Friday, April 14, 2017

Tubuh Parti Islam Baru, Haram? Lihat Semula Kata Tg Nik Aziz.
















"SEBELUM Almarhum meninggal dunia, dia sebut kepada saya secara langsung, bahawa menubuhkan parti-parti baru ini memecah-belahkan umat Islam dan hukum dia adalah haram."


Demikian tegas Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Nik Mohamad Zawawi Nik Salleh (gambar atas) sebagai memperjelaskan pendirian khusus bekas Menteri Besar Kelantan, Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.














Justeru itu, Zawawi berkata, adalah mustahil almarhum menyokong politik pembangkang dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, sebagaimana yang didakwa Naib Presiden Amanah, Datuk Husam Musa.

Katanya, almarhum berpegang kuat kepada prinsip perjuangan Islam serta menentang penubuhan parti-parti baru kerana ia memecah-belahkan masyarakat Islam.















Minggu lalu, Mat Sabu dalam ucapannya di Seminar Pemikiran Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mendakwa PAS gagal mewarisi pemikiran perjuangan almarhum mengakibatkannya tersasar dari landasan perjuangan almarhum. Beliau memuji almarhum sebagai seorang yang berpandangan jauh baik di segi pengurusan kerajaan negeri dan ampuh strategi politiknya menghadapi parti lawan.

PAS-Umno seiring sejalan lepas Nik Aziz tiada


Sebaliknya, Mat Sabu mendakwa PAS kini 'seiring sejalan' dengan Umno, satu keadaan yang amat ditentang oleh almarhum ketika memimpin PAS dahulu.
Mat Sabu berkata, almarhum Nik Aziz seorang yang 'futuristik' dan berpandangan ke hadapan seraya cuba mengaitkan dilema PAS kini dengan peristiwa Nabi Nuh a.s. 

"Nabi Nuh telah membina kapal kerana mendapat ilmu menerusi ilham dan wahyu, bahawa akan berlakunya banjir besar. Dia membina kapal ketika hujan belum turun lagi. Tetapi anaknya tak ikut. 

"Iman itu tak dapat diwarisi, kita kena faham. Jika ada anak tak ikut pandangan bapa atau sebagainya, kerana iman tak diwarisi. 
“Malah dikatakan pula, air baru naik sedikit, bukit ada lagi. Kemudian dirasakan bukit semakin tenggelam, dikatakan pula gunung masih ada. 
“Dicari-cari kemudian jumpa Umno," sindir beliau terhadap keadaan kepemimpinan PAS setelah ketiadaan Nik Aziz. 

















Sebaliknya, Mat Sabu mendakwa PAS kini 'seiring sejalan' dengan Umno, satu keadaan yang amat ditentang oleh almarhum ketika memimpin PAS dahulu.
Mat Sabu berkata, almarhum Nik Aziz seorang yang 'futuristik' dan berpandangan ke hadapan seraya cuba mengaitkan dilema PAS kini dengan peristiwa Nabi Nuh a.s. 

"Nabi Nuh telah membina kapal kerana mendapat ilmu menerusi ilham dan wahyu, bahawa akan berlakunya banjir besar. Dia membina kapal ketika hujan belum turun lagi. Tetapi anaknya tak ikut. 
"Iman itu tak dapat diwarisi, kita kena faham. Jika ada anak tak ikut pandangan bapa atau sebagainya, kerana iman tak diwarisi. 
“Malah dikatakan pula, air baru naik sedikit, bukit ada lagi. Kemudian dirasakan bukit semakin tenggelam, dikatakan pula gunung masih ada. 
“Dicari-cari kemudian jumpa Umno," sindir beliau terhadap keadaan kepemimpinan PAS setelah ketiadaan Nik Aziz. 

Mat Sabu tak punya ilmu Islam yang mantap

Bagaimanapun Nik Zawawi menyifatkan percubaan Mat Sabu ‘berseloroh’ dengan mesej al Quran itu  sebagai 'tidak mempunyai ilmu Islam yang mantap', kerana iman terletak di dalam hati manusia serta 'tidak berjangkit'.
"Kenyataan-kenyataan seumpama ini tidak menggambarkan seseorang itu mempunyai ilmu Islam dan dia (Mat Sabu) tidak faham agama,” katanya.

Justeru PAS mempertikaikan bagaimana Amanah merumuskan bahawa pemikiran almarhum Nik Aziz selari dengan perjuangan mereka (Amanah) sedangkan almarhum bersama PAS sehingga akhir hayatnya.
















Sementara itu Timbalan Ketua Pemuda PAS, Muhammad Khalil Abdul Hadi membidas Amanah menggunakan 'pandangan' orang sudah meninggal dunia demi menghalalkan cara politiknya. 

Beliau mengulas dakwaan Husam kononnya jika masih hidup, almarhum akan menyokong kerjasama Pakatan Harapan (PH) dengan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurut Khalil, orang sudah meninggal dunia tidak boleh buat hujah untuk menyokong sesiapa seraya menegaskan Nik Aziz meninggal sebagai Mursyidul Am PAS. 
“Jadi bagaimana Amanah berhujah Tok Guru akan ikut pendekatan yang diambil mereka pada hari ini?” soalnya. 

Guna nama Nik Aziz untuk kepentingan politik tindakan dangkal

Khalil menyifatkan sebagai dangkal menggunakan nama Nik Aziz semata-mata untuk menghalalkan tindakan mereka keluar PAS.

"Ini satu tindakan untuk menutup kelemahan yang ada pada Amanah dengan 'menampal' seorang tokoh yang disegani oleh seluruh rakyat (pada imejnya)," katanya.

Mengenai dakwaan bahawa perjuangan Amanah 'direstui' Nik Aziz kerana aliran PAS kini tidak lagi sama sebagaimana yang pernah dipimpin tokoh berkenaan, Khalil menegaskan:

“PAS 'hidup' bukan berpaksikan perjuangan individu semata-mata. PAS mempunyai perlembagaan yang jelas disebut di dalamnya dasar Islam, bersumberkan Al-Quran, Sunnah, Ijmak dan Qias.

"Tok Guru sebagai seorang tokoh PAS meninggal sebagai ahli jemaah PAS. Jadi bagaimana mereka boleh kata PAS lari dari dasar perjuangan Islam? ".

Bagaimanapun Mat Sabu masih menyifatkan Amanah satu-satunya perjuangan tulen yang diterjemahkan menerusi kepimpinan almarhum Nik Aziz. Namun bersediakah Mat Sabu dan Amanah menafikan bahawa almarhum Nik Aziz sendiri ada memfatwakan bahawa tindakan menubuhkan parti-parti baru adalah haram kerana ia boleh memecah-belahkan parpaduan ummah?

Oleh:
ZAINAL SALEH
ANTARAPOS



Info, Rakyat Indonesia Bisa Kerja Di Korea Selatan, Gaji Hampir 1 Juta Rp Sehari.

klik di sini....
Hasil carian imej untuk kerja di korea Selatan


INFO

Peluang Kerja Di Singapura.. Dikehendaki 12 Orang, Jawatan Cleaner Condo. Kira-kira RM2500 sebulan..

Peluang Kerja Di Singapura.. Dikehendaki 12 Orang, Jawatan Cleaner Condo. RM2500 sebulan..
Sila hubungi: 

Muaz Tel 0182018342 
Aziz   Tel 0172748255

24 comments:

Anonymous said...

Apabila pemimpin-pemimpin jahil menjadi pemimpin parti kuali dan menggunakan parti kuali untuk memusnah parti Islam semata-mata kerana dendam kesumat , maka kita tidak merasa hairan melihat pemimpin-pemimpin kuali dan balaci-balaci mereka menjadi boneka, badut dan pelawak parti kafir harbi DA-Pig pimpinan bapak kafir harbi yang bernama Lm Gone End yang amat memusuhi agama Islam dan umat Islam!

Kecenderungan balaci-balaci ternakan kafir harbi DA-Pig menghina, memfitnah dan memusuhi ulama-ulama Islam dan agama Islam dan mendewa-dewakan pemimpin-pemimpin kafir harbi DA-Pig jelas menunjukkan balaci-balaci yang tidak bermoral ini terdiri dari orang kafir dan munafik.

Umat Islam tulen tidak akan menghina, memfitnah atau memusuhi ulama-ulama Islam dan agama Islam atau mendewa-dewakan pemimpin-pemimpin kafir harbi .

An Anonymous said...

Gila ke samakan perjuangan arwah TGNA dgn perjuangan PAN.. Dah terbukti PAN barua DAP jadi mana mungkin arwah TGNA tergamak nak turut jadi barua DAP sebagaimana yg diidamkan oleh PAN!

Anonymous said...

Superman dungu ternakan DA-Pig telah mendedahkan strategi kotor dan jahat pemimpin-pemimpin kafir harbi DA-Pig yang dipimpin Lm Gone End menggunakan 'pengkhianat Melayu' untuk 'screw' (menipu) umat Islam termasuk orang Malayu supaya umat Islam @ orang Malayu berpecah-belah dan menjadi lemah supaya DA-Pig boleh menguasai negara ini dan menindas agama Islam dan umat Islam.

Semakin banyak parti Melayu terbentuk, pemimpin-pemimpin kafir akan menjadi semakin gembira kerana orang Melayu akan menjadi semakin lemah dan semakin ramai pemimpin haprak akan menjadi barua Lm Gone End!

Anonymous said...

SUPERMAN DA-Pig MENJERIT DALAM CERAMAH DA-Pig "GUNA MELAYU SCREW (TIPU) MELAYU !".

Kasihan melihat segelintir orang Melayu masih sanggup menjadi barua, balaci, macai, badut dan pelawak parti DA-Pig yang amat memusuhi agama Islam dan umat Islam walaupun strategi jahat DA-Pig "GUNA MELAYU SCREW (TIPU) MELAYU !" telah terdedah !

Pengkhianat-pengkhianat ini tidak layak menjadi manusia kerana berani mengkhianati agama Islam dan umat Islam.

Anonymous said...

Terima rasuah hasil duit rompakan rakyat terbesar di dunia lagi haram.

Undi PAS = Undi lebai2 perasuah duit haram 90juta

Anonymous said...

Artikel ni jual nama arwah Nik Aziz yg dah meninggal boleh pulak ye..walaun2 beruk pun ikut terloncat2 kesipuan..

Anonymous said...

Soalan killer yang amat ditakuti oleh balacai-balaci ternakan DA-pig seperti balaci 1:00 PM:

SOALAN: MANA BUKTI RASUAH RM90?

Jawapan: Dari dulu, kini dan selamanya balaci-balaci ternakan DA-Pig dan pemimpin kafir harbi masih gagal menunjukkan sebarang bukti untuk menyokong dakwaan karut mereka terhadap ulama Islam dan parti Islam.

Oleh sebab puak kafir harbi tidak mempunyai sebarang bukti, maka mereka akan memaki hamun ulama Islam, parti Islam dan orang ramai ! Dasar penganut ajaran Parti Komunis Malaya dan Bintang 3.

Maka jelaslah balaci-balaci ternakan DA-Pig dan pemimpin kafir harbi adalah anak-anak dajjal !

Anonymous said...

Balaci 1:03 PM ternakan roket terloncat2 meroyan sakan menulis komen untuk menipu orang ramai.

Selama ini orang ramai telah mengetahui badut dan pelawak Parti PANdir terhegeh-hegeh menggunakan nama TGNA untuk menarik sokongan orang ramai sedangkan TGNA bukan ahli parti PANdir !

Orang ramai dah tahu parti PANdir adalah barua parti kafir harbi DA-Pig yang menentang agama Islam dan umat Islam. Maka jangan haraplah orang ramai menyokong parti PANdir yang dipimpin oleh Sifu Mat Sabun selfie amoi!

Anonymous said...

Islamiknya bahasa anak dajjal 1:12, 1:18 dari Parti Ajaran Syaitan.

Undi PAS = Undi lebai2 perasuah gadai agama 90juta

Anonymous said...

Soalan killer yang amat ditakuti oleh balaci-balaci ternakan DA-pig seperti balaci 2:21 PM:

SOALAN: MANA BUKTI RASUAH RM90 JUTA?

Jawapan: Dari dulu, kini dan selamanya balaci-balaci ternakan DA-Pig dan pemimpin kafir harbi masih gagal menunjukkan sebarang bukti untuk menyokong dakwaan karut mereka terhadap ulama Islam dan parti Islam.

Balaci-balaci ternakan kafir harbi hanya pandai memaki hamun orang ramai untuk mengelakkan diri dari menjawab soalan killer di atas !

Biadapnya bahasa anak dajjal penjilat Lm Gone End bapa segala kafir harbi !

Anonymous said...

Ishh..ish..kesiannya tgk anak dajjal 2:44 dok asyik2 putarbelit pertahankan skandal rasuah parti lebai dedak yg dah hampir terburai. DAP jugak yg dipersalahkan.kah kah kah

Apa kata anak dajjal jumpa bapak kat marang gi suruh saman Rafizi, Husam dan SR. Itupun kalau anak dajjal betul2 nak tgk bukti atau nak tahu kebenaranlah.

Kalo lebai2 dedak bkn pondan mesti berani buat SD atau bersumpah tak mkn rasuah duit songlap 1mdb. Kalau bukan pondanlah..

Anonymous said...

Ini bukan menjual la khadam...ini mengambil petikan kata2...yg menjual ni husam bila cakap TGNA kalau hidup akan turut bersama Pan iaitu menjadikan Dap sebagai rujukan bagi hukum hakam Islam sepertimana di Penang sehingga fatwa pun pun kena diluluskan oleh harbi. Itu baru jual nama.

Kata2 allayarham TGNA ni seiring dgn penulisan Sheikh Yusuf Qardawi...

Anonymous said...

Skandal rasuah yg hanya dimulut. Dah banyak penulisan dlm harakah minta tlg buktikan sapa dia pemakan rasuah dlm Pas jika benar ada. Sprm tu 25 jam sehari bukak. Thru online pun boleh buat aduan. Tak sesusah manapun klu nak buat aduan buka file kes.

Pas itu bukan milik TGHA atau mana2 individu. Pas itu milik jamaah. Jamaah yg akan menyingkirkan jika wujud mana2 individu yg makan rasuah sama seperti org2 buangan dlm pan yg disingkirkan jamaah . Jadi tolonglah bersama dapatkan si pemakan rasuah jika ada. Itu yg membezakan Pas dgn parti lain dimana akan melindungi pemakan rasuah yg wujud dlm parti2 mereka.

PAS ITU MILIK JAMAAH PECINTA ISLAM

Anonymous said...

Anon 3:47

Amboi3x..Kalau ikut fatwa lebai2 Parti Ajaran Syaitan..walharam utk kamu..walhallal utk geng aku..biasalah tu..sape tak kenal parti politik Pas jual agama.

Org lain buat semua haram jd kafir. Lebai2 dan walaun2 biol buat otomatik halalan toyyibang. Rasuah haram pun boleh disucikan kalu lebai Pas yg ambik.Sesat betul puak2 munafik ni.

Anonymous said...

Berapa kali mahu diajar..kalu Pas itu perjuangannya Islam apa fungsi Dewan Ulamak menyelesaikan kes rasuah yg melibatkan ahli dan pemimpin2nya. Skandal rasuah ini paling besar dlm sejarah dunia yg melibatkan duit rakyat dirompak. Ada faham?

Ada ke dewan ulamak dan penyokong2 yg memaksa pemimpin tertinggi Pas menyaman org yg buat tuduhan tsb?

PAS PEROSAK AGAMA.ISLAM YG MULIA RAHMAT UTK SEKALIAN MAKHLUK ALLAH. JEMAAH YG MENCINTAI ISLAM SEBENAR AKAN MENJAUHI PARTI YG PERALATKAN AGAMA DAN PERMAINKAN HUKUM ALLAH SESUKA HATI UTK TUJUAN POLITIK KOTOR.

Anonymous said...

Soalan killer yang amat ditakuti oleh balacai-balaci ternakan DA-pig:

SOALAN: MANA BUKTI RASUAH RM90 JUTA?

JAWAPAN: TIADA BUKTI. YANG ADA IALAH FITNAH YANG DICIPTA OLEH DAJJAL DA-Pig DAN ANAK-ANAK DAJJAL

KESIMPULAN : PAKATUN HAPRAK ADALAH PAKATAN DAJJAL

Anonymous said...

Bagus 3:59 bagus...jwp ni lah yg aku tunggu bagi membuktikan pan itu memang sepertimana yg digambarkan. Iaitu pemimpin dan penyokongnya sama sahaja khadam kepada dedak dap. Tiada penafian langsung terhadap dap yg cuba mencampuri urusan fatwa...

Nanti aku tolong puji dap utk korang yer. Dap ni sebenarnya mmg patut mengetuai badan badan agama. Lge itu ibarat khalifah saidina abu bakar sidiq. Lks itu ibarat khalifah saidina umar al khattab. Pan telah memperjuangkan Islam dijalan yang dirahmati Allah iaitu dengan tunduk kepada dap. Memandangkan dap itu ialah pemimpin yg paling layak utk umat Islam Malaysia, jadi umat Islam wajib menyokong pan.
Hehehe tak sabar tunggu pujian pan nih..

Anonymous said...

Nak tanya pulak 4:11 ni apa fungsi sprm?
Takyah tulis panjang2 beb sbb makin panjang makin nampak bodohnyerrrr

Anonymous said...

Nak tanya 9:22

Nasha dah letak jawatan sbg panel penasihat SPRM ke belum slps nama terpalit skandal rasuah?

Kenapa parti lebai perasuah ni mcm pondan tak nak saman Rafizi? Rafizi dah offer dirinya ditangkap kalau menipu.

Walaun2 beruk bebal tak perlu subahat pertahankan kejahatan ulamak2 suu dlm PAS. sebab lg jelas npk PAS ini Parti Ajaran Syaitan berketuakan bapak dajjal perosak Islam.

Anonymous said...

Soalan killer utk anak dajjal parti lebai perasuah 90juta duit songlap rakyat marhaen..

Knp lebai2 parti perasuah Pas semua mcm pondan utk menyaman Rafizi? Rafizi dah offer dirinya ditangkap kalau dia menipu.

Anonymous said...

Undi PAS = Undi lebai2 perasuah hasil songlap duit rakyat Msia

Anonymous said...

Aik nak suruh saman rafizi pulak dah. Watpe nak suruh ditangkap klu suci. Suruh je la org suci tu gi buat report supaya orang jahat ditangkap. Ni tidak, orang suci pulak nak suruh orang jahat buat dakwaan.
Anon 10.00 berjaya kesan pencuri yg mencuri rumahnya dan ada bukti cctv. Tapi peliknya anon 10.00 pergi jumpa pencuri dan mntk sipencuri buat aduan polis agar dirinya sendiri ditangkap polis jika cctv tu tak betul. Ni apa jenis pusing ni. Sama la mcm kes 90 juta tu...

Mcm ni lah aku nak cakap kat anon 10.00...tak usah lah ko risau sangat jika Islam semakin mendapat tempat diihati muslim dan non-muslim di Malaysia ni yer...buat lah m.mana propaganda pun...tapi yg aku tengok saban hari makin teruk geng pakatun yg terlibat dgn kes rahsuah niii...dok canang 90 juta tup2 kes kekayaan azmin...tup2 kes kekayaan peg khas adam rosly dgn rumah mcm istana...tu siap bukti bergambar lagi...tup2 kes banglow...tup2 kes terowong...tapi mulut masih canang org tu rasuah org ni rasuah...malu la sikit..

Nasha ni saper pulak dia dalam pas eh. Klu setakat ex ex ex pas ni jgn citer la yer. Selayaknya nasha ni dia sama jer geng dgn pan iaitu mereka2 yg tewas dan kecewa dlm pas....

Mat Gunong said...

Soalan tu kita sama sama tanya pada SPRM. Mereka pasti mempunyai dokumen tersebut. O.S.A tu.

An Anonymous said...

Sejak berbaik dgn DAP aku berbaik sangka bahawa PAN boleh mengambil peluang berdakwah kpd DAP. Tapi rupa2nya DAP yg sebaliknya telah mengajar 'akhlak Islam' kpd PAN.

Antara isi kandungan akhlak yg diajar ialah bahawa jika kita menuduh seseorang:
a. kita tak perlu kemukakan apa2 bukti pun.. yg perlu ialah kita cabar org yg kita tuduh tu agar bawa ke mahkamah.. kan mudah tu;
b. kita perlu kemukakan fitnah sehingga RM90 juta.. ehhh silap! perlu kemukakan fitnah sehingga 90 mukasurat baru padan muka org yg kena tuduh! (Kalau kita kantoi kemudian takpe, kita boleh mintak maaf di dlm atau di luar mahkamah kelak).

Hasil dari 'didikan agama' DAP kpd PAN tersebut di atas, maka kini PAN telah menobatkan DAP ke tahap yg lebih tinggi lagi dgn membolehkan DAP menyediakan:
a. si kaki kelab malam jadi pengerusi Maqasid Syariah;
b. si kafir lahanat jadi pengerusi mesyuarat belek fatwa negeri.

Takziah PAN! Mujurlah kami tendang kamu keluar dari PAS tahun 2015 di Kuala Selangor dulu!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails