Sunday, March 29, 2020

DAP Dengki, Benci Penjawat Awam, Kerana Majoriti Melayu?


DAP pertikai bonus, musuhi penjawat awam.

KUALA LUMPUR: Tindakan Ahli Parlimen DAP Beruas, Ngeh Koo Ham mempertikaikan pemberian insentif tambahan kepada penjawat awam yang terlibat memerangi COVID-19 dibidas Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Muhtar Suhaili
Beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Sarawak menggesa Pengerusi DAP Negeri Perak itu supaya lebih baik diam dan menyeru rakyat khususnya para penjawat awam supaya mengingati kata-kata pemimpin DAP itu buat selamanya.
“Ketika kerajaan sedang bertungkus-lumus mengawal penularan COVID-19 dan memberi bantuan rakyat, pemimpin DAP terus bermain politik sempit dan mempertikai bonus kepada penjawat awam!
“Jika YB tidak dapat membezakan antara tambahan elaun khas kepada ‘frontliners’ dengan bantuan tunai ataubonus kepada penjawat awam termasuk ‘frontliners’, YB lebih baik diam daripada terus meresahkan dan membangkitkan kemarahan rakyat.
“Kenapa alahan sangat dengan penjawat awam? Lebih banyak tunai di tangan rakyat adalah untuk memacu ekonomi melalui permintaan kepada pasaran. Mohon Kakitangan Awam semua ambil perhatian lah dengan ahli politik sebegini! Tolak DAP!” gesanya.
Sementara itu, Penganalisis Politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff daripada Universiti Utara Malaysia (UUM) pula menyifatkan hal tersebut sebagai tanda dengki dan benci DAP terhadap kalangan para penjawat awam di negara ini.
“Sebelum ini sudah masyhur kisah penjawat awam dianggap oleh DAP sebagai golongan bermasalah yang perlu dikurangkan saiznya. Kini bila PM umum beri bantuan tunai RM500 kepada lebih 1.5 juta penjawat awam untuk merangsang ekonomi pun DAP persoalkan.
Mengapa DAP seperti begitu dengki dan benci kepada penjawat awam, apakah hanya kerana majoriti daripada mereka berbangsa Melayu? Ingatlah, tanpa sumbangan penjawat awam pentadbiran negara akan terhenti, apalah sangat nilai RM500 dibanding jasa bakti mereka.
“Apa DAP ingat penjawat awam tidak susah jugakah ekoran wabak COVID-19 ini?” soal beliau mengecam muat naik oleh Koo Ham yang juga Speaker DUN Perak. – HARAKAHDAILY 29/3/2020


7 comments:

Anonymous said...

Darah cina tetap mengalir dalam tubuhnya. Walaupun bilangan mereka kecil, tapi itulah sikap mereka. Sikap ini mereka ajar sedari sekolah rendah lagi. Tidak bercampur gaul dengan peribumi sehinggalah dewasa. Mereka tidak dididik dengan budaya tempatan, tetapi dididik dengan budaya tanah besar cina. Dan jika boleh mereka mahu rakyat tempatan ikut dan akur dengan budaya tanah besar cina.

Anonymous said...

Guru mereka ialah siang kit. Brother one ialah eng guan. Mereka berdua pewaris komunisisme. Dapat taat setia dari pan dan pkr, sabu dan bakal pm 5, 6, 7, 8 dan 9.

Anonymous said...

Ngeh Koh Ham tak payah pertikai la pasal pemberian "one off" kepada PENJAWAT AWAM..
Ngeh dengan DAP sepatutnya perlu pertikai kenapa Duit Derma Tabung bayar Hutang Zaman PH tu tak digunakan buat beli peralatan untuk menangani masalah COVID -19 ni sekarang..ke Duit tu sudah DAP dan kaum kerabat mereka dah bahagi-bahagi sama rata dalam PH..tanya je.

Anonymous said...

Nak Tanya je..PH suruh kerajaan PN guna duit rizab kerajaan sekarang..Duit Derma rakyat malaysia untuk bayar hutang anjuran kerajaan PH dulu dah declare pada rakyat ke?

Kemana duit derma bayar hutang negara rakyat Malaysia tu pergi ye PH?..masa tengah derita begini la bagi duit tabungan tu kembali kepada rakyat..Dulu PH minta rakyat bantu kerajaan PH..sekarang ni tak nak bantu Rakyat ke? Pulangkan la balik kepada rakyat..

Petronas bagi 20 juta derma untuk pembelian peralatan Hospital..Jack Ma alibaba dan kerajaan China berderma juga kepada Malaysia..DAP bagi berapa ye?..
Malaysia juga ada Bilionair yang tersenarai dalam mereka yang terkaya di dunia termasuk juga la kalau tak silap anak perdana menteri ke-7 kan..tak rasa nak berderma juga ke?..takut habis duitnya ye kalau berderma..? tanya je.

Anonymous said...

Puak DA-Pigs adalah kepala bapak rasis. Sepatutnya mereka berambus ke Wuhan supaya negara kita selamat dari kejahatan DA-Pigs.

Anonymous said...

Pejawat awam tak perlu bantuan. Mereka masih lagi ada gaji atau pensen. Expenses sama covid atau tak ada covid. Yang amat perlu ada lah yg hilang pendapatan atau tak dapat kerja kerana mco. PM tak perlu main politik. Mana dlm dunia beri bantuan utk perjawat awam. simpan duit utk galak ekonomi selepas covid.

Anonymous said...

RBA dah keluar dah...!!! Tutup SJKC , baru laa...ada adab !!! Jangan jadi "Katak di bawah tempurung " - Kelawar, anjing yang dia bela pun di makannya...!!! Itu sebab kurang ajar !!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails