Saturday, March 22, 2014

Kawasan Melayu Jadi Sasaran -Chew & Kak Wan.

 
HARI 12 KAJANG Apa berlaku di PRK DUN Kajang? Petikan, program yang diatur dan insiden yang tidak dirancang.

11.00 pagi: Calon BN Datin Paduka Chew Mei Fun melakukan tinjauan mesra di Sungai Kantan yang merupakan kawasan majoriti orang Melayu. Beliau juga mengambil bahagian dalam program untuk menggalakkan penunggang motosikal menukar minyak enjin mereka.

Dalam tempoh terakhir 24 jam berkempen, jadual Chew menumpukan lebih banyak masa di kawasan majoriti Melayu bermula dengan kunjungan ke pasar tani pada pukul 8.45 pagi ini dan berakhir dengan ceramah di Sg Kantan.

Sokongan di kawasan majoriti Melayu itu berpecah antara PKR dan BN dalam pilihan raya umum ke-13 .

Enam daerah mengundi di mana PKR kalah atau menang tipis adalah merupakan kawasan majoriti Melayu, undi pos dan undi awal. Undi pos dan undi awal itu biasanya terdiri daripada anggota tentera atau polis.

Calon PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail pula bermula dengan majlis qiamullail (solat khas di waktu awal hari) diikuti dengan majlis bersama pengundi.

Yang menariknya, beliau juga dijadualkan untuk mengambil bahagian dalam program untuk menggalakkan penunggang motosikal menukar minyak enjin mereka lewat hari ini.

2.53 pagi: Chew Mei Fun mengalu-alukan cadangan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menubuhkan sebuah badan khas untuk membantu rakyat Kajang jika BN menang esok.

"Bukan sahaja kerajaan persekutuan, semua menteri telah memberi jaminan kepada saya bahawa mereka akan membantu saya untuk berkhidmat kepada penduduk Kajang (jika saya menang)," katanya kepada Bernama dalam satu laporan lewat malam semalam .

Menteri Komunikasi dan Multimedia yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, ia adalah janji yang akan dipenuhi jika BN diberi mandat.

Bagaimanapun laporan itu tidak mengulas lanjut mengenai "badan khas" itu.
http://www.malaysiakini.com/news/257865


Petugas pilihan raya menyiapkan peti undi untuk Pilihan Raya Kecil Kajang di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang di Bangi, Selangor, yang akan diadakan esok. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 22 Mac, 2014.
Petugas pilihan raya menyiapkan peti undi untuk Pilihan Raya Kecil Kajang di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang di Bangi, Selangor, yang akan diadakan esok. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 22 Mac, 2014.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails