Saturday, March 16, 2019

Lelaki Ditahan Muat Naik Komen Hina Agong

hina agong
Permohonan reman ke atas suspek akan dilakukan esok. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan seorang pemilik akaun Facebook bernama ‘Shahril Chain’ selepas lelaki itu memuat naik komen jelik terhadap Yang Di-Pertuan Agong dan institusi diraja di Sungai Petani, Kedah di sini hari ini.


Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, suspek yang berusia 36 tahun itu ditahan bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana melakukan perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut atau menyebut apa-apa perkataan menghasut.
“Suspek juga akan disiasat di bawah seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana melakukan perbuatan yang mempunyai kecenderungan menghasut atau menyebut apa-apa perkataan menghasut.
“Selain itu, siasatan juga dijalankan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Tambahnya, permohonan reman ke atas suspek akan dilakukan pada esok.
Dalam pada itu, beliau turut menegaskan agar masyarakat perlu berhemah dalam menggunakan medium laman sosial dan tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang memperlekehkan sistem raja berperlembagaan negara ini sehingga mencetuskan provokasi yang boleh menggugat keharmonian masyarakat dan ketenteraman awam. - K! ONLINE

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails