Sunday, August 24, 2014

Pil Baik Unt Botak, Tapi Ubah Lelaki Jadi Wanita.

(Wiki commons)
ANTARA rawatan yang paling mendapat sambutan di seluruh dunia bagi mengawal masalah keguguran ialah pengambilan pil Propecia oleh lelaki. Ia berfungsi dengan menukarkan hormon testosteron kepada dihidrotestosteron sekali gus menggalakkan pertumbuhan rambut normal.ccukup mujarab.

Bagaimanapun, pengambilan pil itu secara berterusan dikatakan memberikan kesan sampingan yang mengejutkan. Baru-baru ini, seorang jurutera perisian komputer dari Tampa, Florida, Amerika Syarikat (AS), William McKee, 38, mendakwa dia mengalami perubahan fizikal yang mendadak selepas sembilan bulan mengambil pil itu. Menurut McKee, antara perubahan fizikal itu termasuklah penambahan ukur lilit pinggul serta dada.

“Saya dapat merasakan perubahan yang berlaku pada diri saya sejak mengambil preskripsi itu. Walaupun saya telah berhenti mengambilnya, kesan pil itu masih ada sehingga ke hari ini.
“Menurut doktor, pil Propecia mampu merendahkan kadar hormon testosteron sekali gus menyebabkan ciri kelakian saya hilang sedikit demi sedikit,” kata McKee dalam satu temu bual.

McKee yang mempunyai seorang anak lelaki hasil perkongsian hidup bersama bekas isterinya menjelaskan, dia berazam untuk meneruskan proses transisi itu dan seterus berubah menjadi wanita sepenuhnya.

Lain pula kisahnya dengan seorang lagi lelaki AS, Kevin Malley, 31. Atas nasihat doktor, dia mengambil pil tersebut selama lebih kurang lima bulan. Akibatnya keinginan seksnya semakin menurun dan dalam masa yang sama, saiz alat kelaminnya terus mengecut.

Seks Lelaki Mengecut

“Saya hanya mahu pengeluar ubat itu sedar bahawa ubat itu mampu merosakkan hidup pengguna di seluruh dunia. Saya ialah salah seorang daripada mereka,” katanya.

Menurut Pakar Perbidanan, Sakit Puan dan Kesuburan Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr. Eeson Sinthamoney, pengguna di negara ini seharusnya tidak mengambil Propecia dalam dos yang berlebihan. Ini kerana wujud elemen antiandrogen dalam ubat itu yang boleh menjejaskan kesihatan serta kesuburan kaum lelaki.

“Ciri kelelakian setiap individu bergantung pada jumlah hormon androgen yang ada padanya. Jenis hormon androgen utama bagi kaum lelaki dikenali sebagai hormon testosteron.
“Masalah keguguran rambut yang dialami oleh kaum lelaki pula sangat berkait rapat dengan penghasilan hormon androgen yang terlalu tinggi di dalam tubuh.
“Jadi, apabila hormon androgen meningkat, kadar pertumbuhan rambut pula akan semakin berkurangan,” jelas Eeson mengenai sebab berlakunya masalah keguguran rambut dalam kalangan lelaki.

Mengulas lanjut mengenai kesan positif Propecia, Eeson berkata, apabila pesakit mengambil pil itu, kandungan antiandrogen yang ada di dalamnya mampu menyeimbangkan hormon androgen sekali gus memulihkan masalah keguguran rambut.

“Kerana itu pesakit disarankan supaya mengambil pil Propecia dengan dos dan mengikut kadar masa yang telah ditetapkan,” katanya.

Eeson menambah, apabila seseorang pesakit itu mengamalkan pengambilan pil ini secara berterusan ataupun mengambilnya secara berlebihan, tahap kesuburannya pasti akan terjejas, penghasilan sperma berkurangan manakala ciri kewanitaan mula kelihatan.

“Secara logiknya, apabila hormon yang membawa ciri kelelakian berkurangan di dalam tubuh, maka kecenderungan seksual dan keadaan fizikal turut berubah.
“Justeru, sebelum bercadang untuk mencuba sebarang jenis ubat-ubatan, individu yang mengalami masalah rambut gugur perlu mendapatkan nasihat pakar terlebih dahulu,” jelas Eeson. (Kosmo)

Tambahan: Indo-Community 

Dokter Di India Merubah Anak Perempuan Menjadi Anak Laki-laki

Dia terlahir sebagai seorang perempuan di India, seperti diketahui beberapa orang tua membayar Rp. 24.480.800,00 ke atas untuk mengubah anak-anak perempuan mereka ke anak laki-laki dengan menggunakan sebuah prosedur yang disebut genitoplasty.


Menurut pemerintah Madhya Pradesh, sampai 300 gadis muda pembedahan diubah menjadi anak laki-laki, mungkin karena khawatir seperti biaya pernikahan dan mas kawin. Mereka melawan praktek, yang meliputi perempuan dan anak-anak juru kampanye hak-hak seperti Ranjana Kumari dari Pusat Penelitian Sosial menyebutnya "kegilaan sosial."

"Angka yang semakin buruk," katanya. "Pada tahun 2001 ada 886 anak perempuan lahir untuk setiap 1.000 anak laki-laki di Delhi. Hari ini hanya ada 866. Semakin terdidik dan kaya Anda, semakin ada pembunuhan terhadap anak perempuan. Orang tidak ingin berbagi harta mereka atau berinvestasi dalam pendidikan anak perempuan atau membayar mas kawin. Ini adalah kelas menengah serakah berjalan setelah uang. Ini hanya begitu mengejutkan dan langsung pelanggaran hak-hak anak. "

Selama penyelidikan, dokter dituduh melakukan operasi mengklaim bahwa itu sedang dilakukan untuk "benar" anak-anak yang lahir dengan karakteristik dari kedua laki-laki dan perempuan. Mereka berbicara menentang praktek ini membuat klaim bahwa ini hanya tipu muslihat, atau kasus misidentifying kondisi, dalam rangka untuk mendapatkan anak laki-laki dalam rumah tangga.

Ranjana Kumari terus menjelaskan makna spiritual memiliki seorang wanita dalam rumah tangga, tetapi juga menunjukkan bahwa perempuan harus didukung finansial dan dengan pekerjaan mereka sendiri. Bijaksana kata-kata memang. (weirdasianews.com)
 (IH)

1 comment:

Anonymous said...

semua lelaki akan mengalami kebotakan atau pun beruban.. Nasib tak baik keduaduanya.Ini untuk menyedarkan kepada kita bahawa kita dah tua dan menghampiri mati. Sedarlah....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails