Friday, October 21, 2022

UK, silap sikit, letak jawatan. M'sia? Ini..

 

PM UK Liz Truss letak jawatan: Garis masa dari pelantikan hingga tinggalkan Downing Street - BERITA Mediacorp 

Komen Rakyat dalam blog ini..

10 comment:

1 Anonymous said...

Dekat UK Pm diaorang ada silap sikit dah kena letak jawatan belum lagi didakwa atau dipenjarakan...
Kat Malaysia nih yg kuat berebut nak jadi Pm & menteri adalah mereka yg bekas banduan, banduan, orang kena dakwa, dibebaskan dakwaan secara mencurigakan, yg tak didakwa disebabkan ahem ahem ahem, jugak ada yg katanya komunis, zionis, maoist, terroris tamil, dan sebagainya.,.
Apalah nak jadi dgn Malaysia nih...

Maeh kita pakat tolak setiap calon yg berlabel negatif...tak kira dari parti manapun...
Kita masukkan kepenjara semua walaun² politikus & politipigs yang berleluasa menjarah serta merobek nilai² kesusilaan masyarakat di Malaysia.

2 Anonymous said...

Sehingga hari ini presiden parti liberal berpeluk sakan dengan komunis eng guan. Jadi kuda komunis lagi. Dan komunis eng guan ada kes rasuah sementara presiden adalah banduan kes rasuah. Patutlah ngam.

Nentang rasuah tapi sendiri terpalit rasuah.

Jom sokong pas. Bersih dan bribe free.

Unnamed said...

JAHANAM MALAYSIA
1. Kita telah lalui 4 Kerajaan dalam masa kurang 5 tahun: BN, PH, PN dan PN+/BN+ (nama belum ditentukan).
2. Propaganda politik yang kuat dicanang sekarang adalah negara jahanam dalam 22 bulan PH memerintah. Katanya ekonomi merudum, pelabur lari dan rakyat sengsara.
3. Jangan kita senang lenang termakan propaganda. Oleh itu, mari kita semak fakta dan data yang ada:
Dalam 22 bulan PH memerintah dari bulan May 2018- Feb 2020, ini merupakan indikator ekonomi negara:
✅ KDNK negara NAIK pada tahun 2019 pada kadar USD365b berbanding tahun 2017 bila BN memerintah iaitu pada USD319b.
✅ KDNK PER KAPITA juga turut MENINGKAT dengan signifikan pada tahun 2019 berbanding 2018 dan 2017. Tahun 2019: RM11,414 berbanding tahun 2017: RM10,259 per kapita.
✅ RIZAB TUNAI NEGARA turut BERTAMBAH iaitu pada RM104b (2019) berbanding RM102b (2017). Ini bermakna simpanan wang tunai negara oleh BNM lebih baik di bawah PH.
✅ NILAI EKSPORT NEGARA juga MENINGKAT dua tahun berturut-turut berbanding tahun 2017. Nilai eksport negara pada tahun 2018 ialah USD 246b dan tahun 2019: USD238b, berbanding 2017: USD223b.
Ini bermakna barang buatan Malaysia dieksport lebih banyak di bawah PH.
✅ KADAR PELABURAN LANGSUNG ASING (FDI) y.o.y pada tahun 2018 ke 2019 juga MENINGKAT. Berbanding kadar FDI y.o.y 2016 ke 2017 (BN) yang menurun dengan banyak semasa tahun2 terakhir BN memerintah.
✅ KADAR INDEKS PENGGUNA (CPI) juga BERTAMBAH BAIK pada nilai 0.66 (2019) berbanding 3.39 (2017). Ini menunjukan harga barang stabil dan kuasa beli rakyat bertambah dengan signifikan ketika PH memerintah negara.
4. Ini merupakan fakta dan data yang saya ambil dari laporan World Bank dan bukan dari blog cap ayam. Bagi yang rajin boleh semak sendiri dan sahkan atau betulkan data yang diberi.
5. Data dan fakta tidak menipu tuan puan. 6 indikator di atas jelas menunjukkan ekonomi negara berada atas landasan yang betul ketika PH memerintah negara. Rakyat terjaga dan pelabur asing makin meyakini pentadbiran negara pada ketika itu.
6. Ini juga boleh dilihat dengan pelbagai pengiktirafan dalam indeks antarabangsa:
⬆️ Indeks Persepsi Rasuah, kedudukan negara adalah yang terbaik dalam masa 10 tahun iaitu pada tangga ke-51 pada tahun 2019, berbanding tangga ke-67 (2017) dan tangga ke-57 (2020).
⬆️ Ease of Doing Business tangga ke-12 (2019) berbanding tangga ke-24 (2017).
⬆️ Indeks Kebebasan Media tangga ke-123 (2019) berbanding tangga ke-144 (2017).
⬆️ Indeks Kedamaian Antarabangsa tangga ke-25 (2019) daripada tangga 35 (2017).
⬆️ Indeks Kesejahtera Antarabangsa: tangga ke- 41 (2019) berbanding tangga ke-42 (2017)
7. Kecuali Competitive Index yang turun pada tahun 2019, indeks2 antarabangsa yang lain meningkat dengan baik sepanjang 22 bulan di bawah PH.
8. Jadi saya tak paham mana datang negara jahanam ketika PH memerintah?
9. Kalau betul nak tahu jahanam ke tak negara, cuba tanyakan Kerajaan sebelumnya.
❌ Kenapa 1MDB yang dikata fitnah, namun negara masih menanggung hutangnya sebanyak RM32b? Kenapa tanah rizab Melayu hanya tinggal 12% ketika tahun 2018? Kenapa ekuiti rakyat tempatan menurun dengan banyak pada tahun 2015 berbanding tahun 1990-an? Yang meningkat ekuiti asing pula.
❌ Kenapa eksport barang buatan negara dan FDI makin menurun pada tahun2 terakhir BN memerintah 2014-2017? Yang lebih menyedihkan, kenapa sejak tahun 2015, Thailand dan Vietnam meninggalkan kita dalam banyak perkara? Dan Indonesia sekarang bila2 masa boleh potong kita.
❌ Yang paling afdal untuk ditanya, kenapa ketika BN memerintah Malaysia, dunia menggelarkan kita Kerajaan Kleptokrat terteruk dalam sejarah dunia?
13. Kalau semua ini tak menjahanamkan negara, saya tak tahu apa pula. Nampak sangat propaganda dibuat untuk menutup dosa mereka kepada negara.
Wallahu a’alam.
Salam hormat,

Unnamed said...

PENGKHIANAT
1. Dalam politik, mantranya there is no permanent friend, and there is no permanent enemy. Politics is fluid. Itu kata orang politik.
2. Dulu kita saksikan betapa berpatah arangnya UMNO dan PAS. Habis dikafirkan. Tragedi Memali, sampai bermatian. Sekarang pula boleh duduk satu Kerajaan.
3. Tun M dan DAP pun sama. Dulu musuh utama, PRU14 boleh bersatu semula. Sekarang, lain pula cerita.
4. 65 tahun Malaysia merdeka, Malaysia mengorak langkah ke politik matang. Bila demokrasi dirai, jatuh2an dalam dunia politik, itu perkara normal.
5. Dalam demokrasi yang lebih lama, seperti Britain contohnya. Jatuhkan PM berapa kali, orang dah tak bunyi. Baru2 ini, PMnya Boris Johnson jatuh hasil tindakan parti sendiri.
6. Di Jepun, 3 Perdana Menteri dalam sepenggal. Blok parti Kerajaan dan Pembangkang bergandingan. Jatuhkan lawan dan sesama kawan.
7. Cuma di Malaysia, ini pertama kali terjadi. Maka kita pun terkejut sekali. Sampai cakap pasal politik pun dah lali.
8. Semalam, PKR nyatakan pendirian lagi sekali. Akhbar salah petik kenyataan Presiden mereka. Tidak ada kerjasama dengan PN dan GTA setakat ini.
9. Namun, tak pernah keluar kenyataan PH untuk berpatah arang dengan BN. Sudah ada bunyi di kalangan pemerhati politik, PH dan BN akan berbandingan tubuh Kerajaan.
10. DAP pun pernah keluar kenyataan, gabungan DAP dan UMNO itu perkara munasabah. UMNO pun tidak balas menghentam. Hanya diam.
11. Come PRU15 ini, statistik dan jangkaan penganalisa politik, tiada suatu blok pun akan akan menang majoriti. Sama ada PH, BN atau PN. Mereka perlu buat gabungan dan pakatan untuk tubuh Kerajaan.
12. Dalam hal ini, semua blok kena pilih the lesser evil. Mungkin pada PH, BN is a lesser evil than PN sebab PN pernah khianat.
13. Saya dari mula, adalah pro Kerajaan Campuran. Kalau PH nak bergabung dengan BN nak tubuh Kerajaan, dan mereka bagi line up Menteri yang baik saya sokong. Mana baik untuk negara kita dokong.
14. Cuma satu, apa termanya? Kalau Anwar diangkat sebagai Perdana Menteri tetapi dengan syarat Kluster Mahkamah dapat lepas diri, adakah Rafizi akan berdiam diri?
15. Kalau brokernya Zahid Hamidi, adakah PH masih lagi terima, semata2 kerana nak berkuasa kembali?
16. Pada saya, kita harus belajar. Father of all pengkhianat is Kluster Mahkamah. Kita dah nampak 3 kali. Mereka sekongkol khianat mandat rakyat, khianat rakan kolisi dan khianat PM sendiri.
17. Jatuhnya Kerajaan Malaysia Baru, Kerajaan Melayu Islam dan Kerajaan Keluarga Malaysia kerana hidden hands mereka2 ini. Takkan la kita tak nampak lagi?
18. Pada saya, kalau PH bergabung dengan BN melalui Zahid Hamidi, tak gunalah PRU. Nescaya Kerajaan lepas ni juga takkan stabil. Lainlah, kalau PH tak kisah mereka terlepas lari.
19. Kalau gandingannya dengan Ismail Sabri, Tok Mat, KJ dan Johari Ghani, saya rasa kita boleh diterima lagi. Tapi kuatkah mereka melawan Zahid Hamidi?
Salam hormat,

5 Anonymous said...

Kabornya Anwar tanding kat tambun. Buat oghang peghak,, jom pakat pakat kasi tendang ini oghang. Nanti lgbt makin loghat. Rasuah makin loghat. Mabok makin loghat.

Anwor oghang luor. Pendatang. Sughuh dia balik p pauh. Oghang peghak pilih yg peghak jer. Kalau pahang ada mat kilau, peghak ada sri maharaje lela. Mesti beghani tolak syeikh aljubori kata mat sabu.

Oghang peghak pilih yg bersih jer. Anwor pernah ada kes rasuah dan salah guna kuasa. Jadi anwor bukanlah bersih sangat.

Lagi pun oghang peghak nak ke sekongkol dengan komunis dapig. Anwor ni dah jadi kude komunis dapig. Sokong anwor makna sokong komunis dapig. Getik bebenor dengor name komunis dapig.

6 Anonymous said...

Tabik pada kerajaan negeri pimpinan pas. Walaupun nampak ke kampungan tapi nampak peningkatan portfolio bawah pentadbiran pas.

Biar kurang bercakap. Prestasi setiap sektor menjadi kayu ukur. Harapkan pee hancing basah mic, tapi prestasi merudum. Hipokrit.

7 Anonymous said...

Memerangi rasuah adalah satu kemestian. Di negara cina, rasuah disudahkan dengan hukuman tembak mati.

Tetapi cara anuar memerangi rasuah bergabung dengan komunis dapig membahayakan bumiputera dan Islam.

Komunis dapig sudah dimaklumi sangat keras menentang Islam dan bumiputera. Sementara anuar dan mat sabun membuka laluan mudah buat komunis dapig memerangi Islam dan bumiputera.

Seperti bangsa jepun menjajah tanah melayu sangat lunak bicara pada mulanya. Tapi bila dapat menjajah, dijarahnya bumiputera dan Islam.

Yg anak gadis dirogol. Yg anak muda jadi buruh. Yg dibunuh ikut suka pun ramai. Lunak bertukar jadi ganas bila dapat kuasa.

Jangan lupa komunis dapig punya sifat yg sama. Dulu terima kontrak sosial, sekarang tuntut hak bumiputera. Dulu akui Islam agama resmi persekutuan, sekarang minta agama lain disebarkan kepada orang melayu. Akan datang lebih ganas lagi tuntutannya.

Jadi cara anuar dan mat sabun bergabung dengan komunis dapig adalah satu dosa besar dan pengkhianatan yg sangat berat terhadap bumiputera dan Islam. Yg besar kemungkinan kematian anuar dan mat sabun dalam keadaan maksiat terhadap agama dan bangsa.

8 Anonymous said...

Dalam komunis dapig, mereka telah diberikan gambaran yg salah oleh parti liberal dan parti kuali. Memang komunis dapig anti Islam. Tapi parti liberal dan parti kuali sangat berkesan fitnah terhadap Islam dan parti dokongan Islam. Kebencian terhadap Islam mendadak di kalangan komunis dapig.

Parti liberal dan parti kuali hanya tekankan potongan dan rejam batu sampai mati. Inilah jenis manusia yg gunakan Islam untuk lumpuhkan Islam. Ini lah parti yg dipimpin oleh melayu liberal anuar dan mat sabun.

Sambil ungkit isu rasuah yg sejagat mengharamkannya, kesempatan juga digunakan merendahkan martabat hukum Islam.

Memang yg x faham hukum Islam, macam zalim pada zahirnya. Tak payah perlekehkan para ustaz jika parti liberal sendiri x arif tentang hukum Islam. Lebih diam jika tak faham.

Jadi bahayanya presiden anuar ialah potensi meningkat lgbt, mabuk, zina, judi dsb. Ini soal peribadi. Tiada campur tangan kerajaan. Tentu jadi pilihan komunis dapig.

Jadi tanggung jawab org Islam menolak anuar dan gerombolannya. Melawan tentera merobek Islam.

9 Anonymous said...

Abam kata dia xcuri duit. Tapi rumahnya rega 12 juta. Itu belum jawat pm. Kalau jadi pm puluh kali ganda. Nak kekal jawatan lagi pulun duit. Atau istilahnya curi duit.

Beza dengan pimpinan pas. Jadi mb pun masih rumah papan. Elok lesing jer abam ni. Hipokrit. Dahlah aqidahnya liberal, hipokritnya menjadi jadi.

10 Anonymous said...

Depa dok kata tghh x pandai buat kerja. Iyer ker.

Dah lama tghh pimpin pas. Kalau x pandai buat kerja, dah lama tewas masa pemilihan. Ganti presiden lain. Tapi x berlaku.

Maknanya tghh bijak buat kerja. Lagi pun kerjanya bersih dan tidak korup. Sangat disukai ahli.

Tak da sampul untuk beli undi. Undi datang kerana ahli mahu tghh pimpin parti.

Beza ngan parti lain. Ada sampul. Ada ugut. Ada pampasan. Siapa kaya, dia ketua.

Dlm pas, ketua dipilih kerana ilmunya. Kerana akhlaqnya. Kerana contoh untuk diikut.

Tapi parti lain x macam tu. Yg terpilih kerna kaya. Terpilih kerana pandai bercakap. Kerana sampul tebal.

Dlm parti lain, ada team dlm parti. Team dlm parti tiada dlm pas. Xda team A atau team B. Tak da kem A, takda kem B.

Tiada rebut jawatan. Yg bertanding kerana dicalonkan. Bukan tawar diri jadi calon.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails