Tuesday, September 02, 2014

Kerajaan PAS-Umno S'gor Pancingan Umno -Husam Musa


Oleh DATUK HUSAM MUSA


SAYA ditanya tentang desas desus pembentukan Kerajaan PAS-Umno-Ex PKR di Selangor.

Saya katakan, bukan sahaja sukar tetapi mustahil.

Baik dari sudut bilangan, prinsip, pelaksanaan dan kesan jangka pendek dan panjang serta dinamisma parti-parti yang terlibat.

Untuk Ex PKR diterima menjadi ahli PAS bagi mencukupkan bilangan untuk digabungkan dengan 12 Adun Umno menjadikan bilangannya 29 bagi membentuk kerajaan minoriti, perlu diputuskan oleh AJK PAS Pusat.

Saya tidak nampak keahlian mereka akan diluluskan oleh PAS Pusat. Banyak sebab asas kenapa saya berpandangan demikian tetapi rasanya tidak perlu dihuraikan di sini.

Pokoknya, keahlian mereka tidak akan diterima. Untuk permohonan mereka diangkat ke dalam mesyuarat PAS Pusat, mereka mesti terlebih dahulu secara rasmi keluar dari parti mereka.

Saya tidak fikir, jika ada, mana-mana pemimpin PKR akan mengambil risiko sedemikian.

Kalau ada orang bertanya kenapa mustahil bagi PAS Pusat menerima keahlian bakal Ex PKR, jawabnya sama seperti disebut oleh Presiden PAS sendiri semasa merasmikan Nekad hari ini (2 September) - itulah PAS. PAS berbeza dari parti-parti lain.

Saya tahu ada usaha terancang dari setengah kalangan Umno untuk menyerapkan agenda mereka ke dalam PAS. Khususnya dari team TPM. Team ini berpendapat, dengan menguasai institusi tertentu dalam PAS, PAS akan bergerak mengikut kehendak mereka. Mereka gagal memahami PAS adalah parti yang berbeza dengan Umno.

Dalam Umno, jika Presiden menetapkan satu agenda tertentu, MKT akan bersetuju dan perhimpunan Agung Umno hanya akan menunggu untuk mengangguk.

PAS tidak sama.

Muktamar PAS adalah kuasa tertinggi. Majlis Syura sekalipun tidak boleh mengatasi Muktamar.

Tidak mudah untuk Umno menguasai 2/3 kawasan-kawasan PAS seluruh negara untuk menguasai Muktamar. Hasrat utama team ini adalah mencapai dua pertiga di Parlimen dan seterusnya meluluskan tambahan kerusi Parlimen yang kononnya memperkuat kuasa politik Melayu.

Selangor adalah umpan terdekat mereka. Pelbagai helah dicari untuk memisahkan ikatan PR. Jika PAS sudah berpisah, fikir mereka, mudahlah Umno masuk meminang. Masalah utama strategi mereka adalah tidak cukup bilang.

Dulu PAS mempunyai lima belas Adun dan Umno ada 12. Jumlahnya 27. Campur TSKI, komplot ini hanya memerlukan tambahan satu orang Adun sahaja lagi. Melengah-lengahkan penyelesaian di Selangor memungkinkan satu dua orang lagi dapat dipancing.

Namun, trend yang kuat wujud supaya dua Adun yang membuat kenyataan terbuka menolak TSKI dan mengambil keputusan memperkuat kerajaan PR di Selangor untuk dipecat. Malah, secara tidak rasmi, mereka sudah tidak dibilang sebagai Adun PAS. Dengan itu, dari lima belas, bilangan Adun PAS susut menjadi tiga belas.

Gagalnya TSKI mengajak rakan Adun yang lain memerlukan calon alternatif. Untuk mengekalkan TSKI, mustahil untuk mendapatkan Azmin. Ia ibarat mendapatkan khutub utara, terlepas khutub selatan. Team Umno tadi cuba meneroka untuk mencicirkan TSKI dan memancing tokoh lain PKR.

Jika PAS hendak dilihat menerajui Selangor, Umno kena mengizinkan tokoh bakal EX PKR itu menyertai PAS. Saya telah jelaskan tadi, ia akan buntu. Mereka tidak akan diterima sebagai ahli PAS. Jika mereka tidak diterima sebagai ahli PAS, pilihan mereka adalah samada berdiri sebagai Adun bebas atau menjadi ahli Umno.

Jika Ex PKR dibiar berdiri sebagai Adun bebas, sukar bagi PAS dan Umno untuk menjelaskan kepada orang ramai bagaimana mereka boleh mendokong Adun bebas sebagai MB sedangkan parti mereka mempunyai kerusi yang lebih banyak.

Jika mereka menjadi ahli Umno, terlepaslah peluang PAS mendapat post MB Selangor dan tiga belas Adun PAS Selangor terpaksa berketuakan Umno dalam sekelip mata. Rasanya, pengundi mereka dan ahli PAS akan mengutuk mereka dan hiduplah mereka terlaknat sepanjang masa.

Dari sudut bilangan dan strukturnya sahaja pun, ia sudah mustahil.

Apa lagi, dari segi hukum dan amalan demokratik, tiga belas Adun PAS harus diberikan kebebasan, dalam situasi itu, sama ada untuk sama bersekongkol dalam persepakatan pintu belakang seperti itu atau membebaskan diri mereka.

Jika kebebasan diberi, rasanya bilangan tiga belas itu boleh susut tinggal separuh. Kerajaan Bebas-PAS-Umno atau Kerajaan Umno-PAS tadi akan runtuh sekelip mata juga. Kerana itu, saya ingin meyakinkan rakyat Selangor dan Malaysia amnya, tidak ada mana-mana pemimpin PAS akan terfikir perkara itu.

Ia sebahagain dari khayalan Umno dan itu pun team tertentu dalam Umno. Team ini masih dalam rangka agenda dalaman mereka sesama Umno. Itulah sebabnya team PM tidak berminat sepenuhnya dengan apa yang cuba diatur.

Mendapatkan PAS melalui pintu belakang Selangor bermakna akan berlaku garis pemisah politik Malaysia yang sangat menakutkan. Umno mendapat tambahan sokongan pengundi Melayu dengan dukungan PAS melalui pencabulan moral politik itu. Tetapi kesannya adalah akan menjarakkan lagi sokongan pengundi bukan Melayu kepada BN.

Pengundi bukan Melayu terpaksa terus menyokong PR tanpa PAS. Malaysia terbelah dua.

PAS akan menjadi parti yang malang kerana Islam yang universal untuk melindungi semua kaum dan menjadi teraju utama politik Malaysia akan memencilkan dirinya kembali di dalam politik kemelayuan sempit untuk dekad-dekad yang panjang.

Serangan T Mahathir terhadap Najib ada asasnya. Selain skandal 1MDB yang telah terperangkap dalam hutang bukan untuk kepentingan negara sebanyak berbillion-billion ringgit, Najib gagal memulihkan kepercayaan majoriti rakyat Malaysia sampai hari ini.

Setakat yang saya ikuti perbincangan pelbagai kumpulan strategik Umno, masalah terbesar Umno kini bukan sangat parti-parti PR tetapi telah menjadi satu trend umum bahawa Umno ditolak oleh rakyat atas nama dan sifat mereka sebagai Umno. Rakyat yang menolak UMNO.

Najib gagal pada mata Tun M. Jika Umno mahu diselamatkan, Najib kena diundurkan.

Dalam rangka itu juga lah sesetengah team dalam Umno melihat peluang dari keadaan di Selangor sekarang. Tinggal lagi, mereka gagal memahami PAS sepenuhnya dalam rangka gerakan strategi mereka. Jika Tun M melepaskan semua pelurunya, Najib tidak mungkin dapat bernafas panjang.

Apa pula pendirian pimpinan PAS?

Kerajaan Selangor adalah sebahagain dari kerajaan PAS juga. Exco-exco dari PAS mendapat gaji dan elaun dari Kerajaan Selangor. Hingga kini mereka masih berada dalam kerajaan. Untuk bekerjasama dengan Umno, ia akan melanggar sekian banyak prinsip, kaedah, cara dan proses.

Secara mudah, ia telah dijelaskan melalui kenyataan akhbar SUP Presiden PAS bahawa usaha mewujudkan Kerajaan PAS-Umno-Azmin tidak wujud. Kita bertolak dari jaminan Presiden PAS itu kerana orang Islam, seperti kata Nabi Muhammad s.a.w, tidak akan sama sekali berbohong.

Kini, semua parti dalam PR perlu duduk bersama menguruskan isu di Selangor. Lupakan Umno.

Ia perlu diurus. Tanpa diurus, dua Adun PAS misalnya telah mengambil pendirian sendiri. Saya difahamkan, sepanjang masa itu Perhubungan PAS Selangor tidak pun bersidang. Dalam pengalaman PAS Kelantan, lazimnya dalam situasi sebegini, semua Adun diuruskan.

Hari-hari yang tinggal, jika tidak diuruskan dengan baik, memungkin segala kemungkinan, termasuk pembubaran Dun Selangor. Jika Dun Selangor dibubar, semua parti khususnya PAS mesti melihat unjuran politik yang bakal diterimanya. Saya tidak ingin menghuraikan unjuran itu di sini.

Dalam pendekatan politik Islam, tidak ada pelepasan perasaan, atau dalam bahasa lain, memuaskan nafsu geram dan marah, sehingga mengundang mudharat dan menolak maslahah. Jika atas apa jua sebab syar’ie PAS tidak boleh mencadangkan calon MB dan mengambil langkah menyerahkan kepada budi bicara Tuanku Sultan sehingga PAS terkesan kehilangan Selangor, pada hemat saya, ia jauh lebih tidak syar’ie lagi.

Malah rekod kepimpinan PAS kerana gagal menguruskan isu ini dengan cara yang sebaik-baiknya, termasuk saya, akan kekal hitam untuk tempoh yang lama.

Bagi Saudara Azmin, sekalipun namanya saya sebutkan di sini untuk tujuan perbincangan, saya terkesan dengan kata-kata ringkas semasa pertemuan sebelum mesyuarat PR pada 17 Ogos lalu: ‘Saya nak pastikan Kerajaan Pakatan Rakyat kekal.’

Saya kagumi sikap dan pendirian beliau. Sebenarnya bukan untuk kita, tetapi untuk perjuangan kita yang masih panjang di hari muka. - HARAKAHDAILY 2/9/2014

Penulis ialah Naib Presiden PAS.

Lihat sebelum ini.. 
E-Buku IH-93: Kemelut MB S'gor Tanda Kematangan Berpolitik?
E-Buku IH-93: Kemelut MB S'gor Tanda Kematangan Berpolitik?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails