Thursday, March 14, 2019

Demi Cinta, Sanggup 'belanja' Gambar Bogel &Bunuh Diri. Solusi..HARI ini, ada 2 kisah menarik untuk para remaja.

SatuDemi cinta sanggup 'belanja' gambar bogel. Akibatnya...

Berita Kemaruk bercinta menyebabkan seorang jurujual wanita berusia 20 tahun sanggup memberikan gambar bogelnya kepada teman lelaki. Malangnya tindakan itu mengundang padah apabila gambarnya disebar di media sosial dan mangsa hingga kini diugut untuk terus memberikan gambar bogel terbaru.

Menurutnya, ia bagaimanapun tidak berakhir apabila rakan bekas teman lelakinya yang mendapat gambar bogel itu
bertindak mengugut dia memberikan lebih banyak gambar.. dan seterusnya menimbulkan banyak masalah lagi.. (HMetro)

DuaPelajar cuba bunuh diri dek cinta.


Suasana di sekolah menengah di Banting gempar apabila pelajar lelaki cuba membunuh diri dengan memanjat dan berjalan atas bumbung sekolah itu dipercayai akibat masalah percintaan, hari ini.
Dalam kejadian 1.30 petang itu, remaja berusia 13 tahun berkenaan berjaya diselamatkan pihak berkuasa.
Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Azizan Tukiman berkata, pihaknya bergegas ke lokasi kejadian sejurus menerima panggilan telefon daripada pengurusan sekolah berkenaan.

“Selepas dipujuk hampir 30 minit, pelajar Tingkatan Satu itu berjaya diselamatkan dengan bantuan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan bomba. (HMetro)Komen Weblog Ibnu Hasyim: Untuk para remaja, ini ku persembahkan 17 tips 'Jatuh Cinta' dari sudut Islam.

17 Tips Panduan Jatuh Cinta
Jatuh cinta adalah hal umum yang pernah dirasakan oleh manusia. Jatuh cinta berawal dari rasa kekaguman dan ketertarikan yang akhirnya menjadi perasaan sayang, ingin memiliki, dan pengorbanan untuk orang tersebut. 

Jatuh cinta tentu pernah dialami oleh muda mudi remaja dimana pada masa tersebut mereka untuk pertama kalinya baligh dan banyak mengenal lawan jenis melalui lingkungan sekitar.
Jatuh cinta boleh menjadi jalan maksiat jika tidak disertai dengan iman dan pengetahuan tentang agama. Jatuh cinta memang sebuah perasaan alamiah yang tidak dapat ditolak atau dipilih. Yang penting adalah, bagaimana bersikap di saat jatuh cinta? Mengarah kepada kebaikan atau sebaliknya?

Ini 17 tips.. 

1. Jadikan media untuk mendekat kepada Nya.


Ketika jatuh cinta, yang wajib diingat pertama kali adalah pencipta rasa cinta itu sendiri, iaitu Allah. Sebagai hamba Nya, jangan sampai kamu mencintai orang tersebut melebihi cinta kepada Allah. Jadikan rasa cinta untuk mendekat dan bersyukur pada Nya, 

Allah menyukai hamba Nya yang mendekat pada Nya seperti pada hadis berikut,
 • Jika ia mendekat pada Ku sejengkal, Aku mendekat padanya sehasta. Jika ia mendekat pada Ku sehasta, Aku mendekat padanya sedepa. Dan jika ia datang kepada Ku dengan berjalan, maka Aku mendatanginya dengan cepat”. (HR Bukhari).
2. Tinjau Niat Jatuh Cinta

Anda sila tanya pada diri sendiri, kenapa anda merasa jatuh cinta padanya? jika kerana hal duniawi misalnya kerana kaya raya, kerana fiziknya cantik atau tampan mungkin ada sedang dikuasai nafsu, sebab anda hanya menyukai tampilan luarnya, bukan kerana akhlak atau agamanya.
 • “Dan siapakah yang lebih sesat daripada orang yang mengikuti hawa nafsu mereka belaka dengan tidak mendapat petunjuk dari Allah sedikitpun”. (QS Qasas : 50).
3. Jangan Berlebihan

Jangan berlebihan ketika jatuh cinta hingga terus menerus memikirkannya, diceritakan pada semua orang di sekitar anda bahkan di media sosial. Hal tersebut tidak sesuai dengan anjuran Islam, sebab jatuh cinta menurut islam tidak diperkenankan mencintai urusan duniawi secara berlebihan.
 • "Cintailah seseorang sedang-sedang saja, siapa tahu di suatu hari nanti dia akan menjadi musuhmu, dan bencilah orang yang engkau benci secara biasa saja, siapa tahu pada suatu hari nanti dia akan menjadi kecintaanmu”. (HR Tirmidzi).
4. Jaga Pandangan


Tidak diperkenankan melihat seseorang yang belum muhrim, walaupun anda jatuh cinta dengan seseorang, anda tetap wajib menjaga pandangan. Sebab pandangan dapat berlanjut menjadi zina.

 • “Katakan kepada lelaki yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya, memelihara kemaluannya, yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang mereka perbuat. Katakanlah kepada wanita wanita yang beriman, hendaklah mereka menundukkan pandangannya dan kemaluannya”. (QS An Nuur : 31-32).

5. Berdzikir

Isi waktu dengan beribadah kepada Allah agar tidak terus menerus memikirkan urusan duniawi. Gunakan waktu untuk lebih banyak beribadah dan dzikir sepanjang kegiatan atau aktivitas, menjalankan dzikir jatuh cinta menurut islam, anda akan selalu mengingat Allah.
 • “Iaitu orang orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tentram”. (QS Ar Rad : 28).
6. Diam

Diam adalah yang terbaik ketika anda jatuh cinta dan belum memiliki kesiapan atau kemampuan untuk menikah. Simpan perasaan anda dalam hati. Hal ini pernah terjadi dalam suatu kisah zaman dahulu pada Ali bin Abi Thalib yang keduanya saling diam memendam perasaannya hingga Allah memberi jalan untuk menyatukan mereka.

7. Sabar

Diantara 17 tips jatuh cinta menurut islam yang utama dan terkadang sulit dilakukan sebagian orang iaitu sabar. Sabar dalam hal ini ialah sabar untuk menghadapi hawa nafsu dan godaan syaitan. Walaupun merasa sedih ketika jauh dan merasa terus menerus memikirkan orang yang dicinta tetapi anda tetap harus sabar agar terhindar dari perbuatan dosa.

Allah menjunjung tinggi hamba Nya yang mampu bersabar dalam melawan hawa nafsu duniawi,
 • “Dan berikanlah berita gembira kepada orang orang yang sabar”. (QS Al Baqarah : 155).
8. Perbaiki Diri

Baik lelaki mahupun perempuan yang merasa jatuh cinta sebaiknya memperbaiki diri dengan mengisi hal yang bermanfaat seperti belajar, mengejar prestasi, banyak menabung, beribadah, memperbanyak teman-teman yang sholeh, dan berbagai kebaikan lainnya.

Memperbaiki diri termasuk 17 tips jatuh cinta menurut islam sebab menjadi wujud pemantasan diri sambil menunggu waktu terbaik dari Allah untuk dipersatukan dalam ikatan yang halal. 
 • “Mencari ilmu itu adalah wajib bagi setiap muslim laki laki maupun muslim perempuan”. (HR Ibnu Abdil Barr)
9. Berharap Hanya Pada Allah

Janganlupa tetap berharap pada Allah ketika anda jatuh cinta, jangan percayakan perasaan anda pada orang lain atau pada suatu benda. Misalnya menggunakan benda benda yag dipercayai dapat menarik hati orang yang anda cinta dan sejenisnya. Ikuti perintah Allah dan berharap hanya kepada Allah agar senantiasa berada pada jalan yang benar. 
 • Hendaknya mereka memenuhi perintah Ku dan hendaklah mereka yakin kepada Ku agar selalu berada dalam kebenaran”. (QS Al Baqarah : 186).
10. Percaya Takdir Allah

Mungkin ada kalanya anda merasa sedih ketika merasakan kesulitan dalam mewujudkan rasa cinta yaitu dengan diwajibkan menjauhi berpandangan atau menyentuh yang memang bagian dari zina, padahal anda merasa senang kerana hal tersebut. Jangan tertipu, anda merasa demikian kerana hawa nafsu diri sendiri dan godaan syaitan.

Allah menciptakan syariat sudah yang terbaik untuk seluruh umat

 • “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui”. (QS Al Baqarah : 216).
11. Jauhi Maksiat

Menjauhi maksiat melalui berpasangan atau berpacaran. Pacaran tidak boleh dilakukan dan sama sekali tidak ada dalam syariat islam. Pacaran dapat berujung pada zina dan api neraka.
 • “Hai orang orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu yang penjaganya malaikat malaikat yang kasar dan tidak menderhakai perintah Allah”. (QS At Tahrim : 6)
12. Hindari Zina

Jatuh cinta terkadang disertai dengan rasa rela berkorban jika dalam hatinya tidak memiliki iman yang kuat, jangan sampai tergoda untuk berbuat zina kerana mengatas namakan cinta. Allah menciptakan rasa cinta untuk kedamaian dunia dan kebahagiaan, bukan untuk zina. Untuk itu wajib memahami cara menjauhi zina agar tidak terjerumus ke perbuatan dosa.
 • “Dan janganlah kamu mendekati zina. Sesungguhnya zina itu suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk”. (QS Al Isro’ : 32)
13. Berdoa

Berdoa kepada Allah agar mendapat jalan yang terbaik, anda dapat bercerita pada Nya yang maha mendengar, berdoalah jika memang seseorang itu yang terbaik untuk anda agar didekatkan dalam ikatan yang halal dan dijauhkan dari zina.
 • Berdoalah kepada ku pastilah aku kabulkan untukmu”. (QS Al Mukmin : 16)
14. Jaga Kehormatan

Menjaga kehormatan dilakukan dengan menjauhi pacaran atau berduaan dengan lawan jenis yang belum muhrim, jangan menjadikan rasa cinta sebagai alasan untuk merendahkan diri sendiri.
 • “Sungguh laki laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, Allah telah menyediakan ampunan dan pahala yang besar”. (QS Al Ahzab : 35)
15. Perjuangkan

Jika anda merasa yakin dengan seseorang yang anda jatuh cinta padanya, dalam 17 tips jatuh cinta menurut islam dianjurkan untuk memperjuangkan agar dapat tercapai hubungan yang halal dengan cara memantaskan diri dan mendekat dengan cara islam, iaitu dengan melamar langsung ke orang tua atau walinya.


Hal tersebut diperbolehkan sebab jatuh cinta dan rasa ingin dicintai adalah hal yang alamiah, sebgaimana Nabi pernah berdoa, 

 • “Ya Tuhanku, janganlah Engkau membiarkan aku seorang diri, Engkaulah ahli waris yang paling baik”. (Al Anbiya : 89
16. Shalat Istikharah

Untuk lebih meyakinkan hati anda, lakukan shalat istikharah, agar memiliki kemantapan hati dengan lelaki atau wanita mana yang terbaik untuk anda.


17. Menikah


Ubat jatuh cinta yang paling manjur ialah dengan menikah. Tujuan dan kewajiban menikah akan tercapai hubungan yang di ridhoi Allah dan diperbolehkan mengekspresikan rasa cinta tersebut antara satu sama lain.
 • “Dan nikahilah orang yang masih membujang diantara kamu dan juga orang orang yang layak menikah dari hamba hamba sahaya mu yang laki laki dan perempuan. Allah akan memberikan kemampuan pada mereka dengan karunia Nya dan Allah maha luas pemberian Nya”. (QS An Nur : 32).
Demikian 17 tips jatuh cinta menurut islam semoga dapat mengarahkan kita untuk menjalankan rasa cinta di jalan Allah. Terima kasih semoga bermanfaat. 


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails