Thursday, January 11, 2018

Pengampunan Anwar &PM: Tektik Sama DAP Cuba Tipu PAS?


Pakatan leaders are re-assuring their supporters that Mahathir had signed an agreement to ask for a pardon for Anwar and vacate the prime minister position.
They said, don't worry. Mahathir had signed an agreement.
First of all, such agreements are civil agreements and there is no provision under the law that the agreements must be honoured.

If Mahathir does not want to honour the agreement, the best that they can do is to sue Mahathir in the civil court, which would take years.

And even if Mahathir loses in one court, he can always appeal and will take years. And even if he loses his appeal, he can appeal again in the Federal court, which will take years.

Pretty much like the last agreement that Tokong signed with PAS head Hadi Awang just before GE13 where DAP agreed that PAS can pursue their Islamic state agenda, which would naturally include Hudud.

And we all know where that LGE-Tokong agreement lead to and whether DAP honoured the agreement or not.
Still want to think your signed agreement with Mahathir is worth anything?
LSS.
Lim Sian SeeTerjemahan oleh Google.
Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat memberi jaminan kepada penyokong mereka bahawa Mahathir telah menandatangani perjanjian untuk meminta pengampunan untuk Anwar dan mengosongkan kedudukan Perdana Menteri.

Mereka berkata, jangan risau. Mahathir telah menandatangani perjanjian.

Pertama sekali, perjanjian sedemikian adalah perjanjian sivil dan tidak ada peruntukan di bawah undang-undang bahawa perjanjian itu harus dihormati.

Jika Mahathir tidak mahu menghormati perjanjian itu, yang terbaik yang boleh mereka lakukan ialah mendakwa Mahathir di mahkamah sivil, yang akan mengambil masa bertahun-tahun.

Dan jika Mahathir kalah dalam satu mahkamah, dia boleh merayu dan akan mengambil masa bertahun-tahun. Dan walaupun dia kalah rayuannya, dia boleh membuat rayuan lagi di Mahkamah Persekutuan, yang akan mengambil masa bertahun-tahun.

Cukup seperti perjanjian terakhir yang Tokong ditandatangani dengan Ketua PAS Hadi Awang sebelum PRU13 di mana DAP bersetuju bahawa PAS boleh menjalankan agenda negara Islam mereka, yang secara semulajadi termasuk Hudud.

Dan kita semua tahu di mana perjanjian LGE-Tokong mengetuai dan sama ada DAP menghormati perjanjian itu atau tidak.

Masih mahu berfikir perjanjian anda dengan Mahathir bernilai apa-apa?

LSS.Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk undi siapa

14 comments:

Anonymous said...

KAH KAH KAH PAN DIBULI OLEH RAKAN2. SAMPAI DIN PUDU MENANGIS BROOOOOOOOOOOOOO

http://www.ismaweb.net/2018/01/10/kemelut-pengagihan-kerusi-pru14-pan-diperdayakan-atau-mengalah/

Kemelut Pengagihan Kerusi PRU14 – PAN Diperdayakan Atau Mengalah
KEMARAHAN dan kritikan sebahagian ahli dan pimpinan PAN tentang agihan kerusi Parlimen PRU14 nanti adalah pencerminan penyakit yang biasa menimpa parti-parti politik tanahair.

Membaca analisa Dr Kamarul Yusoff tentang komen-komen sebahagian pemimpin dan para simpatisan PAN (https://www.facebook.com/kamarul.yusoff.7/posts/1776837725693611) mengingatkan saya kepada fenomena kerjasama politik yang tidak pernah menikmati suasana kestabilan untuk jangka waktu yang panjang. Krisis ini lebih ketara ketika blok parti-parti pembangkang “mencapai” keputusan tentang peruntukan kerusi-kerusi yang akan dipertandingkan oleh masing-masing parti secara individu dalam PRU14 tidak lama lagi.

Saya berpendapat bahawa parti yang paling malang sekali di dalam percaturan politik dengan pertaruhan tinggi (high stakes political game) adalah Parti Amanah Negara yang lebih dikenali sebagai PAN. Pada hemat saya, PAN telah di “checkmate” dan diperdayakan oleh kebijaksanaan berpolitik parti-parti lain.

Suatu keadaan yang menghairankan sekali, memandangkan pemimpin-pemimpin utama PAN bukanlah sembarangan individu. Hampir kesemua mereka adalah veteran-veteran politik yang punya banyak pengalaman ketika bersama PAS dahulu.

Persoalan yang segera timbul, siapakah yang sebenarnya berkuasa di dalam PAN?

Umum juga mengetahui bahawa sebahagian pemimpin PAN berasal dari pertubuhan Ikram, malah tidak keterlaluan sekiranya dikatakan bahawa PAN adalah platform politik bagi Ikram. Pembentukan parti politik sendiri merupakan sebahagian daripada rancangan asal Grand Design awal tahun 90 an dahulu, sekiranya mereka menemui kegagalan beraksi dari dalam parti-parti UMNO dan PAS. Ramai ahli dan aktivis Ikram juga dikenali sebagai penggerak utama bagi PAN, lama sebelum parti (PAN) ini ditubuhkan.

Idea tentang Rahmatun Alamin, Maqasid Syari’ah dan menguruskan perbezaan bukanlah sejati dari falsafah politik tetapi manhaj tersendiri yang diwariskan kepada PAN. Betapa PAN mendokong gagasan-gagasan ini bukan satu keistimewaan, malah ia hanya melantunkan kembali (echo) strategi politik sebuah NGO berwajahkan Islam.

Justeru itu, yang paling ketara di dalam pengagihan politik blok pembangkang hanyalah kenaifan parti “Islam” baru ini berpolitik berhadapan dengan kelicikan DAP dan PKR. Hakikat bahawa BERSATU diperuntukkan lebih banyak kerusi lebih perit bagi PAN yang nafsu politiknya tidak kurang besar juga.

Kenaifan ini lebih terselah ketikamana kita membaca komen sebahagian ahli-ahli Ikram yang cuba menjustifikasikan pembahagian yang “berat sebelah” dan “tidak seimbang itu” dengan kalimat-kalimat memujuk diri sendiri yang tidak meyakinkan langsung.

Ramai di antara anggota senior mereka terlibat dengan apa yang dikenali sebagai “Reformasi” ketika berlakunya krisis politik ekoran dari pemecatan, penahanan dan pembicaraan ke atas Anwar Ibrahim. Tokoh yang mereka bersetuju untuk diangkat sebagai Perdana Menteri (sekiranya blok pembangkang menang dalam PRU14) itu jugalah yang “memenjarakan” idola politik mereka iaitu Anwar Ibrahim.

Mereka mati akal bagaimana hendak menyelaraskan dua entiti yang saling bertentangan secara logik. Mereka juga gagal mengemukakan jawapan yang tuntas dan memuaskan untuk “reconcile”kan dua realiti yang saling bertentangan. Akhirnya dipilih jawapan alternatif yang semakin mengkusutkan kontradiksi ketara ini.

Anonymous said...

PAN bukan sahaja ditipu tapi dibuli secukup2nya

Anonymous said...

Macai-macai ternakan parti kuali selama ini membela parti kafir harbi roket menghina Islam dan menindas umat Islam.

Allah Maha Bijaksana. Pengkalan mpin dan macai parti liberal kuali telah dikencing kaw kaw oleh parti roket dan parti liberal sekutu kuali.

Padan muka pengkhianat nikmatilah air kencing hancing sumbangan sifu roket dan khadam2 liberalnya.

Anonymous said...

Pembetulan:

Pemimpin dan macai parti liberal kuali telah dikencing kaw kaw oleh parti kafir harbi roket dan sekutu parti-parti liberal ternakan roket.

ikan said...

tiada adab islam kalau minta jawatan (dalam hati pilih lah aku walaupun ganu aku jadi MB sepenggal).

mahligai seni said...

SEMAKIN TERSERLAH KEJAHATAN MULUT PENYOKONG PAS. INSYA-ALLAH JIKA PERKARA INI BERTERUSAN, PAS AKAN TERSUNGKUR PADA PRU 14. BUAT SEMENTARA WAKTU INI BERSUKA RIALAH DAHULU WAHAI PENTAKSUB PAS. MEMAKI HAMUNLAH KAMU SEPUAS-PUASNYA. NANTI KAMU AKAN TAHU TINGGI RENDAHNYA LAGINT, INSYA-ALLAH. KETIKA ITU AIR MATA DARAH OUN TAK BERGUNA LAGI. BERSUKA RIALAH DAHULU BUAT SEKETIKA, YA. SILAKAN...

Anonymous said...

Ikan ternakan sifu kafir harbi adalah pesakit mental kerana mendakwa boleh membaca hati manusia.

Anonymous said...

Wah ayat hipokrit bodoh bertingkat tulisan mahligai macai dedak ternakan roket 1:04pm.

Biasalah mahligai berlagak suci sambil menghina dan memfitnah penyokong parti Islam.

Anonymous said...

Pas+Ikatan+Gagasan Sejahtera=PIGS???

Anonymous said...

melayu totok umno totok bn totok lebih rela ditipu kepalabapak haramjadah daripada berhijrah

Anonymous said...

Umat Islam tidak rela ditipu oleh sifu kafir harbi roket dan khadam-khadam liberalnya. Cukuplah berpuluh kampung dan gerai perniagaan Melayu Islam dirobohkan dalam negeri yang diperintah oleh rejim.

Umat Islam akan sokong dan undi parti Islam PAS dalam PRU14 dan menolak semua parti sekular, liberal dan kafir harbi.

Anonymous said...

Pembetulan komen 1:46pm :

rejim roket.

Anonymous said...

WAH DAHSYATNYA ! PARTI KUALI BELUM MATI TETAPI SEMUA KAWASAN DUN DAN PARLIMEN TELAH DIFARAIDKAN DI ANTARA PARTI KAFIR HARBI ROKET DAN KHADAM-KHADAM LIBERALNYA.INI SUDAH MELAMPAU.

WAHAI AHLI-AHLI PARTI KUALI .. .. KELUARLAH DARI PARTI KUALI DAN PAKATAN TIADA HARAPAN DAN MASUKLAH KE DALAM PARTI ISLAM PIMPINAN ULAMA ISLAM.

Anonymous said...

kebodohan apa lah ini?

Tarikh tak ada. Ayat pun bukan ayat perundangan. Dan paling tak masuk akal, cop resmi Kedua-dua pemimpin tak ada...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails