Wednesday, February 01, 2017

Suspek Pengganas Serang Masjid Bermotif Benci Islam.


REUTERS - ORANG ramai berhimpun di Montreal, Quebec kelmarin sebagai tanda sokongan kepada komuniti Islam Kanada.

OTTAWA, Kanada – Seorang pelajar universiti berketurunan Kanada-Perancis menjadi suspek tunggal insiden tembakan di sebuah masjid di Bandar Raya Quebec dan didakwa kerana melakukan pembunuhan te­rancang terhadap enam orang, kata pihak berkuasa Kanada semalam dalam kejadian yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Justin Trudeau sebagai serangan pengganas.
Dokumen mahkamah mengenal pasti lelaki bersenjata dalam serangan pada Ahad lalu itu sebagai Alexandre Bissonnette. Dia berdepan enam tuduhan membunuh dan lima dakwaan cubaan membunuh dengan menggunakan senjata terlarang.
Bissonnette, 27, muncul di mahkamah tidak lama dan di bawah kawalan ketat. Pihak pendakwa raya berkata, semua bahan bukti masih belum disiapkan. Bissonnette yang merupakan seorang pelajar di Universiti Laval akan dihadapkan ke mahkamah sekali lagi pada 21 Februari ini.
Tiada pertuduhan dibacakan, manakala Bissonnette juga tidak membuat sebarang pengakuan.
“Pendakwaan dibuat berdasarkan bukti yang diperoleh,” kata jurucakap pejabat pendakwa raya, Thomas Jacques ketika ditanya mengapa Bissonnette tidak didakwa kerama melakukan keganasan.
Antara enam lelaki yang terbunuh dalam insiden itu termasuk seorang ahli farmasi, seorang profesor universiti dan seorang akauntan, demikian menurut polis Kanada.
Polis enggan menjelaskan motif serangan itu yang berlaku di Pusat Kebudayaan Islam Quebec atau dikenali sebagai Masjid Besar Quebec.
“Pihak berkuasa menganggap kes ini terpencil,” kata sumber tempatan.
Di Washington, pakar-pakar keselamatan Amerika Syarikat bagaimanapun menyifatkan serangan oleh lelaki bersenjata itu bermotifkan kebencian terhadap orang Islam.
Terdahulu, Trudeau melabel tragedi di Quebec sebagai serangan pengganas
“Tidak silap lagi, ini merupakan serangan pengganas,” katanya di Ottawa kelmarin.
Kanada mempunyai seramai satu juta penduduk beragama Islam. – Reuters

4 comments:

Anonymous said...

Www.ismaweb.net/2015/09/kata-pedang-bukti-bukti-dap-anti-islam-semakin-viral/

KATA PEDANG: Bukti-bukti DAP anti-Islam semakin viral

APABILA parti rasis dan cauvinis DAP mengancam akan menyaman Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), beberapa bukti DAP menentang Islam sebagai tanda sokongan kepada JAIP menjadi semakin viral. Antara bukti-bukti yang diperkatakan:

Bukti 1: Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2: Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

BACA: Khutbah Aidiladha: Kita tak akan mohon maaf daripada DAP, kata Mufti Pahang

Bukti 3: Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4: DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5: Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6: DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7: DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8: DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9: DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10: Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

kiedentech said...

RUU 355 bukan hudud, ia adalah ciptaan PAS demi kelangsungan politik PAS, jadi membantah RUU 355 ciptaan PAS membuktikan anda masih lagi islam

Unknown said...

Boleh tak sapa2 tolong habaq bg clear sat awat raja2 melayu yg kata dok jaga agama Islam ni tak panggil orang2 kapiaq yg dok buat lecey kat Agama Islam pi mengadap?

Tak berapa nak paham.

IrWrWs said...

Setuju masih lagi Islam yg jadi barua dap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails