Tuesday, April 10, 2012

Kontroversi.. Mengapa Pilih PAS? - Artis Aishah

Aishah bergambar dengan banner XPDC Dakwah PAS Batu ke Cambodia

HALAMAN HIBURAN

Penyanyi Aishah.

KL 9 April: "... Kontroversi saya masuk PAS ni... Tambah-tambah pula berucap lagi di Markas Tarbiyah PAS ni.." kata penyanyi bersuara emas Aishah atau nama penuhnya Wan Aishah Wan Ariffin dalam ucapannya kira-kira setengah jam di Taman Melewar Jumaat 6 April lepas.

Mengapa dan bagaimana beliau memilih PAS? Menurut Aishah, beliau mula serius mendekati PAS apabila mendapat layanan kurang baik dari seorang menteri wanita yang beliau dekati. Beliau ingin mendapatkan pertolongan dan nasihat ekoran masalah penjagaan anak-anaknya selepas beliau berpisah dengan suaminya yang bukan Melayu.

"Saya jumpa Datuk Seri bukan nak minta lembu...tetapi untuk kepentingan aqidah anak saya," cerita Aishah.

Selepas beliau memakai tudung, Aishah berkata, pihak yang paling awal menyambutnya adalah Nisa'. "Saya lihat kumpulan ini jauh berbeza," kata Aishah memuji pendekatan yang diambil oleh kumpulan NGO yang rapat dengan PAS itu.

Menurut Aishah, menyertai PAS bukannya satu kerja mudah bagi beliau kerana beliau menerima tentangan dari kaum keluarga yang rapat dengan beliau sendiri. Sepupu beliau menyindir bahkan mempetikaikan langkahnya itu.

Melihatkan kepada reaksi mereka, membuat beliau terfikir, "Apa yang kita nak terangkan kepada mereka macam ni..

"Bagi mereka taat kepada pemerintah seperti taat kepada raja, bila kita bantah, seperti kita menderhaka...

"Nasib baik mak saya dah tak da ...kalau dia tahu dan berceramah pulak, di markas lagi ni...saya tak tahulah," cerita Aishah.

Menurut Aishah, menyokong pembangkang juga dianggap salah di negara ini padahal ini adalah hak demokrasi masing-masing.

Kerana keengganan beliau untuk bersalam dengan bukan muhrim sahaja beliau telah cuba digam dari sebuah stesyen TV.

"Bila kita sokong pembangkang, kita dianggap jahat...

"Sebelum ni saya tak ambil pot lah apa yang berlaku di negara ini... tetapi bila dah kena batang hidung sendiri, ini tak boleh jadi, tak kan nak biar je.." Tegas Aishah dalam ucapannya itu.

Sementara itu menurut Harkahdaily, jika anda ingin melihat kejatuhan sesebuah kerajaan, tunggulah apabila golongan sastrawan dan artis juga menyertai usaha menjatuhkannya. Kini, semua ramuannya sudah mencukupi. Golongan sastrawan dan artis berbondong-bondong menyertai gerakan untuk mengubah wajah negara ini.

Pihak sastrawan diketuai oleh Sastrawan Negara, Tan Sri Samad Ismail turun ke gelanggang. Ia sudah setahun berlalu. Kini, golongan artis pula yang berbondong-bondong menyertai PAS. Terbarunya Aishah. Bukan itu sahaja, beliau telah bercakap di atas pentas PAS bahkan di Markas Tarbiyah PAS, Taman Melewar pula.

Setahun lalu, apabila Bob Lokman mengumumkan penyertaannya ke dalam PAS, ramai yang tidak memandang serius penyertaan beliau. Namun selepas satu tahun, kesan yang dibawa oleh Bob Lokman jelas kelihatan. Bukan Aishah sahaja, gitaris hebat negara, Sham Kamikazi juga menyertai PAS.

Turut berucap di majlis 'Artis Berubah, Rakyat Merobah, BN Rebah' di Taman Melewar itu selain Aishah, adalah Bob Lokman serta Naib Pengerusi DHPP, Vincent Lee. (IH/Hrkh)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails