Thursday, June 11, 2020

Kenangan Ku Bersama Mat Sabu, Dari Ibnu Hasyim.


Berita ini diangkat dari:
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com
Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Mat Sabu lupa Curi Duit Armada, Wang Risda dan Anak Menteri Pertahanan ditangkap miliki Dadah

Hari ini Mat Sabu buat hal, semalam Mahfuz buat hal berendam dalam sungai kecil (alur) macam budak tadika. dia buat lawak dengan main gitar kononnya sindir Musa Aman.

Semasa dia sindir Musa Aman dia lupa 20 bulan lalu bagaimana Shafiel Afdal diselamatkan oleh peguam kerajaan PH yang kencing manifesto. Mat Sabu pun lupa.

Mat Sabu lupa bagaimana duit tuna boleh ada di rumah pimpinan PH.

Mat Sabu juga lupa Peter Anthony berhubung pengubahan wang haram melibatkan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda).

Mat Sabu juga lupa dua eksekutif kanan di sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) kerana disyaki terbabit kegiatan rasuah.

Mereka didakwa menerima lebih RM800,000 daripada pembekal yang sedang melaksanakan kontrak untuk memasang sistem internet jalur lebar untuk agensi kerajaan, yang bernilai jutaan ringgit.

Yang ini Mat Sabu juga lupa.dan dia kena ingat balik ceramahnya di Perlis
Tok Guru Nik Abdul Aziz dan kata kalau keluar PAS boleh jadi gila.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Al-hamdulillah Mat Sabu. Apa habak? Ingat aku lagi dak? Kalau tak ingat, aku nak peringatkan.. Sewaktu hang keluaq penjara dan dibuang daerah ke Kuala Pilah dulu, aku termasuk rakan-rakan group awal menziari hang. Aku bawa buah tangan 'Tafsir Al-Azhar' satu set, ku hadiahkan kat hang, supaya hang tela'ah ketika dalam buangan.

Al-hamdulillah, aku yakin hang baca walaupun panjang. Kerana selepas 'penjara buang daerah' itu, aku jumpa sahabat kita Cikgu Ishak Surin, dia terkejut cerita pasai hang, "La ni Mat Sabu hebat! Berceramah, dah macam ustaz bawa ayat-ayat Quran," katanya.

Maaf, Mat. Sejak hang jadi Menteri Pertahanan, aku tak pernah jumpa hang lagi. Apa habaq sahabat setia hang, Bakaq Haq? Kirim salamku padanya, aku pun tak pernah jumpa dia lagi. Ooo, kirim salam aku juga pada isteri hang. 

Masih terbayang di mataku, semasa hang baru keluar penjara, hang jemput aku ke rumah keluarga hang di Pulau Pinang. Hang dan isteri hang sambut aku di muka pintu rumah kampung itu. Sambil sembang-sembang bersama-sama isteri hang yang sedang tidur manja di atas riba hang di lantai. Al-hamdulillah. 
Begitu, kenangan masa lalu. 

Ku hadiahkan lagu ini untuk pembaca-pembaca. Sila klik.. Terkenang semasa Dulu - R Azmi

Lihat sebelum ini..

1 comment:

Anonymous said...

Bang non pun kaki klentong. Kejap 129 kejap 107. Dari pemimpin sampai ke akar umbi, hidup menipu jer.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails