Saturday, March 25, 2023

Ucapan gulung di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

 

PKR lawan al-Quran

Ahli-ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) sepatutnya bersikap ‘menyerang’ terhadap kenyataan-kenyataan ahli politik yang berkeras untuk mempolitikkan agama, demikian kata-kata salah seorang pemimpin parti itu dalam ucapan penggulungannya di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

Hal ini jelas menunjukkan kejahilan dan sifat buta al-Quran yang lebih parah daripada sifat buta huruf. Al-Quran menegaskan firman Allah SWT kepada para malaikat ketika hendak mencipta manusia pertama iaitu Nabi Adam AS, daripada zuriatnya dilahirkan seluruh manusia. Firman-Nya:

﴿وَإِذۡ قَالَ رَبُّكَ لِلۡمَلَٰٓئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٞ فِي ٱلۡأَرۡضِ خَلِيفَةٗۖ قَالُوٓاْ أَتَجۡعَلُ فِيهَا مَن يُفۡسِدُ فِيهَا وَيَسۡفِكُ ٱلدِّمَآءَ وَنَحۡنُ نُسَبِّحُ بِحَمۡدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَۖ قَالَ إِنِّيٓ أَعۡلَمُ مَا لَا تَعۡلَمُونَ٣٠﴾

“Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat: ‘Sesungguhnya, Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.’ Mereka berkata: ‘Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau?’ Tuhan berfirman: ‘Sesungguhnya, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.’” (Surah al-Baqarah: 30)

Para ulama’ mentafsirkan perkataan khalifah dalam bahasa al-Quran yang disebutkan dalam ayat di atas dengan makna siasah yang bererti politik. Perkara ini telah dihuraikan oleh para ulama’ sebagaimana berikut:

‌إِقَامَةُ ‌الدِّينِ ‌وَسِيَاسَةُ الدُّنْيَا بِهِ.

“Menegakkan al-din (Islam) dan politik mentadbir urusan dunia dengan Islam (siasah).” (Al-Mawardi dalam kitab al-Ahkam al-Sultaniyyah, ms. 15 dan Ibn Khaldun dalam kitab Tarikhnya, jld. 1, ms. 239)

Di samping melaksanakan tugas sebagai hamba Allah dengan melakukan ibadat, Allah juga mewajibkan kepada seluruh hamba-Nya agar berpolitik.

Oleh itu, Allah SWT juga melantik para rasul supaya berdakwah yang tidak terpisah daripada urusan politik. Peranan itu berakhir dengan lahirnya nabi akhir zaman, Nabi Muhammad SAW yang berdakwah dan berhijrah untuk menyempurnakan tuntutan berpolitik dengan menegakkan sebuah negara yang mendaulatkan syariat Allah SWT.

Dalam pada itu, Rasulullah SAW tetap mengekalkan kedudukan raja-raja yang memeluk Islam, seperti al-Najasyi Malik bin Ashamah yang merupakan Raja Habsyah, Raja Oman, raja-raja di Yaman dan lain-lain. Ini adalah pelaksanaan hukum politik Islam.

Begitu juga dengan kurniaan Allah SWT berupa kenabian dan kerajaan kepada Bani Isra’il yang ditegaskan melalui firman-Nya:

﴿وَإِذۡ قَالَ مُوسَىٰ لِقَوۡمِهِۦ يَٰقَوۡمِ ٱذۡكُرُواْ نِعۡمَةَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ جَعَلَ فِيكُمۡ أَنۢبِيَآءَ وَجَعَلَكُم مُّلُوكٗا وَءَاتَىٰكُم مَّا لَمۡ يُؤۡتِ أَحَدٗا مِّنَ ٱلۡعَٰلَمِينَ٢٠﴾

“Dan (ingatlah) ketika Musa berkata kepada kaumnya: ‘Wahai kaumku! Ingatlah ni‘mat Allah atasmu ketika Dia mengangkat nabi-nabi antara kamu, dan dijadikan-Nya bagi kamu raja-raja, dan diberikan-Nya kepadamu apa yang belum pernah diberikan-Nya kepada seorang pun antara umat-umat yang lain.’” (Surah al-Ma’idah: 20)

Al-Quran membawakan contoh konsep khalifah dan raja melalui beberapa kisah. Antaranya, kisah Nabi Daud AS yang dilantik menjadi khalifah. Kisah ini dinyatakan oleh firman Allah SWT:

﴿يَٰدَاوُۥدُ إِنَّا جَعَلۡنَٰكَ خَلِيفَةٗ فِي ٱلۡأَرۡضِ فَٱحۡكُم بَيۡنَ ٱلنَّاسِ بِٱلۡحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ ٱلۡهَوَىٰ فَيُضِلَّكَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَضِلُّونَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِ لَهُمۡ عَذَابٞ شَدِيدُۢ بِمَا نَسُواْ يَوۡمَ ٱلۡحِسَابِ٢٦﴾

“Wahai Daud! Sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu khalifah (penguasa) di muka bumi, maka jalankanlah hukum antara manusia dengan adil dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkan kamu dari jalan Allah. Sesungguhnya, orang-orang yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat, kerana mereka melupakan Hari Perhitungan.” (Surah Sad: 26)

Selain itu, Allah SWT juga mengiktiraf Nabi Sulaiman AS yang dilantik menjadi raja secara warisan, sebagaimana firman-Nya:

﴿وَوَرِثَ سُلَيۡمَٰنُ دَاوُۥدَۖ وَقَالَ يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ عُلِّمۡنَا مَنطِقَ ٱلطَّيۡرِ وَأُوتِينَا مِن كُلِّ شَيۡءٍۖ إِنَّ هَٰذَا لَهُوَ ٱلۡفَضۡلُ ٱلۡمُبِينُ١٦﴾

“Dan Sulaiman telah mewarisi Daud, dan dia berkata: ‘Wahai manusia! Kami telah diberikan pengertian tentang suara burung dan kami diberikan segala sesuatu. Sesungguhnya, (semua) ini benar-benar suatu kurniaan yang nyata.’” (Surah al-Naml: 16)

Begitu juga sabda Rasulullah SAW:

كَانَتْ بَنُو إسْرائِيلَ تَسُوسُهُمُ الأنْبِيَاءُ

“Kaum Bani Isra’il pada zaman dahulu, para anbiya’ menjadi pemimpin (siasah) yang mentadbir urusan politik mereka.” (Riwayat al-Bukhari, no. 3455 dan Muslim, no. 1842)

Allah SWT juga menegaskan mengenai konsep politik secara umum adalah untuk menegakkan keadilan kepada seluruh manusia, sebagaimana firman-Nya:

﴿إِنَّ ٱللَّهَ يَأۡمُرُكُمۡ أَن تُؤَدُّواْ ٱلۡأَمَٰنَٰتِ إِلَىٰٓ أَهۡلِهَا وَإِذَا حَكَمۡتُم بَيۡنَ ٱلنَّاسِ أَن تَحۡكُمُواْ بِٱلۡعَدۡلِۚ إِنَّ ٱللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِۦٓۗ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ سَمِيعَۢا بَصِيرٗا٥٨ يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَأَطِيعُواْ ٱلرَّسُولَ وَأُوْلِي ٱلۡأَمۡرِ مِنكُمۡۖ فَإِن تَنَٰزَعۡتُمۡ فِي شَيۡءٖ فَرُدُّوهُ إِلَى ٱللَّهِ وَٱلرَّسُولِ إِن كُنتُمۡ تُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأٓخِرِۚ ذَٰلِكَ خَيۡرٞ وَأَحۡسَنُ تَأۡوِيلًا٥٩﴾

“Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia supaya kamu menetapkannya dengan adil. Sesungguhnya, Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya, Allah adalah Maha Mendengar, lagi Maha Melihat. (58) Wahai orang-orang yang beriman! Taatilah Allah dan taatilah Rasul(-Nya), dan Uli al-Amri (orang-orang yang berkuasa) daripada kalangan kamu. Kemudian, jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (al-Quran) dan Rasul (Sunnah), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan Hari Kemudian. Oleh yang demikian, perkara itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik kesudahannya. (59)”  (Surah al-Nisa’: 58-59)

Islam mewajibkan gabungan politik antara para pemerintah dengan para ulama’, termasuk daripada kalangan raja-raja yang terkandung maksudnya dalam istilah Uli al-Amri yang berprinsipkan beriman kepada Allah SWT dan Hari Akhirat.

Imam al-Ghazali RH telah menulis dalam kitabnya yang masyhur:

الدِّينُ أُسٌّ والسُّلْطَانُ حَارِسٌ وَمَا أُسَّ لَهُ فَمَهْدُومٌ وَمَا لَا حَارِسَ لَهُ فَضَائِعٌ.

“Al-din (Islam) itu asasnya, adapun sultan (pemerintah yang mempunyai kuasa politik) pula menjadi pengawasnya. Sesuatu perkara yang tiada asasnya, akan runtuh (binasa); manakala perkara yang tiada pengawas yang berpolitik mentadbir akan menyebabkan ajaran agama dihilangkan.” (Abu Hamid al-Ghazali, al-Iqtisad fi al-I‘tiqad, ms. 128)

Perkara ini sekali gus menunjukkan bahawa Sultan (raja-raja) juga mempunyai hak kewajipan berpolitik.

Namun demikian, apa yang berlaku sekarang adalah kita masih mengekalkan warisan penjajah dengan memisahkan politik daripada agama dan memisahkan raja-raja daripada politik. Malah, raja-raja hanyalah ditugaskan supaya menjaga agama sahaja. 

Apa yang  dipertahankan oleh PKR itu merupakan ajaran yang dinyatakan oleh Bible (Injil) yang telah dipesongkan daripada agama para anbiya’, sepertimana yang disebutkan dalam petikan ini:

“Render unto Caesar the things which are Caesar’s, and unto God the things that are God’s.”

“Serahkan urusan kerajaan kepada raja (manusia), dan serahkan urusan Tuhan kepada Tuhan.” (Matthew 22: 21)

Al-Quran mendedahkan kesesatan Ahli Kitab yang bertindak meminda kitab Allah. Hal ini telah dijelaskan oleh firman Allah SWT:

﴿فَوَيۡلٞ لِّلَّذِينَ يَكۡتُبُونَ ٱلۡكِتَٰبَ بِأَيۡدِيهِمۡ ثُمَّ يَقُولُونَ هَٰذَا مِنۡ عِندِ ٱللَّهِ لِيَشۡتَرُواْ بِهِۦ ثَمَنٗا قَلِيلٗاۖ فَوَيۡلٞ لَّهُم مِّمَّا كَتَبَتۡ أَيۡدِيهِمۡ وَوَيۡلٞ لَّهُم مِّمَّا يَكۡسِبُونَ٧٩﴾

“Maka, kecelakaan yang besarlah bagi orang-orang yang menulis al-Kitab dengan tangan mereka sendiri, lalu dikatakannya: ‘Ini dari Allah’, (dengan maksud) untuk memperoleh keuntungan yang sedikit dengan perbuatan itu. Maka, kecelakaan yang besarlah bagi mereka, akibat apa yang ditulis oleh tangan mereka sendiri, dan kecelakaan yang besarlah bagi mereka, akibat apa yang mereka kerjakan.” (Surah al-Baqarah: 79)

Silakan baca Perlembagaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang menegaskan hukum tertinggi ialah al-Quran, Hadis, Ijmak dan Qiyas. Inilah asas agama yang menjadi pegangan PAS dan perjuangannya. Adakah kerana perkara ini, maka PAS dituduh memperalatkan agama?

Bagaimanakah pula dengan perjuangan PKR?

Kita berharap supaya mereka kembali kepada al-Quran; petunjuk Allah SWT yang kekal terpelihara sepanjang zaman.

Sesungguhnya, melawan al-Quran bermakna melawan Allah yang Maha Berkuasa.

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 26 Sya‘ban 1444 / 19 Mac 2023 – HARAKAHDAILY 19/3/2023

Komen Weblog Ibnu Hsyim: Ucapan gulung di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

Padan pun ditegur, kerana memang perangai PKR begitu. 

"Hal in Komen Weblog Ibnu Hsyim: Ucapan gulung di Kongres Nasional Khas PKR semalam.

Padan  i jelas menunjukkan kejahilan dan sifat buta al-Quran yang lebih parah daripada sifat buta huruf."

13 comments:

Anonymous said...

Dia nak naik rating dalam parti. Caranya tibai individu dari parti lain dalam persidangan parti sendiri. Apa punya loklak. Konon hebat. Tapi caranya tidak bermoral. Menibai tu jadi trade mark. Lepas tu berpesta menyaman. Janji, gagal dilunas.

Anonymous said...

Nak satu janji pun tak leh tunai..

Ari ni ke putarrrjaya esok harga MINYOK turun...

Sampai ke sudah tak turun...


Puiiiii...

Anonymous said...

Dia macam kucing. Nampak alim depan orang. Belakang, selongkar lemari lauk. Serupa itu chinadoll.

Anonymous said...

Dolly kata orang agama tak pandai perintah. Apalah jahilnya kulop tu.

Kelantan bersih rasuah. Banding kes lcs. Dah tahu ada seleweng, ada bayar tapi kapal tak dak. Dolly ambik orang ni jadi kerajaan.

Dah lah menipu, buat muka alim. Dah lah fitnah orang agama, buat muka soleh. Dolly boleh jadi macam macam. Pandai bersolek.

Anonymous said...

Tunggu pm papar muka pemimpin politik yang cium tangan pak syed.

Tak dapat turun harga petrol pun tak apa. Janji dapat tengok muka pemimpin politik yang cium tangan pak syed.

Atau pak syed saman jer pekata tersebut.

Anonymous said...

PMX fitnah orang miskin buat demonstrasi.. dah fitnah dihina pulak orang miskin..

Sungguh kejam ....

https://youtu.be/XOP5OrDnn4o

Patut kau sebagai PM bantu orang miskin bukan fitnah orang miskin...!!

Rosak negara kalau dapek PM kaki fitnah ni..!! Bukan nak bantu orang miskin lagi difitnah orang miskin yang dan terlalu miskin... Kejamm sungguh

https://youtu.be/aN464av3f6g membujur lalu melintanggggg... Saya ulangggg..!! ( Psstt... China doll..!!!!)

Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang rakyat miskin boleh diupah untuk mengadakan demonstrasi adalah “mengarut” dan hanya akan menimbulkan kemarahan golongan muda, kata Hamzah Zainuddin.

https://vt.tiktok.com/ZS8VUyYFT/ sapa kempen naik helicopter..!?

Ketua pembangkang itu berkata komen Anwar itu menghina rakyat miskin dan tidak sepatutnya dibuat.

“Kenapa mesti dia bawa hal orang miskin yang akan diupah. Saya rasa ini menjadi satu masalah besar dalam negara ini bila pemimpin yang mula berkecamuk fikirannya dengan membuat cerita yang bukan-bukan.

“Dia beranggapan orang miskin ini boleh diupah buat apa sahaja, diupah buat demonstrasi,” kata setiausaha agung Perikatan Nasional itu dalam video yang dimuat naik di media sosialnya.

Beliau berkata cara pemikiran Anwar tidak boleh diterima di negara ini.

Anwar memberitahu media beliau seluruh mengarahkan seluruh pasukan keselamatan berjaga-jaga kerana pihak yang berasa tercabar dan “terdesak” mungkin mengupah rakyat miskin untuk menimbulkan kekacauan.

Hamzah berkata Anwar sebaliknya perlu mencari jalan untuk menyelesaikan masalah dihadapi golongan miskin melalui bantuan kerajaan.

“Cari jalan lain untuk selesaikan masalah, bukan menuduh perkara yang bukan-bukan. Ini boleh menyebabkan anak muda lagi marah.

“Dengan menuduh orang miskin boleh diupah buat demonstrasi jalanan juga boleh menyebabkan orang miskin lagi marah.

“Mereka sekarang makan pun susah, takkan nak suruh bagi upah macam tu (demonstrasi). Mereka sekarang ini nak cari rezeki, macam mana boleh bantu anak, bini dan keluarga,” katanya. – 19 Mac, 2023.

Rosak negara kalau dapek PM kaki fitnah ni..!! Bukan nak bantu orang miskin lagi difitnah orang miskin yang dan terlalu miskin... Kejamm sungguh

#ayatmiskindarizamanbelajardijajanya

Anonymous said...

Kah kah x de karangan panjang2 dah.

Siaplah semua kawan2 penyamun time pkp. Join cluster mahkamah

Anonymous said...

Kene sedar.

Ada 3 kumpulan penyamun.

1. Penyakau yg dah tak de keje sbb ditolak rakyat.

2. Penyakau terkezut kalah teruk dan selamat(sementara) akibat nasihat Agong buat perpaduan.

3.Penyakau zaman bn dlu tapi berselinap bersama kumpulan kunun perjuang Islam dan suci.

Ketiga2 penyakau ni dr bn juga.

Penyakau no.3 penyakau senyap PALING BAHAYA dan DSAI kena serang dlu.

Sbb orang muda dan seluruh dunia pun suka ISLAM sekarang. Tapi Islam yg dibawa penyakau no.3 dan parti Islam adalah Islam memundurkan dan rosak nama ISLAM itu sendiri. Kafir menjauhkan diri dari Islam.

Klau serang penyakau no. 2. Penyakau no.3 selamat(selindung bawah Islam) dan boleh menang pru nanti.


Penyakau no. 1 dah mula dihighlight libat Tun dan Tan Sri katanya. Tunggu masa.

Penyakau no. 2 tunggu giliran. Kes pun masih berjalan.

Semua penyakau akan didakwa klau cukup bukti. Dan klau pun terselamat (tak cukup bukti) dah tak boleh rasuah dalam KERAJAAN MADANI ini.

Anonymous said...

Penyakau yang masuk pembangkang tak selamat. Itu pun kalau ada. Penyakau yang sokong dolly selamat. Itu ada dalam kerajaan madani versi dolly. Dolly peduli apa kes trowong. Dolly peduli apa kes timbal, an. Dolly rompak royalti. Dolly rompak bantuan banjir. Dolly tibai jutawan melayu. Dolly takut takutkan rakyat dengan ulamak yang berpolitik. Dolly bangga dengan kerajaan yang perpaduan dengan penyakau. Beli kapal, duit bayar, kapal tak de.

Anonymous said...

Ada pulak lagu kerajaan madani. Dari bunk. Maksud bunk pun satunya ialah ranjang. Udah macam persamaan dolly. Serasi tu.

Pilihlah madani yang benar. Bukan versi liberal. Yang perpaduannya dengan hoi hoi ya hoi dan komunis dapig.

Anonymous said...

Dolly tak berani langsung dengan atok. Atok banyak sakau dulu. Atok sakau forex. Atok sakau perwaja. Atok sakau port kelang. Sampai jadi billunaire. Kata telus.

Sekarang kaki sakau pewaris atok ada dalam kerajaan perpaduan aka kerajaan madani, dolly buat muka selamba macam beriman. Ada campur tangan dakwa dakwi.

Anonymous said...

Jom pakat pakat sokong pas. Nanti peruntukan pusat kepada negeri disalurkan ikut jadual.

Kerajaan dolly potong peruntukan pusat buat kelantan, trengganu dan kedah. Diambil bahagian itu untuk disalurkan ke pulau pinang, selangor, negeri 9. Sebahagian gubal wang haram.

Orang melayu dibiarkan kekal miskin. Orang melayu ditindas. Agama liberal menggasak Islam. Oleh ulamak sastera.

Anonymous said...

adegan 1: tak boleh bagi keluar kwsp sebab itu duit utk korang masa tua tau, kami takmau sangat nanti masa dah pencen korang nak makan apa tau.

adegan 2: duit korang dalam kwsp pun dah kurang dari 10krm tau, tak dak dah.

adegan 3: kalau kami beri duit kwsp kamu kluarkan nanti pelabur lari.

adegan 4: (directors cut) duit kwsp korang kami dah berikan pada pelabur.

adegan 5: (directors cut) oh korang nak tahu siapa pelabur tu ya? haha.. itu kami ler, kami meniaga import² saja takda eksport² tau.

adegan 6: kami ada keris tau, jangan main² dengan papaspin tau, kamu rakyat miskin apa tau bodo.


plotfilem: ayahspin dilangit -papaspin dibumi part 1.

coming soon: part 2: Dedak untuk chaispin dari papaspin pemerentah bumi liberalisma ayahspin kerajaan dilangit ala carte.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails