Wednesday, September 03, 2014

Tawar Telefon Pintar. Sebenarnya Rompak Bukan Niaga.. Jaga-jaga!PENGGUNA
KL: Sekumpulan peniaga samseng dikesan memasang jerat dengan menawarkan telefon pintar pada harga serendah RM599 sebelum mangsa dipaksa membuat bayaran tambahan mencecah RM1,500.
Bayaran tambahan berkenaan kononnya perlu dibayar mangsa sebagai pakej bayaran perisian, antivirus, pelan Internet, ganti rugi dan pelbagai kos tersembunyi yang sebelum itu tidak dinyatakan pada mangsa.

Lebih buruk lagi, ada antara pelanggan yang mendakwa pernah diserang beberapa samseng daripada kumpulan terbabit kerana tidak mahu membayar duit tambahan diminta. Sumber Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kuala Lumpur berkata, kumpulan jurujual telefon pintar itu yang bergerak aktif di beberapa pusat beli-belah menggunakan strategi membuat promosi jualan tidak masuk akal.

Katanya, kumpulan itu menawarkan telefon pintar model terbaru pada harga jauh lebih murah dari pasaran.

“Sebagai contoh telefon pintar model Samsung S4 pada harga RM599 padahal harga sebenar sekitar RM1,499.
“Selepas pelanggan berminat dan membayar harga telefon itu, mereka akan menunjukkan belang dengan meminta pembeli membuat bayaran tambahan RM1,000 hingga RM1,500 kononnya untuk bayaran perisian, antivirus, pelan Internet, ganti rugi dan sebagainya,” katanya.

Menurutnya, pembeli yang mahu membatalkan niat membeli telefon pintar berkenaan bagaimanapun akan ditunjukkan rekod pada komputer bahawa urusan pembelian itu sudah didaftarkan dan tidak boleh dibatalkan.

Katanya, pelanggan yang berkeras mahu membatalkan pembelian mereka hanya dibenarkan mendapat pengembalian 20 peratus dari wang dibayar.

“Mereka langsung tidak menyatakan bayaran tambahan sebelum menjual telefon pintar terbabit dan lebih mengejutkan apabila telefon bimbit itu adalah model tiruan,” katanya.
“Dari pemerhatian, setiap premis itu akan sentiasa menukar pekerja setiap bulan mungkin bagi mengelakkan pelanggan datang untuk menuntut ganti rugi dengan hanya mendakwa tidak tahu menahu mengenai perkara itu dan pekerja terbabit juga sudah menghilangkan diri,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan sasaran kumpulan ini adalah orang berpendapatan rendah, pekerja asing dan pelancong asing.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kuala Lumpur Rosli Ahmad berkata, orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati dengan tawaran harga yang jauh lebih murah dari harga pasaran semasa.

Katanya, pastikan terlebih dahulu ketulenan telefon bimbit berkenaan dan pakej yang ditawarkan sebelum membuat pembayaran. (myMetro)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails