Wednesday, August 13, 2014

Jilboobs, Tutup Tapi Tonjol. Trend Baru Pakaian Muslimah. Isteri PM?


Majlis Ulama Indonesia mengeluarkan fatwa adalah haram bagi kaum wanita yang mengenakan pakaian Muslimah tetapi masih menonjolkan bentuk tubuh atau berpakaian ketat. - GAMBAR HIASAN

JAKARTA Ogos - Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa bahawa adalah haram bagi kaum wanita mengenakan pakaian Muslimah tetapi masih menonjolkan bentuk tubuh atau berpakaian ketat.

MUI mengeluarkan fatwa berkenaan berikutan trend baharu dalam kalangan wanita bertudung yang menggayakan fesyen Jilboobs (gabungan Jilbab dan Boobs) yang kini menjadi ikutan di Indonesia.
Golongan tersebut mempopularkan fesyen Jilboobs iaitu mengenakan tudung kepala tetapi berpakaian ketat bermula dari paras leher ke bawah.

"Sudah ada fatwa MUI soal pornografi, ia termasuk tidak boleh memperlihatkan bentuk tubuh, pakai tudung tapi berpakaian ketat. MUI secara tegas melarang (fesyen) itu," tegas Timbalan Ketua MUI, Ma'ruf Amin.

Menurut Ma'ruf, MUI mengeluarkan fatwa itu memandangkan cara menutup aurat oleh golongan itu tidak bersesuaian dan tidak menepati Syariat Islam tentang cara berpakaian.

"Kalau sebahagian menutup aurat, sebahagian lagi masih memperlihatkan bentuk-bentuk yang sensual itu dilarang," kata beliau.

Sehubungan itu, MUI menggesa setiap Muslimah yang sudah bertudung agar memberi perhatian pada cara berpakaian yang menepati Syariat agama.

Sebelum ini, sebuah komuniti wanita Muslimah yang memperkenalkan diri mereka sebagai Jilboobs Community dalam Facebook, memuat turun foto mereka mengenakan pakaian ketat sehingga mencetuskan reaksi kurang senang daripada pelayar-pelayar media sosial itu. - UTUSANKomen Weblog Ibnu Hasyim: Dalam hal ini kita cuma berlainan negara, Malaysia dan Indonesia. Tetapi bersempadan, berbudaya timur yang hampir sama, di bawah pimpinan dan naungan agama Islam yang sama. Maka hukum 'haram' di Indonesia samalah dengan di Malaysia. Maka muslimah-muslimah di Malaysia juga berjangkit virus Jilboobs ini.

Isteri-isteri pemimpin Malaysia banyak terkena penyakit ini. Walaupun bertutup tapi tonjol bentuk tubuhnya tetap ada. Mengiurkan? Bagaimana pakaian isteri PM? Anda jawab sendiri la...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails