Saturday, July 21, 2018

7 Sifat Cina M'sia, Melayu Kena Jaga -Ye Lin-Sheng

Hasil carian imej untuk Ye Lin-Sheng


Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. 

Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

1. Pengiktirafan orang cina:

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. 

Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

2. Keangkuhan orang cina:

"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. 

Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

3. Perkauman orang cina:

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. 

Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

4. Penghinaan orang cina:

"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’. 

Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘ketuanan orang putih’ kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

5. Sikap negatif orang cina:

"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga. 

Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

6. Isu Tuan Rumah:

"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta. 

Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

7. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:
"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula. 

Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. 

Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

MR : Sebenar orang Cina di Malaysia tak ada masalah, yang masalahnya DAP menanam sikap perkauaman tebal secara tersembunyi dan suatu matlamat menguasai Malaysia demi anak cucu mereka.. itulah titik orang Cina buka Islam menaruh curiga kepada Melayu Islam yang benar-benar nak mendekati agamanya.... 
MINDARAKYAT

Lihat sebelum ini..

3 comments:

Anonymous said...

ada betulnya artikel ini. sifat berhati2 dn perhati penting bkn mencipta permusuhan.

yg penting melayu perlu upgrade dlm semua aspek. melayu yg mudah dibeli mesti diturunkn.

sy melihat ada benarnya kerana mat klepet adalh contoh melayu yg wajib disingkirkn... alhamdulillah telah berjaya.

sebb dibelakangkn adalah dalang cina gemuk yg telah mnyebabkn negara ini berhutang dn hampir tergadai pd kuasa besar china.

klu itu berlaku ia adalah lbh drastik dpd ancaman dalaman.

ancaman dlman lbh mudah ditangani. kita xharap org puji kita tp klu mereka pndang rendah tu ada asas maka kita perlu baiki.

kerana itu rasuah mnjadi agenda utama ph. sbb yg mudah dirasuah adalah pemimpin dn org melayu. yg beri rasuah mereka itu. hubungan tk sihat ini mesti dimusnahkn segera.

dan seterusnya kita tanganilah setiap isu satu persatu. tp ingat jgn melampaui batas hukum negara dn agama.

kerana melampaui hukum negara akn terima hukuman dunia. klu melampaui batas agama maka Tuhan akn berlepas tgn. kejayaan yg didambakn..bencana pula akhirnya.

buktikn dn usaha supaya kita hebat. cari seorg melayu islam yg sehebat tommy misalnya. klu tidak..maka tnpa dihina sesiapa pun kita kena akui memang kita masih dibawah.

nasib baik ada institusi raja2 dn atm yg dibawah raja2.

wallahualam

Anonymous said...

ralat..pembetulan tulisan di atas

MEMERANGI rasuah mnjadi agenda utama ph

Anonymous said...

Tapi sebahagian cina jadi berani atau naik tocang ni adalah disebabkn kebodohan melayu jugak. Beri kepercayaan pada penyangak murahan yg boleh dibeli selama 60 tahun. Sekarang penyangak2 kelas bawahan dah kelam kabut nak cari sarang baru kat ppbm sbb acuan sama which is perkara yg dirisaukan dap. Rasa2nya ingat dap suka ke kalau umno tu terkubur? Jwpnya 110% tidak. Sbb umno itulah sebenarnya 'sumber rezki' dap. Bila umno yg revamp tapi dgn muka2 penyangak yg sama maka kestabilan dap tetap terjamin. Sbb melayu akan berterusan keliru dan berterusanlah pecah...dimana yg jahil akan terus dgn umno dan yg bijak sikit pulak akan terus ditipu dgn istilah konon moden professional ego dan terbuka sbb meletakkan kepentingan ekonomi nombor satu dan agama nombor 2 atau 3. Hakikatnya tdk bijak manapun. Manakala yg akademiknya sederhana/bagus namun disertai rational, berprinsip dan meletakkan agama sbg kepentingan nombor satu pula akan pergi kpd pas. Malangnya peratusan jumlah mereka ni agak sedikit. Maksudnya cina menguasai malaysia ni mmg inevitable di sbbkn perpecahan. Sementara orang cina pula ditipu dgn permainan politik sebahagian cina2 licik yg sebenarnya sedang bermain dgn 'timing bomb'. Dengan kata lain orang Melayu dan Cina di Malaysia kedua duanya sedang ditipu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails