Wednesday, August 08, 2012

Sebuah Lagi Masjid Dibakar, AS Tak Mampu Jaga..

SEORANG anggota bomba memadamkan api di bangunan masjid di Joplin yang terbakar kelmarin.
Kebakaran di Masjid Kota Joplin Missouri AS 6 Agustus 2012

JOPLIN, Missouri - Sebuah masjid di barat daya negeri Missouri, Amerika Syarikat terbakar kelmarin dalam kebakaran kedua di pusat Islam tersebut dalam tempoh kurang sebulan. Pihak berkuasa menyelongkar timbunan runtuhan masjid tersebut seharian kelmarin untuk mencari bukti kemungkinan kebakaran disebabkan oleh perbuatan khianat.

Pejabat Syerif Daerah Jasper memberitahu, tiada kecederaan dilaporkan tetapi bangunan masjid Persatuan Islam Joplin ranap dalam kebakaran yang mula dilaporkan sekitar pukul 3.30 pagi. Beberapa penyiasat Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI), Biro Alkohol, Tembakau Dan Senjata Api serta Jabatan Syerif Daerah Joplin berada di lokasi kejadian seharian kelmarin.

Mereka memindahkan timbunan runtuhan dengan sebuah jentolak dan beberapa peralatan lain. Turut berada di lokasi berkenaan adalah sekumpulan penduduk Islam yang berkumpul untuk melakukan solat Maghrib dan berbuka puasa di laman masjid itu. Ia merupakan kali kedua pihak berkuasa dipanggil ke masjid itu sepanjang musim panas tahun ini.

Masjid berkenaan terletak di dalam sebuah bangunan bekas gereja di pinggir bandar ini. Satu kebakaran dilaporkan sekitar waktu yang sama pada berlaku pada 4 Julai lalu dan didapati berpunca daripada perbuatan khianat tetapi tiada dakwaan dibuat setakat ini.

FBI turut menyiarkan rakaman sistem kamera litar tertutup suspek dan menawarkan ganjaran AS$15,000 (RM47,797) untuk maklumat yang membawa kepada penangkapan suspek tersebut. - AP

Komen Weblg Ibnu Hasyim: Sudah semakin jelas, AS tidak mampu menjaga hak golongan minoriti di negaranya, termasuk pembakaran masjid dan pencerobohan kuil sebelum ini.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails