Sunday, August 12, 2018

Hutang PTPTN Hampir Menyamai Kerugian 1MDB. -PM
Hutang peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hampir sama banyak dengan kerugian yang dialami 1MDB, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
“Itulah jumlah wang yang belum dibayar kepada kerajaan atas apa yang dibelanjakannya untuk memberi pendidikan yang baik dan seterusnya peluang kerja dan pendapatan yang lebih cerah,” kata beliau, dipetik laporan The Star.
1MDB menimbunkan hutang sebanyak RM42 bilion sebelum pentadbiran terdahulu cuba untuk mengawal kerugiannya pada 2015.
Walaupun pentadbiran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mendakwa proses rasionalisasi hutang 1MDB sudah dibuat, kerajaan Pakatan Harapan (PH) mendedahkan hutang 1MDB dibayar kerajaan persekutuan secara senyap.
Manakala itu, menangguhkan pembayaran balik hutang PTPTN bagi peminjam yang berpendapatan di bawah RM4,000 sebulan merupakan salah satu daripada janji manifesto PH.
Bagaimanapun, dasar ini belum dilaksanakan kerana pentadbiran HARAPAN masih mencari kaedah bagi menunaikan janji ini. (Wowberita)

10 comments:

Anonymous said...

Komen Ibnu Hasyim:

Anonymous said...

Ana puas hati😁

Anonymous said...

Macam berpakat jer...... he he

Anonymous said...

Anak tak tahu...ana tak tahu...ana tak tahu...mungkin itu suara tun M, gambar Tun M tapi orang lain, nanti ana minta CIA siasat!

Anonymous said...

Adekah Pas tahu 1 mdb kerugian berbilion2 ringgit kerana dirompak oleh sahabat sedondon lobai hadi?...

Anonymous said...

Ape pendirian lobai hadi dan lobai2 pas dengan kejayaan malaysia merampas kapal mewah milik jho lo equanimity?

Adekah lobai hadi sokong tun madey nak rampas kapalterbang jho lo?...

Setakat ini tiada komen fari lobai2...

Adekah lobai hadi dan lobai 2 pas takut kpd jho lo kerana telah menerima lebih 100 juta wang dari cina kapir jho lo melalui najib ....wang 1 mdb yg dirompak oleh cina kapir jho lo bersama najib..

Anonymous said...

HA mana tahu jet tu apa benda. Yg dia tahu ceramah pasal gua ,gua ,gua

Anonymous said...

Contoh2 muwazanah PAS yg tidak Islamik dan menyamai sebiji parti2 politik yg tak letak nama Islam spt BN, UMNO, DAP, PH

1. Kerajaan PAS Kelantan menindas dan menidakkan hak2 tuntutan orang Asli Bumi Gua Musang. Malah turut dikuat kuasa kan dgn tindakan zalim dan tanpa kasihan bekas.

Sebab muwazanah yalah komersil pendapatan hasil pembalakan dan galian kpd Negeri dan mempertahankan permit2 balak dan galian kpd kroni2, ahli2 politik dan Sykt2 Sub yg di jual permit2. Dgr khabar, El-Presideng pun tumpang sekaki?

2. Membenarkan pakaian bikini kpd pelancong2 bukan Islam dan tidak mengenakan garis panduan pakaian sopan.

Sebab muwazanah yalah komersil, tak nak hilang kemasukan pelancong2 luar, hasil industri pelancongan kpd Negeri dan dasar populist kpd pengundi2 yg terlibat dlm industri pelancongan. Dasar terbuka dan sekular ini juga akan membawa masuk pelancong 2 luar yg tebal poket utk belanja diNegeri Terengganu tapi bawa gejala2 LGBT, pengamal seks bebas, peminum arak, pengamal dadah, kaki2 judi semua pelancong2 mewah setaraf pengunjung Phuket, Patpong dll

3. Atas dasar muwazanah Kerajaan PAS diatas cukup bagi Kerajaan PH menjawab sebarang desakan ahli2 PAS dlm sebarang isu.

Ikut saja dasar Muwazanah PAS yg membenarkan pilih mudharat ringan spt keperluan komersil dan kesinambungan entiti.

4. Malah dlm isu royalti minyak Terengganu dan Kelantan, Kerajaan PH patut memilih muwazanah yakni mudharat paling ringan dgn menyalurkan terus kpd rakyat2 Negeri Terengganu dan Kelantan terutama Org2 Asli yang ditindas Kerajaan Negeri Islam itu. Menyalur kpd Kerajaan Negeri yalah mudharat berat kerana PAS bersengkongkol dgn UMNO dan akan gunakan peruntukan utk program2 membela Klepto dan agenda munafik assabiyah agama, bangsa dan raja yg dijaja Klepto sbg cover jenayah merompak dan membebankan Negara dan rakyat semua.

Anonymous said...

Dah tak perlu layan dah, komen-komen puak anti Islam dan PAS,
komen bodoh ta ada isi. Melalak, meroyan, macam gila talak!

ha ha ha

Anonymous said...

Pandangan sgt jelas dan terang,kita patut raikan kejayaan yg cemerlang ini,adakah lobai yg betul ejaan lebai satu gelaran org2 mulia yg msih dipermainkan oleh bapok penipu,org lain yg salah tp pihak lain yg dipersalahkan,knp pula guru di najib tdk ikut sama dipersalahkan padahal guru Najib bukannya tak tahu sikap Najib,tp tetap disokong untuk jd pm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails