Friday, September 24, 2021

Kalau Guan Eng perasuah DAP akan bungkus?

 

Kontraktor projek terowong jumpa Guan Eng beberapa kali di pejabat KM

KUALA LUMPUR: Bekas setiausaha sulit Lim Guan Eng hari ini memberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa kurang daripada lima perjumpaan telah diadakan di antara bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu dan pemilik syarikat Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd (CZBUCG), Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli.

Farida Hani Yacob, 47, yang bertugas sebagai Setiausaha Sulit Lim bermula 2009 sehingga 2018 berkata, pertemuan Lim dan Zarul Ahmad melibatkan projek terowong dasar laut di negeri itu sering diadakan di Pejabat Ketua Menteri di Bangunan Komtar.

“Saya mula mengenali Zarul Ahmad sebagai pemilik CZBUCG sejak media mula melaporkan tentang projek terowong di Pulau Pinang,” kata saksi itu ketika membacakan pernyataan saksinya pada perbicaraan kes rasuah bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang berdepan empat pertuduhan membabitkan pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di negeri itu bernilai RM6.3 bilion.

Berhubung dengan susunan proses perjumpaan dan temu janji Zarul Ahmad dengan Lim, saksi pendakwaan keenam itu berkata Zarul Ahmad akan menghubunginya bagi mendapatkan tarikh berkenaan.

“Saya akan mendapatkan persetujuan Ketua Menteri (Lim) terlebih dahulu dan akan memaklumkan semula kepada Zarul Ahmad mengenai butir-butir temu janji. Seingat saya, pertemuan yang saya susun melibatkan temu janji antara Lim dan Zarul Ahmad adalah kurang daripada lima kali,” katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Farida Hani juga berkata beliau tidak pernah hadir bersama ketika perjumpaan di antara Lim dan Zarul Ahmad dan tidak tahu apa yang dibincangkan dalam pertemuan itu.

“Saya juga tidak pasti sama ada Zarul Ahmad pernah membawa apa-apa bungkusan, sampul surat atau kotak bersamanya ketika berjumpa Lim. Sekiranya Zarul Ahmad datang ke pejabat Ketua Menteri, beliau akan terus ke bilik mesyuarat atau bilik VIP tanpa melalui bilik saya,” kata saksi itu.

Sementara itu, Pengurus Besar WCT Construction Sdn Bhd, Ooi Bok Thian, 49, berkata walaupun syarikatnya mempunyai pengalaman dalam projek pembinaan terowong dasar laut, namun markah penilaian teknikal dan kewangan yang syarikatnya peroleh bagi projek berkenaan hanyalah sebanyak 59 markah.

Sebaliknya, Ooi berkata syarikat CZBUCG mendapat markah tertinggi sebanyak 93 bagi keseluruhan penilaian teknikal dan kewangan bagi projek pembinaan jalan utama dan terowong dasar laut di Pulau Pinang.

“Markah kedua tertinggi adalah China State Construction Engineering Corporation Ltd & VST Cemerlang Sdn Bhd iaitu sebanyak 77,” katanya.

Saksi pendakwaan ketujuh itu berkata WCT telah menjalankan usaha sama dengan Daewoo Joint Ventures kerana syarikat itu terbabit dalam projek mega pembinaan terowong dasar laut di Korea Selatan.

Mengikut pertuduhan pindaan pertama, Lim, didakwa menggunakan kedudukan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menerima wang rasuah RM3.3 juta sebagai tindakan membantu syarikat milik Zarul Ahmad mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702.

Lim dituduh melakukan kesalahan tersebut di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Tingkat 28, Komtar, George Town, antara Januari 2011 dan Ogos 2017.

Dalam pertuduhan pindaan kedua, Lim didakwa meminta suapan daripada Zarul Ahmad sebanyak 10 peratus daripada keuntungan yang akan diperoleh oleh syarikat itu sebagai penghargaan mendapatkan projek tersebut.

Kesalahan itu didakwa dilakukan berhampiran The Garden Hotels, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, Kuala Lumpur, pada Mac 2011.

Lim yang juga Setiausaha Agung DAP, turut berdepan dengan dua tuduhan menyebabkan dua plot tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Pejabat Tanah dan Galian Pulau Pinang, Tingkat 21, Komtar pada 17 Feb 2015 dan 22 Mac 2017.

Perbicaraan di hadapan Hakim Azura Alwi bersambung esok. – BERNAMA

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kalau terbukti Guan Eng diserlahkan sebagai perasuah, adakah parti DAP akan bungkus? Kekuatan DAP ada pada setiausahanya.. Dan sekarang pun DAP sudah tercalar dan pengaruhnya sudah mulai merosot menjunam.. Pembela-pembela anti rasuah yang ramai sebelumnya  sudah tiada. 

Lebel rasuah sudah lekat pada pimpian tertinggi DAP. Kebas dari sebesar kes terowong hingga sekecilnya lot banglo? PRU 15 mendatang akan membuktinya..

Peluang jadi usahawan ternak siput..

2 comments:

Anonymous said...

Politik hipokrasi Singapura jadi contoh dan ikutan pembangkang di Malaysia.

Pada walaun dan barua yang berkiblatkan parti DAP@PAP di Singapura. Bukti artikel di link di bawah ini menunjukkan betapa kronik nya amalan nepotisma dan kroni keluarga Lee Kwan Yew dalam politik Singapura.

Meritokrasi bodoh Lee Kwan Yew lah yang walaun kat sini terkinja kinja bodoh meng agong agongkan politik Singapura..Puii..!!

Yg pelik ada Melayu ultra pun boleh berubah jadi barua DAP@PAP Lee Kwan Yew di Malaysia.

Link kat bawah ni hahh..!! siap dengan charta hubungkait dan gambar gambar hubungan keluarga Lee Kwan Yew sesama sendiri untuk menguasai Singapura mengunakan neraca nepotisma dan kroni.

Yang peliknya walaun di Malaysia pun turut terkinja kinja kagum dengan politik Singapura... punya bodohh puiiii..!!

https://jesscscott.wordpress.com/2015/08/30/royal-bloodline/

Bukti dan fakta di bawah ini juga menunjukkan betapa kronik double standard PM Lee Hsien Loong ingin membayar dirinya dan menterinya beberapa kali lebih banyak daripada apa yang mereka perlukan untuk kos sara hidup di Singapura, sementara mahu rakyat Singapura mengurangkan perbelanjaan mereka.

Politik Hipokrasi adalah Kekuatan Nepotisme di Singapura.

Link kat bawah ni haahh sial..! Ada charta dan gambar hubung kait sesama keluarga Lee Kwan Yew.

https://jesscscott.wordpress.com/2015/08/31/siblings/

Orang bodoh saja menyatakan Singapura amalkan meritokrasi... Pada bangsa Melayu dan India warga Singapura fikir fikirkan lah. Politik persepsi yg menghayalkan barua dan walaun di negara ini selama ini.

Bukak biji mata kelian besar besar dan saksikan link kat bawan ini jadi saksi betapa kronik hipokritnya politik Lee Kwan Yew abang besar DAP itu..!!

https://jesscscott.wordpress.com/tag/family-tree/

Orang bodoh saja yang berkiblatkan pada politik Singapura. Lupakan Singapura tinggalkan Singapura... duri dalam daging bila berbaik dengan Singapura.

Lihat lah fakta di atas bagaimana rangkaian keluarga Lee Kwan Yew menguasai Singapura.

Pada barua dan walaun sekelian bukak biji mata lebar lebar dan buka segala bijik buah tubuh badan tuan puan sekelian kamu boleh mengukur dan nilaikan sendiri apakah struktur politik pemerintahan Singapura berdasarkan meritokrasi atau nepotisme / klan dan kekeluargaan...!?

Masa Malaysia eratkan hubungan budaya dan ekonomi antara bangsa serumpun Malaysia Indonesia lebih menguntungkan kedua bangsa serumpun.

Tinggalkan Singapura keseorangan pedulikan dan lupakan Singapura mari pereratkan lagi hubungan Malaysia dan Indonesia saudara serumpun kita.

#jahanamSingapura

Anonymous said...

Apa nak dihairankan. Ketua pan pun sorang dropout. Abam pulak gd sastera. Sama2 bingai w/pun abam student malay college. Jadi bingai sebab tak ikut Islam tapi bawa liberal. Mana mungkin Islam kat msia akan ikut abam yg bawa faham liberal dan tolak ruu355. Dap tolak ruu355 sebab depa nak promote kristian dan liberal. Kan serupa vision pkr dan dap. Dap nak buang istilah bumiputera, dan abam pula kata malaysia bukan milik org melayu, tapi milik cina dan india. Jadi reformasi abam ialah menggugurkan hak bumiputera dan menggiatkan kebebasan mutlak individu. Itu sebab pkr, pan dan dap boleh bersama. Pas pula keluar kerana tak sanggup gadai diri jadi kaldai dap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails