Saturday, September 25, 2021

Pulau Batu Putih, Tun sedekah pada S'pura.. ini bukti?

 

Pulau Batu Putih Malaysia Punya Tapi Singapura Nak Tambak?

Komen Rakyat dalam blog ini

1 comment:

Anonymous said...

PM ke-7, k'jaan Malaysia kena saman isu kedaulatan Pulau Batu Puteh.

Isu Pulau Batu Putih Tun sedekah pada Singapura. Bahana bila bersekongkol dengan DAP@barua Lee Kwan Yew dan Pakatan Harapan.

Abang besar DAP adalah PAP di Singapura. Bila jadi bahan bangangan DAP bermakna pemimpin Melayu ini otomatis jadi barua Lee Kwan Yew@DAP

Warganegara Malaysia Mohd Hatta Sanuri memfailkan tuntutan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Mei, dengan menyenaraikan perdana menteri (yang tidak bernama) dan kerajaan Malaysia masing-masing sebagai defendan pertama dan kedua.

Pada akhir Mei 2018, selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU14), kerajaan PH pimpinan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad ketika itu menarik balik permohonan semakan terhadap keputusan ICJ, yang merupakan mahkamah tertinggi PBB.

Kerajaan Singapura dilaporkan "gembira" apabila Malaysia telah memberitahu ICJ pada 28 Mei tahun itu pihaknya akan menarik balik permohonan semakan itu.

Sebelum ini dilaporkan, Mohamed Apandi yang menjadi Peguam Negara dari 2015 hingga 2018, diarahkan bercuti beberapa hari selepas pentadbiran negara bertukar susulan keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang memihak Pakatan Harapan pada 9 Mei 2018.

"Masa itu saya diarah bercuti sebagai Peguam Negara," katanya kepada BH.

Pulau itu sudah hilang untuk selama -lamanya, pengkhianatan Tun Mahathir. Dia yang buat keputusan untuk menarik balik kes beberapa hari sebelum tarikh bicara di Mahkamah Antarabangsa (ICJ).

Semakan dari difailkan berdasarkan penemuan baharu Malaysia melalui tiga dokumen penting, menunjukkan bahawa pegawai tertinggi Singapura, tidak pernah menganggap ia memperoleh kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh daripada Johor.

Dua daripada dokumen itu yang hanya boleh diakses kepada awam selepas ICJ memberikan penghakimannya, juga menunjukkan pegawai Tentera Laut British mengakui perairan di pulau terbabit adalah milik Johor.

Sementara itu, Malaysia juga mendakwa peta operasi tentera laut menunjukkan sempadan wilayah Singapura tidak termasuk Pulau Batu Puteh atau dikenali sebagai Pedra Branca.

Menurut salinan writ saman yang dilihat oleh Malaysiakini, plaintif Hatta, 45, berkata tuntutan yang difailkan di mahkamah itu untuk dirinya sendiri dan 32 juta warganegara Malaysia yang lain.

Menurutnya, semua rakyat Malaysia menerima akibat tindakan secara sepihak daripada defendan menarik balik permohonan semakan ICJ tanpa terlebih dahulu membentangkan dan membincangkannya di parlimen.

Sayang seribu kali sayang. Pulau itu begitu strategik dan kita hilang pulau itu begitu sahaja. Celaka sungguh si barua Lee Kwan Yew@ DAP ini. Rakyat tidak dapat maafkan atas pengkhianatan nya.

#makinnakmatiperangaimacamcibai

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails