Aziz sebagai idola dan contoh ikutan, walaupun pemimpinnya masih belum Islam. Kerajaan Selangor, siapa pula idolanya? Selangor.. Kedah.. (AK)

Lagi Maksiat Di Pusat Hiburan, Tentukan Garis Panduan Hiburan..

Nampaknya pihak kerajaan tidak mampu menghapuskan kegiatan pusat-pusat hiburan begini, apakah tidak ada jalan selesai? Mana politikus-politikus yang kononnya hebat-hebat di Malaysia? Mana kementerian yang membela kaum wanita? Cakap kosong saja. Porrah!!

KUALA LUMPUR: Selepas sehari kegiatan pusat hiburan yang diberi jolokan `syurga karaoke janda’ didedahkan Harian Metro, sepasukan polis menggempur premis terbabit di Taman Maluri, Cheras di sini, selepas menyamar pelanggan hampir sejam, jam 2.30 pagi semalam.

Operasi dilakukan anggota Bahagian Perjudian dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur bersama beberapa pegawai dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras itu dijalankan dengan teliti bagi memastikan usaha memerangkap dan menahan individu menyediakan khidmat seks di kalangan pelanggan pusat karaoke itu berhasil.

Ketua Turus D7 IPK Kuala Lumpur, Deputi Superintendan Razali Abu Samah, berkata serbuan dilakukan selepas perancangan terperinci dibuat bagi memastikan individu bertanggungjawab diberkas. “Kami mengambil masa hampir sejam untuk memerangkap mereka. Polis menahan dua lelaki dipercayai pengurus pusat karaoke itu bersama seorang wanita yang dipercayai ibu ayam bersama lapan pelayan. “Seorang daripada mereka didapati positif dadah. Polis turut merampas sebuah buku nota yang digunakan pelayan sebagai catatan setiap kali menerima tempahan pelanggan,” katanya.

Semua ditahan berusia antara 20-an hingga 40-an dan dibawa ke balai polis untuk siasatan lanjut. “Mereka direman tiga hari bermula hari ini (semalam) untuk membantu siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 372 Kanun Keseksaan (KK),” katanya.

Kelmarin, Harian Metro melaporkan mengenai kegiatan pusat karaoke itu yang didakwa turut menyediakan khidmat seks kepada pelanggan. Difahamkan, pusat berkenaan menyediakan pelayan terdiri janda yang memiliki tubuh menggiurkan sebagai tarikan kepada pelanggan. Pusat karaoke itu turut menyediakan kerusi panjang dalam tandas dipercayai digunakan sebagai ‘katil’ kepada pelanggan yang mahukan khidmat seks.

Turut menjadi tarikan ketika waktu puncak apabila lampu bilik karaoke terbabit akan dipadamkan sebagai isyarat membolehkan pelanggan `melakukan’ pelbagai aksi kepada pelayan ditempah.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Pihak berwajib perlu kaji semula kegiatan pusat hiburan yang banyak melahirkan kes-kes jenayah dan maksiat. Perlu tentukan garis panduan hiburan menurut Islam. (Harian Metro/AK)

Tuesday, February 02, 2010

Nik Aziz Ditengah Gema Reformasi 2 Di M/ Tinggi KL.KL, 2 Feb 10: Laungan reformasi kedua bergema di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini apabila perbicaraan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim bermula. Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat turut tiba kira-kira jam 9.15 pagi sejurus selepas Anwar masuk ke dalam mahkamah.

Anwar yang diiringi isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah dan anak-anak tiba di perkarangan mahkamah dengan disambut ratusan orang termasuk para pemimpin PKR, PAS dan DAP. Sejak jam 9 pagi tadi lagi, lebih dua ribu rakyat bersama-sama pemimpin Pakatan Rakyat dari pelbagai lapisan masyarakat berhimpun di perkarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur untuk memberi sokongan moral kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mereka yang hadir kelihatan mengangkat beberapa sepanduk bertulis Perhimpunan Bantah Fitnah ke-2, Bebas Anwar dan Rakyat Bersatu Tolak Fitnah Terhadap Anwar, sambil melaungkan reformasi’ iaitu suatu slogan keramat seperti era Reformasi 1998 lalu.

Mengisi pentas bantah, Bendahari PAS Pusat, Dr. Mohd Hatta Ramli menyeru rakyat yang hadir supaya bersedia menempuhi gelombang reformasi kedua. Beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai mengulangi ucapan yang pernah ditegaskan oleh bekas Presiden PAS, Almarhum Datuk Fadzil Mohd Noor, "bukan kerana dia Anwar, sesiapa pun yang difitnah, Islam menyeru kita menentang kezaliman".

Sebelum itu, Ketua Strategik PKR, Tian Chua menganggap tuduhan liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan yang dialami Anwar mengulangi drama fitnah pada tahun 1997 lalu. "Kita harap rakyat sekali kagi akan bangkit sama seperti 'drama 1997' lalu," jelasnya

Beliau yang juga Ahli Parlimen Batu tidak menolak kemungkinan bahawa perbicaraan kes Anwar yang bermula pada hari ini akan mencetuskan kesedaran rakyat dan reformasi kali yang kedua. "Kita telah menyaksikan suatu kes dakwaan fitnah ke atas Anwar yang sudah tentu akan membangkitkan gelombang kesedaran rakyat kedua," jelasnya di lobi mahkamah.

Sejam kemudian, kelihatan Anwar keluar dari kandang perbicaraan lalu menuju ke anjung bantahan. "Saya masih mempertikai motif polis memanggil isteri saya untuk memberi keterangan beberapa hari lalu, sedangkan dakwaan sudah berlangsung hari ini," kata Anwar.

Anwar turut merakamkan penghargaan kepada rakyat kerana sudi menyertai 'Gelombang Reformasi ke-2' bersama-samanya, sebagaimana waktu beliau disingkirkan sebagai Timbalan Perdana Menteri atas dakwaan liwat yang berunsur fitnah.

Jelasnya lagi, perbicaraan kesnya akan bersambung pada jam 2.30 petang ini. Mendengar gelombang 'reformasi' tali menali oleh satu kelompok kepada satu kelompok yang lain, mengingatkan Harakahdaily pada peristiwa reformasi sedekad yang lalu

AJL24. Maaf, Tapi Alhamdulillah Kita Telahpun Sedar,.. JTR

HALAMAN HIBURAN

SETELAH mendengar kenyataan daripada pihak yang terlibat dengan Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-24 baru-baru ini, blogger Mohammad Sufian Talib percaya bahawa hal ini terjadi secara kebetulan namun dia turut berpesan agar semua pihak terus berhati-hati dan tidak leka.

Menerusi kiriman emel, Sufian, 22, pelajar Malaysia yang sedang menuntut di Jordan ini memohon maaf sekiranya penerangan mengenai AJL24 sebelum ini mengguris hati banyak pihak termasuk artis.

Antara yang telah memberikan pandangan mereka baru-baru ini adalah penerbit AJL24, Gbam dan dua finalis AJL24 iaitu Alyah dan Hujan.

Sufian berkata, dia memberikan keterangan itu bagi pihak kumpulan pengkaji daripada gabungan Jejaki Tinggalan Rasul (JTR), Free Our Mind (FOM) dan Nur Toharah (NT).

“Pertama sekali kami ingin memohon maaf jika penerangan kami mengenai AJL yang mempunyai berbagai unsur ‘masonic’ dan ‘illuminati’ di dalamnya ada mengguris hati mana-mana pihak termasuk artis.

“Kami tidak menuduh mana-mana pihak atas apa yg berlaku. Dan setelah mendengar kenyataan dari pihak-pihak berwajib, saya langsung percaya bahawa ini terjadi secara kebetulan...juga berpesan agar terus berhati-hati dan tidak leka,” katanya menerusi emel itu.

Jelasnya lagi, pendedahan yang banyak ‘membuka mata’ banyak pihak itu lebih bersifat untuk saling mengingati dan menasihati saudara sesama Islam.

“Kami ingin berada dekat dengan artis-artis kerana kami menyayangi mereka sebagai saudara seIslam, kami bersaudara.

“Apa pun, alhamdulillah, sebahagian dari kita telah pun sedar mengenai pertubuhan rahsia ini.

“Mungkin ada yang hanya mengambil idea-idea dari barat, tetapi tidak dinafikan bahawa idea-idea ini telah ‘disaluti’ dengan pelbagai mesej bawah sedar dari pertubuhan ‘jahat’ ini sehingga kita terkena tempiasnya tanpa disedari,” ulasnya.

Dalam mengungkapkan ucapan maaf, Sufian turut berharap agar isu AJL ini tidak diperbesarkan lagi sebaliknya lebih menghebahkan tentang kuasa besar dunia yang ingin memesongkan akidah masyarakat Islam dewasa ini.

Ini kerana industri hiburan mempunyai kaitan yang paling mudah untuk menyerap perkara-perkara yang memesongkan akidah.

“Juga tidak dinafikan, industri hiburan adalah yang paling mudah untuk mereka tinggalkan 'tapak kaki' mereka walaupun kita tidak mengesani yang ini tapak kaki mereka atau tidak.

“Apa pun, kami berharap agar semua pihak sedar dan semakin berhati-hati dengan setiap aktiviti kita. Mesej kami, Islam adalah satu cara hidup yang syumul untuk diikuti dan diteladani... tidak ada yg lebih baik dari Islam...,” tuturnya lagi sambil menitipkan sepotong ayat al-Quran.

Ayat itu bermaksud: “Dan tidak akan sekali-kali Yahudi dan Nasrani itu redha kepada kamu (Muslim) sehingga kamu mengikuti (millah) jejak langkah (cara) mereka....”

Pada 12 Januari lalu, Sufian membuat pendedahan dalam blognya, jejakitinggalanrasul.blogspot.com mengenai unsur-unsur negatif yang ditemui sepanjang AJL24 berlangsung pada 10 Januari lalu di Stadium Putra Bukit Jalil.

Blog itu menunjukkan bukti-bukti gambar gerakan Freemason dan Illuminati yang dikatakan banyak mempunyai persamaan dengan set pentas program yang ditonton oleh 4.6 juta penonton itu.

Menurut sebuah akhbar, Freemason dan Illuminati adalah pertubuhan rahsia ke arah pembentukan New World Order dan mereka bergerak untuk mengawal dunia secara keseluruhan.

Antara yang mirip kepada lambang yang terdapat pada logo Freemason adalah set pentas ketika persembahan Datuk Siti Nurhaliza.

Sufian juga berkata: “Yang kedua, anda juga mungkin dapat lihat apa persamaan penari-penari ini dengan salah satu dari kerabat-kerabat firaun yang dipercayai oleh mereka mempunyai suatu yang berkuasa?

“Yang ketiga, Alyah yang merupakan finalis AJL 24 mengenakan gaun merah ala-ala ‘Lady In Red’ yang merupakan simbolik yang digunakan dalam menjayakan organisasi ini serta bagaimana mesej bawah sedar digunakan seperti yang dipertontonkan dalam filem Devil’s Advocate, The Matrix dan dokumentari The Arrivals bahagian 13.

“Anda mungkin tahu mengenai The Master Carpet, turut dikenali sebagai Checkered Floor yang digunakan dalam upacara tertentu oleh gerakan Freemason yang bertentangan dengan agama Islam.”

Sufian yang mewakili kumpulan pengkaji daripada gabungan Jejaki Tinggalan Rasul (JTR), Free Our Mind (FOM) dan Nur Toharah (NT) mengulas persamaan yang ditonjolkan oleh ramai pemain gitar seperti band Hujan dan Bunkface yang menggunakan tali pemegang gitar yang mirip kepada The Master Carpet.

-Jawapan dari mStar Online. (AK)

Sila lihat...

Penganut Kristian Lancar Derma Bina Surau -Mahfuz


KL 2 Feb 1010: Di sebalik tercetusnya isu kalimah Allah dan pengeboman beberapa gereja kebelakangan ini, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar memuji inisiatif seorang penganut Kristian, Alex Ong melancarkan tabung dana membina sebuah surau untuk 107 pelajar beragama Islam di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Chiao Nan, di sini.

Menurut beliau, inisiatif tersebut merupakan suatu hikmah di sebalik keadilan Islam mempertahan hak beragama di kalangan penganut Islam dan bukan Islam di Malaysia.

"Seperti kita yang mengutuk pengeboman gereja walaupun sekiranya dilakukan sendiri (oleh) orang-orang Melayu beragama Islam, inisiatif mereka membina surau untuk anak-anak kita merupakan suatu hikmah (dan) membuktikan mereka juga benci dengan permusuhan agama," jelasnya ketika dihubungi Harakahdaily, petang semalam tadi.

Sebelum pada itu, Alex yang juga Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru-Guru (PIBG) sekolah tersebut menjelaskan bahawa pihaknya terpaksa melancarkan tabung dana sumbangan tersebut kerana PIBG dan kementerian tidak mempunyai dana peruntukan untuk membina surau, seperti yang dimaklumkan oleh Guru Besar SRJK (C) tersebut.

Menurut Alex lagi, sekiranya projek pembinaan surau tersebut berjaya, SRJK (C) Chiao Nan mungkin merupakan sekolah pertama di Malaysia yang menyediakan surau untuk pelajar-pelajar Muslim supaya mereka digalakkan belajar tentang keindahan Islam secara teori dan praktikal.

Memberitahu Harakahdaily petang tadi, beliau berkata, daripada 107 pelajar Muslim tersebut, seramai 90 orang pelajar adalah berbangsa Melayu, manakala 17 pelajar yang lain adalah mereka yang datang dari keluarga muallaf dan berkewarganegaraan asing.

Jelasnya lagi, mereka yang mahu memberi sumbangan boleh bertemu dengan AJK surau merangkap guru Pendidikan Islam di SRJK (C) Chiao Nan, Encik Azani atau menyalurkan dana kepada penama 'PIBG SRJKC Chiao Nan berakaun nombor 014066403996, MayBank (M) Berhad atau menghubunginya, 019-6001728. (AK)

Monday, February 01, 2010

Masuk Islam Kerana Ingin Tahu Islam Teroris -Daniel Streich.

DANIEL Streich, seorang ahli politik Swiss. Beliau terkenal kerana kempen menentang pembinaan masjid di negaranya, tetapi tanpa disangka-sangka telah memeluk agama Islam. Streich merupakan seorang politikus terkenal, dan dia adalah orang pertama yang mencetuskan larangan terhadap kubah masjid, bahkan mempunyai idea untuk menutup masjid-masjid di Swiss.

Beliau berasal dari Parti Rakyat Swiss (SVP). Pengumuman kesaksian Streich ke agama Islam membuat heboh seluruh Switzerland. Streich mempropagandakan anti-gerakan Islam begitu meluas ke seluruh negara. Dia menaburkan benih-benih kemarahan dan cemuhan bagi umat Islam di negara itu, dan membuka jalan pemikiran orang ramai terhadap mimbar, kubah dan masjid.

Tetapi sekarang Streich telah menjadi seorang pemeluk Islam. Pemikiran anti-Islam akhirnya membawanya begitu dekat dengan agama ini. Streich sekarang mempunyai keinginan untuk membangun masjid paling indah di Eropah, iaitu di Switzerland. Kini ada 4 masjid di Swiss dan Streich ingin membuat masjid yang kelima. Beliau mengakui ingin mencari 'pengampunan dosa' setelah cuba meracuni Islam.

Sehingga kini larangan kubah masjid telah memperoleh status undang-undang. Abdul Majid Aldai, presiden OPI, sebuah LSM, bekerja untuk kesejahteraan Muslim, mengatakan bahawa orang Eropah sebenarnya memiliki keinginan yang besar untuk mengetahui tentang Islam. Beberapa dari mereka ingin tahu tentang hubungan antara Islam dan terorisme; sama halnya dengan Streich. Ceritanya, ternyata selama konfrontasi, Streich mempelajari Alquran dan mulai memahami Islam.

Streich adalah seorang anggota penting Partai Rakyat Swiss (SVP). Beliau mempunyai posisi penting dan pengaruhnya menentukan tindakan parti. Selain petisyennya tentang kubah masjid itu, dia juga pernah memberi kemenangan tentera di Swiss Army dengan popularitinya.

Beliau lahir di sebuah keluarga Kristian. Streich melakukan studi komprehensif Islam semata-mata untuk memfitnah Islam. Tetapi ajaran Islam memberi kesan mendalam pada dirinya. Akhirnya beliau berlawan dengan pemikirannya sendiri. Dari kegiatan politiknya, beliau memeluk Islam. Sehingga beliau dendiri sendiri disebut oleh SVO sebagai 'syaitan'.

Dulu, beliau mengatakan sering meluangkan waktu membaca Alkitab (kitab Kristian) dan sering pergi ke gereja. Tapi kini beliau membaca Alquran dan melakukan solat lima waktu setiap hari. Beliau membatalkan keanggotaannya di parti dan membuat pernyataan publik tentang keIslamannya. Streich mengatakan beliau telah menemui kebenaran hidup dalam Islam, yang tidak dapat ditemukan dalam agama sebelumnya. (AK)

Facebook, Israel, Najib, Ulama & Perjuangan Islam.


FACEBOOK, laman jejaring sosial, kini dikatakan jelas diwujudkan sebagai alat Israel untuk memantau orang-orang Islam dan mendapatkan informasi yang berharga mengenainya. Seperti kita ketahui, di Facebook, penggunanya dapat memperbaharui status mereka atau 'posting' foto keluarga.

Menurut 'Indonésie Magazine' yang bertapak di Perancis, intelijen Israel memberi fokus pada pengguna Facebook, terutama kepada Arab dan Muslim. Israel menggunakan informasi yang diperoleh melalui halaman Facebook, untuk menganalisis aktiviti penggunanya dan memahami bagaimana mereka berfikir. Kerana itu duta Israel di Paris menuduh majalah tersebut “mengungkapkan rahsia kepada musuh." Facebook merupakan aktiviti rahsia Israel yang ditemui pada Mei 2001.

Gerard Niroux, Profesor Psikologi di Universiti Provence Perancis juga menulis buku 'The Dangers of The Internet', berkata. "Facebook adalah sebuah jaringan intelijen Israel terdiri dari psikologi memikat pemuda dari dunia Arab, terutama dari negara-negara yang terletak di dalam jangkauan konflik Israel-Palestin di samping negara-negara di Amerika Latin,"

Niroux mengatakan sejumlah besar orang-orang menggunakan laman jejaring itu untuk bertemu orang lain dan hal itu sebenarnya membuatkan suasana tidak aman. "Sangat mudah untuk mengintp orang lain melalui perempuan," katanya kepada majalah itu.

Ini bukan pertama kalinya Israel dituduh menggunakan Facebook untuk megintip orang. Pada bulan April 2008 surat khabar 'Jordan Al-Haqiqah al-Dawliya' menerbitkan sebuah artikel berjudul 'The Hidden Enemy' membuat dakwaan yang sama. Akhbar itu menyatakan bahawa sangat merbahaya khasnya bagi golongan remaja, yang seringkali mengungkapkan data pribadi tentang diri mereka di Facebook. Kerana itu semua hal boleh diketahui oleh orang lain dengan mudah.

Jadi, umat Islam mudah menyertainya degan hanya sekadar meng-up-date sambil makan mie ayam atau mungkin dari dalam bilik mandi sahaja. Sedangkan di Chennai pula selain politik, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu, beliau mempunyai kegemaran yang membara iaitu Facebook. Seperti jutaan manusia di seluruh dunia, Najib telah menyertai rangkaian laman web sosial untuk berhubung dengan orang ramai, terutama sekali pengundi Malaysia, dengan harapan untuk merapatkan jurang politik antara generasi lama dan muda.

Najib bercakap dengan penuh mesra mengenai Facebook walaupun beliau jarang berkesempatan untuk melayarinya tetapi ia telah dikendalikan satu pasukan yang kerapkali mengemaskini laman itu, yang menurutnya kini mempunyai 80,000 peminat.

"Saya bercadang untuk menjemput kesemua mereka minum teh dengan saya tetapi bilangan itu terlalu besar. Mungkin dengan beberapa ratus orang pada satu-satu masa," Najib memberitahu New Delhi Television (NDTV), semasa lawatannya baru-baru ini ke Chennai.

"Malaysia ialah satu generasi baru, bukan penyandang beg lama. Kita perlu sesuaikan dengan keadaan, mereka tidak mahu melihat kita sebagai ahli politik yang keletihan.

"Kita perlu berubah dengan masa kerana mereka adalah generasi celik IT (teknologi maklumat)," kata Najib, yang ceria berkongsi pendapatnya mengenai kempen Facebooknya, satu perubahan dalam jawapan rutinnya yang diselitkan dengan politik.

Facebook, dengan 350 juta pengguna terus meningkat sebagai alat rangkaian sosial yang hebat di seluruh dunia, dan sebagai ahli politik berpengalaman, perdana menteri kini bertumpu kepada digital berkelajuan tinggi untuk menghubungkan rakyat Malaysia pada amnya. Pada umumnya rakyat Malaysia adalah ramah dan ikhlas, kita mesti mempunyai hubungan peribadi yang baik untuk bergerak ke depan," beliau memberitahu penembual NDTV dalam satu temubual eksklusif.

Najib mengakhiri temu bual itu dengan berkata, para pemimpin perlu menyedia hala tuju politik kepada orang ramai terutama kepada generasi muda dalam usaha untuk bergerak ke arah abad 21 yang penuh cabaran.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Soalnya sekarang, bolehkah Facebook membantu perjuangan Islam, kerana ramai juga ulama-ulama menyertainya? Kecuali di Iran kerana kerajaan tersebut cuba menanganinya. Inilah yang perlu dinilai dan difikirkan bersama. (AK)

Sunday, January 31, 2010

PAS Dicabar, Tanganilah Pandangan Blogger-Blogger..

CONTOHNYA, lihat blogger di bawah ini...

Saya Berhenti Blogging Berkuat Kuasa SERTA MERTA !!

Oleh edyesdotcom

Dengan keputusan jawatankuasa displin PAS yang sangat mengecewakan, dengan keputusan jawatankuasa PAS yang terarah kepada pembentukkan Kerajaan Perpaduan, Saya mengambil satu langkah yang amat drastik demi untuk tidak membuang lebih banyak masa!

Sebagai tanda PROTES terhadap keputusan jawatankuasa displin PAS yang diumumkan sebentar tadi, saya edyes, webmaster edyesdotcom akan berhenti berblog!

Untuk apa saya mempertaruhkan risiko kehilangan pekerjaan, risiko ditangkap dan disumbat ke dalam lokap, serta pelbagai lagi risiko, jika akhirnya satu keputusan yang ter-amat tidak-masuk-akal diterbitkan dari serumpun cendiakawan yang berjuang atas nama Allah.

Sehingga satu waktu yang difikirkan sesuai untuk saya kembali, blog edyesdotcom akan diubah menjadi satu blog directory untuk tatapan pengunjung.

Inilah saat paling upset bagi saya sejak memainkan peranan kecil dalam politik tanah air, dan teramat malang sekali kerna ia hadir dari sebuah parti perjuangan Islam PAS!

Saya akhiri blogging saya dengan sebuah pantun;

Paku dulang paku serpih,
Paku berkarat yang keparat juga yang lebih!!
FAKAP FOR ALL !!!

Assalamualaikum...

KOMEN:

Tak Boleh, Kita Kena Wala'
Ustadz Zorkharnain Abidin
Exco Dewan Ulama PAS Pusat


Ungkapan biasa kepada seseorang yang mempersoalkan keputusan atau tindakan pimpinan organisasi Islam.

Tidak wala’ bermaksud tidak patuh, tidak taat, tidak dengar, tidak akur dengan keputusan dan tindakan pimpinan.

Kalau wala’ itu maknanya dengar, akur, patuh dan taat secara melulu, itu sama sahaja dengan akur dan taat sekumpulan anak itik kepada ibunya. Ibunya terjun sungai, mereka ikut terjun sungai. Ibunya melintas jalan, dia turut melintas jalan.

Ingat, wala’ juga bermaksud nasihat.

Bukankah Rasulullah pernah bersabda bahawa agama itu adalah nasihat. Apabila para sahabat bertanya, “Untuk siapakah nasihat itu?” Rasulullah menjelaskan, “Untuk Allah, rasul-Nya, imam-imam (pemimpin-pemimpin) orang Islam dan orang-orang Islam semua sekali”.

Diam! Jangan cakap apa-apa
Oleh misaimerah

Kadang-kadang benda yang kita lawan, kita benci jadi kawan dan jadi sahabat. Ini kerja Tuhan sapa tak boleh teka. Tuhan saja yang tahu. Kedua-dua pemimpin Pas Selangor dilarang keluar kenyataan setelah dijatuh hukum. Itu kata JK Disiplin Pas Pusat. Sekarang ni kita dah pandai nak kunci-kunci mulut orang, dah pandai nak guna akta rahsia rasmi, akta yang kita lawan sampai punggung berasap, bila boleh jejaskan periuk nasi kita.

Jangan cakap apa-apa, jangan komen apa-apa. Bolehka kita kata macam tu bila kita dihukum? Sekarang ni silap sikit nak saman, nak report polis apa punya dayus jadi pemimpin tak berani dengar komen orang.Nak dengar yang baik -baik saja,puji sampai terpejam biji mata.

Ekoran hukuman itu, kedua-duanya dilarang mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menjejaskan PAS dan Pakatan Rakyat.-Harakahdaily


Ulasan GB (Greenboc)

PAS hari ini dicabar mengambil tindakan ke atas majoriti ahli-ahli PAS termasuk blogger-blogger yang membantah keputusan Jawatankuasa Disiplin parti Khalid Samad semalam.

Jawatankuasa disiplin PAS semalam telah memutuskan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad digantung enam bulan dari jawatan dalam Parti manakala Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali hanya diberi amaran bertulis berkuat kuasa serta merta.

Kedua dua mereka didapati bersalah di bawah fasal 75 Perlembagaan PAS.

Malah Khalid digantung daripada menjadi Yang Dipertua Shah Alam dan Ahli Lajnah Politik PAS Pusat.

Keputusan yang dilihat sebagai mengejutkan sekaligus menimbulkan riaksi tidak senang di kalangan para ahli PAS terhadap apa yang disifatkan sebagai keputusan berat sebelah itu meletakkan Jawatankuasa Disiplin "di kandang orang salah" untuk menjawab pelbagai persoalan yang timbul.

Pertama, apakah keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Disiplin PAS itu boleh berkuatkuasa sedangkan keududukan dan perlantikan jawatankuasa itu sendiri dipersoalkan kesahihannya.

GB pernah mempersoalkan kesahihan kedudukan jawatankuasa disiplin ini dimana pembentukan ini tidak memenuhi tuntutan Perlembagaan parti. Baca SINI.

Kedua, "Kedua-duanya didapati bersalah di bawah fasal 75 Perlembagaan PAS Pusat," katanya," umum Ketua Jawatankuasa Disiplin parti, Tuan Ibrahim Tuan Man. - harakahdaily

Tetapi pasal yang sama, menyatakan bahawa

(3) Jawatankuasa Tatatertib itu hendaklah terdiri dari :
(a) Seorang Pengerusi
(b) Seorang Setiausaha, dan
(c) Tiga orang ahli Jawatankuasa


Tetapi yang diketahui, Jawatankuasa yang ada cuma tiga orang.

"Turut hadir Tuan Ibrahim Tuan Man, Datuk Wan Abdul Muttalib Embong dan Mohd Baqi Osman." -harakahdaily

Ketiga, fasal 75 (4) Perlembagaan menyatakan

‘MAJLIS SYURA ‘ULAMAK’, menurut kuasa yang diperuntukan kepadanya dalam Fasal 7(3)(c) Perlembagaan ini adalah diberi kuasa melantik semua ahli-ahli Jawatankuasa Tatatertib dari masa ke semasa.

Fasal 7(3)(c) pula menyatakan antara lain peranan Majlis Syura Ulamak ialah

(c) Memelihara, menjaga dan mengawal tatatertib PAS dan melantik Ahli-ahli Jawatankuasa tataertib PAS seperti yang diperuntukkan dalam Fasal 75 Perlembagaan ini.

Keempat, dinyatakan bahawa "kedua-duanya boleh membuat rayuan kepada ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat dalam masa 30 hari bermula hari ini." namun ianya bertentangan dengan Perlembagaan kerana jelas fasal 75 (5) menyatakan bahawa "rayuan hendaklah dikemukakan kepada Majlis Syura Ulama, bukan Jawatankuasa PAS Pusat.

"(6) ‘Majlis Syura ‘Ulamak’ dengan apa-apa jua cara yang difikirkan munasabah hendaklah menimbang dan memutuskan rayuan mana-mana PAS yang telah dikenakan tindakan tatatertib dan tidak berpuashati dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat terhadap rayuannya mengikut Fasal (13)(3)(d) dengan syarat ahli tersebut hendaklah mengemukakan rayuannya kepada ‘Majlis Syura ‘Ulamak’ melalui Setiausahanya tidak lewat dari empat puluh hari daripada tarikh keputusannya yang dibuat oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat itu, Keputusan ‘Majlis Syura ‘Ulamak’ terhadap rayuannya itu adalah muktamad."

Kelima, Perlembagaan pindaan tahun berapa yang digunakan oleh PAS di dalam perlantikan Jawatankuasa Disiplin parti?

Sekalipun terdapat cadangan meminda perlembagaan, dan deraf perlembagaan telah mengubah isi kandangan Perlembagaan PAS pindaan 2001, yang telah cuba menurunkan kuasa Majlis Syura Ulamak dan meletakkan Jawatankuasa PAS Pusat sebagai badan tertinggi di dalam parti, namun selagi pindaan itu tidak dibahaskan oleh Muktamar dan belum diluluskan oleh ROS, ianya tidak boleh dikuatkuasakan.

FASAL 77. Meminda Perlembagaan PAS

(1) Adapun Perlembagaan PAS ini atau sebarang bahagian daripadanya bolehlah dipinda atau dibatalkan atau ditambahkan dengan ketetapan yang dipersetujukan oleh dua pertiga suara yang hadir dalam Muktamar Tahunan PAS.
(2) Suatu ketetapan yang mengandungi sebarang syor atau cadangan hendaklah meminda atau membatalkan atau mengubahkan atau menambahkan kepada Perlembagaan ini hendklah dihantar kepada Setiausaha Agung sebagaimana yang disyaratkan di dalam Peraturan Muktamar PAS.
(3) Sebarang pindaan, perubahan dan sebarang perkara yang berkait dengan Perlembagaan ini hendaklah dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan dalam masa enam puluh hari dari tarikh ia diluluskan oleh Muktamar Tahunan PAS, dan tidak boleh dijalankan melainkan sesudah mendapat pengakuan daripada Pejabat Pendaftar Pertubuhan.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Sila lihat lagi blog-blog lain, seperti Penarik Beca, Perisik Rakyat, Malaysia Waves, Topeng Perak, Al-banjari dan lain-lain. PAS perlu berpandangan terbuka, lihat kritik-kritik Islah, dan perlu ingat antara faktor-faktor kemenangan Pakatan Rakyat dalam PRU 12, ialah kerana peranan blogger-bloger seperti ini.

Mereka tidak dibayar gaji oleh PAS. Jangan mulai mengunci mulut ahli, pemimpin atau blogger yang menyokongnya. Jangan bersikap angkuh dan sombong sehingga tidak boleh dikritik. Sekian, wallahu 'aklam.

Wanita Raba Lelaki, Bolehkah Budaya Ini Tular Ke M'sia?

Beckham yang di cabul.....
Kecoh Bila Wartawan Itali Meraba Beckham

GARA-gara ingin tahu kejantanan jaguh bolasepak David Beckham, adakah dia sehebat iklan seluar dalam Armani yang diperagakannya, seorang wartawan TV Itali telah meraba Beckham.

Insiden tersebut berlaku di sebuah hotel di Milan baru-baru ini di mana wartawan dan juga bintang "Le Iene (The Hyenas,)" Elena Di Cioccio pura-pura menghampiri dan menemuramah Beckham.

Sebaik saja selepas menemubual Beckham, Elena, yang bekerja di program berita satira di TV Itali, telah tunduk dan terus meraba Beckham.

Ramai pemerhati yang berada di lokasi tersebut tergamam dengan aksi spontan bintang berusia 36 tahun itu.

Beckham juga turut kelihatan terperanjat dan tergamam hingga tidak terkata apa-apa. Sejurus selepas itu, beberapa pengawal sekuriti bergegas membawa Beckham keluar dari situ.

Bagaimanpun, Elena menjerit ke arah Beckham sambil juara bolasepak itu berlalu pergi dalam keretanya....,"Beckham, anda telah menipu kami semua. Sungguh tidak patut, David!"

Kemudian Elena berlari bertempikkan sambil menjerit kegembiraan kerana dapat apa yang dihajatinya.

Rakaman video Elena berbuat demikian telah banyak dimuat turun di internet hingga video itu diberi tajuk,"wartawan serang Beckham dengan meraba".

Dalam satu temubual dengan The Daily Telegraph selepas insiden tersebut, Elena berkata, dia berbuat demikian kerana ingin memastikan kejantanan Beckham.

"Saya hanya ingin tahu adakah dia sehebat apa yang dia tampilkan dalam iklan seluar dalam Armani itu. Dan saya sudah pun menemui jawapannya. Rupa-rupanya tidak...," jerit Elena kegembiraan.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Suatu gaya baru dalam gossip mula diperkatakan, apabila seorang wartawan wanita aktif meraba alat seks lelaki depan khalayak ramai tanpa malu-malu. Apakah hal seperti boleh berlaku dalam masyarakat Malaysia hari ini. Ada kemungkinan penyakit masyarakat ini akan dieksport ke sini.

Bagaimana mengawalnya? Kementerian urusan wanita, bahagian agama atau lain-lainnya perlu bertanggung jawab. Jangan sampai dah jadi baru nak bising-bising.. (AK)

25 Ajaran Sesat di S'ngor. Freemason & SIS Bagaimana?


Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohammed Khusrin Munawi. Foto THE STAR Oleh: SAM THAM.

SHAH ALAM: Sebanyak 25 ajaran telah difatwakan oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor sebagai ajaran sesat di negeri ini sejak tahun 1990an hingga kini. Antara ajaran yang telah difatwakan sebagai sesat ialah,

1.Tarekat Naksabandiyah Kadirun Yahya,
2.Ajaran Nordin Puteh,
3.Tarikat Mufarduyah,
4.Ajaran Hj Ghazali Othman,
5.Ajaran Zamree Ab Wahab,
6.Fahaman Syiah,
7.Tarikat Al-Hasaniah,
8.Tarikat Samaniah Ibrahim Bonjol,
9.Ajaran Tijah@Khadijah Ali,
10.Ajaran Islam Lamaah,
11.Ajaran Qadani,
12.Ajaran Ilmu Hakikat Hassan Jonit.
13.Ajaran Ilmu Ahmad Laksaman,
14.Ajaran Tarikat Zikrullah Hassan Anak Rimau,
15.Ajaran Martabat Tujuh,
16.Golongan Anti Hadis,
17.Ajaran Kahar Ahmad,
18.Aurad Ismailiah,
19.Al-Arqam,
20.Ajaran Syed Mohamad Al Masyhor,
21.Ajaran Sulaiman,
22.Ajaran Qadani dan
23.Ajaran Banuar Roslan.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata, selain 25 ajaran yang telah disahkan sebagai sesat itu, pihaknya juga sedang menyiasat 35 kes lagi yang dilaporkan sebagai sesat.

"Ini termasuk kes perbomohan, ada juga kes seorang budak dapat melihat alam ghaib dan dapat mengubat orang sakit," katanya dalam satu temubual eksklusif bersama mStar Online.

Beliau menjelaskan, tidak sepertimana yang disangka ramai, pihak jabatan tidak terus menjatuhkan fatwa hanya berdasarkan aduan atau laporan awam melainkan setelah menjalankan siasatan terperinci mengenai kandungan ajaran sesuatu tarikat atau amalan sebelum dibawa kepada Jawatankuasa Fatwa Negeri untuk diputuskan.

"Memang kita memerlukan masa yang panjang kerana kita memerlukan bukti kukuh. Tetapi ada juga ajaran yang tidak dapat difatwakan kerana tidak cukup bukti.

"Untuk memfatwakan seseorang itu salah dan sesat bukan mudah kerana ini soal akidah. Kalau kita silap kita bertanggungjawab ke atas keputusan yang dibuat. Sebab itu kita mengambil masa yang lama untuk putuskan,” katanya.

Beliau menambah, Jais tidak boleh mengambil tindakan terhadap kumpulan yang sedang disiasat sehingga ia difatwakan.

Ditanya sama ada 'freemason' dan 'illimunati' tergolong dalam ajaran sesat, Mohammed Khusrin berkata: "Pada pendapat saya ia bukan ajaran Islam maka ia tidak boleh dikira sebagai ajaran sesat.

Menurut beliau yang ditafsirkan sebagai ajaran sesat ialah ajaran yang telah menyeleweng daripada ajaran Islam.

"Selalunya orang yang menyebarkan ajaran sesat ini mengaku dirinya Islam tetapi dia menyebarkan ajaran yang bertentangan dengan akidah," katanya.

Mengulas lanjut isu berkenaan, beliau berkata, tempoh masa yang agak lama diperlukan untuk menyiasat dan mengumpulkan bukti mengenai sesuatu ajaran sebelum ia dikategorikan sebagai ajaran sesat.

Mengenai garis panduan yang digunakan Jais, Mohammed Khusrin berkata, pihaknya akan mengambil tindakan terhadap ajaran yang didapati bertentangan dengan syarak dan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

"Kita berpandukan ajaran al-Quran, hadis, Ijmak Ulamak dan fatwa. Contohnya kumpulan tarekat memang sukar untuk dipastikan mereka menyeleweng atau sebaliknya.

"Ini kerana kita terpaksa ikut dan masuk dalam kumpulan itu dan kita lihat serta kaji zikir mereka," katanya.

Tambah beliau, ajaran sesat bukan mudah untuk dikesan dan untuk mengesan ajaran sebegini pegawai-pegawai Jais akan menyamar dengan menjadi sebahagian daripada ahli kumpulan tersebut bagi melihat sendiri ajaran yang dibawa oleh kumpulan berkenaan.

Justeru, bagi membendung masalah tersebut, Mohammed Khusrin berkata, Jawatankuasa Panel Akidah yang dipengerusikan oleh Mufti Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Tamyes Abdul Wahid dan beberapa pakar dalam bidang syariah dan akidah akan menjalankan sesi kaunseling dengan mereka yang disyaki terlibat dalam menyampaikan ajaran sesat di negeri itu.

"Kita akan panggil mereka yang kita disyaki ini dan kita berdialog mengenai ajaran yang mereka bawa.

"Akan datang kita akan panggil Tarekat Nasabandiyah untuk dapat penjelasan dan cuba membetulkan akidah pemimpin kumpulan ini," katanya.

Selain itu, katanya, Jais dengan kerjasama Jabatan Mufti Negeri serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sentiasa mengadakan ceramah dan dialog dengan orang-ramai dari semasa ke semasa.

"Kita akan pergi memberi ceramah dan dialog di daerah dan kawasan yang kita kenalpasti seperti di Gombak, Ampang kerana kawasan ini menjadi tumpuan.

"Kita juga turut mengedarkan risalah dan menyampaikan khutbah Jumaat untuk sedarkan masyarakat tentang bahayanya ajaran sesat ini," kata beliau. ( Sumber: mStar Online/AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Adakah SIS (Sister in Islam) juga termasuk ajaran sesat ataupun tidak sesat yakni dibolehkan? Atau digolongkan seperti Freemason yang bukan dari ajaran sesat tetapi sudah diluar dari ajaran Islam. Bagaimana pula dikatakan ada orang Islam yang menjadi ahli freemason? Dikatakan juga Freemasan & SIS terdiri dari kalangan individu & keluarga pembesar dan orang kenamaan negara? Wallahu 'aklam.

Khalid Samad Bagaikan Khalid Al-Walid, Saya Akan Merayu?


'MENGENAI 'Keputusan JK Disiplin', berkatalah Khalid Samad di blognya ..

Jawatan Kuasa Disiplin PAS telah mengambil keputusan untuk mengantung jawatan-jawatan dalam parti yang sedang saya sandang selama 6 bulan. Jawatan berkenaan adalah sebagai YDP kawasan Shah Alam dan sebagai ahli Lujnah Politik PAS Pusat. Sebenarnya, saya sememangnya tidak pernah mementingkan jawatan. Ada atau tidak, sama sahaja bagi saya. Yang penting, perjuangan perlu diteruskan. Kalau bukan sebagai seorang 'Jeneral', maka sebagai seorang askar biasa. Kalau Khalid Al-Walid suatu ketika dahulu pun sanggup, mengapa tidak Khalid Samad?

Ada juga yang bertanya tidakkah saya merasa kecewa? Mengapa pula saya perlu merasa kecewa? Keputusan sudah dibuat dan insyaAllah saya terima dengan hati terbuka. Ramai yang tidak sedar, tetapi pada hakikatnya matlamat minima saya telah pun tercapai. Tindakan Dato PJ selama ini yang saya tentang secara terbuka telah diisytihar SALAH dan beliau telah diberi amaran keras serta seterusnya dilarang mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dan menjejas PR Selangor. Beliau tidak boleh lagi memberikan gambaran bahawa tindakan beliau direstui oleh pemimpin tertinggi. Ahli BPPNS harap ambil perhatian tentang perkara ini.

Ya betul, jawatan saya digantung tetapi itu tidak sepenting mendapat kata dua berhubung sikap dan tindakan Dato PJ selama ini. Jawatan digantung 6 bulan. Dasar perkukuhkan PR akan dipertahankan selagi mana PAS bersama PR.

Harap semua faham, saya dikenakan tindakan kerana cara saya menegur Dato PJ dianggap memudaratkan PAS. Mungkin betul, mungkin tidak. Namun saya telah lama berusaha sebelum itu, secara dalaman, secara surat kepada pihak atasan tetapi semuanya tidak berhasil. Budaya wala' terlalu menebal. Menghampiri ketaatan membuta tuli. Akhirnya saya tiada pilihan kecuali berhadapan perbalahan secara terbuka. Memang mengikut budaya Malaysia, apabila melawan 'tauke' kuli yang akan kena. Ikut macam mana pun pasti akan kena. Tetapi kali ini 'tauke' pun kena juga. Walaupun hanya sedikit tetapi pada saya sudah mencukupi. Kalau terus dengan cara lamanya, saya tidak akan menyanggahnya lagi. Saya sendiri yang akan buat Laporan kepada JK Disiplin. Seperti yang dibuatnya terhadap saya dalam kes ini. Itu caranya dan kita lihat pula sejauhmana kesungguhan amaran yang diberi.

Apabila menentukan sesuatu tindakan, saya telah diajar melakukan 'risk analisis' terlebih dahulu. Risikonya diketahui dan saya mengambil risiko tersebut kerana ada peluang yang baik untuk mencapai hasil. Seperti yang dijangka saya diadu kepada JK disiplin. Saya tidak mengadunya kepada JK Disiplin, pihak lain yang berbuat demikian. Risiko diambil dengan penuh sedar. Kesan datang melanda kita terima kerana memang telah dijangka. Namun hasilnya turut diraih.

PAS sememangnya mementingkan disiplin ahli, ketaatan kepada pemimpin, thiqah dan wala'. Saya tahu semua itu, tetapi semua telah saya usahakan. Bukan semakin baik, semakin parah. Akhirnya saya tiada pilihan kecuali melakukan apa yang pasti sukar diterima parti. Walaupun berasas tetapi akan dilihat melanggar disiplin. Ketua pemanah meninggalkan Bukit Uhud. Yang membantah dan menghalang dianggap melanggar disiplin jemaah kerana membantah dengan cara yang kasar.

Ada pula yang bertanya, adakah saya akan merayu? Saya masih belum lagi memutuskannya. Mungkin tidak. Seperti Saidatina Aisyah dalam kisah fitnah terhadapnya. Memadai dengan saya meyakini bahawa saya bertindak demi PAS dan PR. Lagipun, seperti yang telah saya nyatakan, jawatan itu tidak penting. Hendak merayu buat apa? PRU 13 semakin hampir. Bersama kita terus asak UMNO sehingga mereka tersungkur. Itu prioriti kita yang perlu dilakukan tanpa adanya kenyataan-kenyataan yang akhirnya akan menyulitkan diri kita sendiri."

Blog Ibnu Hasyim: Khalid Al-Walid ditarik balik dari medan perang, pada zaman Khlifah Islam kedua. Khalid Samad? No Komen.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails