Friday, December 31, 2021

Anak yatim jualan tepi jalan kerana ibunya sakit.

 

Kisah seorang pelajar darjah 6 sekolah rendah viral kerana menjual seorang diri di pinggir Jalan Adi Sucipto, Karangasem, Laweyan, Solo. (Foto: doc. Istimewa)

Solo id: Kisah seorang pelajar darjah 6 sekolah rendah viral kerana menjual seorang diri di pinggir Jalan Adi Sucipto, Karangasem, Laweyan, Solo. Anak yatim itu terdesak untuk menjual untuk membantu ibunya yang sakit.

Gadis kecil ini bernama Novia Lestari, pelajar Sekolah Rendah Paulan, Daerah Colomadu, Karanganyar. Setiap hari dia menjual makanan ringan dan pakaian kanak-kanak.

Kisah Novi menjadi viral selepas dimuat naik ke akaun Instagram @christsetyawan dan memuat naik semula akaun @mlampahsolo. Dikatakan, setiap hari Novi datang ke kedainya sendiri menaiki bas Batik Solo Trans (BST).

Kepada pemberita, Novi memberitahu saya setiap kali cuti dia berjualan bermula jam 09.00 WIB. Namun, apabila masuk sekolah, Novi mula berniaga pada pukul 11.00 WIB.

“Kadang-kadang mereka menjualnya hingga pukul 17.00 WIB, kadang-kadang lebih cepat jika sudah habis,” kata Novi, ditemui di tempat penjualan, Jumaat (31/12/2021).

Dalam sehari, Novi boleh dapat Rp 140 ribu jika barang dagangannya habis. Tetapi biasanya dia juga mendapat wang tambahan daripada dermawan sehingga IDR 100 ribu.

Novi dah mula menjual sejak beberapa bulan lepas. Dia mengaku menjual atas kehendaknya sendiri, kerana ibunya sakit.

"Ayah saya meninggal masa saya tadika. Ibu saya sakit, vertigo, kalau sihat dia kerja mengurut orang. Sebenarnya saya tak boleh jual, tapi saya terdesak, kesian ibu saya sakit," katanya. berkata.

Sejak kecil Novi menetap di Ketelan, Banjarsari, Solo, bersama ibu dan dua adik-beradiknya. Bagaimanapun, rumah tersebut sudah tidak boleh didiami kerana sering bocor dan membasahi seluruh bahagian rumah.

"Sejak tadika, saya tinggal dengan Simbah di Paulan. Ibu saya sekarang juga sudah berpindah ke Paulan. Tetapi kadang-kadang saya ke Ketelan untuk mengemas rumah," katanya.

Walaupun dalam keadaan susah, Novi tetap mengimpikan untuk meneruskan persekolahannya. Malah, dia ingin merealisasikan impiannya untuk menjadi seorang doktor.

"Dia mahu ke SMP 1 Colomadu. Impiannya ingin menjadi doktor," akhirinya.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Dalam harta orang kaya ada hak 8 golongan ini...

1. Fakir. Seseorang yang tidak mempunyai apa-apa harta atau pekerjaan atau menerima pendapatan dari sumber-sumber lain yang jumlahnya tidak sampai 50 peratus daripada keperluan harian dan keperluan tanggungannya dan tidak sampai 50 peratus daripada belanja hidup seseorang yang hidup sederhana dan orang-orang tanggungan. 

2. Miskin. Seseorang yang mempunyai pekerjaan atau hasil usaha yang hanya memenuhi sebahagian keperluan asasinya tetapi tidak mencukupi untuk menampung keperluan harian dan juga menampung orang-orang tanggungannya.

3. Amil. Mereka yang terlibat secara langsung dengan institusi zakat samada individu atau organisasi bagi mengurus dan mentadbir hal ehwal zakat termasuk pemungutan, agihan, urusan kewangan dan sebagainya.

4. Muallaf. Mereka yang dijinakkan hatinya atau mereka yang diharapkan kecenderungan hatinya untuk menerima Islam atau yang memeluk Islam (tetapi belum kukuh Islamnya) ianya dibahagi kepada dua iaitu:

a) Beragama Islam
+ Baru memeluk agama Islam
+ Ketua-ketua kaum Islam yang baik hubungan dengan ketua-ketua bukan Islam yang sejawatan atau sama taraf dengannya.
+ Ketua-ketua kaum Islam yang masih lemah iman tetapi masih ditaati oleh orang- orang di bawah pimpinannya.
+ Orang-orang Islam yang tinggal di perbatasan yang berhampiran dengan negara musuh. 

b) Bukan beragama Islam
+ Boleh dipujuk supaya masuk Islam.
+ Boleh dipujuk supaya tidak merbahaya kepada orang Islam.

5. Al-Riqab. Memerdekakan orang-orang Islam daripada cengkaman perhambaan dan penaklukan samada dari segi cengkaman fizikal atau mental seperti cengkaman kejahilan dan terbelenggu di bawah kawalan orang-orang tertentu.

6. Al-Gharimin. Golongan yang berhutang untuk memenuhi keperluan asas bagi kemaslahatan diri, keluarga tanggungannya atau masyarakat yang memerlukan penyelesaian segera dan dibenarkan oleh hukum syarak.

7. Fisabilillah. Mana-mana orang atau pihak yamg melibatkan diri dalam suatu aktiviti atau aktiviti menegak, mempertahankan dan mendakwahkan agama Islam serta kebajikannya.

8. Ibnu Sabil. Mana-mana orang dalam perjalanan bagi maksud-maksud yang diluluskan oleh syarak dari mana-mana negeri atau negara yang memerlukan bantuan.

Al-hamdulillah, begitulah indah, hebat dan konkritnya Islam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails