Wednesday, August 18, 2021

Turki alu-alukan mesej Taliban. Operasi di Airport Kabul..

 

1. "Kami mengalu-alukan mesej yang diberikan Taliban" -Çavuşoğlu


Mevlüt Çavuşoğlu, Menteri Luar Negara Turki berkata,

"Kami ingin mengatakan bahawa kami mengalu-alukan mesej yang diberikan oleh Taliban di Afghanistan sejauh ini." katanya.

Çavuşoğlu membuat pernyataan di Jordan, di mana dia pergi atas undangan rakan sejawatnya, Eymen es-Safedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, mengenai Afghanistan,

"Kami mempertahankan dialog kami dengan semua pihak, termasuk Taliban." menggunakan ungkapan tersebut.

Cavusoglu,

"Kami ingin mengatakan bahawa kamimengalu-alukan pesan yang diberikan oleh Taliban sejauh ini. Kami akan terus menyokong pembangunan ekonomi, kestabilan, keamanan dan ketenangan Afghanistan." katanya.

Dengan menyatakan bahawa pemindahan dari wilayah itu akan berlanjutan, Menteri Çavuşoğlu berkata,

"Sebagai Turki, kami tidak hanya membantu warga negara kami sendiri tetapi juga warga negara lain untuk mengungsi." katanya.

Taliban telah memasuki ibukota Afghanistan, Kabul, hari sebelumnya, dari mana ia merebut beberapa wilayah setelah tentera Amerika mula meninggalkan negara itu pada bulan Mei


2. Operasi Lapangan Terbang Kabul yang terhenti semalam, bermula semula hari ini

Selepas kekacauan di Lapangan Terbang Kabul di Afghanistan semalam, pihak berkuasa Amerika yang menghentikan sementara operasi udara, meneruskan operasi udara setelah peristiwa itu terkawal.

Seorang pegawai Pentagon yang tidak disebutkan namanya yang berbicara dengan televisyen CNN Amerika mengatakan bahawa operasi udara telah disambung semula di Bandara Hamid Karzai Kabul.

Menyatakan bahawa tentera Amerika menembak dan membunuh dua orang Afghanistan yang dinyatakan bersenjata dan kekacauan yang meletus di lapangan terbang, pihak berkuasa Amerika menghentikan sementara semua operasi udara, pegawai itu mengatakan bahawa keadaan terkawal dengan ketara dan operasi udara dilanjutkan.

Jurucakap Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (Pentagon) John Kirby, sebaliknya, tidak bertanggung jawab atas gambar kacau-bilau yang muncul semalam di Lapangan Terbang Kabul, tetapi berpendapat bahawa mereka mengambil semua langkah berjaga-jaga yang diperlukan mengenai rancangan pemindahan.

Dengan mengatakan bahawa mereka akan melaksanakan rancangan mereka dengan cara terbaik dengan sekitar 6 ribu tentera di lapangan, Kirby menyatakan bahawa tidak mungkin mereka meramalkan semua kemungkinan dan menyatakan bahawa mereka tidak bertanggung jawab atas gambar yang muncul di Lapangan Terbang Kabul.

Jeneral Amerika Jeneral Hank Taylor juga mengumumkan bahawa langkah-langkah keselamatan yang diperlukan telah diambil di Lapangan Terbang Kabul dan lapangan terbang itu dibuka semula untuk operasi udara.

Taliban telah memasuki ibukota Afghanistan, Kabul, hari sebelumnya, dari mana mereka telah merebut banyak wilayahnya selama berbulan-bulan. Setelah itu, beratus-ratus orang Afghanistan yang berusaha meninggalkan negara itu berbondong-bondong ke Lapangan Terbang Kabul.


3. Bagaimana Cara Taliban Menguasai Afghanistan? (Video)Ikutilah siri-siri terkini kes rogol berikut..

Rogol 1:Pasngan Suami-Isteri rogol gadis di Bukit Tinggi.  Rogol 2: Dipenjara 1,050 tahun, 24 sebatan.  Rogol 3: Budak 10 tahun didapati hamil di Sarawak.... Rogol 4: Babitkan wanita kasta rendah di IndiaRogol 5: Bukti Gagalnya Barat. Perancis X dapat Me... Rogol 6: Persundalan Elit. Pengasas Sugarbook dita... Rogol 7: Kes Rogol ADUN Tronoh. Esok sambung lagi. Rogol 7 (i):   ADUN Tronoh. 2 kesan koyakan baharu p...  Rogol 8: Da'i, rogol + setubuh di luar tabii. Rogol 9: Serah bukti dakwaan ADUN Gombak Setia ja... Rogol 7 (ii): ADUN DAP Tronoh, 2 saksi beri keter...  Rogol 10: Polis direman rogol tahanan ibu tunggalRogol 11:  Mabuk punya hal, pemimpin e-dagang China.. Rogol 7(iii): ADUN DAP Tronoh. X kesan Air Mani.

2 comments:

Anonymous said...

Tidak dapat tidak kita boleh katakan Ahmad Zahid Hamidi sedang membunuh dirinya sendiri.

Ini kerana kita semua tahu... Ismail Sabri pada asalnya tidak mahu ikut cakap dan pandangan Presiden UMNO (Ahmad Zahid Hamidi) untuk mengalihkan sokongan kepada Perikatan Nasional. Dan Ismail Sabri bertegas untuk bersama dengan Perikatan Nasional.

Jadi... bila Ahmad Zahid Hamidi sendiri dilihat tidak boleh mengawal Ismail Sabri dan akhirnya terlibat sama mencalonkan Ismail Sabri sebagai PM... maka akar umbi UMNO akan melihat bahawa Ahmad Zahid Hamidi tidak berkeupayaan memimpin UMNO sebagai Presiden parti ....

Dan kita semua tahu UMNO perlu membuat pemilihan kepimpinan dalam parti dalam tempoh terdekat seperti mana yang diarahkan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS). Makna kata... kalu berlaku pemilihan parti... tak mustahil akar umbi UMNO akan menolak Ahmad Zahid Hamidi dari menduduki kerusi Presiden UMNO ... atas sebab tidak berkelayakan.

Inilah yang pastinya akan berlaku... Ahmad Zahid Hamidi memang sedang membunuh dirinya sendiri.... Satu tindakan bodoh dalam politik yang dibuatkan oleh Ahmad Zahid Hamidi... Ini memang lawak....

Kita kena ingat.... Ismail Sabri tu bukanlah orang baru dalam UMNO.... dan dier pun memang bercita-cita untuk duduk sebagai Presiden UMNO... kalu tidak takkan la Ismail Sabri nak bertanding dulu jawatan Naib Presiden UMNO.... Tentunya ada strategi belakang tabir yang sedang disusun olehnya...

Dan apa pun yang akan berlaku.. jika Ismail Sabri dinaikkan dan diangkat menjadi PM 9... maka benarlah jangkahayat Ahmad Zahid Hamidi sebagai Presiden UMNO akan tamat pada pemilihan UMNO yang akan datang ini...

Bye Bye Ahmad Zahid Hamidi... bukan orang lain yang menjatuhkannya.... tapi diri sendiri yang berbuat demikian... Ini Bahana bila dengar gorengan Brother Anwar Bin Ibrahim.

Betapa bodohnya Zahid.

Anonymous said...

Akhirnya benar pendedahan Ahli Parlimen DAP, Tony Pua yang mendakwa Anwar tidak memiliki majoriti dan hari ini Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula terpaksa merayu kepada Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal bagi pihak Anwar.

Ini membuktikan bahawa Presiden PKR itu nyata sama sekali tidak akan dapat menjadi PM seperti yang dicita-citakannya.

Sifir mudah, Bersatu dan PAS tidak akan membiarkan blok pembangkang Pakatan Harapan (PH) yang majoritinya terdiri daripada Ahli-ahli Parlimen (MP) bukan Melayu bumiputera untuk mentadbir kerajaan pusat.

Anwar nampaknya mabuk kuasa dan khayal dengan retorik politik sehingga memaksa rakyat turut terlibat dalam huru-hara yang dicetuskan kumpulannya yang terdiri daripada Zahid dan konco-konconya.

Lebih malang Tony menyatakan rakan-rakan parti blok pembangkang DAP dan Amanah boleh percaya bulat-bulat kepada Anwar.

Menurut Tony Pua, kini DAP dan Amanah diheret sekali dalam kancah politik dan mereka nampaknya sekali lagi ditipu Anwar yang kononnya sudah memiliki majoriti.

Agenda Daily awal lagi meramalkan Anwar bakal terjerat dengan strategi yang dicaturnya, berkali-kali dipesan supaya tidak percaya dengan Zahid.

Lagi teruk Presiden UMNO Zahid lansung tak percaya pada dirinya saat akhir U-turn sokong Ismail Sabri sebagai calon PM ke 9.

Nampaknya tekaan Tony Pua UMNO kembali dominan menjadi kenyataan. Calon PM baharu akan menjadi milik UMNO yang akan kembali menjadi dominan di Putrajaya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails