Saturday, August 09, 2014

Gencatan Berakhir, Serang Menyerang Kembali Di Gaza.


Israel menyerang tebing Gaza dengan peluru berpandu dan meriam buat pertama kalinya dalam masa tiga hari, lapor agensi berita Aljazeera. Pada masa sama, pejuang Palestin melancarkan serangan demi serangan roket ke arah Israel.

Serangan tersebut berlaku beberapa jam selepas gencatan senjata selama tiga hari berakhir. Satu serangan udara Israel dilaporkan membunuh seorang kanak-kanak berusia 10 tahun di bandar Gaza - kematian pertama selepas gencatan senjata selama 72 jam, lapor seorang kakitangan perubatan Palestin. Pada masa sama sekurang-kurangnya enam orang lagi tercedera, lapor agensi berita yang sama.

Sementara itu, BBC pula melaporkan Israel mendakwa serangan ke atas tebing Gaza disambung semula selepas pihak Palestin melancarkan serangan roket terlebih dahulu. Askar Israel dipetik menyifatkan serangan roket baharu itu sebagai "tidak boleh diterima, tidak boleh ditolak ansur, dan pendek akal".

Agensi Aljazeera melaporkan lebih 30 roket dilancarkan ke selatan Israel selepas gencatan berakhir. Tiga daripada roket-roket itu berjaya dipintas oleh sistem pertahanan roket Iron Dome. Tiga askar Israel dilapor tercedera, agensi tersebut memetik kenyataan tentera. (MK)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails