Kesemua tertuduh, Tan Wei Siong, 22; Tan Heng Wah, 44; Sech Chung Hing, 42; dan Liew Mee Yen, 40, bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas semua 13 pertuduhan berkenaan sejurus pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Faiz Dziyauddin.
Keempat-empat tertuduh didakwa secara bersama-sama memperdagangkan 11 wanita warga Vietnam dan dua wanita warga Indonesia berusia antara 31 dan 38 tahun bagi maksud eksploitasi seks.
Kesemua tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di kawasan pembinaan Lot 2221 Jalan Tanjung Kupang, Gelang Patah kira-kira 8.45 malam 16 Februari lalu.
Bagi pertuduhan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 12 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran 2007 yang membawa hukuman penjara maksimum 15 tahun dan boleh didenda, jika sabit kesalahan. - UTUSAN ONLINE

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Hukuman jenayah yang ada sudah tidak relevan lagi. Boleh cuba sistem perundangan Islam.
Hudud paling praktikal cegah jenayah – Zakir Naik 
April 20, 2016 12:17 PM
NILAI: Hudud adalah undang-undang pencegahan jenayah yang paling praktikal di muka bumi ini, kata pendakwah antarabangsa, Dr Zakir Naik.
Dr Zakir berkata, Arab Saudi yang melaksanakan hukum hudud terbukti lebih berjaya menangani jenayah berbanding Amerika Syarikat (AS) yang tidak melaksanakan undang-undang sedemikian.
Katanya, perkara itu dibuktikan menerusi statistik yang dikeluarkan pihak berkuasa AS sendiri, yang mana menunjukkan kadar rogol dan jenayah di negara kuasa besar itu adalah tertinggi di dunia.
“3,000 jenayah direkodkan berlaku setiap saat di AS ketika ini. Bayangkan jika sistem zakat dibuat dan disusuli undang-undang Islam (hudud) di AS. Adakah ia akan menambah atau mengurangkan jenayah?
“Sudah tentu ia mengurangkan jenayah. Undang-undang syariah adalah undang-undang paling praktikal untuk dilaksanakan di mana-mana tempat di muka bumi ini,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramahnya di Kolej Permata Insan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di sini, hari ini.
Ceramah itu dihadiri Naib Canselor USIM, Prof Datuk Dr Musa Ahmad dan kira-kira 1,000 pelajar dan kakitangan universiti itu.
Agenda pelaksanaan hukum hudud sering dibangkit di negara ini dan menjadi wadah utama perjuangan PAS bagi memperoleh mandat daripada pengundi.
Terbaru, PAS cuba untuk meminda Akta Mahkamah Syariah 1965, bagi membolehkan hudud boleh dilaksanakan di Kelantan.
Agenda hudud menjadi punca kepada perbezaan pendapat antara PAS dan DAP sehingga menyebabkan Pakatan Rakyat berkubur tahun lalu.
VideoLampu Islam
YouTube - 19 Jul 2018Lampu Islam
YouTube - 26 Mei 2016DIALOG ISLAM VS KRISTEN...
YouTube - 27 Okt 2015Lampu Islam
YouTube - 22 Ogo 2015Cahaya Islam Channel
YouTube - 11 Mei 2017Lintasaninfo
YouTube - 1 Nov 2015ayo ngaji
YouTube - 26 Dis 2016

Hasil carian web