Wednesday, March 24, 2010

Hadiah Dari UMNO/BN, 17,303 Anak Luar Nikah..


Ada yang bertanya apakah dosa mereka yang dibuang begini? Inilah dosa UMNO yang menolak perlaksanaan hukum Allah termasuk hudud.. Kamu bertanggungjawab di hadapanAllah, wahai UMNO!

17,303 anak luar nikah didaftar 2009

KL: Seramai 17,303 anak luar nikah Melayu atau tidak sah taraf didaftarkan di seluruh negara sepanjang tahun lalu.

Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Alwi Ibrahim, berkata bilangan itu meningkat 762 kes berbanding tahun sebelumnya. Pada 2008 seramai 16,541 anak luar nikah didaftarkan di JPN manakala pada 2007 seramai 16,100 orang.

Alwi menjelaskan dalam tempoh lima tahun lalu, JPN mencatatkan 74,723 pendaftaran anak luar nikah adalah membabitkan orang Melayu/Islam. Ini tidak termasuk kes buang bayi yang dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). “Sepanjang tempoh ini, 214,033 bayi pelbagai bangsa didaftarkan dengan status anak tidak sah taraf, termasuk kes anak yang tidak berbapa 104,834 orang dan 109,199 orang mengikut Seksyen 13, Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 (Akta 299),” katanya kepada Berita Minggu.

Mengikut Seksyen 13, bayi itu dianggap anak yang dilahirkan hasil ikatan perkahwinan tidak teratur atau tidak sah mengikut undang-undang negara.

Ini termasuk anak hasil hubungan luar nikah bagi orang Melayu/Islam atau pernikahan tidak didaftarkan mengikut undang-undang negara. Bayi yang lahir kurang enam bulan dari tarikh pernikahan ibu bapanya juga termasuk dalam status sama.

Bagi anak pasangan bukan Islam, kebanyakan kes merujuk kepada anak dilahirkan sebelum tarikh pendaftaran perkahwinan atau anak yang tidak mempunyai bapa.

Dalam tempoh lima tahun dari 2005 hingga 2009, pendaftaran ‘anak luar nikah’ membabitkan orang Melayu menduduki tempat kedua dengan 74,723 kes, di belakang kaum-kaum lain dengan 91,922 kes, diikuti India (23,696 kes) dan Cina (23,692 kes).

Beliau berkata, bayi tanpa bapa daripada keturunan Melayu/Islam diletakkan nama diikuti ‘bin’ atau ‘binti’ Abdullah atau mana-mana nama pilihan Asma Al-Husna (nama-nama Allah).

“Keputusan itu selaras ketetapan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dan ia juga selaras format baru sijil kelahiran yang memerlukan nama penuh bayi berserta bin atau binti dipaparkan pada sijil kelahiran.

“Bagaimanapun, hanya maklumat ibu akan dimasukkan dalam sijil kelahiran bayi berkenaan dan nama pada MyKad kanak-kanak itu kekal menggunakan nama dalam sijil kelahiran,” katanya.

Bagi kes bayi pasangan yang berkahwin di luar negara tanpa mendaftar semula di Malaysia, beliau menasihatkan mereka menyelesaikan urusan dengan pihak berkaitan termasuk majlis agama atau mahkamah.

“Jika anak dilahirkan di luar negara, daftar dengan kedutaan dan apabila pulang ke Malaysia, daftar semula dengan JPN.

“Bagi kes yang tidak mendaftar perkahwinan mereka tetapi sudah mempunyai anak, mereka boleh mendaftar terus untuk dapatkan sijil kelahiran tanpa perlu dokumen daripada mahkamah, tetapi nama bapa tidak akan dimasukkan dalam rekod.

“Maklumat itu boleh diganti dengan nama sebenar bapa selepas mendapat pengesahan status perkahwinan,” katanya. (Sumber : Berita Harian 21/03/2010)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Itulah hadiah dari pemerintahan UMNO/BN, Nak harap UMNO nak bela Islam? Orang Islam nak undi BN lagi? Bukan Islam pun mula tolak BN.. Ajar BN dalam PRU 13 akan datang.

5 comments:

Anonymous said...

bukan salah BN ja,Pas pun salah juga sebab dah tak berani (bacul) dlm nak tegakkan hukum hudud bila dah berkawan dgn dap..

Anonymous said...

cuba pi dengaq ceramah pas kebelakangan ni,ada dia bangkitkan bab nak tegakkan hukum hudud ker?

ingat lagi tak apa yg azizan dan hj hadi kata ttg bab hudud ni?kalau tak ingat susah la ..

Anonymous said...

Umno tak buat hukum islam kerana dipengaruhi undang2 british yang telah ada dalam perlembagaan.

Kalau Pas menang pun belum tentu pas berani menegakan hukum islam selagi bersama Dap. Persoalan sekarang adalahkah Pas menerajui PR.

Selagi tiada tokoh besar yang lahir di dalam Pas yang berani dan mampu menguasai PR selagi itulah Pas belum layak untuk menang.

Anonymous said...

Kalau setakat bagi menang Pas lepas tu terbiar kerana pengaruh Dap yang kuat. Sama juga macam bayi yang kene buang. Rakyat juga yang merana akan pergolakan politik.

Anonymous said...

jadi 4 komen diatas menyimpulkan bahawa berikan kuasa kepada BN sebab umnolah yg akan menguatkan Islam.
ceritanya camni sedara sekelian...mula2 kawan ngan DAP. kalahkan BN, adjust balik sistem demokrasi...kita lawan semula. pertembungan sebenar nanti adalh PAS dan DAP...Islam vs hukum dunia. ahli UMNO tak boleh ada pilihan melainkan menyokong PAS.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails