Wednesday, March 24, 2010

PAS: Mesyuarat Bersama 4 Ahli Baru Tentukan Nik Aziz..


Harakahdaily.net: Majlis Syura lantik empat anggota baru

KUALA LUMPUR, 24 Mac: Mesyuarat pertama untuk sessi baru Majlis Syura Ulamak PAS malam tadi melantik empat lagi anggota mereka dan belum membuat sebarang perlantikan untuk jawatan utamanya.

Menurut sumber, nama-nama anggota baru Majlis Syura itu hanya akan diumumkan selepas mereka yang dilantik dimaklumkan dan menerima perlantikan itu.

Mesyuarat penuh Majlis Syura dengan kehadiran anggota yang baru dilantik itu dijangka akan membuat pemilihan pemegang jawatan dalam badan yang tertinggi dalam PAS itu selepas pejawat yang ada tamat tempoh mereka.

Jawatan itu adalah Mursyidul Am yang sebelum ini dipegang oleh Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan timbalannya yang sebelum ini dipegang oleh Datuk Dr Haron Din. Perlembagaan PAS tidak mempunyai sebarang halangan untuk melantik mereka semula.

Mengikut Perlembagaan PAS yang baru dipinda, anggota Majlis Syura adalah empat yang dilantik oleh AJK PAS Pusat, empat oleh Dewan Ulama dan masing-masing dua dari Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat. Kesemua mereka hendaklah terdiri dari kalangan ulama.

12 anggota ini akan memilih empat lagi anggota baru termasuk juga memilih pemegang jawatan dalam badan itu.

Sebelum ini, anggota Majlis Syura adalah empat dilantik oleh AJK PAS Pusat dan empat oleh Dewan Ulamak. Kelapan-lapan mereka akan melantik empat lagi anggota.

Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat sebelum ini telah memilih Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, timbalan presiden Nasharudin Mat Isa, naib presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man serta AJK Datuk Abdul Halim Abdul Rahman sebagai wakil mereka ke Majlis Syura.

Dewan Ulamak pula telah memilih ketuanya Datuk Harun Taib, timbalan Datuk Ahmad Yaakub, naib Datuk Dr Mahfodz Mohamad dan AJKnya Ustaz Nik Zawawi Salleh sebagai anggota Majlis Syura.

Wakil Dewan Pemuda PAS pula adalah ketuanya, Nasharudin Hassan dan AJKnya Ustaz Zaharudin Mohamad.

Namun begitu, Dewan Muslimat tidak membuat keputusan di kalangan mereka tetapi menyenaraikan lima nama untuk dipilih dua di kalangan mereka oleh mesyuarat Majlis Syura. (Sumber: Harakah)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails