Wednesday, May 19, 2021

Tindak Balas terhadap Biden jual senjata, &'Sebuah Timur Tengah Baru'?

 

1. Tindak Balas terhadap Biden setujui jual senjata ke Israel


Di Amerika Syarikat (AS), Anggota Kongres Muslim, Ilhan Omar bertindak balas terhadap pemerintahan Presiden Joe Biden, yang baru-baru ini menyetujui penjualan senjata $ 735 juta kepada Israel sejurus sebelum serangan mereka ke Gaza.

Dalam pernyataan bertulisnya, Ilhan Omar yang mengkritik pentadbiran Biden, yang menyetujui penjualan peluru berpandu ketepatan kepada Israel,

"Untuk pengurusan Biden, akan mengejutkan jika tanpa syarat membenarkan penjualan senjata berpandu ketepatan $ 735 juta kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu selepas      meningkatnya keganasan dan serangan ke atas orang awam."

"Jika penjualan ini disetujui, itu akan bererti lampu hijau untuk kelanjutan kekerasan dan penghentian usaha gencatan senjata," kata Ilhan Omar, setelah melihat serangan Israel terhadap orang awam, pentadbiran AS harus mempertimbangkan semula persetujuannya untuk penjualan senjata.

Ketika serangan Israel ke atas Palestin terus berlanjutan, Ahli Kongres Demokratik, menyatakan reaksi pentadbiran Biden terhadap dasar Israel. (IH)

2. Serangan Israel Wujudkan 'Sebuah Timur Tengah Baru'? -Ibnu Hasyim.

PERUBAHAN kuasa di AS memberi kesan serius pada Timur Tengah, begitulah kira-kira. 


Terutama putera mahkota yang telah kehilangan sokongan mutlak Trump berusaha untuk menyemak semula kedudukan politik mereka. Sekali lagi, ketika AS-Iran memulakan semula rundingan nuklear, ia menghadapi reaksi keras dan provokasi Israel. Turki, di sisi lain, mencoba memaksimalkan kepentingannya dalam persamaan baru ini. 


Timur Tengah adalah salah satu kawasan yang paling dinamik di dunia. Lebih mungkin membicarakan kekacauan daripada kestabilan di rantau ini. Malangnya, ia adalah geografi yang dibentuk oleh kesan konflik dan perjuangan yang sukar. Khususnya, kita bercakap mengenai kekacauan terkawal yang disebabkan oleh campur tangan luaran. 


Walaupun Turki bukan hanya negara Timur Tengah, tentu saja dipengaruhi oleh perkembangan di rantau ini. Dalam konteks ini, terdapat pencarian dinamisme dan penyemakan yang serius dalam politik wilayah terutama setelah perubahan kuasa di AS. Walau bagaimanapun, mungkin ada kesan yang lebih positif. Di satu pihak, Biden yang memulakan rundingan nuklear AS-Iran dan mengurangkan tekanannya terhadap Iran. 


Di pihak lain, menurunkan sokongan mutlak yang diberikan kepada putera mahkota Saudi dan UAE, bahkan sebaliknya, mengimbangi keseimbangan di rantau ini dengan mendalam. Israel dan negara-negara Teluk sangat cemas. Namun, mereka nampaknya berusaha untuk memberi reaksi yang berbeza terhadap perkembangan semasa. 


Dengan langkah yang diambil, Israel ingin mencegah AS-Iran berlembut secara langsung. Ia mensasarkan Iran di wilayahnya sendiri dan melalui kehadirannya di negara-negara seperti Syria. Sekali lagi, di Teluk dan Laut Merah, kedua-dua negara menyasarkan kapal yang menjadi milik satu sama lain. Namun, Iran telah memilih untuk mengelakkan peningkatan, yang merupakan tujuan utama Israel setakat ini. 


Negara-negara Teluk, sebaliknya, melihat bahawa mereka tidak lagi dapat bergantung pada payung perlindungan mutlak yang ditawarkan AS semasa era Trump, dan minta pengunduran diri. Mula-mula mereka mundur dari blokade Qatar dan memulakan proses normalisasi dengan negara ini. Sekali lagi, pelembutan serius diperhatikan dalam pendekatan mereka terhadap Turki. Walaupun belum berubah menjadi politik konkrit, tanda-tandanya sangat jelas. 


Sekali lagi, kita melihat bahawa Turki, sebagai salah satu negara terpenting di rantau ini, tidak peduli dengan usaha perubahan dan penyemakan ini. Terdapat pelbagai usaha bersama untuk menormalkan hubungan dengan negara-negara yang membentuk front menentang Turki semasa era Trump. Presiden Recep Tayyip Erdoğan, ketika membuat pelbagai perbualan telefon dengan Raja Arab Saudi, Salman bin Abdulaziz, mengatakan bahawa perkembangan sebenarnya berlanjutan dengan Mesir. 


Satu delegasi dari Turki mengadakan rundingan penting di Kaherah, dan kedua-dua negara nampaknya menumpukan perhatian pada kepentingan bersama untuk keluar dari lingkaran kalah. Sudah tentu, proses penyelesaian politik di Libya juga mempengaruhi hubungan secara positif. Dalam konteks perkembangan ini, jelas bahawa kita sedang dalam proses baru yang akan mempengaruhi kedudukan politik negara-negara di Timur Tengah. 


Semua negara nampaknya menyemak semula kedudukan dan keterlibatan mereka. Dalam masa terdekat, perang peguam dan konflik mungkin ditangguhkan untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, langkah-langkah yang diambil oleh Israel dan Iran akan menjadi penting dalam konteks ini. 


Konflik panas yang mungkin berlaku antara kedua-dua negara akan melanda seluruh wilayah dan menunjukkan kemampuan untuk berkembang. Bagi Turki, kita dapat meramalkan bahawa operasi dalam konteks memerangi keganasan akan berterusan di Iraq dan Syria.

 

Asia Tenggara

Bagi Asia Tenggara ia tidak boleh dilihat mudah, kerana ada yang meramalkan akan wujud 'Sebuah Timur Tengah Baru'. Pasti Asia Tenggara akan terlibat juga. Serangan Israel kali ini, bukan sahaja melibatkan PM Malaysia dan menteri luarya, bahkan sudah melibatkan juga sebuah parti politik berasas Islam, iaitu PAS.

 

Presidennya dijemput menjadi Duta Khas PM ke Timur Tengah. Tepat sekali, al-hamdulilah..

(IH)

1 comment:

Anonymous said...

Rancangan Jahat Rejim Pengganas Israhell

Untuk pengetahuan semua umat Islam, rejim pangganas Israhell mempunyai cita-cita untuk menubuhkan negara Israhell Raya (Greater Israel) yang bermula dari Sungai Nil hingga ke Sungai Euphrates iaitu dengan menawan dan menjajah semua negara Arab dalam kawasan tersebut. Dua jalur biru pada bendera Israhell sangat jelas mencerminkan cita-cita dan rancagan jahat rejim pengganas Israhell.

Malangnya pemimpin-pemimpin Arab yang bodoh berlapis-lapis sanggup menjadi lembu zionis dicucuk hidung untuk menjadi alat zionis menindas umat Islam Pakestin dll di Timur Tengah dan mengkhianati negara Arab yang menentang Israhell walaupun rakyat Arab sendiri menentang tindakan jahat dan zalim pemimpin-pemimpin Arab tersebut.

Inilah akibatnya jika puak munafiqun dilantik menjadi pemimpin negara umat Islam.

Allah telah berfirman yang bermaksud:

Dan apabila mereka bertemu dengan orang-orang yang beriman, mereka berkata: " Kami telah beriman ", dan manakala mereka kembali kepada syaitan-syaitan mereka, mereka berkata pula:" Sesungguhnya kami tetap bersama kamu, sebenarnya kami hanya memperolok-olok (akan orang-orang yang beriman)".

(Al-Baqarah 2:14)

Wahai umat Islam marilah kita semua kembali kepada ajaran Islam dan bersatu menentang rancangan jahat puak kafir harbi dan khadam munafiqun mereka.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails