Sunday, August 31, 2014

Jumpa Di Mahkamah, Kata KM Pada IGP

 

Kerajaan Pulau Pinang bersedia ke mahkamah bagi membuktikan keabsahan pasukan Peronda Sukarela (PPS) negeri apabila 152 anggotanya ditahan polis selepas perarakan hari merdeka pagi ini.

Bercakap kepada pemberita di ibu pejabat polis Timur Laut di Jalan Pantai hari ini, ketua menterinya Lim Guan Eng berkata, mereka yakin PPS sebuah badan sah.

Katanya, PPS dibentuk pada 2010 untuk menangani kes bencana alam dan memberikan khidmat masyarakat itu.

Lim juga berkata, kerajaan negeri bertanggungjawab penuh ke atas PPS, kerana ia dibentuk sebagai badan bawah kerajaan dan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak perlu memberikan amaran untuk menyerbu rumah anggotanya.

Selepas lebih 150 anggotanya ditahan hari ini, Khalid menulis di Twitter, menggesa anggota PPS selebihnya menyerah diri sebelum polis menyerbu kediaman masing-masing.

Khalid pada 26 Ogos berkata PPS tidak berdaftar bawah Akta Pertubuhan 1966 dan oleh itu dianggap pertubuhan yang menyalahi undang-undang.

Justeru, setelah dimaklumkan Pendaftar Pertubuhan (ROS), polis akan menyiasat aktiviti bawah kerajaan negeri itu dan mengambil tindakan sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang.

PPS menjelaskan, ia tidak berdaftar dengan ROS kerana ia bukan pertubuhan, tetapi agensi bawah kerajaan negeri.

PPS mencetuskan kontroversi selepas ahli perniagaan Ong Eu Soon, 51, mendakwa diserang dua lelaki berpakaian seragam unit itu di Air Itam minggu lalu. (MK)

2 comments:

Anonymous said...

Saya rasa memang menjadi kebiasaan Kerajaan Negeri, malah di peringkat Persekutuan, dan juga Jabatan-jabatan kerajaan menubuhkan suatu organisasi bagi melaksanakan sesuatu misi atau objektif. Misalannya di kampong saya Jabatan Perikanan menubuhkan Kumpulan Ekonomi Nelayan (KEN), Rakan Fish, dll siap dengan Pengerusi dan AJKnya sekali. Organisasin ini tidak pernah didaftarkan melalui ROS.

Quantum Metal Consultant said...

Apabila ia melibatkan isu keselamatan dan mereka salahguna, sewajarnya diambil tindakan dan dalam keselamatan (kanun acara jenayah) tiada sesiapa termasuk kerajaan negeri hatta perdana menteri sekalipun tidak boleh mengatasinya (above the law).

Lebih-lebih lagi anggota PPS memukul public, membawa senjata..dan kenapa pula turut membawa bendera parti dan terlibat dalam kempen pilihanraya?

Penubuhan PPS lebih bercorak militan dan gangterism yg dilindungi dan dipelihara kerajaan negeri...for what? Agenda masyarakat @ agenda besar politik?

Askar Bukit Timbalan dibawah bidangkuasa Sultan Johor juga terikat dengan semua aspek undang2 keselamatan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails