Sunday, November 24, 2019

Diragui Halal, Kesalahan Berulang, PH Tak Cekap..

Hasil carian imej untuk daging import
Gesa k’jaan tangani daging import diragui halalnya
INSIDEN berulang ketibaan daging yang tidak mematuhi syarat import seperti yang dinyatakan dalam permit dan diragui status halalnya adalah amat dikesali serta menunjukkan ketidakcekapan Kementerian dan agensi berkenaan dalam menanganinya. 

Empat hari lalu, sekali lagi sejumlah sepuluh kontena daging kerbau bernilai RM3.5 juta dari India telah dirampas di Pelabuhan Pulau Pinang kerana tidak mematuhi syarat import dan penggunaan logo halal yang berbeza serta tidak diiktiraf oleh JAKIM. 

Sedangkan, dua minggu lepas, sejumlah 1,443 karton daging kerbau bernilai RM1.5 juta juga sudah dirampas di Pelabuhan Kuantan kerana kesalahan yang sama. 

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani terutamanya menerusi Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia sepatutnya bertindak pantas dan tegas membatalkan permohonan dan kelulusan permit import syarikat yang berkenaan. 

Kementerian Pengangkutan pula menerusi Lembaga Pelabuhan berkenaan mesti menambah baik prosedur dan aktiviti kawal selia di semua pelabuhan serta meningkatkan integriti pegawai-pegawai mereka supaya tiada kebocoran berlaku. 

Hal ini perlu ditangani segera dan secara menyeluruh kerana ia bukan sahaja soal kesalahan prosedur atau teknikal, bahkan lebih besar daripada itu melibatkan masalah status halal dan haram makanan berkenaan sehingga boleh menjejaskan jiwa dan keperibadian manusia. 
Sekian. 

“Islam Memimpin Perpaduan” 

DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI 
Ahli Parlimen Kuala Nerus – HARAKAHDAILY 23/11/2019 
SUMBERDATO' DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails