Wednesday, August 08, 2012

Serang B/Polis Sinai, Mossad Dalang -I/Muslimin

SEORANG askar Israel semalam memeriksa sebuah kenderaan berperisai yang digunakan oleh kononnya para militan Islam dekat pos sempadan Kerem Shalom. 

Ikhwanul Muslimin dakwa Mossad jadi dalang
KAHERAH - Pergerakan Islam terbesar di Mesir, Ikhwanul Muslimin menyatakan di laman webnya bahawa serangan ke atas sebuah balai polis di Sinai pada Ahad lalu dipercayai didalangi agensi perisikan Israel, Mossad.

Menurut Ikhwanul Muslimin, serangan yang meragut nyawa 16 anggota polis itu merupakan percubaan untuk menggugat kedudukan Presiden Mesir, Mohamed Morsi. Kenyataan tersebut memberitahu, Mossad cuba meredakan kebangkitan rakyat Mesir yang menumbangkan Presiden Hosni Mubarak pada tahun lalu. Bagi mencapai matlamat tersebut Tel Aviv perlu menimbulkan keadaan untuk menyemak semula syarat perjanjian damai antara Mesir dan Israel.

"Jenayah ini didalangi oleh Mossad yang cuba menggagalkan revolusi rakyat Mesir dan buktinya adalah rejim Zionis memberi arahan kepada rakyatnya di Sinai supaya segera beredar dari kawasan itu beberapa hari lalu," kata kumpulan tersebut di laman webnya pada Isnin lalu.

"Jenayah tersebut lebih mudah dilakukan kerana pasukan keselamatan kita di Sinai tidak mencukupi untuk melindungi rantau itu dan sempadan negara ini. Justeru, syarat perjanjian antara kita dengan Israel terpaksa disemak semula," tambah kenyataan berkenaan.

Mesir melabelkan lelaki-lelaki bersenjata Islam yang melakukan serangan tersebut sebagai 'kafir' dan berjanji akan melancarkan operasi memburu mereka. Insiden serangan tersebut menyebabkan hubungan antara Kaherah dan kedua-dua Israel serta Palestin menjadi tegang. - Reuters
Rujuk:  Militan Islam, Mesir Bukan 'Balas Dendam?

Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-57: Ikhwan Mulimin & PAS
E-Buku IH-57: Ikhwan Mulimin & PAS

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails