Sunday, October 13, 2019

Kampung Janda: Bunuh Ragol &Politik Indo-T/Leste (1)


Irim Tolentino memainkan Beatriz yang berdiri untuk mencari kekasihnya Thomas di antara para korban pembunuhan Kraras dalam filem baru A Guerra da Beatriz (Perang Beatriz) berdasarkan pembantaian di Kraras. [sumber:http://patnpiptimor.wo
Hasil carian imej untuk Prabowo dan Kampung Janda
Prabowo dan Kampung Janda 
Matheos Viktor Messakh
KRARAS, sebuah kampung di Timor-Leste disebut sebagai 'kampung janda'. Pada satu masa September 1983 hampir semua lelaki termasuk anak-anak lelaki di kampung itu dibunuh oleh tentera Indonesia. 

Beberapa orang melarikan diri ke hutan. Apabila ditangkap atau diserahkan, mereka terpaksa tinggal di Kraras yang dipanggil Lalerek Mutin di mana banyak mati kelaparan. Maka apakah hubungan antara kampung Kraras dan Kapten Prabowo Subianto?


Menurut beberapa sumber, Prabowo Subianto memiliki tangan dalam pembunuhan di bahagian timur Timor-Leste termasuk pembunuhan buta di Kraras Menurut Mario Carrascalao, insiden tragis pada 6 Ogos itu "diselaraskan" oleh Prabowo. [1]. Mario, yang ketika itu menjadi gabenor Timor Timur berkata, dia tidak berada di Timor-Leste pada masa itu, dia berada di Jambi untuk melihat program transmigrasi. 

Tetapi Mario berkata bahawa semua kejadian dilaporkan oleh orang Timor dan tentera kepadanya. Pada masa itu Komando Kodim di Viqueque adalah Major Hidayat dari Kopassandha [sic *] [2] yang kemudiannya menjadi Bupati Viqueque.
 Wilayah sekitar pembantaian Kraras, September 1983. [sumber: Google]
Prabowo datang untuk berjumpa pegawai-pegawai tempatan. Semasa gencatan senjata yang dipersetujui sebelumnya oleh Kolonel Purwanto dan Komandan Failintil Xanana Gusmao, Hidayat dan Sekwilda Viqueque Daniel menggerakkan anggota Hansip untuk melakukan hubungan dengan anggota gerila di hutan. 

Sementara itu, di kalangan anggota Hansip Timor-Leste terdapat juga ketidakpuasan kerana penyusunan semula pasukan Hansip mengurangkan status dan peranan orang Timor.[3]. Ketidakpuasan ini tersebar luas di Timor-Leste, termasuk di Kraras yang merupakan penyelesaian baru bagi orang yang menyerah kalah atau ditangkap pada tahun 1978-179.

Rogol
Hasil carian imej untuk Prabowo dan Kampung Janda

Inilah Kampung Warakas, Salah Satu Saksi Bisu Jejak Berdarah
Hasil carian imej untuk Prabowo dan Kampung Janda
Pembunuhan di Kraras bermula sebagai berasal dari tingkah laku seksual askar Indonesia. Menurut Mario Carrascalao dan beberapa testimoni pasca kemerdekaan Timor Timur [4], anggota Hansip berjaya membuat kontak dan mendapatkan banyak teman di hutan. Ahli Hansip ini berkahwin dengan wanita cantik. 

Isteri melaporkan kepada suaminya bahawa ketika dia pergi ke hutan untuk menjalin kontak dengan gerila di hutan, anggota tentera Indonesia telah mengganggunya. Ahli Hansip yang kemudian bertindak balas dan mengalahkan anggota tentera yang mengganggu isterinya.
a guerra da beatriz 10  Sebuah scene dari film A Guerra Da Beatriz 
Carrascalao berkata, menurut laporan yang telah sampai kepadanya, insiden ini telah diatur; semuanya ditubuhkan untuk mewujudkan insiden [5]. Sumber-sumber lain juga mengatakan bahawa pada bulan Julai 1983 tentera Indonesia melakukan sejumlah gangguan seksual terhadap wanita tempatan, termasuk isteri ahli Ratih. [6]

Anggota Hansip yang mengalahkan askar itu dibawa ke Viqueque. Sekitar seminggu selepas Major Hidayat, Komander Kodim, berkata, 

"Anda tidak mempunyai pakaian. Anda tidak pernah menukar baju anda selama seminggu. 
"Ahli Hansip itu berkata dia mahu pulang ke Kraras untuk mendapatkan pakaian tetapi dia tidak tahu sama ada dia dibenarkan pulang ke rumah sendiri. Hidayat berkata beliau dipercayai ahli Hansip, maka dia dibenarkan kembali ke Kraras. Ketika tiba di Kraras, isterinya berlari ke arahnya melaporkan dia telah diperkosa oleh beberapa askar. Kemudian anggota Hansip ini berlari ke hutan untuk melaporkan kepada kawan-kawan yang ia kenal semasa gencatan senjata. [7]

Pada 8 Ogos, tentera Falintil dan anggota Ratih di bawah arahan Virgílio dos Anjos (Ular Rheik) menyerang kampung Kraras, membunuh 15 atau 16 orang batalion kejuruteraan pertempuran (zipur) yang menyediakan penduduk kampung untuk persembahan pada 17 Ogos .[8]. Seorang anggota zip berada di atas bumbung rumah sehingga dia terselamat. 

Dia kemudian melaporkan serangan ini kepada 501 komander batalion. Reaksi Angkatan Tentera Indonesia masih dapat diprediksi.

Orang awam disasarkan
Pada 7 September 1983, Batalion 501 memasuki kampung Kraras yang kosong dan membakar hampir semua rumah di sana. Sekitar 4 atau 5 orang yang masih tinggal di kampung itu, termasuk seorang wanita tua, terbunuh dalam serangan ini. Mayat beberapa orang terbunuh dibakar bersama rumah mereka. [9]
 Prabowo saat berpangkat Kapten. 
Hasil carian imej untuk Prabowo dan Kampung Janda
Prabowo saat berpangkat Kapten. 
Sebelum tentera Indonesia tiba, sebahagian besar penduduk Kraras dan kampung sekitar telah melarikan diri ke hutan. Satu lagi kumpulan Ratih dari kampung Buanurak (Ossu, Viqueque) yang diketuai oleh Domingos Raul (Falur) juga membelot dari pasukan Indonesia untuk bergabung dengan Falintil .

Pada minggu-minggu yang menyusul serangan tentera Indonesia ke Kraras, mereka membuat kawalan di pergunungan, memaksa  yang melarikan diri kembali ke kampung-kampung Kraras dan Buikaren, ke bandar Viqueque. Beberapa orang terdapat dalam operasi ini, termasuk kanak-kanak lelaki 15 tahun sekitar 12 September, dan tiga lagi pada 15 September. [10].

Sejumlah besar ditahan dan diseksa, kebanyakannya di Olobai, di mana sebuah syarikat dari Batalion 745 beribu pejabat di situ. Di kampung Caraubalau terdapat pembunuhan beramai-ramai. Sebilangan besar penduduk Kraras yang melarikan diri ke Bibileo telah ditangkap dan dibawa ke Viqueque. 

Pada mulanya mereka ditempatkan di sebuah bangunan sekolah di Beloi, tetapi pada 16 September 1983 anggota tentera Indonesia dan Hansip memindahkan sekurang-kurangnya 18 orang, termasuk wanita dan kanak-kanak, ke kampung Caraubalau.  Mereka didakwa diserahkan kepada askar Indonesia dari unit lain, kemudian dibawa ke tempat yang disebut Welamo.. di mana mereka diperintahkan berdiri di lubang yang dibentuk oleh tanah longsor dan dieksekusi di sana. [11]. 

Seorang saksi memberitahu penyiasat dari PBB:
"Tiga orang Hansip berjalan di depan dan anggota tentera mengelilingi sekumpulan orang supaya tiada siapa dapat melarikan diri ... Kami mula berjalan sekitar pukul 3 petang dan tiba di tempat di atas gunung sekitar pukul 4 petang ... Kami duduk dan tentera mengepung kami supaya tiada siapa yang melarikan diri ... Kemudian datang tentera Indonesia sekali lagi ... Setelah mereka tiba kami diperintahkan berdiri. 

Saya bersama semua yang berdiri menghadap lembah. Kemudian kami diberitahu berjalan kaki, hanya satu langkah sahaja, tentera Indonesia melepaskan tembakan ke atas kami, dan saudara saya jatuh ke tanah, orang-orang yang ditembak jatuh ke arah saya, tentara Indonesia menembak semua orang dari belakang. 

Seorang prajurit Indonesia memberitahu Jerónimo [seorang komandan Hansip] bercakap di Tetun memberitahu yang akan selamat supaya berdiri. Tidak ada yang menjawab perintah ini, kemudian tentara terus menembak mati. Kemudian saya mendengar bunyi dua bayi, yang sedikit demi sedikit ketika tentera menembak mereka tetapi tak kena. 

Jeronimo menghampiri dua bayi itu, mengambil pisau dan menusuk sehingga mati. Lepas itu tentara dan Hansip [Indonesia] beristirahat dan merokok lagi."[12]. Untuk kejadian ini di Caraubalau, CAVR menganggarkan bilangan mangsa serendah 17 dan setinggi 54. [13].

Keesokan harinya terdapat juga pembunuhan beramai-ramai di sebuah tempat yang dipanggil Tahubein. Sekumpulan pelarian Kraras ditangkap berhampiran kampung Buikarin. Wanita-wanita itu terpisah dari lelaki dan lelaki itu diperintahkan untuk kembali ke Kraras mengangkut makanan di bawah pengawasan tentera.

Menurut satu laporan, 6-8 tentara Indonesia dan dua orang Hansip Timor Leste mengiringi sejumlah lelaki ke Sungai Wetuku ke sebuah tempat yang dikenali sebagai Tahubein. Di sana mereka dikelilingi dan ditembak. Hanya satu orang dilaporkan selamat daripada pembunuhan beramai-ramai ini.

Seorang sumber memberi huraian berikut:
"Semua orang telah diberitahu untuk berpindah dari Buikarin, tentara ABRI dengan Hansip memberitahu kami, 'Kamu orang hari ini kembali ke Kraras untuk mendapatkan makanan.'  'Jadi kami pergi ke Kraras melalui kawasan Tahubein, kami dikawal oleh Hansip, polis, Kodim dan pasukan lain dari Batalion 501.

Di kawasan Tahubein, tentera meminta kami untuk menyanyikan lagu Foho Ramelau, tetapi tidak ada yang berani menyanyikan lagu tersebut. Kemudian mereka memberitahu kami untuk menghitung satu, dua, tiga.. Hingga jumlah tiga. kami segera terkejut dengan bunyi tembakan. Apabila bunyi tembakan saya segera jatuh ke bawah. Sebaik sahaja saya jatuh kawan-kawan saya yang lain jatuh ke atas saya.

Saya mendengar suara dari Hansip berkata, 'Jika ada yang masih hidup, berdiri dan pergi bersama kami.' Saya mendengar, saya masih tidak mahu bergerak, maka saya merasakan dua rakan saya berdiri dan segera ditembak. Selepas itu tentera pergi, saya yakin selepas tentera hilang, saya akan bangun, kemudian lari ke hutan. " ]

Laporan mengenai jumlah kematian di Tahubein berbeza-beza, dari 26 hingga 181 tertinggi. Tentera Indonesia mengiktiraf jumlah kematian sebanyak 80 orang [15]. Pada tahun 1985, Bishop Belo menyenarai nama-nama 84 mangsa yang mati [16]. CAVR menerima 141 mangsa, semua lelaki [17]. Survivors terpaksa tinggal di Lalerek Mutin, di mana dianggarkan kebanyakan orang mati akibat kelaparan dan penyakit [18]. 

Dominggus Rangel memberitahu CAVR bagaimana orang yang ditangkap telah diseksa dan kemudian ditempatkan di Lalerek Mutin dan dibiarkan mati:

"Saya ingat empat atau lima orang mati setiap hari. Kami hanya membungkus dalam tikar dan menguburnya"[19]. Sehingga hari ini, Kraras dikenali sebagai 'kampung janda'[20].

Di samping pembunuhan beramai-ramai di Caraubalau dan Tahubein, terdapat beberapa pembunuhan yang berlaku selepas serangan Falintil, bahkan pembunuhan ini tidak hanya berlaku di Viqueque di mana kampung Kraras terletak tetapi dilanjutkan ke seluruh bahagian timur Timor-Leste. [21].
Peta kampung Lalerek Mutin ditubuhkan sebagai sebuah kampung baru untuk penduduk selepas pembunuhan Kraras. Jumlah orang yang mati sebagai akibat daripada penyeksaan dan kebuluran di sini tidak kurang dari pembunuhan itu sendiri. [sumber: Timor Archives]
Adalah malang bahawa sumber Indonesia ini mengenai pembunuhan beramai-ramai di Kraras tidak menyebutkan sebilangan kecil korban dan penderitaan di kalangan penduduk awam. Tidak menghairankan, sumber pembunuhan beramai-ramai adalah sumber tentera dan tentunya mencerminkan cara pemikiran tentera Indonesia. 

Lt. Gen. (ret) Kiki Syahnarki hanya menyatakan bahawa Kolonel Purwanto sangat menyesal serangan ini dan Xanana mengaku tidak terlibat dalam serangan itu. Seperti biasa, Syahnarki juga menyalahkan orang asing yang dikatakan menyusup Fretilin dan mengganggu proses damai. [22]. Tidak ada menyebut balas dendam dengan sasaran penduduk awam.

Rujukan
[1] Ben Anderson, Arief Djati, dan Douglas Kammen, “Interview with Mário Carrascalão,” Indonesia, No. 76, Oktober 2003.Serangan pasukan gabungan Falintil-Ratih terhadap annggota batalyon zeni tempur di Kraras, Bibileo terjadi pada 16 Agustus (bukan 6 Agustus). Lihat Jill Jolliffe, Cover-Up: The Inside Story of the Balibo Five (Melbourne: Scribe Publications, 2001), untuk penjelasan lengkap tentang pembantaian ini.
[2] Di tahun 1975, RPKAD (Resimen Para Komando Angkatan Darat) telah menjadi Kopassandha (Komando Pasukan Sandhi Yudha, Kopassandha), namun masih sering disebut dengan nama lama. Di tahun 1985 Kopassandha menjadi Komando Pasukan Khusus (Kopassus).
[3] Chega! Bab 3. Sejarah Konflik. Hal. 110.
[4] Tulisan ini didasarkan kepada sejumlah kesaksian kepada Komisi Penerimaan, Kebenaran dan Rekonsiliasi (di kenal dengan akronim Portugis, CAVR) yang tertuang dalam laporan Chega!, dan kesaksian kepada Serius Crime Unit.
[5] Ben Anderson et.al., “Interview with Mário Carrascalão,” Indonesia, No. 76, Oktober 2003.
[6] Wawancara CAVR dengan Silvino das Dores Soares, Viqueque, 10 Maret 2004; wawancara CAVR dengan Geronimo da Costa Amaral, Viqueque, 10 Maret 2004.
[7] Ben Anderson et.al.,“Interview with Mário Carrascalão,” Indonesia, No. 76, Oktober 2003.
[8] CAVR menyebut 14 korban jiwa dan satu atau dua orang melarikan diri. Untuk informasi mengenai serangan yang dilakukan kelompok Ular Rheik lihat wawancara dengan Ular Rheik [sic] dihttp://indigenouspeoplesissues.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3557 [access 15 Maret 2014]
[9] Wawancara CAVR dengan Silvino das Dores Soares, Viqueque, 10 Maret 2004
[10] Ibid.
[11] Wawancara CAVR dengan Jerónimo da Costa Amaral, Viqueque, 10 Maret 2004.
[12] Serious Crimes Unit, Wawancara dengan José da Costa Carvalho.
[13] Keterangan ini didasarkan pada Wawancara Serious Crimes Unit dengan José da Costa Carvalho; lihat pula Wawancara CAVR dengan Jeróonimo da Costa Amaral, Viqueque, 10 Maret 2004, yang mengatakan bahwa korbannya 18 orang; Filomena de Jesus Sousa, Lalerek Mutin, Viqueque, 10 Maret 2004, yang mengatakan bahwa korbannya 26 orang; dan Silvino das Dores Soares, Viqueque, 10 Maret 2004, yang mengatakan bahwa korbannya 54 orang.
[14] Wawancara CAVR dengan Olinda Pinto Martins, Lalerek Mutin, Viqueque, 8 November 2003; lihat juga Wawancara Serious Crimes Unit dengan Jacinto Gomes (Leki Rubi), Viqueque (Viqueque), 11 April 2001, dan Antonio Soares (Toni Rubik), Viqueque (Viqueque), 11 April 2001.
[15] Timor Information Service, Gough Whitlam Fails to Convince, Maret/April 1982, hal. 10.
[16] “Uskup Timor Menuduh Militer Membantai 84 Penduduk Desa”, Peter Millership, Reuters, Dili, 1 Maret 1984, disebutkan dalam John G. Taylor, East Timor: The Price of Freedom, Zed Books, London, 1991, hal. 147.
[17] Chega! Bab.7.2 hal. 180-1.
[18] Wawancara CAVR  dengan José Gomes, Kepala Desa Bibileo-Lalerek Mutin [wawancara tidak bertanggal].
[19] Pernyataan HRVD 04118. Tentang kondisi Lalerek Mutin pasca peristiwa Kraras lihat Chega! Bab 7.3. Pemindahan Paksa dan Kelaparan, khusunya hal. 111-3.
[20] Lihat juga Olinda Pinto Martins, kesaksian pada Audensi Publik Nasional CAVR tentang Pembantaian , Nopember 2003.
[21] Untuk detil tentang kejadian-kejadian dan korban pembunuhan-pembunuhan mulai tahun 1983-1984 lihatChega! Bab 7.2. Pembunuhan di luar hukum dan Penghilangan Paksa, hal.176-208.
[22] Kiki Syahnarki, Timor-Timur The Untold Story, Jakarta: Kompas, hal. 110-115.
Bersambung...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails