Thursday, January 11, 2018

BN Sukar Di K'tan, Hilang T'ganu, Rampas S'ngor &PP. -Md Shukri (UUM)

BN sukar tawan Kelantan, hilang Terengganu

SHAH ALAM - BN berdepan dengan cabaran dalam PRU14 iaitu sukar menawan Kelantan dan kehilangan Terengganu.

Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Pusat Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, ia berkemungkinan akan menjadi milik Pakatan Harapan (Harapan) disebabkan masalah dalaman yang berlaku terhadap kedua-dua negeri tersebut.

“Perkara ini harus diberi perhatian serius oleh BN kerana berpotensi untuk menang pada pilihan raya umum kali ini.
“Jika mereka dapat menyelesaikan segala bentuk krisis atau apa juga masalah, hasrat Harapan mungkin akan jadi hasrat sahaja, tidak ada harapan,” katanya ketika menjadi tetamu untuk program FB LIVE Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata, BN perlu berubah bagi memastikan dua negeri itu menjadi milik BN.

“Dua negeri ini perlu dikekalkan untuk BN mengekalkan momentum kemenangan sama seperti pilihan raya umum terdahulu.
“Kemenangan bagi BN bukan hanya bersandar pada keputusan majoriti. Memadai menang tipis agar dapat terus memerintah,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, Selangor dan Pulau Pinang dilihat boleh dirampas BN kerana sikap kerajaan negeri.    

“Kebanyakan masyarakat Cina di dua negeri itu dilihat sudah hilang kepercayaan pada kerajaan mereka.
“PKR dilihat berisiko tinggi kalah jika ada pertandingan tiga penjuru. DAP akan mengusainya. Jadi semua pihak perlu membuat perubahan,” katanya.

Lihat sebelum ini..
Hasil carian imej untuk undi siapa

12 comments:

Anonymous said...

Parti liberal kuali bodoh sombong ternakan parti kafir harbi telah membuat dakwaan lawak konon parti kuali akan merampas Kelantan dari parti Islam PAS.

Allah Maha Bijaksana. Sebelum parti liberal kuali dapat merampas seluruh Kelantan, kawasan- kawasan DUN yang diidamkan oleh pemimpin liberal kuali telah disamun parti-parti liberal sekutu parti kuali.

Wah pemimpin-pemimpin parti liberak kuali bermimpi di siang hari. Burung terbang, puak kuali dah sibuk men menumbuk sambal dan rempah.

Rakyat Kelantan ketawa melihat kebodohan pemimpin liberak kuali.

Hahahhakihkihkihkahkahkah

Anonymous said...

KAH KAH KAH PAN DIBULI OLEH RAKAN2. SAMPAI DIN PUDU MENANGIS BROOOOOOOOOOOOOO

http://www.ismaweb.net/2018/01/10/kemelut-pengagihan-kerusi-pru14-pan-diperdayakan-atau-mengalah/

Kemelut Pengagihan Kerusi PRU14 – PAN Diperdayakan Atau Mengalah
KEMARAHAN dan kritikan sebahagian ahli dan pimpinan PAN tentang agihan kerusi Parlimen PRU14 nanti adalah pencerminan penyakit yang biasa menimpa parti-parti politik tanahair.

Membaca analisa Dr Kamarul Yusoff tentang komen-komen sebahagian pemimpin dan para simpatisan PAN (https://www.facebook.com/kamarul.yusoff.7/posts/1776837725693611) mengingatkan saya kepada fenomena kerjasama politik yang tidak pernah menikmati suasana kestabilan untuk jangka waktu yang panjang. Krisis ini lebih ketara ketika blok parti-parti pembangkang “mencapai” keputusan tentang peruntukan kerusi-kerusi yang akan dipertandingkan oleh masing-masing parti secara individu dalam PRU14 tidak lama lagi.

Saya berpendapat bahawa parti yang paling malang sekali di dalam percaturan politik dengan pertaruhan tinggi (high stakes political game) adalah Parti Amanah Negara yang lebih dikenali sebagai PAN. Pada hemat saya, PAN telah di “checkmate” dan diperdayakan oleh kebijaksanaan berpolitik parti-parti lain.

Suatu keadaan yang menghairankan sekali, memandangkan pemimpin-pemimpin utama PAN bukanlah sembarangan individu. Hampir kesemua mereka adalah veteran-veteran politik yang punya banyak pengalaman ketika bersama PAS dahulu.

Persoalan yang segera timbul, siapakah yang sebenarnya berkuasa di dalam PAN?

Umum juga mengetahui bahawa sebahagian pemimpin PAN berasal dari pertubuhan Ikram, malah tidak keterlaluan sekiranya dikatakan bahawa PAN adalah platform politik bagi Ikram. Pembentukan parti politik sendiri merupakan sebahagian daripada rancangan asal Grand Design awal tahun 90 an dahulu, sekiranya mereka menemui kegagalan beraksi dari dalam parti-parti UMNO dan PAS. Ramai ahli dan aktivis Ikram juga dikenali sebagai penggerak utama bagi PAN, lama sebelum parti (PAN) ini ditubuhkan.

Idea tentang Rahmatun Alamin, Maqasid Syari’ah dan menguruskan perbezaan bukanlah sejati dari falsafah politik tetapi manhaj tersendiri yang diwariskan kepada PAN. Betapa PAN mendokong gagasan-gagasan ini bukan satu keistimewaan, malah ia hanya melantunkan kembali (echo) strategi politik sebuah NGO berwajahkan Islam.

Justeru itu, yang paling ketara di dalam pengagihan politik blok pembangkang hanyalah kenaifan parti “Islam” baru ini berpolitik berhadapan dengan kelicikan DAP dan PKR. Hakikat bahawa BERSATU diperuntukkan lebih banyak kerusi lebih perit bagi PAN yang nafsu politiknya tidak kurang besar juga.

Kenaifan ini lebih terselah ketikamana kita membaca komen sebahagian ahli-ahli Ikram yang cuba menjustifikasikan pembahagian yang “berat sebelah” dan “tidak seimbang itu” dengan kalimat-kalimat memujuk diri sendiri yang tidak meyakinkan langsung.

Ramai di antara anggota senior mereka terlibat dengan apa yang dikenali sebagai “Reformasi” ketika berlakunya krisis politik ekoran dari pemecatan, penahanan dan pembicaraan ke atas Anwar Ibrahim. Tokoh yang mereka bersetuju untuk diangkat sebagai Perdana Menteri (sekiranya blok pembangkang menang dalam PRU14) itu jugalah yang “memenjarakan” idola politik mereka iaitu Anwar Ibrahim.

Mereka mati akal bagaimana hendak menyelaraskan dua entiti yang saling bertentangan secara logik. Mereka juga gagal mengemukakan jawapan yang tuntas dan memuaskan untuk “reconcile”kan dua realiti yang saling bertentangan. Akhirnya dipilih jawapan alternatif yang semakin mengkusutkan kontradiksi ketara ini.

Anonymous said...

Sambungan dari komen atas ni (PAN DIBULI PASAL KERUSI)

Kebenaran yang pahit terpaksa ditelan.

Muntah harus dijilat kembali.

PAN juga dianggap sebagai parti belaan DAP yang ciri-ciri cauvinistik dan rasisnya sudah termaklum. Apabila DAP (melalui Penang Institute milik kerajaan negeri) turut sama mendendangkan lagu Rahmatun Lil Alamin dan Maqasid Syari’ahnya, hal ini bukan merupakan satu kebetulan sahaja. Dalam kebanyakan kes, ahli-ahli Ikram/PAN tidak akan bersuara apabila berlaku keceluparan dan kenistaan dari mulut pemimpin-pemimpin DAP terhadap Islam ataupun perkara-perkara yang melibatkan kepentingan Islam.

Keadaan ini hanya menguatkan persepsi bahawa PAN adalah “proksi”, “khadam” atau “sayap Islam” bagi parti cauvinis dan rasis DAP itu.

Tidak hairanlah sekiranya banyak pihak beranggapan bahawa agihan 27 kerusi Parlimen kepada PAN untuk PRU14 nanti secara tidak langsung merupakan bonus kepada DAP (yang diberikan 35 kerusi), menjadikan “jumlah” kerusi untuk DAP adalah sebanyak 62.

Ini belum lagi dikira pengagihan kerusi bagi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Satu pemerhatian yang saya dapat buat ialah betapa rapuhnya sistem nilai yang digunakan di dalam medan politik yang tidak dipandu oleh wahyu. Nilai-nilai tersebut boleh berubah mengikut kepentingan diri, maslahat politik, strategi jangka panjang atau pendek, haloba untuk berkuasa dan juga sifir untung rugi material.

Sistem nilai yang tidak dipandu oleh wahyu ini boleh mendorong seseorang/organisasi/parti untuk menggadaikan prinsip, berkhianat, hipokrit, menukar ganti kesetiaan dan kejujuran dan mengkaburkan garis pemisah antara sahabat dan musuh. Adakalanya sistem nilai ini boleh berubah dan terumbang ambing antara hawanafsu, perangkap Iblis dan akal yang sempit juga.

Tidak ada satu jaminan atau kepastian langsung bahawa sistem nilai yang tidak bersumber dari wahyu ini dapat bertahan lama atau boleh menyelesaikan masalah-masalah umat atau bangsa. Tempoh jangka hayat (expiry date) sesuatu kerjasama itu mungkin dapat bertahan beberapa bulan sahaja ataupun setakat 10 atau duapuluh tahun sahaja. Fenomena ini telah dan sedang berlaku di depan mata umum.

Jeritan “Reformasi!” adalah satu contoh klasik tentang helaan nafas perjuangan yang telah ditamatkan secara mengejut. Ia hanya dapat bertahan tidak sampai 20 tahun sahaja. (https://www.facebook.com/mohd.luttfi/posts/1348028255221181).

Ramai yang tidak sedar bahawa dengan termeterainya “Tahaluf Siyasi” baru antara PKR, DAP, PAN dan BERSATU, PKR dengan sendirinya telah menggugurkan alasan/justifikasi untuk wujud sebagai sebuah parti politik yang relevan. Ini kerana tujuan utama (raison d’etre) ia ditubuhkan dahulu ialah untuk membela kepentingan seorang individu yang “dizalimi” dan melawan “salahguna kuasa, korupsi, pembaziran” oleh individu lain yang kini menjadi rakan dan sahabat seperjuangan.

Malah, boleh dikatakan bahawa seluruh premis perjuangan blok pembangkang “harapan” hari ini telah runtuh ‘by default’, diruntuhkan oleh tangan mereka sendiri!

Anonymous said...

Proffesor kangkung buat ramalan bodoh setiap tahun. Dan kebodohan terbaru ialah konon Pskatan Haprak akan menawan Kelantan dan Terengganu.

UMNO dengan segala kekuatan jenteranya telah gagal merampad Kelantan dari parti Islam sejak berpuluh tahun. Inikan pula Pakatan Haprak pimpinan parti kafir harbi yang menentang dan menghina ajaran Islam dan menafikan hak umat Islam.

Rakyat Kelantan yang cintakan agama Islam akan tetap menyokong dan mengundi parti Islam yang gigih berusaha menegakkan agama Islam dan membeka hak umat Islam.

Anonymous said...

PAN MENANGIS KERANA DIBULI. KAH KAH KAH

https://www.bharian.com.my/berita/politik/2018/01/372682/pemuda-pan-kelantan-kecewa

Pemuda PAN Kelantan kecewa
Oleh Attirmidzie Rahman
bhkb@bh.com.my
KONGSI ARTIKEL
Share

Tweet

Share
KOTA BHARU: Pemuda Parti Amanah Negara (PAN) Kelantan kecewa kerana parti itu hanya diberikan 27 kerusi Parlimen di Semenanjung pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Ketuanya, Hazmi Hassan, berkata pengagihan kerusi itu tidak boleh dianggap sebagai satu berita yang memuaskan hati penyokong pakatan pembangkang khususnya PAN.

"Kami agak kecewa dengan bilangan kerusi yang diumumkan itu dan tidak dinafikan ada ahli yang tidak berpuas hati dengan keputusan itu.

"Bagaimanapun, kami kena menganggap itu adalah proses biasa dan hanya mampu letakkan senyuman bagi memastikan kemenangan," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Semalam, konvensyen pembangkang mengumumkan pengagihan kerusi Parlimen di Semenanjung membabitkan 165 kerusi iaitu 52 kerusi untuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), PKR (51), DAP (35) dan PAN (27).

Anonymous said...

ANDA SUKA DIBULI. JADILAH AHLI PAN. PUNYA KENA BULI SAMPAI DR HATTA TAK BOLEH BERTANDING DI TITIWANGSA


JEFF HULU BERNAM
PAN-D-BULI

Anonymous said...

APA KANGKUNG... KAO TU ORANG PAN. MANGSA BULI. YG MEMBULINYA KAWAN2 YG SELALU DIPUJI2

KAH KAH KAH

JEFF HULU BERNAM
PAN-D-BULI

Anonymous said...

Pembetulan:

Rakyat Kelantan yang cintakan agama Islam akan tetap menyokong dan mengundi parti Islam PAS dalam PRU14 kerana parti PAS gigih berusaha menegakkan agama Islam dan membela hak umat Islam.

Anonymous said...

HUSAM MUSA MANA. CEPATLAAAAA WAN RAHIM KATA KAO KUASA 10 DAN BOLEH MIMPI ALLAYARHAM 15 KALI. CEPAT HUSAM OIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII


KESIAN MAT SABU, DIN PUDU, DR HATTA, MARIAH KARI KENA BULI. KAH KAH KAH JUARA BERSORAK KENA BULI

Anonymous said...

PAN KENA BULI TAPI KHALID SONGEH SAJAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. KAH KAH KAH. DASRA KHADAM PAN NI

JEFF HULU YAM
PAN-D-BULI

Anonymous said...

MAZALN ALIMAN. KAO KENA BULI PASAL AGIHAN KERUSIKAO BOLEH SONYAP. KAO NI SONYAP KA SANGAP. TAPI BAGI AKU KAO NI SANGAP SEBAB PERCAYA DENGAN MIKE SABU YG KENA BULI SAMPAI PAN TAK DAPAT BERTANDING DI TITWANGSA

Anonymous said...

DALAM PH SAPA YG MEMBULI DAN SAPA DIBULI. MARI KITA TANYA PAN

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails