Friday, October 22, 2021

Kaji umur persaraan pada 55 tahun.

 

Komen Rakyat dalam blog ini..

1 comment:

Anonymous said...

Beri peluang pada golongan muda. Kaji umur persaraan pada 55 tahun. Rancangan Malaysia ke 12 dan cadangan bajet 2022 pada 29 Oktober 2021.

Kerajaan perlu perhalusi Cadangan Skim Persaraan Baharu. Bayaran pencen makin membebankan dan meningkat setiap tahun - Ismail Sabri

“Kerajaan sedang memperhalusi Cadangan Skim Persaraan Baharu Perkhidmatan Awam bagi memastikan skim baharu ini akan mengoptimumkan perbelanjaan Kerajaan dalam jangka masa panjang dan pada masa yang sama memastikan kebajikan penjawat awam sentiasa terjamin,”kata Ismail Sabri Perdana Menteri Malaysia

Mengurangkan tempoh usia ke 55 persaraan wajib kerajaan boleh menjimatkan urusan perbelanjaan wang persaraan pekerja.

Bayaran pencen makin meningkat, kerajaan sedang perhalusi Cadangan Skim Persaraan Baharu. Kerajaan menganggarkan pembayaran pencen akan mencecah RM46.6 billion pada tahun 2030.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata bayaran pencen pada tahun lalu adalah sebanyak RM26.38 bilion sementara bayaran pencen pada 2010 adalah sebanyak RM9.88 bilion.

Smail Sabri memberitahu, jumlah keseluruhan pembayaran perbelanjaan berserta faedah persaraan itu meliputi pencen perkhidmatan, ganjaran perkhidmatan dan Award Wang Tunai Gantian Cuti Rehat.

Pelaksanaan semula cukai GST mampu menyasarkan ‘ekonomi gelap’ yang bersaiz RM300 bilion setahun yang sebelum ini 'terlepas daripada membayar' apa-apa cukai oleh penyangak, penyamun serta kartel dan kroni tertentu boleh membantu meringankan beban kewangan negara.

GST telah menyebabkan ‘the black economy’ menguncup daripada 25% kepada 10%. Ini adalah ketirisan yang lebih teruk sebelum GST, dan sebab itu GST memberi manfaat kepada negara dan rakyat.

Sekiranya 'black ekonomi' ini ditangani kerajaan boleh munafat kan untuk menghapuskan tol tol di seluruh negara. Syarikat milik kroni kroni yang berselindung disebalik perniagaan tol tol membebankan rakyat boleh dihapuskan.

Mengisi konsep ‘Keluarga Malaysia’. ‘Orang kaya wajar kena cukai lebih tinggi’. Penyangak dan penyamun kartel kartel serta kroni tertentu tentu tidak terlepas dari cukai bila GST dilaksanakan.

“Unjuran pembayaran pencen untuk tahun 2030 adalah dianggarkan berjumlah RM46.6 billion.

Persediaan golongan muda mengisi kekosongan jawatan sektor awam dan swasta. Banyak perusahaan sudah ditutup, kadar pengangguran naik mendadak, gaji minimum RM1,200 sebulan pun masih tak tercapai dilakanakan.

Kerajaan perlu segera tangani pekerja kontrak dan masa untuk dikaji semula umur persaraan wajib pada 55 tahun.

Tuntutan pelantikan tetap bagi semua pekerja kesihatan barisan hadapan, termasuklah doktor kontrak. SPA diminta kembalikan umur persaraan wajib kepada 55 - 56 tahun.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails