Tuesday, September 21, 2021

Pemburuan 8 bulan Sajat/kosmetik berakhir.

 

Sajat dilapor cari suaka di Australia

BANGKOK – Pemburuan lapan bulan terhadap Usahawan kosmetik kontroversi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau Sajat  kini berakhir, lapor portal berita Coconuts KL hari ini.

Transgender berusia 36 tahun itu ditahan pihak berkuasa imigresen Thailand di kondominiumnya pada 8 September lalu, beberapa bulan selepas pihak berkuasa Malaysia menuduhnya berpakaian seperti wanita di sebuah sekolah agama tiga tahun lalu, lantas melancarkan operasi memburunya.

Sajat dilaporkan didakwa atas kesalahan berkaitan undang-undang imigresen di Thailand dan kemudian dibebaskan dengan ikat jamin AS$2,000 (RM8,385) .

Dia telah mendaftar dengan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) setelah pasportnya ‘dibatalkan’ dan meminta suaka di Australia, demikian menurut laporan itu.

Sajat diperintahkan untuk hadir ke pejabat imigresen Thailand setiap dua minggu, tambahnya.

UNHCR dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Australia tidak menjawab pertanyaan laman berita Coconuts pada waktu penerbitan artikel ini hari ini. Akaun media sosial peribadi Sajat juga tidak boleh diakses oleh umum.

Jurucakap Polis Imigresen di Thailand, Mejar Jeneral Achayon Krathong enggan mengulas mengenai kes tersebut apabila dihubungi Coconuts. Achayon sebaliknya berkata, beliau perlu memeriksa dengan pasukannya terlebih dahulu mengenai laporan tersebut.

Sajat dilaporkan memberitahu pihak berkuasa Thailand bahawa dia menerima ugutan bunuh selepas mengumumkan hasratnya untuk keluar daripada agama Islam. Dia juga menyatakan sedang diburu oleh 122 pegawai daripada pihak berkuasa agama Islam Selangor.

Terdahulu, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada 23 Februari lalu mengeluarkan waran tangkap terhadap Nur Sajat kerana gagal hadir pada prosiding kes berpakaian wanita tiga tahun lalu.

Waran tangkap itu dikeluarkan oleh Hakim Syarie, Mohammad Khalid Shaee @ Shaii. – K! ONLINE


Perhatian:

Sebenarnya, masalah-masalah begini adalah masalah umat manusia sedunia. Maka elok kita paparkan dan 'islah', terutama di kalangan negara umat Islam yang sepatutnya tidak terbatas hanya dalam kelompok dan sempadan negara mereka sahaja. Kerana Islam adalah mendunia..

Rentas Mendunia.

2 comments:

Anonymous said...

ok jugak lah tuhhh sajat 8 bulan lesap dijumpai dan lesap kembali..

Jho Low Nik Faisal Dato Kenny trus lesap... lesap dan truss lesap..

Kertas siasatan Zety yg hampir siap pun macam lesap jugak kott..!!

Justo pulak lesap betul betul depan lubang hidung Tun..

Puuuiiiii...!!!

Anonymous said...

Kalau tak nak bertaubat dan sentiasa ngaku betui, dia akan usaha utk cabut lari. Ngaku salah tidak sama sekali. Lari ke negara bukan Islam pun rela.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails