Monday, December 28, 2009

Bantah Ampangan Mega S'wak, Kerajaan Jahat! -Kaum PenanDis 27 09: KAWASAN hutan di Sarawak, seluas republik Singapura, akan tenggalam di bawah takungan air ampangan Bakun, projek berbilion ringgit yang hampir siap selepas bertahun-tahun dilanda kontroversi.

Ampangan tersebut, yang telah memaksa ribuan penduduk meninggalkan tanah nenek moyang mereka, berdepan dengan pelbagai masalah dan kelewatan sejak diluluskanpada 1993, serta kecaman berhubung impaknya terhadap alam sekitar.

Tetapi sebelum kemudahan turbin hidro-elektrik bernilai RM7.5 bilion mula berputar, para aktivis mula menyuarakan kebimbangan mereka terhadap rancangan membina 12 lagi ampangan mega di Sarawak.

Balan Balang, seorang ketua suku kaum Penan mengeluh ketika bercakap mengenai ampangan Murum, satu daripada 12 ampangan mega tersebut, yang bakal dibina di kawasan pemburuan dan perkuburan nenek moyang suku kaumnya.

"Kerajaan ini sangat jahat. Pada masa dulu orang memerangi kami dengan menggunakan kapak atau lembing. Pada hari ini, mereka memusnahkan kehidupan kami dengan hanya menandatangan beberapa keping kertas," katanya.

"Kaum saya tidak mahu meninggalkan tempat kami ini. Kami mahu mati di sini," katanya, yang sebelum ini meredah hutan untuk mendapatkan pertolongan peguam penduduk asal di Miri.

Aktivis hak asasi manusia mahu mengelak berulangnya tindakan pemindahan kira-kira 15,000 penduduk asal dari kawasan Bakun yang tidak gembira hidup di kawasan penempatan baru.

Perkampungan Balan Balang terletak di luar kawasan penempatan Murum, tetapi kira-kira 1,500 orang, sebahagian besarnya suku kaum Penan dan yang lainnya suku kaum Kenyah, akan terpaksa meninggalkan kediaman mereka dan berdepan dengan masa depan yang belum pasti.

Beliau adalah antara ketua suku kaum yang mendapatkan pertolongan Harrison Ngau, seorang bekas ahli parlimen yang menganggotai rangkaian peguam penduduk asal yang berusaha untuk menegakkan hak-hak suku kaum di Sarawak.

"Semua ampangan ini, mengapa perlukan begitu banyak ampangan di sini? Ia merupakan kad ATM bagi pemimpin politik buat wang," kata Ngau yang pernah dipenjara kerana pendiriannya menentang pembinaan ampangan mega dan pembalakan di kawasan suku kaum Penan. (Malaysiakini.com)

1 comment:

Anonymous said...

SURUH PAS BERARAK.GULING GULING ATAS JALANRAYA.

SURUH NUAR IBRAHIN DAN GAY GAY SEMUA BERARAK GULING GULING ATAS JALAN,

SURUH DAP TUNJUK PERASAAN GULING GULING ATAS JALAN.

TAPI MANA PERGI SEMUA ORANG.PAS DAP PKR.HERAN.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails