Sunday, July 25, 2021

Lebih 58,000 peneroka FELDA setuju tawaran lupus hutang

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed memberi ucapan ketika menghadiri pertemuan bersama wakil peneroka sempena lawatan kerja beliau di Felda Bersia hari ini. - Foto BERNAMA
Gambar fail, pekerja ladang mengumpulkan buah kelapa sawit di tempat pengumpulan sebelum diangkut untuk dibawa ke kilang pemprosesan berhampiran di Felda Pasoh 4. - Foto BERNAMA

GERIK: Seramai 58,481 daripada 95,236 peneroka FELDA di seluruh negara, yang masih mempunyai hutang dengan lembaga itu, sudah menyatakan persetujuan terhadap cadangan pelupusan sebahagian pinjaman berjumlah RM8.3 bilion.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata daripada jumlah itu, 56,355 peneroka sudah menandatangani perjanjian terbabit.

Beliau berkata, isu logistik membabitkan peneroka generasi kedua dan ketiga yang kini berada di luar tanah rancangan, selain kurang kefahaman dan penjelasan dikenal pasti punca kira-kira 39 peratus peneroka yang masih berhutang belum menyatakan persetujuan.

"Bagi tanah rancangan FELDA yang penubuhannya sudah lama, boleh dikatakan separuh daripada peneroka asal sudah meninggal dunia lalu diwariskan kepada generasi kedua dan ketiga. Namun ramai dalam kalangan mereka sekarang berada di kawasan lain, justeru menyukarkan proses libat urus.

"Pandemik COVID-19 juga mengekang daripada perjalanan libat urus memberi pencerahan dan penjelasan terperinci kepada peneroka terhadap isu yang dibangkitkan apabila timbul keraguan dan spekulasi yang berpunca apabila tidak benar-benar memahami syarat perjanjian," katanya dalam sidang media sempena lawatan kerjanya di FELDA Bersia, di sini, hari ini.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Temengor, Salbiah Mohamed dan Ketua Peneroka FELDA Kebangsaan, Sulong Jamil Mohamed Shariff.

Mustapa berkata, kerajaan memberi jaminan bahawa tidak akan berlaku isu pengambilalihan tanah peneroka susulan persetujuan mereka menanda tangani Perjanjian Pelarasan Pinjaman Secara Bersyarat terbabit, sebaliknya hanya membabitkan pengambilalihan pengurusan yang akan diambil alih oleh kerajaan.

Beliau berkata, timbul beberapa isu berikutan pelarasan pinjaman terbabit khususnya membabitkan permintaan peneroka yang konsisten melunaskan pinjaman setiap bulan agar diberikan lebih insentif.

"Bagi peminjam yang konsisten membayar setiap bulan, mereka berpendapat mereka harus diberi pengiktirafan yang lebih, berbanding peminjam yang tidak setia (culas) melunaskan hutang," katanya.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan kerajaan bersetuju melupuskan sebahagian pinjaman peneroka FELDA secara bersyarat berjumlah RM8.3 bilion sebagai inisiatif penjanaan semula lembaga itu.

Sementara dalam perkembangan lain, Mustapha yang juga anggota Parlimen Jeli berkata, FELDA turut memantau perkembangan terkini berkaitan COVID-19 melalui pembukaan 142 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang sudah dibuka daripada keseluruhan 317 tanah rancangan seluruh negara.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Nasib baik PH cuma perintah 22 bulan, kalau tidak habis sawit ditebang ganti buluh.. otak terlampau tak cerdik...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails