Tuesday, November 26, 2019

Bongkar Cara China 'cuci otak' Muslim Uighur Di Penjara.

Re-training centres like this one are more like military prisons, shows a high level leak

SEJUMLAH dokumen rahsia membocorkan untuk pertama kali memperincikan usaha kerajaan China untuk secara sistematik mencuci otak beribu-ribu umat Islam dalam rangkaian penjara dengan penjagaan yang ketat.

Kerajaan China telah berkali-kali mendakwa kem-kem yang terletak di wilayah barat Xinjiang menawarkan pendidikan sukarela dan latihan. Tetapi dokumen rasmi, yang dibaca oleh BBC Panorama, menunjukkan bagaimana tahanan ditahan, didoktrinasi dan dihukum.

Duta China ke Inggeris menafikan dokumen itu, memanggil mereka berita palsu. 
 • Tertuduh terlibat dalam 'penganiayaan Uighur etnik, beberapa organisasi Cina disenarai hitam.
 • Siasatan BBC, China mendirikan kem rahsia untuk kononya'mendidik' umat Islam Uighur.
 • Amerika Syarikat telah mengenakan sekatan visa ke atas China mengenai 'penindasan' minoriti Uighurs Muslim
 • Uniqlo ke H & M ditonton di atas bahan mentah kapas dari Xinjiang
Dokumen rasmi dibocorkan kepada Consortium Wartawan Penyiasatan Antarabangsa (ICIJ), yang bekerja dengan 17 rakan media, termasuk surat kabar BBC Panorama dan The Guardian di UK. 

Siasatan mendapati bukti baru yang melemahkan tuntutan Beijing bahawa kem tahanan yang telah dibina di Xinjiang dalam tempoh tiga tahun yang lalu bertujuan untuk menyediakan pendidikan semula bahawa orang secara sukarela mengambil bahagian untuk melawan ekstremisme.

Kira-kira sejuta orang, kebanyakannya dari komuniti Muslim Uighur -dianggap telah ditahan tanpa perbicaraan. Antara dokumen kerajaan China dibocorkan, dikenali sebagai ICIJ "The China Cables", terdapat memo sembilan muka surat yang dihantar pada tahun 2017 oleh Zhu Hailun, yang kemudiannya menjadi wakil ketua Parti Komunis Xinjiang dan merupakan pegawai keselamatan tertinggi di rantau ini, kepada pengurus kem.

Arahan itu dengan jelas menyatakan bahawa kem-kem dijalankan sebagai penjara keselamatan tinggi, dengan disiplin yang ketat, hukuman, dan tidak ada yang dapat meninggalnya.

Xinjiang: Kisah Muslim Uighur yang dipaksa berpisah dengan anak-anak mereka

Memo ini termasuk arahan untuk:
 • "Jangan biarkan orang melepaskan diri"
 • "Meningkatkan disiplin dan hukuman untuk pelanggaran tingkah laku"
 • "Menggalakkan pertobatan dan pengakuan"
 • "Buat pelajaran bahasa Mandarin sebagai keutamaan"
 • "Galakkan pelajar untuk benar-benar berubah"
 • "[Pastikan] penyelia video merangkumi semua asrama dan bilik darjah tanpa tempat buta"
Dokumen rahsia mendedahkan bagaimana pengurus kem memantau dan mengawal setiap aspek kehidupan tahanan: "Pelajar mesti mempunyai kedudukan katil tetap, kedudukan antrian tetap, kerusi kelas tetap, dan kedudukan tetap semasa kerja kemahiran, dan ini dilarang keras untuk diubah.
"Memohon norma-norma tingkah laku dan peraturan disiplin untuk bangun, menghadiri, mencuci, pergi ke tandas, mengatur dan membersihkan bilik, makan, belajar, tidur, menutup pintu dan sebagainya."

Teks dari memo resmi pemerintah China tentang penahanan orang-orang Uighur
Image captionTeks di memo berbunyi: "Jangan pernah biarkan (tahanan) kabur"
Teks dari memo resmi pemerintah China tentang penahanan orang-orang Uighur
Image captionTeks di memo berbunyi: "Tingkatkan disiplin dan hukuman"
Teks dari memo resmi pemerintah China tentang penahanan orang-orang Uighur
Image captionTeks di memo berbunyi: "Jaga kerahasiaan"Dokumen lain mengesahkan skala penahanan yang luar biasa. Satu dokumen mendedahkan bahawa 15,000 orang dari selatan Xinjiang dihantar ke kem itu hanya dalam seminggu pada 2017. Pengarah Cina di Human Rights Watch, Sophie Richardson berkata memo yang bocor mesti digunakan oleh pendakwa raya.

"Ini adalah bukti yang dapat diikuti, mendokumentasikan pelanggaran hak asasi manusia yang berat," katanya.
"Saya rasa adil untuk menggambarkan semua yang ditahan sekurang-kurangnya sebagai subjek penyeksaan psikologi, kerana mereka tidak tahu berapa lama mereka akan berada di sana."

 • Cari kebenaran di kamp kemajuan 'Uighur Muslim' Uighur di China
 • Uighur kepada pemerintah China: 'Tunjukkan ayah dan ibu saya masih hidup'
 • Operasi Uighur Muslim: 'Selama tujuh hari saya berada di kemah neraka Cina'
 • Kerajaan China memisahkan anak-anak Muslim di Xinjiang dari keluarga merekaMenelusuri kamp 'de-radikalisasi' Muslim Uighur di China

Memo ini menentukan bagaimana banduan hanya akan dibebaskan apabila mereka dapat menunjukkan bahawa mereka telah mengubah tingkah laku, kepercayaan dan bahasa mereka.
"Menggalakkan pertaubatan dan pengiktirafan pelajar agar mereka memahami secara mendalam tentang aktiviti yang lalu, yang menyalahi undang-undang, jenayah dan berbahaya," katanya.
"Bagi mereka yang mempunyai pandangan yang samar-samar, sikap negatif, atau perasaan ingin berjuang ... melakukan transformasi pendidikan untuk memastikan hasil dicapai."
Ben Emmerson QC, seorang pengacara dan penasihat hak asasi manusia yang terkenal kepada Kongres Uighur Dunia, berkata kem-kem cuba mengubah identiti orang.
"Sangat sukar untuk melihat semua ini selain menjadi skim pencuci otak besar yang direka dan diarahkan kepada seluruh masyarakat etnik.
"Ini adalah satu transformasi menyeluruh yang direka khas untuk membasmi umat Islam Xinjiang Uighur sebagai kumpulan kebudayaan yang terpisah dari muka bumi."
Kem tersembunyi di China.
BBC
 • Cari kebenaran di kamp kemajuan 'Uighur Muslim' Uighur di China. 
 • Uighur Muslim dan rawatan Cina mereka, anda perlu tahu. 
 • China menafikan menahan satu juta umat Islam minoriti Uighur

Banduan diberi mata untuk "transformasi ideologi, kajian dan latihan, dan pematuhan disiplin," kata memo tersebut.
Sistem hukuman dan ganjaran membantu menentukan sama ada banduan dibenarkan membuat hubungan dengan keluarga mereka dan apabila mereka dibebaskan. Mereka hanya dianggap dibebaskan selepas empat jawatankuasa dari Parti Komunis melihat bukti bahawa mereka telah berubah.
Dokumen yang bocor turut mendedahkan bagaimana kerajaan China menggunakan program pengawasan massa dan ramalan polis yang menganalisis data peribadi.
Satu dokumen menunjukkan bagaimana sistem menandakan 1.8 juta orang hanya kerana mereka mempunyai aplikasi perkongsian data yang dipanggil Zapya pada telefon bimbit mereka.
Pihak berkuasa kemudian mengarahkan penyiasatan sebanyak 40,557 daripada mereka "satu demi satu". Dokumen itu berkata "jika tidak mungkin untuk menghilangkan kecurigaan" mereka harus dihantar untuk "latihan tertumpu".
Beberapa pekerja berjalan di depan pagar perimeter bangunan yang secara resmi dikenal sebagai pusat pendidikan keterampilan di Dabacheng, Wilayah Otonom Xinjiang Uighur, China, 04 September 2018. Hak gambar REUTERS
Pakar memberitahu BBC bahawa apa yang berlaku di belakang pagar kem boleh dikategorikan sebagai "penyeksaan psikologi".
Dokumen ini termasuk arahan eksplisit untuk menangkap Uighur dengan kewarganegaraan asing dan untuk mengesan Uighur yang tinggal di luar negeri. Mereka mengesyaki bahawa kedutaan dan konsulat China terlibat dalam rangkaian global.
Duta China ke Britain, Liu Xiaoming, berkata langkah itu telah melindungi penduduk tempatan dan tidak ada satu serangan pengganas di Xinjiang dalam tempoh tiga tahun yang lalu.
"Rantau ini kini menikmati kestabilan sosial dan perpaduan di kalangan kumpulan etnik. Orang-orang di sana hidup bahagia dengan rasa pemenuhan dan keselamatan yang lebih kuat.
"Sepenuhnya mengabaikan kenyataan itu, sesetengah orang di Barat telah memfitnah dan merosakkan reputasi China untuk [apa yang berlaku di] Xinjiang dalam usaha mencari alasan untuk campur tangan dalam hal ehwal dalaman China, menggangu usaha anti-keganasan China di Xinjiang dan menggagalkan perkembangan stabil China. " (BBC/IH)

2 comments:

Anonymous said...

Ya Allah selamatkan dan lindungi umat Islam dan musnahkan dan hapuskan rejim pengganas china komunis, rejim pengganas pengganas myanmar, rejim pengganas Amerika dan rejim pengganas Israel dan timpakan siksaan yang sangat dahsyat ke atas pemimpin rejim tersebut dan pendokong dan penyokong mereka .
Amin.

Anonymous said...

Amin!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails