Monday, May 09, 2022

Ini, k'jaan kena jawab! Sekuriti makanan & jalan raya. -Darulnaim Research Centre

 

1. Sekuriti makanan dan jalan raya: Kerajaan kena jawab! 

HARI raya sudah berakhir, hari ini sektor awam khususnya di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Johor kembali beroperasi. Eh… maaf, orang Malaysia beraya sebulan, maksud saya tadi cuti raya dah habis.

Kelantan seperti selalu disebut adalah sebuah ‘universiti politik terbuka’. Hari raya pun, isu semasa sentiasa menjadi perbincangan atau perbualan warganya. Selain isu air yang ‘dipanaskan semula’ pihak tertentu di microwave, ada dua lagi isu yang menjadi topik hari raya. 

Daripada banyak isu dikemukakan sahabat handai dan kenalan, mereka yang menganalisis media sosial (medsoc) memberitahu, selain cerita sensasi dunia hiburan dan artis, tajuk makanan dan kenderaan juga sangat ‘trending‘. Ada kebimbangan yang perlu diberi perhatian kritikal dan diwujudkan kerangka perancangan mega oleh kerajaan. 

Sekuriti makanan

Sejak ada medsoc, pasal makanan memang cepat menjadi ‘viral‘ yang kadang-kadang sebenarnya ‘indah khabar dari rupa’. Rentetan itu mutakhir ini ramai sudah lebih berhati-hati buat ‘posting‘ makanan kerana takut kena sumpah atau kecaman.

Perubahan itu juga membawa kepada sikap memilih makan iaitu yang murah, mengenyangkan dan paling penting tetap sedap. Begitulah rakyat Malaysia yang sudah terbiasa hidup serba senang dan mewah. Makanan unik dan pelik-pelik bukan lagi perkara ‘best‘.

Ia juga membawa kepada ‘concern‘ dan cara berbelanja rakyat dalam memenuhi keperluan harian. Rakyat sedar barangan keperluan tak berlebihan seperti dahulu dan harga juga semakin meningkat. Maka ramai yang sudah menguruskan belanja dapur.

Ketika sama di peringkat global, sudah berlaku pengurangan eksport hingga kepada sekatan barangan tertentu termasuk bahan mentah makanan. Bawang, daging lembu dan ayam, susu, minyak masak, beras dan lain-lain sudah berbunyi ‘siren peringatan’.

Selari itu, pakar-pakar dan agensi analisis dunia turut memperkatakan mengenai kemelesetan berkaitan isu sekuriti makanan. Ada ancaman terhadap sektor ini di seluruh dunia, di mana kecukupan bahan makanan sudah tidak lagi terjamin.

Isu sekuriti makanan ini boleh mengundang pandemik, krisis dan perang di masa depan. Malaysia sendiri masih bergantung kepada import beberapa bahan mentah makanan. Hatta pekerja sektor makanan pun kita terpaksa import, bukan sektor pembinaan atau bola sepak saja.

Pertanyaannya, sejauh mana Malaysia bersedia menghadapi cabaran atau kemungkinan atau kegawatan tersebut? Ya, negara kita sudah punyai dasar iaitu Agenda Sekuriti Makanan Negara. Tetapi hingga hari ini ia tidak nampak benar-benar terjamin atau ‘secured‘.

Polemik ketidakcukupan berlaku bukan lagi di musim perayaan sahaja, tetapi diperkatakan lebih kerap hampir setiap bulan. Itu belum lagi permainan kapitalis yang memonopoli dan memanipulasi; main sorok-sorok dan mencipta spekulasi melambung naik turun harga jualan mengalahkan pasaran saham Bursa Malaysia. 

Tetapi isu ini bukan sahaja di negara kita, sebaliknya hampir semua negara dunia dilihat tidak mampu menangani isu pengeluaran bahan makanan atau eksportnya. Melainkan negara-negara miskin dan luas serta berpotensi merancakkan lagi sektor makanan atau rantaian paling asasnya iaitu pertanian. 

Negara membangun, maju dan kaya; pengeluar kereta, senjata, pesawat, peralatan elektronik, petroleum dan gas, emas, perak, berlian, intan, perabot dan lain-lain mula merasa tergugat. Limpahan atau banyaknya wang dilihat akan hilang nilai bila tiada kuasa membeli makanan. 

Jadi kita rakyat perlukan jawapan kerajaan sejauh mana usaha dan jaminan berkaitan sekuriti makanan diperkasa dan dipersiapkan?

Belum terlambat buat kita mempersediakan sebarang kemungkinan tersebut yang kini menjadi antara kedaulatan penting mesti dipertahankan. Di masa depan nanti, ketidakpuasan hati, huru-hara hingga kepada perang sekalipun boleh berlaku angkara makanan.

Memacu pembangunan membawa kepada negara perindustrian dan dasar penswastaan belumlah menjadi satu keterlanjuran berat. Walaupun tidak sedikit tanah pertanian yang lenyap dan hampir pupusnya pekerjaan di sektor berbudi kepada tanah.

Sebaliknya, pertanian atau pekerjaan sektor ini yang terabai dan terpinggir serta ditinggalkan dahulu, selain luasnya lagi keluasan tanah negara untuk diteroka, mesti kembali digiatkan. Pertanian dan perindustrian ke arah memperkasakan keperluan makanan bagi jaminan kecukupan mesti dikembangkan segigih mungkin. 

2. Sekuriti makanan dan jalan raya.

JUALAN kenderaan pasca-pandemik dilaporkan meningkat selaras pemulihan yang berlaku di banyak sektor walaupun berlaku kekurangan cip atau komponen berkaitan, selain bahan utama seperti besi melambung harga.

Seperti juga makanan, rakyat nampaknya agak berhemah dalam memilih atau menukar kenderaan baharu. Jenama ‘glamor‘ dan mewah bukan lagi menjadi perhatian atau pilihan, kecuali ‘viral‘ mereka yang terlebih banyak duit.

Kebanyakan lebih merancang pemilikan kenderaan yang kompetitif untuk keperluan, sama ada melibatkan keperluan kegunaan bergerak harian, keluarga, pekerjaan dan perniagaan. 

Ini perkembangan positif dan menang-menang yang akan mempengaruhi pasaran jualan kenderaan seterusnya penawaran dan pengeluaran berkaitan, termasuk rantaian produk atau komponen dalam memenuhinya.

Bagi tahun 2021, dilaporkan jualan tertinggi kenderaan nasional diungguli ‘King’ Myvi, Bezza, Axia dan Aruz keluaran Perodua, selain peningkatan minat kepada Proton X70 dan X50. Manakala kenderaan bukan nasional, jenama Toyota dan Mitsubishi mendapat tempat pilihan rakyat Malaysia.

Asasnya, semakin ramai rakyat memerlukan kenderaan untuk pelbagai kegunaan seperti dinyatakan.

Jalan raya Persekutuan

Berkembar dengan kenderaan adalah jalan raya, namun ia dibicarakan sebagai isu yang turut mahu mengheret kerajaan agar memberikan perhatian serius terhadapnya. Cerapannya daripada sahabat handai dan kenalan saya anak perantau atau mereka yang pulang ke destinasi jauh untuk Aidil Fitri ini.

Juga dari liputan khas berita mengenai trafik yang dilaporkan media setiap hari sepanjang cuti hari raya serta perbincangan rancak di rumah terbuka dan netizen medsos. Selain ulasan berautoriti daripada Polis Diraja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan, Lembaga Lebuhraya Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. 

Data peribadi saya kumpul ialah ‘jammed’ atau kesesakan bahkan tersangkut habis di jalan raya Persekutuan dan lebuh raya seluruh negara di banyak lokasi. Bagi anak perantau Pantai Timur mungkin sudah alah dengan situasi ini yang ditempuh sejak berdekad lamanya.

Tapi saya tersentuh oleh luahan pengguna jalan raya Persekutuan dan Lebuhraya Utara-Selatan iaitu laluan di sebelah Pantai Barat. Menempuh pengalaman kesesakan yang luar biasa hingga memerlukan perbahasan mengenai infrastruktur jalan raya.

Ini bukan isu di Kelantan sahaja yang sedia maklum dipinggir atau dianaktirikan kerana politik sejak sekian lama. Masalah jalan raya ini adalah isu bagi seluruh negara. Malaysia sejak sekian lama tidak menambah jajaran jalan raya Persekutuan untuk meningkatkan kesalinghubungan antara bandar atau negeri. Termasuk menaik taraf yang sedia ada kepada dua lorong, tiga lorong atau empat lorong. 

Apatah lagi penyelenggaraan jalan raya yang daif, rosak, berisiko bahaya dan seumpamanya kepada satu kualiti atau standard. Jalan raya dan lebuh raya negara tidak lestari selari dengan pertambahan besar jumlah pengguna atau kenderaan. Peruntukan yang perlu dirancang belanjawannya telah ditumpu dan ditompokkan untuk kegunaan atau ke tempat lain.

Akhirnya, jalan raya dan lebuh raya kita di seluruh negara sebenarnya satu pembangunan yang ketinggalan. Sebab itu kita pernah mendengar keluhan-keluhan datang daripada bukan sahaja kontraktor berkaitan, tetapi juga para pakar di bidang kejuruteraan infrastruktur ini.

Jangan lebuh raya dengan sebab tol berbayar sahaja ditambah jajaran, dinaik taraf dan diselenggara, tetapi jalan raya biasa terus menua. Dengan desakan keperluan semasa, sepatutnya kebanyakan lebuh raya yang ada pun diambil alih oleh kerajaan, dimansuhkan tol dan distatuskan sebagai jalan raya Persekutuan. Pemegang konsesi mesti sedia berjiwa negarawan untuk menerima harga rakyat demi kepentingan negara. 

Kerana tol percuma dan diskaun di 30 lebuh raya selama empat hari bernilai lebih RM77 juta diberi kerajaan bersama pemegang konsesi tol pada raya kali ini hakikatnya tidak menjadi hadiah besar jika dibanding keperluan dan situasi yang terjadi atau dilaporkan. Harap tidak ada yang nak ‘claim‘ untuk ‘political mileage‘ atau kempen pilihan raya pula. 

Trafik sesak dan terkandas di banyak lokasi berpuluh kilometer, serta lorong kecemasan terpaksa menjadi ‘parking‘ untuk pengguna bagi pelbagai tujuan; rehat, buang air, kenderaan bermasalah dan sebagainya. Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) serta semua Hentian juga sesak teruk dan memerlukan kenderaan beratur panjang serta masa lama untuk giliran.

Ada juga memberitahu bahawa terdapat stesen minyak di dalam kawasan R&R lebuh raya berkenaan yang kehabisan minyak. Bayangkan rasa gawat itu dalam keadaan menempuh sesak yang memungkinkan macam-macam risiko.

Perjalanan antara utara dan selatan tanah air yang biasanya mengambil masa kurang 9 jam menjadi lebih 24 jam. Ia memenatkan dan tol percuma atau diskaun tidak terasa apa-apa. Jadi, isu ini juga penting diberi perhatian kerajaan untuk berada dalam perancangan negara.

NAZMAN CHE IBERAHIM
Darulnaim Research Centre – HARAKAHDAILY 9/5/2022

1 comment:

Anonymous said...

DATUK ORDER NASIK GANJA KENA DAKWA
PENYANYI TANAM POKOK GANJA KENA GANTUNG
ANAK TAIKUN KRONI ADA BERKILO GANJA RELEX AJER
PRU 15 INI KARTEL MAFIA KITA KASI BAKAR RENTUNG#RAKYATDAHMELUAT

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails