Wednesday, September 16, 2020

Menginovasikan beca di T'ganu -T/Menteri Sains, Teknologi &Inovasi

 

‘TEKSI’ di Terengganu selain daripada merujuk kepada kereta teksi yang biasa kita kenal, juga adalah merujuk kepada beca, kenderaan beroda tiga yang dipacu basikal.

Semasa saya bersekolah rendah sekitar 1970-an, saya berulang alik setiap hari ke Sekolah Rendah Tengku Bariah, Kuala Terengganu tahun 1977 naik beca arwah Pok Jaapor. Naik beca arwah Pok Wel 1978-1982 ke Sekolah Pusat Chabang Tiga. Ia pengangkutan yang selesa dan mengujakan.

“Pok, tolong hantar saya nok gi pasor payang. Singgah bank dulu, pastu postopih (pejabat pos). Habih pasor payang nok round round (bersiar siar) dalam bandor dulu. Karang ator ah saya balik steseng bas.”

Saya kerap menyantuni penarik beca di Kuala Terengganu yang rata-rata sudah berumur 70an. Orang muda tak minat. Kerja letih.

Mode pengangkutan ringkas dan mudah begini akan tetap menarik dan kekal relevan di masa hadapan sebagai penghubung antara lokasi-lokasi dalam bandar. Ia perlu diinovasikan semula. Jadikan menarik, senang, selesa, tak perlu guna tulang 4 kerat.

Kerana itu saya telah minta MOSTI anjurkan pertandingan inovasi beca Terengganu. Saya harap akan muncul idea-idea yang menarik, berdaya maju yang bakal menjadikan mode pengangkutan beca punya nilai komersial yang lebih berpotensi selain tarikan pelancongan.

Mungkin guna teknologi solar, bateri, ada sistem entertainment yang bagus, punya wifi, atau skrin pilihan destinasi, mainkan lagu-lagu menarik selang-seli lagu identiti Terengganu seperti Teganung Kiter.  Masih kekal beroda tiga.

Mungkin nanti ada perkhidmatan beca sebegini yang berulang alik hantar pengunjung dari Pasar Payang ke Menara Drawbridge. 10 pemenang akan terima saguhati RM1,000. Rekaan Terbaik akan ditawarkan Geran Pembangunan Maksimum RM200,000 di bawah Program Berimpak Tinggi 6 (HIP 6).

Maklumat Lanjut di: http://iic.innomap.my

20 Julai 2020 – 20 September 2020 (Tarikh Tutup Penyertaan).

“Selamat Menyambut Hari Malaysia!”

YB HAJI AHMAD AMZAD HASHIM
Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi – HARAKAHDAILY 10/8/2020

Hibur Hibur Sikit

2 comments:

Anonymous said...

Jawab Ini dulu baru meroyan!

Hanya itulah yang geng jilat pungkok tak basuh boleh meroyan. Dapat kuasa tapi tak tahu kerja. Tunggu masuk masa nak rehat dipenjara.

Ha ha ha 22 bulan perintah menipu saja.. Inilah akibatnya, ikut group Jilat juboq tak basuh, habis keturunan keluarga jadi jauh dari agama, jadi rosak. Kini terpaksa kuncu-kuncunya meroyan. Dan teruskan meroyan, hina ulama. Terus ulang-ulang tuduhan basi, idea baru dari tokey kulupnya dah habis, tak laku lagi.

Memang puak-puak munafik atau anti Islam ada sepanjang zaman.. Ya, kita tahu, masih ada puak anjing kurap jilat juboq gian end meneruskan hasut ganggu.. Tak usah menyamar le, orang kenal mana penjilat juboq kapiaq gian end.

Kesian, masih jadi barua DAP lagi. Kesian. masih lagi mahu ikut hukum rimba. jadi hantu berpuaka. Masih tak tamadun. Jadi peluloq juboq tak basuh, si kulup gian end, barua pecacai yang patut di hukum sula atau rejam kerana pembelot. Mana lagi geng puaka rimba, tulang besi, A/Rahman Talib an, budak kampung dan babi-babi buta tu..

Ada pula betina-betina pakai purdah juga jilat juboq tak basuh kulup. Bangga pulak tu. Bangga pula anak bini mereka jadi begitu. Jadi pelempias si kulup. Bertaubatlah.. tak besar mana umpan mata kail dedak itu. Takde idea.. masih ulang bende sama. Miskin muflis segala.. padanlah jadi barua..

DAP macam cicak penyet, kering, kepala terapit pintu, terkepit. Ekornya luruh jatuh terkodek-kodek. Terkodek itulah suara bunyi bising penjilat, peluluq juboq tak basuh si kulup gian end. hi hi hi . Tak malu muka tembok pungkok babi..

Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Jilat Juboq gian end.. Mereka bangga disebut macam tu.
huuuuu. manusia berjiwa hamba manusia..
Hai manusia....... kembalilah kepada Tuhanmu.... Tuhan Maha Penerima taubat!!

Anonymous said...

Hai papagomo.kerja keras nmpk laskar siber rosmah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails