Thursday, April 05, 2018

Puisi Sukmawati Soekarnoputri Hina Agama -Majlis Da'wah Aceh

Ketua Dewan Dakwah Aceh Sebut Puisi Sukmawati Nistakan Agama


BANDA ACEH - Puisi kontroversi dengan tajuk 'Ibu Indonesia' yang dibacakan oleh Sukmawati Soekarnoputri dalam acara 29 Tahun Anne Avantie Berkarya di Indonesia Fashion Week 2018 beberapa hari yang lalu mendapat tenggapan serius dari awam.

Pengerusi Majlis Da'wah Aceh, Dr. Tgk Hasanuddin Yusuf Adan, MCL MA juga berbicara mengenai isu tersebut.

Menurut beliau, kandungan puisi itu telah menyakiti perasaan semua umat Islam.

Dalam puisinya Sukmawati menyebutkan 

"sari konde ibu Indonesia sangatlah indah, 
lebih cantik daripada cadar dirimu" dan 
"suara kidung Ibu Indonesia sangatlah elok, 
lebih merdu daripada alunan azan mu".

"Ini jelas termasuk dalam kategori gangguan dan penghujatan. Daripada itu kita berharap umat Islam Indonesia membawa kes itu ke alam hukum. Kerana ini adalah keadaan undang-undang, maka biarkan undang-undang menyelesaikannya, "kata Tgk Hasanuddin kepada Serambinews.com, Rabu (4/4/2018).

Pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-undang UIN AR-Raniry ini menjelaskan Sukmawati dapat disangka melanggar delik penghinaan terhadap agama sebagaimana diatur dalam Pasal 156-a Kitab Undang-Undang Hukum Pidana juncto Pasal 28 ayat 2 Undang-Undang Nomor 11 Tahun 2008 tentang Informasi dan Transaksi Elektronik ( ITE).

Artikel 156-a KUHP berbunyi: "Dihukum 5 tahun penjara mana-mana orang yang dengan sengaja secara terbuka menyatakan perasaan atau perbuatan: a. Yang pada asasnya bermusuhan, kasar, atau memfitnah terhadap agama yang diadakan di Indonesia. "


Sedangkan Pasal 28 ayat 2 Undang-Undang ITE berbunyi: "Setiap orang dengan sengaja dan tanpa hak menyebarkan maklumat yang ditujukan untuk menimbulkan rasa kebencian atau permusuhan individu dan / atau kelompok masyarakat tertentu berdasarkan suku, agama, ras, dan antargolongan (SARA)."

Tgk Hasanuddin menambahkan kerana Puteri Bung Karno adalah Muslim, maka ia juga telah melanggar ketentuan hukum yang ditetapkan dalam Islam itu sendiri.

Menurut Sukmawati sudah dapat masuk dalam kategori shirk khafi shirk yang tersembunyi. Oleh itu, apa yang dikemukakan telah memasuki rantau ini tidak menghargai kebesaran Tuhan adalah panggilan untuk doa.

Kemudian kesilapan adalah dalam kategori jinayah jurayah iaitu ta'zir (diputuskan oleh hakim).

"Bagaimanapun, kerana di Indonesia tidak berlaku hukum Islam maupun di Aceh, kes ini perlu didakwa dengan hukum pidana di negara kita. Kami berharap dalam kes ini, undang-undang mesti dikuatkuasakan sepenuhnya, "tegasnya.

Daripada kes tersebut Tgk Hasanuddin juga menyeru kepada seluruh masyarakat Indonesia baik yang beragama Islam mahupun bukan untuk senantiasa dan saling menghormati satu sama lain, agar persatuan dan kesatuan umat tetap terjaga. (IH) 


Lihat juga..
E-Buku IH-61: P.Kebajikan B/Aceh M'sia
E-Buku IH-61: P.Kebajikan B/Aceh M'sia


7 comments:

Anonymous said...

Di Jakarta asa Ahok yg menghina Islam. Di Malaysia ada DAP yg menghina Islam. Malamgnya golongan melayu liberal Sekular dalam PAN, PKR dan Bersatu menyanjung DAP yg anti Islam lebih dari mereka menyanjung bapa mereka sendiri

utama-sensasi/dap-hina-islam-kenapa-pakatan-diam-ridhuan-tee/

DAP Hina Islam, Kenapa Pakatan Diam? – Ridhuan Tee

Jangan kecam saya dengan status ini. Ia adalah realiti bukan fantasi.
Kita bukan rasis kaum kerana ajaran Islam adalah universal.

Saya pun keturunan Cina. Saya sayang bangsa saya tetapi saya lebih sayang agama saya.

DAP BAIK… PKR BAIK… PH BAIK…

ORANG ISLAM BACA ELOK-ELOK

Apa sebenarnya yang dimahukan oleh mereka?

Mereka serang PAS tanpa letih. Mereka tegar fitnah PAS. Hanya kerana PAS tidak mahu lagi bersama dengan DAP. Mereka berasa DAP penting demi tawan Putrajaya.

Lalu mereka tergamak kutuk PAS kerana tegas dengan agenda Islamnya. Mereka memusuhi kepimpinan ulama PAS. Mereka angkat pemimpin DAP sebagai lebih berakhlak, lebih dipercayai dan lebih bervisi.

Mereka lawan, mereka balun, mereka maki. Mereka jadikan PAS sebagai musuh tetapi DAP pula jadi kawan tanpa lagi melihat panduan hadis Nabi SAW dan al-Quran.

Sewajarnya 10 kenyataan atau peristiwa berikut menginsafkan mereka dalam pakatan pembangkang. Sampai bilakah mereka hendak keliru atau dikelirukan?

Pertama, pemimpin DAP Perak, Nga Kor Ming pernah menghina umat Islam dengan menyamakan pemberian duit raya sama seperti rasuah atau dedak. Mereka diam.

Kedua, tokoh DAP Pulau Pinang Jeff Ooi menghina kematian ulama tersohor Tuan Guru Harun Din dengan ungkapan ‘Adios Harun Din’. Mereka tidak terasa apa-apa.

Ketiga, Nga Kor Ming sindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam. Apabila Datuk Ahmad Darus cadang pramugari memakai pakaian menutup aurat, pemimpin DAP kata pemimpin Melayu otak cacat. Mereka diam.

Keempat, Pemimpin DAP yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, P. Ramasamy menggelar pendakwah terkenal antarabangsa, Dr. Zakir Naik sebagai ‘setan’, mereka diam.

Kelima, DAP pernah lantang mempertikaikan kandungan khutbah Jumaat dan mengganggu urusan fatwa di Pulau Pinang. Mereka diam juga.

Keenam, DAP biadab mempersoalkan laungan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara masjid. Mereka buat lembu kenyang.

Ketujuh, DAP mempersoalkan larangan murtad dan mempersoalkan kewujudan JAKIM. Semuanya mereka diam.

Kelapan, DAP berani menghina dan mempersenda hukum hudud. Mereka diam juga.

Kesembilan, DAP separuh mati menentang RUU355, mereka kata konon RUU355 belum perlu. Maqasid syariah dengan DAP pula mereka berguru.

Kesepuluh, DAP menentang ustaz-ustazah dari Semenanjung dihantar ke Sarawak, mereka membisu.

Belum berkuasa di Putrajaya, DAP telah cuba memandulkan Islam. DAP adalah komponen Pakatan Harapan. Berpolitik untuk memenangkan PH bermakna berpolitik memenangkan DAP.

Politik DAP adalah politik memandulkan Islam. Maka sesiapa umat Islam yang berpolitik untuk PH bermakna mereka berpolitik untuk memandulkan Islam – agama mereka sendiri. Tepuk dada tanya iman.

TAMBAHAN:
1) Isu Kalimah Allah hendak letak dalam Bible – Penyokong DAP & PKR
2) Isu Azan guna pembesar suara jadi isu – Penyokong DAP
3) Isu memudahkan proses murtad – Penyokong DAP
4) Isu status agama anak kita selepas umur 18 tahun – Penyokong DAP

Semua isu ini disokong 100% oleh DAP. Malangnya Melayu Islam kita di dalam PKR dan Parti Harapan masih lagi buta! dan tetap sokong DAP lalu menghina PAS.

Walaupun hakikatnya mereka nampak DAP sebenarnya adalah musuh Islam yang nyata!!!! – Prof. Dr. Ridhuan Tee

Anonymous said...

https://v2.ismaweb.net/2016/03/kata-pedang-dap-tetap-anti-islam-walau-berkawan-dengan-tun-m/

KATA PEDANG: DAP Tetap Anti-Islam Walau Berkawan Dengan Tun M

PUAK ultra kiasu anti-Islam tetap anti-Islam biarpun dengan siapa mereka berkawan hatta negarawan.

Pemimpin rasis dan cauvinis Lim Kit Siang sanggup membuat kenyataan tidak pernah membenci Tun Dr Mahathir semata-mata ingin duduk sepentas dengan bekas perdana menteri itu.

Umum mengetahui Tun Dr Mahathir menolak kepemimpinan Datuk Seri Najib Razak atas alasan skandal kewangan berbilion ringgit menerusi syarikat pelaburan 1MDB tapi ia masih belum berjaya dibuktikan dan didakwa di mahkamah.

Keadaan berbeza bagi parti tak tahu malu DAP yang menolak Najib bukan hanya kerana berada di posisi pembangkang, bahkan mereka juga entiti anti-Islam yang membenci setiap usaha Islamisasi oleh pihak kerajaan yang diketuai Najib.

Mereka mahu Najib jatuh, pemimpin Melayu berpecah belah, dan akan lahir keadaan yang akan memberi kelebihan kepada DAP menguasai tampuk kepimpinan negara.

Keadaan ini adalah lebih bahaya dan mudarat kepada negara berbanding keadaan hari ini.

Meminjam kata-kata Prof Dr Ridhuan Tee dalam tulisannya hari ini, apa jaminan yang ada jika Najib berundur? Siapakah yang akan menggantikan? Adakah DAP hanya duduk diam tanpa merancang sesuatu yang jahat untuk Islam dan orang Melayu?

Berdasarkan rekod lampau sedia ada, orang Melayu tidak harus bekerjasama langsung dengan DAP dalam apa jua keadaan sekalipun. Ini kerana matlamat tidak menghalalkan cara.

KATA PEDANG: Setuju pemimpin bermasalah perlu ditukar tapi bukan dengan DAP dan konco-konconya.

Anonymous said...

Wahai Anak Bangsa!!! Untuk PRU14 kekalkan semangat ABCD (Asal Bukan Condong DAP). Katakan Tidak Pada PH demi agama nusa dan bangsa

Anonymous said...

Bila bertemu berkirim salam,

Sambil membeli buah longan,

Manusia bodoh hina Islam,

Iblis gembira bertepuk tangan.

**

Pergi Rusia beli teropong,

Sambil membeli mulut bermadah,

Masa hidup berlagak sombong,

Bila mati menyesal tak sudah.

***

Penjual babi pergi memanah,

Babi dipanah terus mati,

Barua harbi menjaja fitnah,

Sebab hati sudah mati.

Saps said...

Hidup kna bertoleransi. Fikirkan juga apa implikasi drpd pertuturan kita

Anonymous said...

Barua ternakan pakatan sekular liberal dan kafir harbi mencipta pelbagai fitnah untuk menghina, memaki hamun dan memburuk-burukkan ajaran Islam , ulama , mufti , institusi Islam, undang-undang Islam, hak umat Islam dan jemaah Islam seperti parti Islam PAS di negara ini.

Ini bererti terdapat ramai 'ahok' dan musang berbulu ayam di negara ini yang sedang berusaha untuk melemahkan atau menghapuskan ajaran Islam dan memecah-belahkan, melemahkan dan menyesatkan umat Islam.

Wahai umat Islam, marilah kita semua bersatu-padu menyokong dan mengundi parti Islam PAS pimpinan ulama Islam dalam PRU 14.

Anonymous said...

Kita umat Islam hidup bertoleransi tetapi kebaikan umat Islam telah disalah anggap oleh puak munafik dan puak kafir sebagai kelemahan maka mereka berani menghina ajaran Islam dan menafikan hak umat Islam secara terbuka.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails